tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

URMAGEREN OG GRIOTEN
En afsøgning af Alan Moores og Neil Gaimans værker.
Af Kurt Davidsen


Alan Moore og Neil Gaiman er to af den moderne amerikanske mainstreamtegneseries ubestridte hovedskikkelser. Moore var, med serier som Swamp Thing (1983-1987), Marvelman/Miracleman (1982-1990) og Watchmen (1986-1987), i 80erne med til at revolutionere den amerikanske superheltetegneserie og banede dermed vejen for en ny bølge af mainstreamserier, der behandlede mere seriøse og virkelighedsnære temaer, end det var blevet set indtil da. En af denne nye bølges bannerførere var Neil Gaiman, både med serierne Miracleman (1990-1993 - overtaget efter Moore), Black Orchid (1988-1989) og Sandman (1988-1996), og med en række genreløse albums i samarbejde med kunstneren Dave McKean. De er begge tegneserieforfattere med en distinkt stil. De er begge englændere. De er begge karakteriseret ved at producere intelligente, velfortalte og nytænkende tegneserier. Men der holder lighederne også op. Denne artikel, der oprindeligt har været bragt I Rackham #1, hvor netop Moore, Gaiman og McKean var det centrale tema gennemgår og analyserer deres karrierer og værker. Fokus er primært på de værker, der ikke behandles grundigere andetsteds her på siden eller i Rackham #1.

 

MOORE

Alan Moore er tegneseriefan. Hans baggrund som fanboy fornægter sig ikke. Størstedelen af hans værker går på strandhugst hans barndoms tegneserielæsning og den referenceramme, den har givet ham. Hans styrke er imidlertid, at han konsekvent har kombineret dette med en stærk tro på tegneseriemediets muligheder og en evne til at forny og udvikle dets traditioner, såvel som sprog. Moore har beskrevet mesteren Will Eisner som "... the single person most responsible for giving comics its brains" og man må nok, når man kigger på Moores værker, beskrive ham som en af Eisners arvtagere i denne sammenhæng. Moores serier er præget af et utroligt ambitionsniveau med hensyn til både indhold og fortælleteknik, samt af en henvendelse til et publikum, der sætter pris på intelligente tegneserier. 

 

TIDLIGE SERIER

Efter nogle forsøg som tegner debuterede Moore i 1980 som tegneserieforfatter på de britiske sciencefictiontegneseriemagasiner 2000 AD og Dr. Who Weekly. For disse blade producerede han hovedsageligt humoristiske science-fiction serier som de EC-agtigt episodiske Tharg's Future Shocks/Time Twisters (1980-1983), serien om de to amoralske rumbøller D.R. & Quinch (1983-1985) og SF-eposet The Ballad of Halo Jones (1983-1986). Den humoristiske side af forfatterskabet, der kom til udtryk i disse serier videreførtes siden i den mildt morsomme, Addams Family-agtige serie The Bojeffries (1983-1992), tegnet af Steve Parkhouse. I lang tid har man ikke set meget til den, men den er nu dukket op igen i flere af hans nye mainstreamserier (se nedenfor). Det var også i denne periode, at han begyndte at skrive sine første superheltehistorier med Captain Britain (1983) for Marvel UK og geoplivningen af den gamle britiske Captain Marvel (Shazam!) klon, Marvelman, for den nystartede tegnserieantologi Warrior

 

