tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

WILL EISNER

1917-2005

Af Henry Sørensen

SOLNEDGANG I SUNSHINE CITY
Den 3. januar i år mistede vi en af verdens betydeligste tegneserieskabere nogensinde. Will Eisner – den amerikanske tegneseries sidste grand old man – er død, 87 år gammel.

De falder fra efterhånden, de store mestre ud i tegneseriekunsten. I løbet af de sidste godt 10 år har vi mistet så store navne som Jack Kirby, Carl Barks og Charles Schulz. At Will Eisner nu også pludselig er borte, er en begivenhed, der på en gang var forventelig, og som dog kom som et chok for de fleste af os. Manden var 87 år, og havde for ganske nylig gennemgået en firdobbelt bypass-operation. Men han var også aktiv til det sidste, og havde indtil da ikke vist nogen som helst tegn på svækkelse. Tvært imod udstrålede han en vitalitet og den Livskraft, som han besang så uforglemmeligt i et af sine helt store værker.

Will Eisners betydning for tegneseriemediet som udtryksform og som branche er uvurderlig. Han var med til at udvikle og præge mediet igennem det meste af det 20. århundrede. Fra 1940 og tolv år frem udviste han i sine godt 650 episoder af tegneserien The Spirit et tilsyneladende bundløst kunstnerisk overskud, og udvidede undervejs hele tiden rammerne for mediets spillerum og formåen. Han var i sin tid arbejdsgiver og mentor for i dag så legendariske navne som Bob Kane, Jack Kirby, Jules Feiffer, Jack Cole og Joe Kubert, og nutidige kanoner som Frank Miller og Scott McCloud skylder Eisner mere end man kan være bekendt at gøre op. Snart sagt alle amerikanske tegneserieskabere siden 40erne står på den ene eller den anden måde i gæld til ham.

*******

På et gammelt, slidt VHS-bånd har jeg et interview med Eisner produceret af Danmarks Radio dengang i 80erne, da der stadig fandtes noget, der mindede om lødige kulturprogrammer på dansk tv. Her fortæller han bl.a. om, hvordan to jødiske knægte kontaktede ham i midten af 30erne for at spørge ham til råds om, hvor de kunne få afsat deres tegneserie. De unge mænd hed Jerry Siegel og Joe Shuster, og tegneserien hed Superman. ”Jeg var ikke tilstede ved tegneseriens fødsel”, mindes Eisner, ”men jeg var der for at holde barnet, da det skulle døbes.”

*******

Will Eisner debuterede som professionel tegneserieskaber i 1936 i hæftet Wow! What a Magazine! Da bladet kort efter måtte lukke, indgik han partnerskab med redaktøren Jerry Iger. Sammen stiftede de den navnkundige Eisner-Iger Shop, med det formål at producere tegneserier til aviser og det dengang hastigt voksende marked for seriehæfter. Jerry Iger varetog de administrative opgaver, mens navne som Willis Rensie, W. Morgan Thomas og Spencer Steel stod for det samlede kreative output. Sandheden var, at de alle var pseudonymer for en og samme tegner: Will Eisner. Forretningen blev en succes, og inden længe kunne makkerparret hyre flere tegnere, der skulle aflaste Eisner og brodere videre på de serier, han havde skabt.

Ved indgangen til 40erne takkede Eisner ja til at lave et færdigpakket tegneserietillæg, som skulle sælges til de amerikanske søndagsaviser. Han solgte sin andel i shoppen til Jerry Iger, og gik så igang med projektet. Batman og Superman var kommet på markedet henholdsvis et og to år forinden, og satte i en vis forstand allerede dagsordenen. Det, aviserne i virkeligheden var ude efter, var endnu en superhelt. Den dengang kun 23-årige Eisner stod dog nogenlunde fast ved sin idé om en detektiv uden superkræfter, men gik for husfredens skyld med til at udstyre ham med handsker og en maske henover øjnene. The Spirit var skabt.

