tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

CHARLES DUPUIS

1918-2002

Af Matthias Wivel


Charles Dupuis, som i 1938 var med til at grundlægge forlaget Dupuis in sin hjemby Marcinelle er nu død. Dupuis' far, Jean, der havde arbejdet som forlægger siden 1898, skabte i 1938 tegneseriemagasinet Spirou, hvorpå Charles blev koblet som redaktør. Magasinet blev under Charles ledelse hurtigt et af Belgiens toneangivende tegneserieantologier. I Spirou optrådte bl. a. pikoloen af samme navn tegnet af Rob-Vel. Vi danskere kender ham som den Splint, som senere, i fik selskab af Kvik ('Fantasio'), Spirillen ('Le Marsupilami') og ikke mindst Vakse Viggo ('Gaston Lagaffe') - en konstellation, der siden har stået centralt i europæisk tegneseriehistorie. 

 

Under Charles Dupuis' lederskab voksede forlaget og dets flagskib, Spirou, til at blive en af Europas vigtigste og mest toneangivende, såvel som profitable entrepriser. Dette skyldes ikke mindst, at han gennem årene tiltrak en række af landets mest talentfulde serieskabere, deriblandt Jijé, Greg, Maurice Tillieux, André Franquin, Peyo, og Morris (Lucky Luke). Efterhånden opstod det, der i eftertiden er blevet kaldet 'Marcinelleskolen' indenfor - en betegnelse, der egentlig snarere dækker over en række ret forskellige serieskabere, end en egentlig 'husstil', men alligevel kan bruges som fællesbetegnelse for en særlig tilgang til humor/eventyrgenren, der hører til det ypperligste denne har præsteret.

 

Richard Miller, kulturminister for den fransktalende del af befolkningen i Belgien, sagde forleden om Dupuis "Han skabte en stil og opfandt et land, alle disse figurer var født i... disse den kulturelle identitets rejsekammerater."

 

Forlaget Dupuis blev i 1985, da Charles gik på pension, solgt, men eksisterer stadig under samme navn og med magasinet Spirou som sin centrale publikation og har efterhånden overlevet sine berømte kolleger Tintin, Pilote og (À suivre) med en del år.

 

[18/11/2002]Charles Dupuis.

 


Klassisk slapstick af Spirous største mester, André Franquin ("Les patins à roulettes téléguidés", 1957).

 

tilbage til nekrologer


© 2003 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2003 the respective artists and authors. All rights reserved.