SUPERHELTEN DEKONSTRUERET
Det er for sine superhelteserier Alan Moore er mest kendt. Marvelman markerer starten på, hvad der må beskrives som Moores forsøg på at dekonstruere superheltefiguren. Serien startede I det britiske seriemagasin Warrior i 1982 og fortsatte i det amerikanske forlag Eclipses hæfteudgave af serien, der, af hensyn til frygt for sagsanlæg fra Marvel Comics (til trods for at Marvelmans copyright var syv år ældre end Marvels, mente Eclipse at det var sandsynligt, at Marvel kunne vinde en eventuel retssag), fik ændret sit navn til Miracleman. For Eclipse skrev Moore serien indtil 1989, hvorefter Neil Gaiman overtog. Moores egentlige billet til USA var i midlertidig muligheden for at skrive Swamp Thing (1985-1987) for DC comics. Serien blev enormt populær og var med til at starte en bølge af superhelteserier, der behandlede seriøse temaer mere direkte, end man havde set før og som i dag blandt andet har ført til DCs "voksne" Vertigo-linie. Derudover skrev Moore en håndfuld historier med DCs centrale figurer. Særligt interessante er hans bud på Batmanskurken The Jokers oprindelse i Batman: The Killing Joke (1988), der er tegnet af briten Brian Bolland, og hans Supermanhistorie Whatever Happened to the Man of Tomorrow? (1986), lavet sammen med den klassiske (og måske definitive) Supermantegner Curt Swan. Sidstnævnte var afslutningen på den gamle Supermanserie, inden DC genstartede serien (med John Byrne som forfatter og tegner) for at rydde op i DC universets labyrintiske kontinuitet og trak i høj grad på Moores forkærlighed for netop denne kontinuitet og dens lettere syrede figurer og koncepter, som han i øvrigt senere skulle tage op igen i Supreme (1996-2000). 

 

KLOKKEDRENGENE
Kulminationen på hans superheltedekonstruktion var Watchmen, som blev udgivet af DC comics i 1986-1987 med landsmanden Dave Gibbons som tegner. Serien, der oprindeligt havde været tænkt som en genoplivning af superheltene fra det hedengangne forlag Charlton (det vil sige Blue Beetle, Captain Atom, The Question, etc.), som DC netop havde erhvervet rettighederne til, kom til at betyde det helt store gennembrud for Moore. Sammen med serier som Frank Millers nytænkende take på Batmanfiguren, The Dark Knight Returns (1986) og Art Spiegelmans Pulitzerbelønnede genfortælling af sin faders oplevelser som offer for holocaust, Maus (1980-1991), skabte Watchmen en hidtil uset opmærksomhed omkring tegneseriemediet i USA. Med sin strukturelle kompleksitet, sin kombination af superhelte med en meget realistisk beskrevet verden og sin behandling af seriøse temaer, er Watchmen afgjort et højdepunkt for Moores karriere, såvel som for den nyere amerikanske mainstreamtegneserie. 

 

GENREN TRANSCENDERES
Sideløbende med, og især efter at have afsluttet Watchmen, har Moore arbejdet med forskellige genreløse og meget ambitiøse tegneserieværker. V for Vendetta, som han, ligesom Marvelman, havde startet i Warrior i 1982, afsluttede han sammen med tegneren David Lloyd for DC i 1989. Serien der omhandler én mands kamp mod en totalitær stat, er blandt andet en speciel serie for Moore, fordi den, i højere grad end nogen af hans andre længere serier, er et uafhængigt værk. Det er ellers karakteristisk for Moore at støtte sig til en eller anden form for "skelet", f. eks. superheltegenren eller Jack The Rippersagen i From Hell, for at tilføje det nye tanker og ideer og derved skabe et fuldendt værk. Med V for Vendetta har han imidlertid skabt et omfattende værk uafhængigt af dette princip. Seriens centrale figur, V, kan siges at tage udgangspunkt i superheltefiguren, men historien er i langt højere grad en fortælling om en række normale mennesker og deres møde med, og stillingtagen til en række etiske og moralske principper, der legemliggøres i den mystiske, maskerede V. Derudover er det en serie, som, ligesom Watchmen, eksperimenterer med sit formsprog. Hvert kapitel har sit tema, som dikterer dets opbygning og fortælleteknik: Et kapitel fortælles f. eks. udelukkende med en kollage af dialog fra en væg fyldt med tv-skærme, et andet fortælles som teksten til et kabaretnummer, komplet med nodeblad og det hele. 

 

Ovenpå kæmpesuccesen Watchmen og afslutningen på Marvelman og V, søgte Moore andre græsgange. Sammen med tegneren Bill Sienkiewicz leverede han den historisk baserede politiske kritik af USAs lyssky internationale operationer, Brought to Light: Shadowplay - The Secret Team (1989), og sammen med Oscar Zarate lavede han den hudløse skildring af én mands indre krise, A Small Killing (1991).

