tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

CHARLES M. SCHULZ
1922-2000
Af Matthias Wivel

Good Grief! Et af mediets største udøvere er død. Blot få uger efter at have annonceret, at han ville stoppe sin avisstribe Peanuts (‘Radiserne’) og kun et par dage efter den sidste stribe var blevet trykt i de godt to et halvt tusind aviser verden over, Peanuts dagligt optræder i, må vi vinke farvel til Charles M. "Sparky" Schulz selv. Det er afslutningen på, hvad der nok må beskrives som den på alle måder - fra kunstnerisk til kommercielt - mest eksemplariske karriere tegneserien har været vidne til og, måske mere centralt, på et af de kunstnerisk mest betydningsfulde værker, mediet har fostret.

Charles Monroe Schulz blev født den 26. november 1922 i Minneapolis. Tilnavnet "Sparky", der er udledt af "Spark Plug" - navnet på en hest i Billy DeBecks avisstribe Barney Google (1919-1942) - fik han som helt lille af sin fader, der var barber og en stor tegneseriefan. Hans barndom var efter hans egen udtalelse fredelig og almindelig, men satte sig i en sjælden grad spor i ham - spor han har været i stand til at formidle med noget, der ligner usvækket kraft i sine striber, der trækker på erindringen om barndommens nederlag og fremmedgørelse.

Schulz var altid interesseret i at tegne. Ligesom sin fader fulgte han avisstriberne med stor interesse. George Herrimans klassiker Krazy Kat (1913-1944) var en af hans favoritter og i bakspejlet nok den stribe, Peanuts skal måles i forhold til. Hans forældre tilmeldte og betalte for et tegnekursus pr. post og hans første tegning - af hans hund, Spike - blev kort efter offentliggjort i 1937-udgaven af Ripley’s Believe It Or Not magasin.

I 1943 blev han indrullet i hæren. Som infanterisoldat var han med ved befrielsen af Frankrig efter D-Dag 1945. Han fortæller selv, at krigen påvirkede ham meget og at han hadede livet som soldat, men at et af lyspunkterne var hans senere ven Bill Mauldins satiriske soldatervittighedstegninger (Comics Journal nr. 200, 1997). Dette i sådan grad, at Snoopy/Nuser i Peanuts på Veterans Day siden ofte har besøgt Mauldin for at drikke root beer med ham.

Efter krigen begyndte Schulz at indsende vittighedstegninger til diverse aviser og blade, men i lang tid uden held. Hans tidligste stribe var Little Folks, der blev trykt i St. Paul Pioneer Press mellem 1948 og 1950 og på mange måder var en prototype for Peanuts. Det er børnenes univers det gælder og mange af figurerne ligner de senere radiser til forveksling. I 1950 solgte han Little Folks til United Feature Syndicate, der dog, til Schulz store misfornøjelse, besluttede at kalde den ‘Peanuts’. Den første Peanutsstribe blev trykt den 2. oktober 1950 og introducerede Schulz alter-ego, den evige taber Charlie Brown/Søren Brun: "Good old Charlie Brown - How I hate him" siger en dreng om den forbipasserende og intetanende hovedperson.

Siden da er Peanuts nået langt. Striben er nu at finde dagligt i over 2600 aviser i 75 lande, på 21 sprog. Schulz har vundet den prestigefyldte Reuben-pris to gange, i 1955 og 1964, er blevet udnævnt til Cartoonist of the Year i 1977 og i Frankrig til Commandant des Arts et Lettres i 1990. Peanuts er blevet til en lang række film, tegnefilm, teaterstykker og musicals og er grundlaget for en kæmpe merchandiseforretning. Alt sammen ting, der bidrager til, at han er den finansielt mest succesrige serieskaber nogensinde.

Ikke desto mindre har Schulz altid betragtet striben som det centrale. Han har aldrig uddelegeret ansvaret for dens tilblivelse til andre forfattere og tegnere, men har selv skrevet og tegnet den hver eneste dag siden 1950, med undtagelse af en 5 ugers pause, da han fyldte 75 i 1997. Bedst var striben muligvis i 60erne og 70erne, hvor skarpheden og friskheden i dens uendelige variation over de samme temaer var på sit højeste. Men den har alle dage fremstået som avissidens klareste bud på et blivende kunstnerisk udsagn.

Striben er et eksempel på hvorledes tekst og billede kan spille sammen i fuldstændig symbiose - mediet i dets mest rendyrkede form. Den ultra-simplificerede streg og den utrolig præcise og fintfølende dialog danner tilsammen et udtryk, der er Schulz helt eget - en personlig "håndskrift", om man vil. Man forstår derfor også hvorfor Schulz aldrig har overladt striben til andre; ingen ville kunne nærme sig det intenst personlige udtryk den er fra hans side.

Tematisk behandler striben selvfølgelig ikke blot børnenes univers, men hele tilværelsen som sådan. Somme tider er striberne ren slapstick, andre gange små filosofiske udsagn og endnu andre gange danner billede og tekst en uhåndgribelig poetisk helhed, der nok bedst kan beskrives som tegneseriens svar på haiku. Et slående element ved striben er dens nærmest misantropiske kynisme. Denne personificeres i Charlie Brown, men udstrækkes til alle seriens personer: fra Lucy/Trines ugengældte kærlighed til Schroeder/Schrøder til Linus/Thomas klyngen sig til sin sutteklud. Kun Snoopy er, på grund af sit romantiske sind, til tider lykkelig, men det går normalt også hurtigt over. Ikke desto mindre fortsætter livet for Charlie Brown og de andre uden at de mister modet.

Vi må nu undvære den lille berigelse af tilværelsen, Schulz daglige dose poesi var.

[2001]

klik på billedet for at se det i en større version


klik på billedet for at se det i en større version


tilbage til nekrologer


© 2003 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2003 the respective artists and authors. All rights reserved.