tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum


Gamle nyheder for de unge af sind. 

HIBBS INDGÅR FORLIG MED MARVEL

Serieforhandler indgår enes med tegneseriegiganten omkring erstatninger for forsinkede leveringer

Af Matthias Wivel

29/12/03

 

LMRABET PÅBEGYNDER NY SULTESTREJKE

Den af de Marokkanske myndigheder fængslede journalist og redaktør, Ali Lmrabet, hvis sag Rackham har fulgt i nogen tid (se nyheder fra 18/04, 28/5, 01/06 samt 17, 19, 20 & 24/06/03 og 18 & 24/7/03) påbegyndte d. 30 november sin anden sultestrejke siden han blev fængslet for "forulempelse af kongen" pga. artikler og bladtegninger offentliggjort i sine nu lukkede blade Demian Magazine og Doumain. Hans første sultestrejke, som han afsluttede d. 24 juni, varede 50 dage og bragte ham i livsfare. RSF (Journalister Uden Grænser) melder at Lmrabet lider af nerulogiske problemer, som endnu et sultestrejke vil forværre, og videre, at han nægter at se besøgende, selv fra sin familie.

Mere: IFEX

21/12/03

 

OM 'SANDSLOTTES' LUKNING

Henrik Rehr fortæller om sin dagstribes begyndelse og afslutning

Af Matthias Wivel

21/12/03

 

SORTE SIDER TILBAGE!

Franquins mesterværk genoptrykkes på dansk

Af T. Thorhauge

21/12/03

FLERE MANDELGAVER OG NYTÅRSKNALD!

Uomgængelige danske udgivelser

Af T. Thorhauge

21/12/03

 

GRATIS TEGNESERIER TIL FOLKET!

Nyt danskproduceret seriemagasin

Af T. Thorhauge

21/12/03

 

ESKAPISTEN

Pulitzerprisvinderen Michael Chabon lancerer serie

Af Henry Sørensen

21/12/03

 

TIMEOUT PÅ RACKHAM.DK

Da Fetabaronens de næste par uger er underlagt sæsonens eksamenshelvede, vil rackham.dk ikke blive opdateret før tidligst d. 15 december. Vi beklager afbrydelsen og håber I vil væbne jer med tålmodighed og kigge tilbage efter den dato, hvor vi bl.a. vil præsentere vores omfattende tilbageblik på året der gik og en række af de bedste tegneserier, der udkom. Tak for opmærksomheden! Og husk, rackham.dks forum lader sig ikke slå ud af Fetabaronens fravær!

Der henvises i mellemtiden til flg. nyhedssites:

TEGN

tcj.com Journalista!

EGON

Pulse News

Newsarama

Anime News Network

Comic.de

ActuaBD

BDParadisio

BDnews

afnews

01/12/03

 

NYT INTERNATIONALT TEGNESERIEJAM-SITE

Dansk funderet jam-site

Af T. Thorhauge

01/12/03

 

KØBENHAVNSKE SERIEPUSHERE SÆNKER DOLLARKURSEN

Efter i mange år at have kørt med en omregningskurs på $1 = Dkr. 11, til trods for at virkelighedens dollarskurs er faldet betydeligt de seneste år, har de københavnske tegneserieforretninger Fantask og Faraos Cigarer nu besluttet sig for at lade den lave dollarkurs komme kunderne til gode. Nu skal man gange med et mere overskueligt og rundt 10-tal.

23/11/03

 

KALIBER-SIGNERING I FANTASK

Fredag d. 28 november signerer Simon Petersen, Christian Aarestrup-Michaelsen og bagmand Hans Christian Vang eksemplarer af den nye Cool Comics-antologi, Kaliber i Fantask. Seancen løber fra kl. 18.00-19.00 og Vang er ved samme lejlighed på udkig efter fremtidige bidrag til bladet, så folk opfordres til at medbringe deres serier, hvis de kunne tænke sig at få dem med.

Mere: Cool Comics

23/11/03

 

ANGOULÊME-PRISERNE SKIFTER NAVN

Europas fornemste tegneseriepriser får mere publikumsvenligt navn

Af Matthias Wivel

22/11/03

 

SERIEJOURNALENS ANDEN DØD OG GENOPSTANDELSE

Det danske seriesite forsvandt uden forklaring i over to måneder, men er nu online igen!

Af Matthias Wivel

22/11/03

 

YELLOW KID-PRISERNE 2003 UDDELT
De fornemste italienske seriepriser netop uddelt ved den 27. Salone Internazionale dei Comics, del Film di Animazione e dell’Illustrazione i Rom

22/11/03

 

SHONEN JUMP MOD NYE REKORDER

Manga fortsætter med at konsolidere sig på det amerikanske marked

Af T. Thorhauge

13/11/03

 

HERGÉ & RIEFENSTAHL

Polemikken omkring Hergés kollaboration fortsætter

Af Matthias Wivel

13/11/03

 

INGEN ORIGINALER PÅ PARISISK BLAKE & MORTIMER-UDSTILLING

Den store Blake & Mortimer-udstilling i Paris' Musée de l'homme, som åbner i dag og er arrangeret i anledning af seriens skaber E.P. Jacobs' 100-års-jubilæum, indeholder ingen originalplancher fra serien. Dette skyldes uoverensstemmelser mellem arrangørerne, der bl.a. omfatter arrangørerne af Angoulême-festivalen, forlaget Dargaud og rettighedshaveren Fondation Jacobs. Rackhams kilde melder intet nærmere om disse uoverensstemmelsers natur. Der vil i 2004 også blive arrangeret en jubilæumsudstilling i Bruxelles' Centre Belge de la Bande Dessinée, på hvilken der vil blive udstillet originaler.