 

Hans mest ambitiøse projekt i denne periode, og måske overhovedet, var i midlertidig Big Numbers (1990), som han selv udgav på sit nystartede Mad Love Publishing. Serien, der er baseret på en række sammenflettede personskildringer i og omkring den fiktive Engelske by Hampton, var i høj grad tænkt som et grænseoverskridende værk. Centralt for den var forskellige fraktalmatematiske teorier og deres mulige evne til at forudsige og sætte alt, der tilsyneladende er tilfældigt, på formel. I lige linie fra Watchmen, i hvilken dette tema også er centralt, skulle Big Numbers således have behandlet den filosofiske problematik om fri vilje versus determinisme (dvs. at alt i livet er forudbestemt og at vi bare følger et mønster udstukket af vores skæbne). Desværre nåede Moore kun at få udgivet to af seriens planlagte 12 numre - tegneren Bill Sienkiewicz trak sig og der opstod problemer med at finde en erstatning. Moore har udtalt, at Big Numbers muligvis bliver lavet (og afsluttet) som tv-serie. 

 

Samtidig med at Big Numbers projektet løb ud i sandet, skrev Moore to serier for sin tidligere Swamp Thing kollaboratør, Steve Bisettes antologi Taboo. Det drejede sig om Jack the Ripper rekonstruktionen From Hell (1989-1996), med australieren Eddie Campbell som tegner, og den ret uinteressante og forfærdeligt tegnede erotiske serie Lost Girls (påbegyndt 1991), illustreret af Melinda Gebbie. From Hell må, sammen med Watchmen, nok beskrives som Moores hovedværk - det er en serie, der bevæger sig på helt nyt territorie med hensyn til tilgang, såvel som tematik, samtidig med at den fortæller en spændende og medrivende historie (for mere info se artiklen Mord og Myte i Rackham #1). Serien blev i øvrigt (rædselsfuldt) filmatiseret i 2001.

 

SUPERHELTEN REKONSTRUERES
Sideløbende med sine mere seriøse projekter er Moore nu vendt tilbage til superheltene. I 1993 lavede han, blandt andet sammen med sine Swamp Thing makkere Steve Bisette, Rick Veitch og John Totleben, den nostalgiske Marvelpastiche 1963. Dette markerede begyndelsen til hvad der, samtidig med at være en stabil indtægtskilde for Moore, kan beskrives som en slags rekonstruktion af den superheltegenre, han pillede fra hinanden med Marvelman, Swamp Thing og Watchmen. Første runde udgjordes af Wild C.A.T.s (1995-1998), Youngblood (1998), og Supreme - gedigne, velfortalte, intelligente omend ikke særligt nytænkende superhelteserier, der typisk for ham trak på hans egen baggrund som superheltelæser og -fan. Får et par år siden lancerede han sit eget ’imprint’ Americas Best Comics (ABC) under det nu DC-ejede forlag Wildstorm Studios. I ABC-regi er det efterhhånden blevet til en ganske omfattende opdatering og genopfriskning af den traditionelle, amerikanske hæfteserie. The League of Extraordinary Gentlemen, Tom Strong, Top Ten, Promethea & Tomorrow Stories er alle intelligente og friske eventyrserier med en resonant tematisk klangbund (læs evt. artiklen ’Moores Utopia’ i Strip! nr. 15 for en mere uddybende gennemgang af disse).

 

ANDRE MEDIER
Moore har, med varierende held, også kastet sig over projekter i andre medier. Hans noget selvhøjtidelige debutroman, Voice of the Fire, der behandler nogle af de samme metafysiske temaer som From Hell, udkom i 1996 og hans næste roman, der foreløbig har titlen A Grammar, er under forberedelse. Udover dét er han ved at forberede et trancealbum inspireret af den jødiske kabalah. Dette bliver ikke hans første pladeudgivelse; han har allerede udgivet to plader med lyrik/musik - The Birth Caul og Snakes and Ladders. Det drejer sig om liveoptagelser af spoken-word forestillinger, som også er kommet i tegneserieform (hhv. 1999 & 2001) tegnet af Eddie Campbell. De er begge prægede af samme noget højspændte metafysiske tematik som Voice of the Fire og hører som sådan til den sværere tilgængelige del af Moores oeuvre. Sammen med Watchmentegneren Dave Gibbons arbejder han på et CD-ROM projekt der, ligesom Dave McKeans CD-ROM projekter (se Ved veldækket bord... i
Rackham #1), er tænkt som et forsøg på at trække mediet i en ny og anderledes retning.

