tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

JOHN BUSCEMA
1927-2002

Af Morten Søndergård


John Buscema var på mange måder den perfekte håndværker. Han stod ikke øverst på særlig mange lister over de bedste tegnere på det amerikanske marked, men han var manden som aldrig svigtede. Som altid fik historien fortalt. Det var tegnere som Hal Foster, Alex Raymond og Burne Hogarth, som var med til at forme hans tegnestil.

 

Han startede på Timely i slutningen af 40'erne, men gik over til reklamebranchen, da det blev dårlige tider for tegneserier i slutningen af 50'erne. I 1966 fik Stan Lee lokket ham tilbage, da Marvel på det tidspunkt havde hårdt brug for nye tegnere til at klare den øgede mængde arbejde, Jack Kirby var vel ved at blive en smule træt. Det var da også som tegner over Kirbys break-downs (en slags mellemstadie imellem den færdige side og skitser), at Buscema startede. Serien var Nick Fury Agent of S.H.I.E.L.D - et udslag af 60'ernes fascination af agentgenren - men snart gik han over til serier som Avengers og Submariner. Da Kirby forlod Marvel i ’70, fik Buscema det noget utaknemmelige job at efterfølge ham på både Thor, og senere også Fantastic Four.

 

Det var sammen med Roy Thomas, at Buscema udviklede sig, og de Avengers-numre de to lavede sammen, er da også noget af hans bedste materiale. Dog var det som tegner på Silver Surfer, at Buscema høstede størst hæder. Kirby havde hverken tid (og nok heller ikke lyst) til at tegne serien, så det blev Buscema, der tegnede de 17 første numre af den første Silver Surfer serie (Kirby lavede #18, som også blev det sidste). De tre første hæfter var præget af Kirbys tegnemåde, men fra og med #4 (nummeret hvor Silver Surfer møder Thor) skete der en mærkbar forandring i Buscemas stil. Pludselig blev Silver Surfer en nærmest spinkel figur - det var et skridt bort fra Kirbys monumentale figurtegninger, og alle figurer blev meget mere plastiske, ja næsten mere menneskelige. Stilskiftet afspejlede sig også i Stan Lees historier, som næsten udlukkende kom til at handle om, hvorledes Silver Surfer jamrer sig over sin triste skæbne og tabte kærlighed - ofte i en sådan grad, at de er ret ulæselige i dag. Men da den kom frem, var Silver Surfer på mange måder banebrydende. Det var én af grundene til, at Kirby forlod Marvel: Han og Stan Lee kunne ikke enes om, hvad der skulle ske med Silver Surfer og Kirby mente, at Lees udgave af figuren var en fejltagelse.

 

Efter at Barry Smith forlod tegneserieversionen af Robert E. Howards Conan (fra og med #24), var det også Buscema, som tog over. Endnu engang måtte han træde til, når et talent (og en primadonna) havde smidt håndklædet i ringen. For Buscema var det lykken at slippe for at tegne flere superhelte, for trodsde enorme mængder, han har tegnet af dem, hang de ham langt ud af halsen. I en skitsebog, der blev udgivet kort før hans død, var der ikke en eneste skitse af en superhelt. En anden grund til hans succes med serien var det faktum, at hans udgave faktisk solgte bedre end Barry Smiths.

 

Howards fantasyverden kom til at præge Buscemas arbejde de næste 10 år. Problemet var bare, at kravet til materiale var større, end selv Buscema kunne følge med til, så han gik på kompromis med kvaliteten og begyndte at sprøjte materiale ud i næsten utrolige mængder. Årsagen var også, at Marvel i deres kontrakt med Buscema havde sagt, at de ville have breakdowns i stedet for fuldt tegnede sider. De betalte ham som var det fulde sider, men det skulle kun være breakdowns, så kunne mindre talenter fuldføre siderne. Og på denne måde kunne Buscema overkomme betydelige mængder af materiale, især til Conan. Det er denne fabriksagtige holdning til tegneserien, som altid har været en bremseklods for den kreative udvikling af den amerikanske tegneserie. Én tegner, én rentegner, én håndtekster (på computer, eller i hånden) og til sidst: en farvelægger. Et langt samlebånd. Det kan nogen gange føre noget godt med sig, men i de fleste tilfælde betyder det et kønsløst og fattigt produkt. Resultatet var da også, at Buscema ind imellem alt "fabriksarbejdet" begyndte at rentegne sit eget materiale. Her kunne man før første gang se, hvilken fremragende tegner han i virkeligheden var! Midt i 90'erne forlod Buscema stille og roligt branchen og brugte meget af sin tid på at lave bestillingsarbejde til fansene - og de fleste af dem ville selvfølgelig have superhelte. Ak, ja.

 

Det, som Buscema vil blive husket for i fremtiden, er nok ikke så meget hans tegneserier, men nærmere den bog om, hvordan man laver tegneserier, som han (med lidt hjælp fra Stan Lee) skrev i 1974. How to Draw Comics the Marvel Way (1978) er langt den bedste bog til folk, som har lyst til at begynde med at lave tegneserier, men ikke aner hvor de skal starte. Den er enkel (men ikke simpel) og fører folk fra grundlæggende tegneteknikker over layout og komposition, til forholdsvis komplekse fortælletekniske idéer. Bogen er fyldt med eksempler (og ikke kun Buscemas egne) på hvad der er godt og - hvad der er mindst lige så pædagogisk - hvad der er dårlig tegneserie. Hvor mange nye tegnere Buscema har påvirket på denne måde, vides ikke. Men det er næppe få.

 

[2001]



 

 

klik på billedet for at se det i en større version

Roy Thomas citerer Percey Bysshe Shelley og Buscema lægger tegninger til. Fra Avengers #57 (1968).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klik på billedet for at se det i en større version
Fra How to Draw Comics The Marvel Way (1978).


læs også:
Tema: Superhelte  

 

 

tilbage til nekrologer


© 2003 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2003 the respective artists and authors. All rights reserved.