13/11/03

 

MARVEL ÅBNER INTERNATIONAL AFDELING

I en netop udsendt pressemeldelse melder Marvel Comics, at de nu har åbnet en international afdeling, Marvel Internationa, ledet af Bruno Magliore, der bl.a. er fhv. Sr. Vice President hos film- og tv-selskabet Universals europæiske markedsføringafdeling, såvel som EuroDisney. Afdelingen har til hensigt at "... udvikle selskabets generelle tilstedeværelse , forretninger og profil på vigtige udenlandske markeder". Afdelingen vil have sit sæde i London.

Mere: The Pulse

13/11/03

 

THORHAUGE ÅRETS FUND!

Rackhams medredaktør modtager Carlsbergs idélegat som et af 'Årets fund'

Af Matthias Wivel

11/11/03

 

JORDANSK AVIS NÆGTET UDGIVELSE PGA. TEGNING

Den jordanske ugeavis Al-Wehda melder, at de af myndighderne er blevet nægtet adgang til deres trykker pga. en satirisk tegning, der gør grin med Statsminister Faisal al-Fayez og hans nye regering. Det er anden gang på to måneder at avisen censureres. Avisen besluttede sig for at adlyde myndighedernes krav og bragte en anden tgning i stedet. Selvom den nye jordanske regering har haft ytrings- og pressefrihed på programmet, har det foreløbig været småt med resultaterne - i år alene er tre journalister blevet fængslet for deres virksomhed.

Mere: IFEX

Mere: ABC News

11/11/03

 

EPIC SKÆRER NED IGEN

Det af fhv. Marvel-præsident Bill Jemas genoplivede Marvel-imprint, Epic, der i første omgang tilsyneladende var tiltænkt såkaldt creator-owned serier, har på sin korte levetid gennemgået en noget speget udvikling (se nyheder 24/02/03 & 01/04/03). Først besluttede Marvel sig for at selvejede serier ville blive undtagelsen, selvom de oprindeligt havde sagt noget andet (se nyheder 4 & 10/07/03). Så blev Bill Jemas henvist til anden stilling (læs også nyhed 14/10/03 nedenfor), og nu melder Marvel, at de fire serier Epic har haft på programmet ikke udkommer, men derimod bliver samlet i en antologi, der, hvis ikke den sælger godt, bliver en enlig svale. Dette betyder at de serieskabere, der allerede har leveret manuskripter/sider til mere end det første nummer af deres serier, ikke modtager godtgørelse for andet arbejde end den del, der kommer i antologien (som bliver svær at sælge, da den kommer til at indeholde serier der i sidste øjeblik er blevet omkalfatrede fra længere miniserier til noget der kan overståes i et enkelt nummer). Endivdere står de, med en enkelt undtagelse (Epic-serien Crimson Dynamos forfatter, John Miller, der er blevet forfatter på Iron Man) nu uden jobs.

Mere: Newsarama

Mere: The Pulse

Kommentar: Epic-forfatteren Mike Sangiacomo

Kommentar: Todd Verbeek

Kommentar: Paul O'Brien

Kommentar: Rich Johnston

Kommentar: Alan David Doane

11/11/03

 

RACKHAM.DK HAR VÆRET NEDE CA. HALVANDET DØGN

På grund af uforklarede problemer hos vores internetudbyder, har rackham.dk været nede i over halvandet døgn. Det lader til at det fungerer igen nu. Vi beklager afbrydelsen.

06/11/03

 

MARVELS TREDJE KVARTALSRAPPORT

Marvel offentliggjorde i forgårs deres rapport fra tredje kvartal af 2003. Selskabets profit lå på $63.1 mio., hvilket indbefatter et engangsbeløb på $31.5 mio. pga. af en skattejustering. Salgsindtægterne er imidlertid ikke steget betydeligt i forhold til sidste år - $85.5 mio. mod sidste års $84.4 mio. Forlagsafdelingens slagsindtægter steg imidlertid til $19.6 mio. fra $15.3 mio. sidste år - de samlede salgsindtægter er således foreløbig $6 mio. højere end sidste år. Blandt årsagerne finder man salgsuccesserne 1602 (af Neil Gaiman & Andy Kubert), JLA/Avengers (af Kurt Busiek & George Pérez) og Supreme Power (af J. Michael Straczinsky & Gary Frank). Mht. licensing er indtægterne stadig for opadgående - $41.6 mio. mod $25 mio. sidste år, mens indtægterne på legetøj faldt til $23.3.mio. fra $44.0 mio. primært pga. manglende Spider-Manfilm.

Mere: Marvel.com

Marvels børsnotering

Mere: Newsarama

Mere: The Pulse

Analyse: Motley Fool

06/11/03

 

VINDERNE AF HALVÅRETS XERIC GRANTS ANNONCERET

Den af Turtle-skaberen Peter Laird stiftede fond til støtte af tegneserieskabere, The Xeric Foundation, har netop offentliggjort denne uddelingsrundes legatmodtagere. I denne runde er seks serieskabere således samlet blevet $26.960,00 rigere. Vinderne kan ses her.

06/11/03

 

CBLDF STYRKES

Den amerikanske grædrodsorganisation nu medlem af The Media Coalition

Af Matthias Wivel

Den amerikanske græsrodsorganisation The Comic Book Legal Defence Fund, hvis hovedformål er at yde støtte til sager, hvor folk, der har med tegneserier at gøre trues på deres ytringsfrihed eller på anden vis, er netop blevet medlem af The Media Coalition - en indflydelsesrig organisation, der har til hensigt at forsvare ytringsfriheden i medier af alle slags og bl.a. tæller medlemmer som The American Booksellers Foundation for Free Expression, The Association of American Publishers Inc., The Freedom to Read Foundation, The Interactive Entertainment Merchants Association, The International Periodical Distributors Association, Inc., The Motion Picture Association of America, and The American Library Association.