 

URMAGEREN
Moore kan som forfatter karakteriseres ved gennemtænkt strukturerede og konstruerede fortællinger. Hans manuskripter er, som det kan ses af manuskripteksemplerne i specialudgaven af Watchmen (1988) og første bind af From Hell: The Compleat Scripts (1996), uhyre detaljerede og kun meget lidt er overladt til tegneren. Han arbejder oftest med et bredt persongalleri (jvf. Watchmen, V For Vendetta, Big Numbers og From Hell) og et virvar af handlingstråde, som han sammenfletter til et overskueligt hele. Endvidere kan han karakteriseres ved hele tiden at søge nye måder at fortælle på, både rent teknisk og mht. sin fremgangsmåde. Watchmen er f. eks. en fortælleteknisk tour de force og From Hell bruger historisk research som metode til fortællingen af en i høj grad fiktiv historie (se ‘Mord og Myte’,
Rackham #1). Moore beskæftiger sig gennemgående med grundlæggende menneskelige spørgsmål og tematikker; fri vilje/determinisme er nævnt i forbindelse med Watchmen og Big Numbers, men også politiske emner (Brought to Light, hans selv-publicerede antologi A.A.R.G.H! - Artists Against Rampant Government Homophobia (1988) og, igen, Watchmen), frihed, anarki og moral (V for Vendetta), osv. Hans seneste værker (From Hell, Voice of the Fire, The Birth Caul) har, som antydet, været prægede af metafysiske spekulationer om den virkelighed, der eksisterer i vores kollektive idé- og begrebsverden. Disse er i høj grad udtryk for Moores seneste mani - han er sprunget ud som troldmand. I den forbindelse har han udtalt at hans næste store tegneserieværk bliver en fortælling af magiens historie – noget han, interessant nok, allerede lader til at være i færd med i ABC-serien Promethea, den af hans nye mainstreamserier, han gør klart mest ud af.

 

Raptus eller ej, Moore er i dette tilfælde, som altid garant for noget overraskende anderledes og spændende, der udfordrer tegneseriemediet både form- og indholdsmæssigt.

GAIMAN
Gaimans karriere som tegneserieforfatter begyndte nogle år efter Moores. Han var, før han begyndte at skrive tegneserier, journalist og havde også skrevet en håndfuld noveller til forskellige antologier. Gaiman har nævnt Moore som en vigtig inspirationskilde for sit valg af tegneserien som sit foretrukne medie. Swamp Thing var for ham en serie med et, indtil da, næsten ukendt litterært niveau, samtidig med, at det var en serie, der beviste, at det var muligt for en tegneserieforfatter at markere sig som original tegneserieskaber, selvom han ikke selv tegnede serien (Comics Journal nr. 155, 1993).
Gaimans tidligste tegneseriearbejde er, ligesom det er tilfældet med Moore, at finde i 2000 AD, for hvilket han skrev en håndfuld historier i 1986-1987. Han bidrog også til Moores A.A.R.G.H! og forskellige andre antologier. 

 

GENNEMBRUDDET
Gaimans gennembrud som tegneserieskaber var erindringsbilledet Violent Cases (1987), som han lavede sammen med Dave McKean. Denne serie rummer det meste af, hvad der senere er blevet karakteristisk for Gaimans fortællestil: Den personbaserede fortælling, fremlægningen af (delvist selvbiografiske) erindringer som grundlag for historien, en indgående personskildring, et sprudlende og fængslende sprog og evnen til at få øje på det magiske i hverdagen. Violent Cases vakte stor opsigt i tegneseriekredse. Dette var delvis på grund af dens, for tegneserier, utraditionelle emnevalg, grafiske udtryk og fortællestil, men selvfølgelig i bund og grund også fordi den er en velskrevet og dygtigt tegnet, intelligent tegneserie. Sammen med McKean lavede han også en af historierne (The Prophet Who Came to Dinner) til antologien Outrageous Tales From the Old Testament (1987), der rummer forskellige humoristiske nyfortolkninger af historier fra det gamle testamente. 