Inspireret som den var af samtidens noir-film, var The Spirit med sine skæve vinkler, sine lys- og skyggekontraster fra starten grafisk overlegen. Men efterhånden udbyggede serien sit raffinement på enhver tænkelig måde, og fra 1946 og fire år frem var The Spirit et ugentligt festfyrværkeri af opfindsomhed. Eisner eksperimenterede på livet løs i sin fortællemodus, tog gerne for en stund skridtet over i andre genrer og lod én episode udspille sig som en western-pastiche, en anden som en parodi på en lægeroman. Af og til kunne han afbryde en historie for at gøre plads til opdigtede annoncer, og med tiden lod Eisner sine figurer blive bevidste om deres position som tegneseriefigurer i et avistillæg. Metafiktionen blev så fremherskende, at man i juni 1947 kunne læse en historie om, at der i denne uge ikke var nogen Spirit-historie, fordi Will Eisner var taget på ferie!

The Spirit som figur er det rendyrkede, maskuline ideal. Han er både intelligent og slagkraftig, og så er han en damernes mand – den ufrivilligt charmerende type, som Cary Grant gav så godt i samtidens film. Men den perlerække af skønne, egenrådige kvinder som serien præsenterer os for, tæller også sine tragedier. Ligeledes synes det som om, Eisner hurtigt indså, at den lille mand – med alle sine fejltrin og trængsler – var mere interessant end den perfekte helt. Ikke sjældent henviste Eisner sin titelfigur til sidelinjen, og lod i stedet en af storbyens mange, anonyme stemmer komme til orde for en stund. Det er i sådanne historier, at man finder essensen af The Spirit. Bifiguren gøres så at sige til hovedperson, og Eisner tager seriens navn for pålydende. Der er ånd i fortællingen. Og det er her, at The Spirit for alvor skiller sig ud fra samtlige af sin samtids tegneserier.

*******

Der er læseoplevelser, som aldrig slipper sit tag i en. Man husker ikke blot selve det læste, men også hvor og hvornår læsningen fandt sted. Mit første møde med Will Eisners kunst indtraf, da jeg på det lokale bibliotek i Sønderjylland stødte på det fjerde bind af de danske Spirit-udgivelser. Det var naturligt nok tegningerne, jeg i første omgang hæftede mig ved. De besad en elegance og en mættethed, som jeg aldrig eller kun sjældent havde set magen til i de Marvel- og DC-metervarer, som jeg trofast købte og læste rub og stub af hver måned. Spirit-bindet havde noget umiddelbart forjættende over sig, og jeg måtte flere gange stoppe op på vej hjem fra biblioteket og bladre i albummet.

Den første historie i Spirit bind 4 er episoden ”Baxter's Perfect Crime”. Den hårdkogte forbryder Baxter har røvet en halv million, og stikker nu af til en sydhavsø med sin kæreste. Det, der skulle have været starten på det søde liv, bliver dog hurtigt forvandlet til et mareridt. Parret begynder at se tegn alle vegne på, at Spirit er lige i hælene på dem – på trods af, at Baxter mener at have skudt og dræbt detektiven. Baxter eroderer langsomt og falder slutteligen sammen under den spøgelsesagtige konturtegning af The Spirit, som han har tegnet på sin væg. Historien fandt sin forløsning; forbrydelsen blev straffet – og det strengt taget uden at seriens helt var at finde noget steds på siderne. Jeg havde aldrig set noget lignende.

*******

Interessen for The Spirit døde sammen med serien i 1952, og herefter forsvandt Will Eisner mere eller mindre fra den offentlige tegneseriescene. Allerede i begyndelsen af 50erne havde han etableret en ny tegnestue, American Visuals, og i løbet af de næste 25 år satsede han udelukkende på tegneserier i forretnings- og undervisningsøjemed. Først i 1978 lod Eisner høre fra sig igen. Efter talrige forsøg var det lykkedes ham at finde et forlag, der ville udgive A Contract With GOD – hans første store værk siden The Spirit.

A Contract With GOD indeholder fire fortællinger fra 30ernes New York. Alle udspiller de sig i og omkring de lejekaserner, som Eisner selv voksede op i. Der er historien om den Job-agtige Frimme Hersh, som går i rette med Gud og betaler prisen. Der er historien om gårdsangeren Eddie, der forgæves venter på det store gennembrud. Der er historien om den ildesete vicevært Braun, som lokkes i fordærv af den øjensynlige uskyld selv. Der er historien om Goldie og Benny, der hver især tager på landet en sommer for at finde en mage, der har økonomi nok til at hive dem op og ud af lejekasernes larm.