04/11/03

 

MARVEL OFFENTLIGGØR DERES TREDJE KVARTALSRAPPORT I DAG

I følge denne pressemedelelse offentliggør Marvel Comics deres tredje kvartalsrapport for 2003 i dag. Pressekonferencen kan følges direkte kl. 15.00, dansk tid på www.marvel.com (vælg "Investor Relations") eller på www.fulldisclosure.com.

04/11/03

 

IRANSK BLADTEGNER TRUES AF EKSTREMISTER

Den iranske bladtegner Nikahang Kowsar, der før har været fængslet af myndighederne pga. sine tegninger, optræder nu, sammen med ti andre iranske borgere - deriblandt den seneste Nobel-prisvinder Shirin Ebadi og præsident Khatamis bror - på en dødliste udsendt af den ekstremistisk-islamiske bevægelse Navab Safavis Børn.

Mere: TCJ.com Journalista!

Nikahang Kowsar

03 & 04/11/03

 

OPRÅB TIL DE BELGISKE MYNDIGHEDER

Den belgiske tegneserie negligeres fra officielt hold, siger forlægger

Af Matthias Wivel

Den belgiske tegneserieforlægger Didier Pasamonik (tidl. direktør af Humanoïdes Associés og medstifter - med sin afdøde bror Martin - af forlaget Magic Strip) har netop i dagbladet Le Soir skrevet et opråb til den belgiske offentlighed om tegneseriens kulturelle situation i dette traditionelt tegneseriestærke land. Ifølge Pasamonik er den officielle opbakning til tegneserien og tegneserierelaterede insitutioner og begivenheder pt. overordentlig sølle.

22/10/03

 

DUSØR $1 MIO. FOR SUPERMAN

Steve Geppi, der ejer Diamond Comics Distribution (som med monopol administrerer distributionen af amerikanske tegneserier til specialforretninger kloden over) og forlaget Gemstone (som bl.a. udgiver The Carl Barks Library og The EC Library), har netop meddelt, at han er parat til at betale $1 million for et eksemplar af det mest eftertragtede amerikanske tegneseriehæfte Action Comics #1 (1938), i hvilket Superman for første gang så dagens lys. Prisen gives, hvis bladet er i såkaldt 'Near-Mint'-stand, men Geppi er også parat til at købe et eksemplar i standen 'Good', for hvilket han vil betale $25.000. Geppis pris er uhørt høj - bladet (i Near Mint) vurderes normalt til $300.000.

Mere: Newsarama

03/11/03

 

TINTIN.COM BLIVER BETALINGSSITE

Det enste tilladte Tintin-site, det officielle, som administreres af rettighedshaverne Moulinsart SA - tintin.com, bliver snart et betalingssite. En væsentlig del af sitet, specielt tilegnet de mere inkarnerede tintinofile, bliver kun for betalende medlemmer. Sektionen vil indeholde info om beregning af hvor meget ens Tintin-samling er værd, samt spil for børn. Prisen bliver 3 Euro om måneden. En testversion kan checkes her.

03/11/03

 

SFAR REDAKTØR PÅ AMBITIØS BØRNETEGNESERIELINIE

Den afsindigt produktive franske serieskaber Joann Sfar- der bl.a. er en af hovedmændene bag det enorme tegneserieprojekt for børn hos Éditions Delcourt, Donjon - er nu blevet ansat af bogforlaget Bréal, for hvem han skal redigere en række tegneserier for børn, Bréal jeunesse. Han bidrager selv med en af serierne, og har ansat en række fremadstormende unge franske serieskabere til at levere resten.

Mere: BDNews

03/11/03

 

TRIBUNE ENTERTAINMENT SAGSØGER MARVEL

For to år siden blev Marvel sagsøgt af 20th Century Fox, fordi filmselskabet mente at rettighederne til tv-serien Mutant X, som forlaget havde solgt til Tribune Entertainement, lå for tæt op ad de rettigheder de havde købt for at producere de succesrige X-Menfilm. Sagen løstes ved et forlig inden det kom til en retssag, men vender nu tilbage i form af et $100 mio. sagsanlæg fra Tribune, der mener, at de tabte penge på produktionen af Mutant X-serien, pga. sagsanlæg fra Fox over selvsamme spørgsmål.

Mere: LA Times

03/11/03

 

NY H.C. ANDERSEN-TEGNESERIE

Franske Thierry Capezzone ude med sin danske debut

Af Matthias Wivel

31/10/3

 

MARVEL PÅ MANGA-VOGNEN

USAs største tegneserieforlag har i, hvad der om ikke andet er en ret bemærkelsesværdig beslutning om at lancere en ny pseudo-mangalinie, der kun distrubueres til boghandlerne, og altså ikke gennem det såkaldte 'Direct Market' til tegneserieforretningerne. Det drejer sig om den af fhv. Marvel-præsident Bill Jemas lancerede såkaldte 'Tsunami'-linie (som trods sit påståede manga-islæt i det store hele ikke syntes så forfærdeligt anderledes end alt det andet forlaget udgiver), der således lukkes som normal comic-book-linie og genopstår i manga-agtigt bogformat til boghandlerne. Serierne - der i første omgang kommer til at tælle titlerne Sentinel, Mystique og Runaways - skal angiveligt være inspireret af manga, men er alle forbundne med det etablerede Marvel-univers.