 

Violent Cases blev Gaimans og McKeans billet til USA. For DC comics begyndte Gaiman at skrive forskellige superhelteserier i den såkaldt voksne tradition, Moore havde påbegyndt med Marvelman og Swamp Thing. Gaiman var i midlertidig ikke så interesseret som Moore i at dekonstruere superheltemytologien. Black Orchid, som han også lavede med Dave McKean, er det nærmeste han kommer på denne dekonstruktion, men man aner at der er andre ambitioner på spil. Serien fungerer i højere grad på trods, end på grund af sit afsæt i genoplivningen af en gammel, obskur superhelt. Gaiman starter da også med at aflive denne, hvorefter han bevæger sig ud i en historie der, karakteristisk for ham, sammensmelter en personbaseret fortælling med det overnaturlige. The Books of Magic (1990-1991), der blev til i samarbejde med John Bolton, Scott Hampton, Charles Vess og Paul Johnson, er ligeledes en mindre vellykket serie. Selvom den tager afstand fra de medvirkende superhelte og i stedet fokuserer på et af Gaimans kronemner: En persons udvikling i samspil med en magisk/mytologisk tematik, lykkes dette aldrig helt. Dette skyldes at serien bærer for meget præg af samtidig at være et forsøg på at samle og skabe overblik over den okkulte side af DC universets indviklede kontinuitet.

 

OLE LUKØJE
For DC påbegyndte Gaiman i 1988 sit foreløbige hovedværk, The Sandman, lavet sammen med en lang række tegnere. Serien tager afsæt i en sammenskrivning af alverdens myter, legender og religioner og blandes med et stort, farverigt, levende persongalleri og et moderne, menneskeligt og poetisk livssyn. Den består af 10 historier (‘storylines’), fordelt på 75 enkeltnumre, der tilsammen danner én lang, episk fortælling om mennesker og om livet - et slags moderne eventyr, om man vil. Serien tager, sine to første udmærkede storylines til trods, først rigtig fart med interludiet Dream Country (1990) og historien Season of Mists (1990-1991). Dette skyldes at den her frigør sig fra sit grundlag i DCs superhelteunivers og går sine helt egne, Gaiman'ske veje. Endvidere vandt Gaiman, ved en kontroversiel bedømmelse, The World Fantasy Award i 1990 for Sandman #19, der er en genfortælling af Shakespeares A Midsummer Night's Dream og således inkorporerer Shakespeare og hans liv i Sandmans univers. Det var første gang nogensinde, at en tegneserie havde vundet denne ansete pris. Usædvanligt for serien er endvidere, at Gaiman, til trods for at den solgte rigtig godt, fik lov til at afslutte serien efter 75 numre og derved gøre den til et fuldendt værk, udelukkende skrevet af ham. Dette var, indtil da, uhørt hos de store tegneserieforlag og markerer i høj grad et gennembrud for den enkelte skabers muligheder i den amerikanske mainstream.

 

INTELLEKTUALISME OG HUMANISME
Sideløbende med Sandman skrev Gaiman Miracleman (tegnet af Mark Buckingham), som han havde overtaget fra Moore. Moore havde bragt serien til en konklusion, hvor dekonstruktionen af seriens almægtige superhelteprototype var komplet. Gaiman tog konsekvenserne af dette og tilføjede serien en mere menneskelig dimension. Samtlige af hans numre af serien handler mere om mennesker og deres opfattelse af verden, end om abstrakte koncepter. Dette er typisk for Gaiman; selvom Miracleman, og mange af hans andre serier, er meget intellektuelt vinklede, forankrer han altid dette i nogle mennesker, man kan identificere sig med. Udover Sandman og Miracleman, leverede Gaiman i denne periode også kortere historier til antologier som Taboo, A1 og Negative Burn, samt et enkelt nummer af Spawn (nr. 9, 1993) og Angela miniserien (1994-1995) for Todd McFarlane. 