Modtagelsen af bogen dengang var omvendt proportional med den betydning, man i dag tillægger den. På ovennævnte VHS-bånd fortæller Eisner, at A Contract With GOD blev mødt med ”en larmende stilhed. En høj gaben”. På indholdssiden betragtes den i dag som startsskuddet til den seriøse amerikanske tegneseriefortælling, og formmæssigt som den første ’graphic novel’ – en term Eisner selv introducerede, og som i dag er godt på vej til at blive den mest fremherskende på det amerikanske tegneseriemarked.

*******

Fra min plads hvor jeg nu sidder og skriver, kan jeg se op på en reproduktion af én af syv tegninger, som Eisner i 1980 samlede i en portfolio. I moderat fugleperspektiv afbildes en gade i New York; efter bygningernes tilstand og det overordnede gadebilledes alt andet end mondæne udseende at dømme, befinder vi os i den forkerte ende af byen. Centralt i billedet ser vi en mand iklædt trench coat, slips og hat. Bærende på en attachémappe og med en pakke under armen har han netop taget det første trin på en trappe, der fører op til forgrunden af billedet. Her venter en anden mand skjult i en alkove. Han er anderledes forhutlet at se på, ubarberet og med en strikhue godt nede om ørerne. Der flyder med affald heroppe, og en udmagret hund ser slukøret ned mod manden på trappen.

Det er umuligt at se på billedet, uden at ’læse fremad’ i motivet. Det anvendte perspektiv giver beskueren en viden, som endnu er den centrale figur i billedet forholdt. Billedet hedder ”Violence”, men motivet er effektivt fastfrosset, nogle sekunder før overfaldet sætter ind. Tegningen siger selvfølgelig en hel del om Eisner som fortæller: om hans uovertrufne evne til at opbygge såvel stemning som spænding. Men den siger også en noget om Eisners menneskesyn. For uagtet at Eisner i de senere år er blevet kritiseret for sin brug af stereotyper, bliver vi her – ud fra ganske få informationer – vidner til en aldeles sammensat karakteristik. Overfaldsmanden i alkoven er selv sagt skurken i billedet. Men studerer man ham nærmere, ser man en mand med krampagtigt hævede skuldre, der lader den ene fod træde henover den anden; nok har han besluttet sig for at overfalde forretningsmanden, men han vægrer sig ved sit forehavende. Også miljøbeskrivelsen i billedet fortæller os, at det er af bitter nød, han må begå sin forbrydelse.

Det er sandt, at Eisner ind imellem tyede til forenklingen, for at få sit budskab frem. Men når han var bedst, blev hans fortællinger båret frem af psykologisk nuancerede og komplekse karaktererstudier. Denne sammensathed udstrålede allerede mange af småforbryderne i The Spirit. I sine mest potente værker bliver Eisners fortællinger da ikke blot en omgang formalistisk sofistikeret legen røvere og soldater, men hæver sig snarere op til at være en hvas kritik af de samfundsmæssige strukturer, som truer med at lade det enkelte menneske gå under i slipstrømmen fra større mekanismers fremdrift.

*******

Den manglende interesse som i begyndelsen blev Eisners nye arbejde til del, forhindrede ham ingenlunde i at forfølge sit genvundne ideal om tegneserien som et kunstnerisk bæredygtigt medie. Fra midten af 80erne og indtil sin død udsendte han så godt som altid et nyt album om året. I A Life-force vendte han endnu engang blikket mod depressionens USA i en mangefacetteret og stærkt medrivende fortælling om det menneskelige sinds ukuelighed. Eisner kunne både overskue og orkestrere den store fortælling og dvæle ved detaljerne. Bøger som Dropsie Avenue og The Name of the Game er hele familiekrøniker fortalt over flere generationer, mens titler som New York: The Big City og City People Notebook ikke er egentlige narrativer, men små iagttagelser og øjebliksbilleder fra det vibrerende og fragmenterede storbyliv.