Mere: Publishers Weekly

Mere: Newsarama

24/10/03

 

LAMRABET SAGSØGER SIN ANTAGONIST

Den marokkanske bladtegner og redaktør, som sidder fængslet for statsundergravende virksomhed pga. artikler og tegninger offentliggjort i sine to (nu lukkede) blade, Demain Magazine og Doumain (se vores dækning af historien 18/04, 28/5, 01/06 samt 17, 19, 20 & 24/06/03), har netop fra sin fængselscelle lagt sag an mod den marokkanske informationsminister for bagvaskelse ved en parisisk domstol. Dagen efter dommen mod Lamrabet, dvs. d. 18 juni, anklagede ministeren ham ved en pressekonference i Paris for at distribuere "disinformation, løgne og fornærmelser... Hvert nummer af hans blade var fyldt af den slags... Han har aldrig opført sig som en rigtig journalist." og videre, at han "ikke var helt ved sine fulde fem, rent psykisk". Lamrabet's advokat beskriver disse udtalelser som "klar bagvaskelse" og et "klart forsøg på at undergrave en mand, der har helliget sit liv til at informere offentligheden på egen risiko, og som oven i købet nu sidder i fængsel for det." Lamrabet melder nu, at han i sin fængselscelle af to mænd er blevet truet med anklager om hashhandel, hvis ikke han varer sin mund.

Mere: Canada Newswire

18 & 24/10/03

 

ALAIN BIGNON DØD

Den franske serieskaber Alain Bignon (f. 1947) er død. Bignon lærte faget som assistent for den også nyligt afdøde Georges Pichard (se nyhed 17/06/03) og fik sit første arbejde offentliggjort i L'Echo des savanes og Pilote sidst i 70erne og bidrog i 80erne bl.a. til Chic og Circus. Han er bedst kendt for sit samarbejde med forfatteren Guy Vidal, der bl.a. resulterede i albums'ne Une éducation algérienne (1981), Plus con, on tue! (1983), Un Malaise Passager (1985), Tout le monde aime le printemps (1987) og Le Parfum des Choses (1989). Derudover er han kendt for albummet Rock Star sur aquarelle (1993) det Jean-Claude Forest-forfattede Il faut y croire pour le voir (1996) og Les Quatre morts de Betty Page (1998), som han tegnede til manus af Rodolphe.

Kilde: Lambiek

22/10/03

 

CROSSGEN SKÆRER KRAFTIGT I DERES UDGIVELSER

Som vi før har rapporteret (20, 22, 25, 26 & 28/08/03), er det amerikanske serieforlag Crossgen i alvorlige finansielle problemer. Udover at gennemføre endnu en gennemgribende afskedigelsesrunde (for komplet liste over afskedigede medarbejdere, se The Pulse), lukker forlaget nu en række af deres centrale, såkaldte Sigil-universserier dem som forlaget startede med og som udgør 'CrossGen-universet'), hvilket mere eller mindre halverer deres tegneserielinie (se igen The Pulse for en komplet liste). Derudover rapporterer Comic Book Resources, at en del ikke-afskedigede medarbejdere venter på at få udbetalt deres løn, der nu er flere uger forsinket. Forlagets Vice President of Publishing Bill Roseman forsøger at forklare grundende til nedskæringen, såvel som forlagets fremtidsplaner i dette interview.

20 & 22/10/03

 

OM ANGOULÊME 2004

Et smagsprøve på officielle program for Europas største tegneseriebegivenhed er netop blevet offentliggjort. Den 31. tegneseriesalon i Angoulême, hvis præsident er sidste års Grand Prix-vinder, Regis Loisel, byder bl.a. på udstillinger af Dave McKean, kunstnergruppen Atélier Sanzot, Joann Sfar, bidragydere til det schweiziske blad Thcô!, såvel som præsidenten selv. Derudover vil en specielt udstilling tilegnet multimediefænomenet "Groland" være at finde på festivalen. Blandt de internationale gæster på festivalen, vil man bl.a. kunne finde Dave McKean, Cizo, Winschluss, Chris Ware, Carlos Nine og Scott McCloud.

16/10/03

 

J-POPCON 2003

Manga/anime-festivalen atter tilbage!

Af T. Thorhauge

I 2000 afholdte foreningen J-popkai Danmarks første Manga/anime-konvention, med udstillinger, filmforevisninger, boder, workshops, paneldiskussioner samt et utal af mere skæve arrangementer som f.eks. udklædning, karaoke og 'parodi-dubs'. Desværre er festivalen ikke blevet en årlig, tilbagevendende begivenhed - først i år, altså tre år efter - er festivalen klar til sin anden ombæring.

14/10/03

 

MARVEL BEKRÆFTER OMSTRUKTURERING

Siden sidste fredag har der været stærke indikationer om, at Marvel Comics' kontroversielle Præsident, Bill Jemas' kontrakt ikke vil blive fornyet ved dens udløb i januar. Marvel har nu udsendt en officel pressemedelelse, der bekræfter dette. Jemas forlader imidlteritd ikke selskabet, men får i stedet den mindre ansvarstunge post som Chief Marketing Officer. I forbindelse med omstruktureringen har Marvel også lavet om på selve ledelsesstrukturen: Jemas' erstatning, Dan Buckley, bliver således ikke 'President', men 'Publisher', mens en ny post som Vice President - Finance går til Joel M. Safir og det overordnede finansielle ansvar overgår til den relativt nyansatte Gui Karyo, som nu er udnævnt til EVP of Operations and Chief Information Officer.