 

Gaimans næste store samarbejde med Dave McKean, Signal to Noise (1989/1992), er i høj grad et eksempel på hvorledes Gaiman kombinerer en meget intellektuel tematik med en menneskeskildring. Serien har sine rødder i en idé han havde om at lave en historie om verdens undergang, som vi alle venter vil komme, men som måske aldrig indtræffer, sammenkørt med et ønske McKean havde om at lave en historie om den sovjetiske filminstruktør Sergei Eisensteins død (Comics Journal nr. 155, 1993). Resultatet er en meget personlig historie om en filminstruktør, der ved at han snart skal dø af kræft, men alligevel arbejder videre på et filmmanuskript om apokalypsen, som han ved aldrig vil blive realiseret. Denne personfunderede historie rummer meget abstrakte temaer om verden og hvordan vi oplever den, hvorledes fragmenter af den er forståelige, mens andre aldrig vil opleves som andet end støj, osv. På billedsiden arbejder den med en dekonstruktion af billedsproget. Fra den forståelige lineære tegneseriehistorie til billedsekvenser, der rummer så meget 'støj', at det nærmer sig abstraktion. En meget intellektuel tematiseren gøres således mere (men ikke helt) tilgængelig gennem en forankring i en følelsesladet, velfortalt menneskelig historie. 

 

Sammen med McKean skabte Gaiman endvidere i 1994 Mr. Punch, deres indtil nu mest vellykkede samarbejde. Serien er, ligesom Violent Cases, en præsentation af en række barndomserindringer, set i retrospektiv af en nu voksen hovedperson. Gaimans historie og McKeans billeder går her op i en højere enhed af drømmeagtige erindringssnit og subtile antydninger af en ikke helt håndgribelig voksenverden. Læseren må virkelig engagere sig for at få det hele med. Barndommens virkelighed kontra de voksnes mere tilpassede ditto, er noget Gaiman er meget optaget af. Udover Violent Cases og Mr. Punch, berøres temaet i Black Orchid, Books of Magic, Sandman storyline'en A Game of You (1991-1992) og DC miniserien The Children's Crusade (1993). Han tager det igen op i sin børnebog/tegneserie The Day I Swapped My Dad for Two Goldfish (1997) og The Last Sandman Story, som er at finde i Dust Covers: The Collected Sandman Covers (1997), begge skabt i samarbejde med McKean. Gaiman har, ovenpå afslutningen af Sandman, besluttet sig for at holde en pause med tegneserierne og arbejder i øjeblikket i andre medier. Han har arbejdet med TV, radio og diverse filmprojekter. Sideløbende med sin tegneserieproduktion har han også skrevet en række noveller og romaner (for mere om disse projekter, se ‘Ved veldækket bord...’ i Rackham #1). Sidste skud på stammen er Sandman albummet, Sandman: The Dream Hunters (1999), der, meget i stil med eventyret Stardust (1998) som han lavede sammen med Charles Vess, er en illustreret fortælling skabt i samarbejde med japaneren Yoshitaka Amano. 

 

GRIOTEN

Gaiman er først og fremmest historiefortæller. Som beskrevet ovenfor er grundlaget i hans historier altid levende beskrivelser af en eller flere personer, snarere end større, konceptuelle sammenhænge, som det er tilfældet hos Moore. Gaiman har et stort talent for personskildring, der som oftest kommer til udtryk gennem hans opfindsomme og realistiske dialog. Med realistisk menes der, at han har sans for sproget; hvordan folk taler, hvordan de udtrykker sig, de små mærkelige ting de siger, deres til tider besynderlige observationer, osv. På linie med dette har han ligeledes en evne til at lægge mærke til hverdagens mærkværdigheder, og underlige detaljer og bruge dem i sin fortælling. Han er, i modsætning til Moore, bedst når han beskriver sympatiske personer, som man hurtigt identificerer sig med og begynder at holde af. 

 

Alt dette kombinerer han med en stor forkærlighed for myter, sagn og eventyr og for det fantastiske, som han bruger til at give sine menneskeskildringer og sine fortællinger et fortryllet præg. Det vil ikke være helt ved siden af at beskrive ham som en slags moderne griot, en historie- og eventyrfortæller, som supplerer os med hjertevarmende og intelligente eventyr, det er svært ikke at tage til sig.

 


[Oprindeligt bragt i Rackham #1, 2000]



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klik på billedet for at se det i en større version
Fra Bojeffries-sagaen.

 

  klik på billedet for at se det i en større version
Superhelten som nær-guddommeligt Übermensch - Moores Marvelman. Tegnet af Rick Veitch og Rick Bryant. (Warrior #13/Miracleman #4).

  klik på billedet for at se det i en større version
Swamp Thing i Steve Bisette og John Totlebens streg. (Swamp Thing #24).