Egentlige erindringer tog Eisner også tilløb til i flere omgange. Albummet The Dreamer fokuserer på hans tid som tegneserietegner i 40erne, mens To the Heart of the Storm er et mere ambitiøst værk, der sætter hans egen udvikling, fra barnsben og indtil tiden i trøjen, ind i en større (familie)historisk sammenhæng. Over årene samlede han også en række konceptuelt forbundne noveller i bøger som The Building, Invisible People, Minor Miracles og Last Day in Vietnam. Eisners teoretiske tegneseriearbejde, som udvikledes i forlængelse af hans utallige forelæsninger, resulterede desuden i to fagbøger om emnet: Comics & Sequential Art og Graphic Storytelling. I 2003 udsendte han albummet Fagin the Jew, der tog til genmæle mod de antisemitiske indslag i Charles Dickens’ Oliver Twist. Kort før sin død færdiggjorde den 87-årige Will Eisner endnu et album, The Plot, der ligeledes tager afsæt i jødeforfølgelsen. Eisners definitivt sidste værk, som vi endnu har til gode, karakteriserede han selv som det vigtigste i karrieren.

*******

I disse dage flyder nettet over med mindeord, personlige beretninger og små anekdoter fra folk, der enten har været helt tæt på mesteren, eller som blot har strejfet ham på hans vej. De tegner alle det samme billede: Will Eisner var ikke blot en stor tegneserieskaber, han var også et stort menneske. Det, tror jeg, kan enhver, der har været så heldig at møde manden, skrive under på. I midten af 80erne deltog jeg som endog meget ung mand sammen med et halvt hundred andre håbefulde i en 14 dages tegneserieworkshop, der blev afholdt i København. En række etablerede tegneserieskabere underviste om formiddagen, vi tegnede om eftermiddagen, og kronen på værket var så en udstilling på Kultorvet. Will Eisner var med hele vejen.

Om eftermiddagen gik han fra bord til bord og gav kritik øjensynligt uden at skænke det en tanke, at det var så som så med talentmassen. Han havde meget at dele ud af, og brugte lige meget tid på alle – uanset alder og evner. Der var ikke skyggen af de stjernenykker, som man med gru nu og da hører også har indfundet sig i tegneseriebranchen. Eisner var venligheden og imødekommenheden selv. I sin undervisning delte han gavmildt ud af sin righoldige viden, og svarede beredvilligt på alle spørgsmål. Ja, da Eisner på et tidspunkt misforstod et spørgsmål om, hvordan han havde det med sex (i tegneserier) som var det rettet mod hans privatliv, svarede han såmænd også på det. Kun en enkelt gang så jeg Eisner blive vred. Da en ung aspirant efter et foredrag styrtede op til podiet for at bemægtige sig de skitser, som det stod os frit for at tage, blev han prompte irettesat af mesteren: der skulle være nok til alle!

Af de få dage jeg fik lov til at tilbringe i selskab med Eisner, fik jeg indtrykket af en mand, der gik fuldstændig fordomsfrit til værks – og med en ildhu uden lige. På den sidste dag fandt jeg ham fordybet i samtale med en ung mand i grøn netundertrøje og med postkasserødt hår. Ynglingens fysiske fremtoning afstedkom ikke de forbehold og den rynken på næsen, man kunne have forventet af en amerikansk intellektuel, der nærmede sig de halvfjerds. Eisner skuede ikke hunden på hårene, dertil var han alt for optaget af sin gerning: at undervise i og diskutere tegneseriens potentiale.

*******

”A Sunset in Sunshine City” hedder en af Will Eisners kortere fortællinger fra midten af 80erne. Her møder vi cafeteriaejeren Henry Klop, der efter et langt og slidsomt liv overtales af sine døtre til at flytte fra New York og sydpå til Sunshine City, hvor de mener, han bedre vil kunne nyde sit otium. Fortællingen afvikles som et vaskeægte melodrama med utro elskende og intrigante slægtninge, og hændelsesforløbet er strengt taget ikke mere intrikat end i et gennemsnitligt afsnit af Dynasty. Alligevel sidder man efter endt læsning med en fornemmelse af berigelse og forløsning, fordi fortællingen om Henry Klop rummer meget mere end et blot og bart handlingsreferat kan beskrive. For kernen i fortællingen er jo netop den gamle mands klamren sig til fortiden – på trods af alle dens ulykker – og hans modvilje mod at løsrive sig fra det område, der har tegnet hele hans liv.