Mere: Newsarama

14/10/03

 

PETE MORISI

1928-2003

Af Matthias Wivel

14/10/03

 

MARVELS DIREKTØR FYRES

Chefredaktør Quesada bliver, mens præsident Jemas fritstilles

Af Matthias Wivel

11 & 13/10/03

Læs hele historien her

 

CHRISTO HYLDER SCHULZ

I sidste uge afsløredes en skulptur af den berømte bulgarske "indpakningskunstner" (ham der pakkede den tyske Rigsdag ind) Christo - et hundehus pakket ind i pressenninger og bundet op med reb - ved The Charels M. Schulz Museum and Research Center i Santa Rosa, Californien. Dette er en tilbagebetaling af den hyldest, Schulz gav Christo i 1978, hvor Nuser finder sit hundehus pakket ind i plastic og iøvrigt for Schulz indsats for opsætningen af en kæmpe installation i Sonoma og Marin Counties i 1976. "Dette er en hyldest til de tos venskab" sagde Schulz enke Jeannie ved åbningen, "De var begge helligede sig deres værk fuldt ud, og de beundrede hinanden".

Mere: SFGate.com

13/10/03

 

EUROPAS ÆLDSTE TEGNESERIEFORRETNING I PROBLEMER

Amsterdam-forretningen Lambiek, der åbnede i 1968 (altså tre år før vor egen Fantask) og således måske er verdens ældste fortsat eksiterende tegneserieforretning, er løbet ind i finansielle problemer. Pga. renovation i bygningen i Amsterdams Kerksstrasse, der alle dage har huset forretningen, har ejeren set sig nødsaget til at flyttebutikken længere op ad gaden til langt mindre lokaler, hvilket bl.a. gør det umuligt at opretholde dens store lager, endsige afholde de udstillinger Lambiek har været så kendt for. Der holdes derfor et stort udsalg. I den officielle pressemeddelelse står der, at forretningen kun vil blive på den nye adresse i et begrænset tidsrum, hvilket må tages som en indikation om at en total lukning desværre er nært forestående.

11/10/03

 

NY, STOR AMERIKANSK BLADTEGNERPRIS OPRETTET

Fondet efter den i 2001afdøde, legendariske bladtegner Herbert Block, alias Herblock, har netop annonceret, at de opretter en årlig pris til amerikanske bladtegnere. Prisen er på $10.000 og uddeles første gang til marts i The Library of Congress i Washington DC og kommer således til at gælde tegninger publiceret i 2003. The Herblock Foundation disponerer over en formue på $50 millioner, som dens stifter, Herblock, efterlod den ved sin død.

Mere: Editor & Publisher

The Herblock Foundation

11/10/03

 

VINDERNE AF STOR EUROPÆISK TEGNESERIEKONKURRENCE ANNONCERET

Vinderne af den store europæiske tegneseriekonkurrence, som tegneserieforlaget Glénat tidligere på året organiserede i samarbejde med TV-kanalen Arte (som rapporetet her 31/01/03), er netop blevet annonceret. Førstepræmien går til serien "Essence", skabt af de to polakker Krzysztof Gawronkiewicz og Grzegorz Janusz. Serien, der vil blive udgivet af de to organisatorer udkommer i slutningen af 2004. Ifølge organisatorerne modtog de mere end 600 projekter fra 21 forskellige lande, deriblandt Danmark. Rackhams redaktion er ikke bekendte med hvilke danske serieskabere der deltog.

Mere: Glénat

Mere: Arte

Mere: BDNews

11/10/03

 

WILLIAM STEIG

1907-2003

Af Matthias Wivel

I fredags døde bladtegneren og børnebogsskaberen William Steig af naturlige årsager i en alder af 95. I løbet af sine lange karriere signerede han over 1600 tegninger og 117 forsider til tidsskriftet The New Yorker og over 25 børnebøger, deriblandt Shrek! (1990), for hvilken han er bedst kendt uden for USA, fordi den blev filmatiseret i 2002 og vandt Oscaren for bedste animerede film samme år.

07/10/03

 

SANDMAN PÅ NEW YORK TIMES BESTSELLERLISTE

Neil Gaimans nyeste Sandman-album (tegnet af bl.a. Milo Manara, Miguelanxo Prado og Bill Sienkiewicz), Sandman: Endless Nights figurerer nu som #20 på New York Times prestigefyldte bestsellerliste, hvilket markerer første gang et tegneserieforlag har haft en udgivelse på listen. Serien, der er udgivet i forbindelse med DC underforlaget Vertigos 10-årsjubilæum er trykt i et første oplag på 100.000.

Mere: The Pulse

06/10/03

 

PETER PAUL UDLEVERET TIL USA

Forretningsmanden Peter Paul, der, sammen med Marveluniversets medskaber Stan Lee, var en af hovedkræfterne bag det kuldsejlede og lyssky StanLeeMedia og iøvrigt var involveret i diverse lyssky sager om ulovlig finansiering af Hillary Clintons politiske kampagne for senatorpladsen i New York, er netop blevet udlveret til USA fra Brasilien, hvor han har siddet fængslet i ca. 2 år. Om og hvornår han skal for en amerikansk domstol melder historien ikke noget om.

En kort gennemgang af sagen: The Miami Herald

06/10/03

 

STRID STOPPER

Den 30. september er den sidste dag Jakob Martin Strids stribe Strid vil optræde i Politiken. Dette er et-årsdagen for stribens anden inkarnation på avisen (første omgang kørte striben i godt et år mellem 2001-2002). Grunden er sandsynligvis at Strids kontrakt udløber denne dag, og at han har besluttet sig for ikke at forny den.