 

klik på billedet for at se det i en større version
Centralt øjeblik i Moores Batman/Joker-fortolkning, Batman: The Killing Joke. Tegnet af Brian Bolland.

  klik på billedet for at se det i en større version
Vendepunktet i V for Vendetta - Seriens egentlige hovedperson, Evey, "genfødes" som moralsk menneske. Tegnet af David Lloyd. (Warrior #26/V for Vendetta #7).

  klik på billedet for at se det i en større version
Fra Brought to Light. Tegnet/malet af Bill Sienkiewicz.

  klik på billedet for at se det i en større version
En mand vender tilbage til sine rødder og konfronteres med sin fortid i A Small Killing. Tegnet/malet af Oscar Zarate.

  klik på billedet for at se det i en større version
En konkretisering af de fraktalmatematiske teorier, der ligger til grund for Big Numbers. Følger fløden, når den spreder sig i en kop te, i virkeligheden et mønster, der kan måles og derved forudses? Tegnet/malet af Bill Sienkiewicz. (Big Numbers #2).

  klik på billedet for at se det i en større version
Jack the Ripper på vej ud i natten mod sit næste offer. Tegnet af Eddie Campbell. (From Hell #4).

  klik på billedet for at se det i en større version
Fra venstre mod højre: Alan Quartermain som gammelt opiumsvrag, Den usynlige mand som liderlig, principløs buk, Dr. Jekyll som paranoid og forskræmt Hulk-væsen, Mina Harker, der altid bærer et mærkeligt tørklæde om halsen og Kaptajn Nemo som sammenbidt antiimperialist. I The League of Extraordinary Gentlemen vendes hele den victorianske knaldlitteratur på hovedet.

  klik på billedet for at se det i en større version
Fra Promethea #15, serien, der mere og mere lader til at blive Moores næste magnum opus – magiens historie og univers udlagt i særdeles kulørt form. Tegnet af J. H. Williams & Mick Gray. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  klik på billedet for at se det i en større version
Fra GaimanS og McKeans gennembrudsserie, Violent Cases

  klik på billedet for at se det i en større version
Black Orchids botaniske superhelt drømmer. Malet af Dave McKean. (Black Orchid #2)

 

  klik på billedet for at se det i en større version
Det centrale spørgsmål i Books of Magic, og et vigtigt spørgsmål for forståelsen af Gaimans værk, blandes her typisk for Gaiman med en meget jordbunden humor. Malet af John Bolton. (Books of Magic #1).

   

klik på billedet for at se det i en større version
Gaimans sans for det eventyrlige/fortyllende kommer til udtryk i denne beskrivelse af en dag i Sandmans liv. Tegnet af Teddy Kristiansen (Sandman #64 - The Kindly Ones). 

  klik på billedet for at se det i en større version
Gaimans samarbejde med tegneren Mark Buckingham på Miracleman var præget af en imponerende eksperimeterelyst. Da Andy Warhol optræder i serien, leverer makkerparret en gedigen pastiche på popkunstens mest markante ikon i tegneserieform – en tilbagevenden til rødderne... (Fra Miracleman #19).  

 

klik på billedet for at se det i en større version
Gaimans interesse og talent for beskrivelsen af barndommen. Foto/Mac: Dave McKean. (Mr. Punch) .

 

klik på billedet for at se det i en større version
Gaimans naturlige dialog og sans for personskildring. Tegnet af Marc Hempel og Richard Case. (Sandman #67 - The Kindly Ones).

 

  klik på billedet for at se det i en større version
Alan Moore parodierer sig selv og sine ligesindede - det vil sige britiske tegneserieforfattere (Gaiman inklusive), der i 80erne kom til USA og begyndte skrive historier om voksne og følsomme superhelte. Tegnet af Joe Bennet og Norm Rapmund. (Supreme #43).


læs også:
Tema: Britiske serieskabere
i USA

Tema: Superhelte

relaterede links:
Alan Moore Fansite
4 Color Heroes
Alan Moore Annotations
NeilGaiman.com
The Gaiman Archive
Comic Book Annotations and Bibliographies

det med småt

tilbage til Artikelbasen


© 2005 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2005 the respective artists and authors. All rights reserved.