Fortællingen findes i opsamlingsalbummet A Will Eisner Reader. På forsiden ser vi en ældre herre stå på stranden i palmernes skygge og stirre længselsfuldt på den skyskraber, som en dreng er ifærd med at bygge i sandet. For tyve år siden valgte Will Eisner selv – i lighed med mange andre New Yorkere i pensionsalderen – at flytte til det solbeskinnede Florida. Men ”A Sunset in Sunshine City” er ikke en gammel mands selvsmagende og selvmedlidende fiktionalisering af egne trængsler. For vel tager Eisner her afsæt i det personligt oplevede, men som alle store fortællere formår han at transcendere det private og give materialet en universel genklang. Fortællingen om Henry Klop bliver således et empatisk og sympatisk portræt af en mand, der til sidst vover at gå i lag med et nyt kapitel af sit liv – også selvom han ved, at det bliver det sidste.

*******

Will Eisner var en foregangsmand i mere end én henseende. Han revolutionerede i løbet af sin næsten 70 år lange karriere tegneserien adskillige gange – både som branche og som udtryksform – og slog konstant til lyd for mediet som en selvstændig og respektabel kunstform. Han var den første til at nedfælde sine betragtninger om tegneserien og dens virkemidler, og konsoliderede dermed en egentlig grammatik for udtryksformen til glæde for kommende udøvere og forskere. Som kunstner lod han sig aldrig binde af samtidens eller genrers skiftende konventioner, men udvidede til stadighed spillerummet for, hvordan en tegneserie kan fortælles, og ikke mindst hvad den kan fortælle.

Will Eisner var en gentleman, en stor kunstner og måske sit medies fornemste udøver. Han efterlader ved sin død et tomrum, der bliver umuligt at udfylde. Men han efterlader også en arv i form af mange tusinde tegneseriesider, der vil være til fortsat glæde og inspiration. Den 3. januar 2005 gik solen ned i Sunshine City for sidste gang, men dens lys og varme mærker vi endnu.

Hvil i fred.

[10/01/2005]



klik på billedet for at se det i en større version
”Solnedgang i Sunshine City” udkom på dansk i 1987 i albummet af samme navn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klik på billedet for at se det i en større version
The Spirit var fra starten grafisk overlegen. Bl.a. introducerede Will Eisner allerede i 1940 den såkaldte splash page – en åbningsside, der skulle lægge kimen til den enkelte episodes grundstemning eller anskueliggøre dens tematik. Her fra den letbenede, komediske ”Girls’ Dorm” (1. december 1940).

klik på billedet for at se det i en større version
The Spirit henter med sine skæve vinkler, sine abrupte perspektivskift og de voldsomme lys- og skyggekontraster tydelig inspiration i samtidens noir-film. Fra Spirit-episoden ”Foul Play” (27. marts 1949).

klik på billedet for at se det i en større version
Eisner indså hurtigt, at den lille mand – med alle sine fejl og mangler – var mere interessant end den perfekte helt. Her bliver vi fx vidner til de sidste ti minutter i den desperate hoodlum Freddies liv. Fra Spirit-episoden ”Ten Minutes” (11. september 1949).

 

 

 

klik på billedet for at se det i en større version
Retfærdigheden sker fyldest, på trods af at lovens lange arm udelukkende manifesterer sig i forbryderens fantasi. Fra Spirit-episoden ”Baxter’s Perfect Crime” (5. januar 1947).

 

 

 

klik på billedet for at se det i en større version
Byen som metafor. Miljøbeskrivelserne i Eisners sene værker spejler ofte hovedpersonernes sindstilstande. Her fra A Contract with GOD (1978).

 

 

klik på billedet for at se det i en større version
Én af de syv tegninger, som Will Eisner i 1980 samlede i City: A Narrative Portfolio. På dansk findes de alle optrykt i bogen Byens skygger – en bog om Will Eisner fra 1981.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klik på billedet for at se det i en større version
Fortællingen om den pensionerede cafeteriaejer Henry Klop er et empatisk og sympatisk portræt af en mand, der lærer at slå sig til tåls med tilværelsen og gå i gang med sidste kapitel af sit liv. Fra ”A Sunset in Sunshine City” (1986).

 

 

klik på billedet for at se det i en større version

 

læs også:
Anmeldelse: Fagin the Jew

links:
Will Eisner

 

 

tilbage til Nekrologer



© 2005 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2005 the respective artists and authors. All rights reserved.