29/9/3

 

MARVEL INDGÅR FORLIG MED SIMON

Der er nu opnået forlig i den pensionerede serieskabers sagsanlæg mod Marvel om ejerskabet af figuren Captain America. Forligets detaljer er ikke offentliggjort, men Marvel tilkendes i hvert fald ophavsretten til Captain America.

Mere: The Pulse

Læs også : Simon vs. Marvel Update (17/6/3)

29/09/03

 

ZIMBABWES DAILY NEWS FRIKENDT

Som rapporteret nedenfor (17 & 18/09/03) er den Zimbabweanske avis Daily News blevet lukket af myndighederne. Zimbabwes højesteret har nu frikendt avisen for de anklager om ulovlig publikation myndighederne baserede deres lukning på. Det er ved Zimbabweansk lov påkrævet ethvert medieselskab at registrere sig hos og dele ellers fortrolig information med den statskontrollerede Media and Information Commission. Daily News kan nu, efter syv dages publikationsstop, genoptage udgivelsen, men er stadig pålagt at registrere sig. Tre journalister der har været tilbageholdt i forbindelse med lukningen er endvidere blevet løsladt. Bladtegneren og redaktøren Tony Namate, som vi omtalte i sidste nyhedsindslag om sagen, går således fri, men står ligeledes overfor valget om han vil registrere sig. Det viser sig imidlertid, at politiet ikke respekterer afgørelsen, stadig holder Daily News' kontorer besat og nægter at tilbagelevere computere og andet materiale, de konfiskerede under deres razzia af samme. IFEX rapporterer nu at de ni journalister, inkl. Namate, fra Daily News, der er under anklage for at arbejde uden akkreditering er bleevt indkaldt til forhør i sagen og pålagt registerering.

22, 23 & 29/09/03

 

NYT STRIP!

Vores distingverede konkurrenter ude med deres nr. 23

Af T. Thorhauge

23. ombæring af tegneserietidsskriftet Strip! er netop udkommet med en Thomas Nøhr-tegning af Tintin, Blake & Mortimer på forsiden. Tegningen refererer til Søren Vinterbergs artikel om Jaques Van Melkebeke, en interessant 'grå eminence' i miljøet omkring Hergé og Jacobs i tiden omkring anden verdenskrig.

28/09/03

 

NORSK HÆRGERMANIFEST!

Tegneserieskaberen Christopher Nielsen (To trøtte typer, Weltschmertz) annoncerede efter et foredrag i Stavanger om den amerikanske tegneseriehetz i 50erne og den derpå følgende undergroundbevægelse, et anti-mainstreammanifest for norske serieskabere. Manifestet, der er en åbenlys kritik (omend tungen-ligger halvejs ude i kinden) af det norske tegneserieestablishment med forlagene Bonnier og Schibsted, såvel som antologien Python som navngivent mål, består af 8 dogmer: 1. Du skal ikke kunne tegne. 2. Du skal ikke lægge dig op ad nogen genre. 3. Serien skal indeholde samme mængde tekst og tegning. 4. Serien skal indeholde samme mængde sex, vold og fuldskab. 5. Hvis serien skal indeholde kropsvædsker, skal det være opkast. 6. Der må aldrig være en lykkelig slutning eller et positivt budskab i serien. 7. Du skal altid udlevere dig selv Og ikke mindst: 8. Du skal altid udlevere dig selv på en negativ måde.

Mere: Aftenbladet

28/09/03

 

AFSKEDIGELSER PÅ CROSSGEN

Som vi før har rapporteret (20, 22, 25 & 26/08/03), er det amerikanske serieforlag Crossgen i alvorlige finansielle problemer. The Pulse rapporterer nu, at forlaget har besluttet sig for at afskedige op til 25% af deres medarbejdere. Til trods for dette tiltag, meddeler forlagets ejer, Mark Alessi, at udgivelserne vil fortsætte, omend efter en revideret plan.

Mere: The Pulse

Mere: Newsarama

28/09/03

 

FOX SAGSØGES OVER LXG

En Hollywood-producer, Martin Poll fra News Corp. Ltd., og en manuskriptforfatter, Larry Cohen (Phonebooth), har netop lagt sag an mod 20th Century Fox for at have stjålet ideen til og koncepterne bag den iøvrigt alt andet end succesrige filmatisering af Alan Moore og Kevin O'Neills tegneserie, League of Extraordinary Gentlemen (Da. Det hemmelige selskab) - LXG fra et urealiseret projekt, "Cast of Characters", som de har arbejdet på siden 1993. De påstår endvidere at tegneserien har været et bestillingsarbejde fra Fox, for at dække over deres tyveri af ideen fra dem. Sagen, der skal føres fra U.S. District Court i Los Angeles kræver en erstatning på over $100 millioner. Fox afviser sagsanlægget som "Absurd nonsens".

Mere: Forbes

28/09/03

 

GAIMAN VINDER HUGO-PRIS

Ved uddelelsen af en af science-fictionlitteraturens fornemste priser, 'Hugo'en, blev Neil Gaiman tildelt sin anden af slagsen for sin seneste roman, Coraline. Bogen vandt i 'Novella'-kategorien, hvilket dækker over kortere romaner. Sidste år vandt Gaiman prisen for 'Novel' for sin roman American Gods, der også vandt The Bram Stoker Award for bedste gyserroman samme år. Gaiman er efterhånden en dreven prisvinder - i tegneseriesammenhæng er det imidlertid den Wolrd Fantasy Award han i 1990 vandt for sin Sandman-udgave af Shakespeares A Midsummer Night's Dream (i Sandman #19), der står som det væsentligste. At en tegneserie fik tildelt denne fornemme litterære pris faldt så mange for brystet, at man tilføjet en regel om at kun prosahistorier i fremtiden kunne få den.

Liste over Hugovindere

23/09/03

 

MONUMENTALT TARDI-VÆRK PÅ DANSK

Mens vi stadig venter på 'de nye tegneserier', fortsætter Carlsen stilfærdigt sine udgivelser med aldrende, europæiske tegneseriekoryfæer. Forlaget, der netop har udgivet Bilals 32. december, planlægger at udgive Vautrin og Tardis monumentale Le cri du peuple på dansk. Værket, der omhandler pariserkommunens opståen og nedkæmpelse på baggrund af et bredt og farverigt persongalleri, var tiltænkt at fylde tre bind, men under arbejdet med tredie bind - som netop er udkommet i Frankrig - indså Tardi at det var nødvendigt at udvide med et fjerde bind. Carlsen planlægger at udgive alle fire bind i 2004 i hurtig rækkefølge, og i samme udstyr som på fransk: hardcover i tynd kassette, i det karakteristiske "album-på-langs"-bredformat.

22/09/03

 

TEGNESERIEPULJENS SIDSTE OMGANG

Serieskaberen Peter Snejbjerg, der sidder i det snart fortidige Litteraturråds Tegneseriepuljes 3-mandsudvalg meddeler, at der for sidste gang er blevet indkaldt til møde i udvalget, hvilket betyder, at Tegneseriepuljen for en sidste gang kan søges inden dens ansvarsområde bliver lagt ind under det nys oprettede Kunstråd. Fristen er 1 oktober og adressen er:

 

Litteraturcenterets Tegneseriepulje, Kunststyrelsen

Postboks 9012

Kgs Nytorv 3

1022 Kbh K

Tlf. 33 74 45 00

22/09/03

 

SPANSK SERIESKABER BESKYLDT FOR FORBINDELSER TIL TERRORISTGRUPPE

Den spanske tegneserieskaber Teodoro Hernandez, bedre kendt som 'Elreydespaña' (kendt i Spanien for sine bidrag til en række fanzines og websites), blev for nyligt arresteret af politiet i Barcelona under anklager for medvirken til planlægning af terroristhandlinger som medlem af en anarkistisk gruppe. Arrestationen fandt sted i forbindelse med en række ransagelser af 4 af gruppens medlemmers lejligheder, samt en bil. Politiet fandt bl.a. nogle skydevåben og ammunition, kemisk udstyr, tidsdetonatorer, 2 manualer om sprængstoffer og materialer til fremstilling af sprængstof. Det fremgår ikke af Rackhams kilder, hvad anklagerne mod Hernandez og de fem andre arresterede præcis går på eller hvonår de fremstilles i forhør.

Mere: larioja

19/09/03

 

TEGNESERIEMUSEUM ÅBNER I TYRKIET

Et tegneseriemuseum og -bibliotek er netop åbnet under tyrkiske Anadolu Universitys paraply. Direktøren for centeret begrunder dets oprettelse med, at den tyrkiske tegneserie i overvejende grad - bl.a. pga. ringe markedsforhold - overvejende har koncentreret sig om personlige værker og aldrig rigtig har været et kommercielt medie og derfor har meget at byde på, rent kunsterisk. Han fortæller endvidere, at den nuværende scene, med frontløbere som Turhan Selcuk, Semih Balcioglu, Oguz Aral og Bedri Koraman, oplever en enorm opblomstring.

Mere: Turks.us

19/09/03

 

ZIMBABWEANSK BLADTEGNER I PROBLEMER

Også i Zimbabwe er den frie dagspresse i alvorlige problemer. Senest er avisen Daily News blevet lukket af myndighederne, efter Præsident Mugabes parti gik tilbage ved kommunalvalget for nyligt. Blandt de ramte er bladtegneren og redaktøren Tony Namate, som siger: "Jeg er ikke så bekymret for mig selv, men snarere for min familie; lukningen af The Daily News betyder en alvorlig nedgang i indkomst for mig." Myndighederne vil have at alle journalister registereres i et centralt system under den såkaldte Media and Information Commission; fristen er i næste uge. Namate vil ikke registrere sig: "At registere mig hos dem ville være det samme som at registrere sig som jøde hos nazisterne."

Mere: IFEX

Eksempler på Namates tegninger

17 & 18/09/03

 

T-MAN BESØGER BLÅGÅRDSGADE OG BLÆK!

Rackhams Kalif i stedet for (Meta-)Kaliffen optræder d. 29 oktober kl. 18.30 på slap line i Medborgerhuset "Blågården" på Blågårds plads (klokkeslettet er ingen pt. blevet informeret om) til den danske tegneserieforening Blæk!s møde, hvor han vil snakke om at skabe og læse tegneserier.

17/09/03

 

ALI DILEM UPDATE

Dilem genstand for ny undersøgelse af myndighederne

Af Matthias Wivel

Den algeriske bladtegner for avisen Liberté, hvis problemer med sit lands myndigheder vi før har skrevet om her (05/09/03 & 03/04/03), er nu -sammen med en redaktør fra en anden avis, Le Matin, Mohamed Benchicoufor - blevet genstand for en undersøgelse, der skal afklare, om de er skyldige i forulempelse af landets præsident Abdelaziz Bouteflika.

Læs hele historien her

12/09/03

 

DEADLINE FOR KALIBER #2

Cool Comics annonerer at deadline for indsendelse af bidrag til andet nummer af antologien Kaliber foreløbig er d. 20 januar, 2004. Mere information vil snarest være tilgængelig på Cool Comics' website, der pt. er ved at blive omdesignet. Første nummer af bladet skulle iøvrigt gerne snart udkomme.

12/09/03

 

IGNATZ-PRISERNE 2003 UDDELT
Den årlige Small Press Expo og ICAF vel overstået

Af Matthias Wivel

08/09/03

Læs hele historien her

 

YAHOO JAPAN ÅBNER ONLINE-SERIEBIBLIOTEK

Yahoo Japan har åbnet en online-service ved navn "Yahoo Comic". På sitet kan man finde ca. 1200 forskellige manga; fordelt over 288 titler og 26 serieskabere. Disse inkluderer både nye serier og klassikere som Tetsuwan Atom, Cyborg 009, Kamen Rider og Versailles no Bara. "Yahoo Comic" er et betalingssite og det koster mellem 280-360 Yen at læse en serie, og man kan læse gratis smagsprøver inden man betaler.

Mere: Anime News Network

08/09/03

 

NY MANGA PÅ DANSK

Carlsens mangasucces DragonBall afsluttes med næste bog, nr. 42, der bliver på 256 sider. Den opfølges umiddelbart efter af serien DragonBall Z, som er tegneserieudgaver af tegnefilmene af samme navn, skabt med billeder fra selve filmene og som er planlagt til at udkomme hver anden måned. Parallelt med udgivelsen af denne serie, udgives filmene i Danmark på VHS og DVD. Derudover vil DragonBall-universet blive holdt i live i DragonBall-sektionen af Carlsens hjemmeside (klik på 'Comics/DragonBall'). Udover den allerede udkommende OnePiece, planlægger Carlsen desuden en dansk udgave af DragonBalls skaber Akira Toriyamas Kajika (oktober) og Yukiru Sugisakis D.N. Angel (senere på efteråret). Serieforlaget har desuden besluttet sig for at gå Carlsen i bedene og planlægger pt. en dansk udgave af Rumiko Takahashis kæmpesucces Ranma 1/2.

Mere: Carlsens tegneserieavis

07/09/03

 

ALI DILEM FORTSAT I PROBLEMER MED DE ALGERISKE MYNDIGHEDER

Bladtegneren Ali Dilem, der sidste år blev idømt en alvorlig bøde for en tegning af den tidligere præsident Boudiaf, der blev myrdet i 90erne (se nyhed 03/04/03), er igen i de algeriske myndigheders søgelys. Sammen med 6 af sine kolleger (inkl. chefredaktør Farid Alilat) fra avisen Liberté blev d. 2 september indkaldt til forhør på anklager om uvederhæftighed.

Mere: IFEX

05/09/03

 

KURT DUNDER & KOMPAGNI LUKKER

Nr. 5 af det danske blad for børn bliver det sidste

Af Matthias Wivel

03/09/03

 

JAPANSK SERIEPORNOGRAF ARRESTERET

Tegneserie i første sag om trykt obskønitet i Japan i over 20 år

Af Matthias Wivel

03/09/03

 

ASBJØRN RIIS SOM SUPERHELT

Den danske wrestler Asbjørn Riis ("Å-bæha'ligt!") er ved Cool Comics' mellemkomst nu blevet tegneseriehelt. Tegneserieprojektet, der blev startet i 2002, er lavet specielt til Asbjørn Riis; forfatter på serien er Hans Christian Vang, tegningerne står Neil Southwell for, mens "Shat" farvelægger. Bladets forside er tegnet af Juan Ferreyra (DukseDrengen) og farvelagt af Sumi Pak. Hæftet kan bestilles hos Asbjørn Riis på hjemmesiden www.bjorns-wrestling.dk til en pris af 48.00 inkl. porto.

01/09/03

 

JIFFREY YUNOOS DØD

En af Sri Lankas største bladtegnere i nyere tid, Jiffrey Yunoos, er død efter et længere sygdomsforløb. I mere en 30 år arbejdede han som bladtegner på den kommunistiske avis Aththa. Han frakendte sig sin muslimske tro og sit velbetalte job på den store avis Thinakaran for at arbejde for denne avis, der i 60erne var den eneste stemme mod en nærmest totalt statsmonopoliseret presse. Hans politiske ståsted og stærkt autoritetskritiske tegninger bragte ham bl.a. i problemer Præsident Premadasas regeringstid (1989-93), hvor voldsmænd brød ind i hans hjem og skamferede hans ansigt med et barberblad.

Mere: Sri Lanka Daily News

Mere: Sunday Observer

30/08/03

 

CROSSGEN I FINANSIELLE PROBLEMER

Det ambitiøse amerikanske mainstreamforlag CrossGen har, efter en række af deres medarbejdere for nyligt har offentliggjort, at de ikke er blevet betalt i længere tid, indrømmet at de i øjeblikket befinder sig i alvorlige finansielle problemer. Pga. af ikke modtaget gæld fra en række unavngivne parter, såvel som en større, ekspansiv investering har forlaget ifølge deres pressemeddelelse, for nyligt meddelt deres medarbejder, at deres løn vil blive forsinket. Forlagets direktør, Mark Alessi, siger nu i et interview at de alvorligste af problemerne vil blive ordnet inden for 30 til 45 dage og at tegneserieudgivelserne vil begynde at følge tidsplanen igen indenfor de næste par uger. En detaljeret, gennemlinket gennemgang af sagen kan findes på TCJ.coms Journalista!

Mere: Newsarama

Mere: Pulse

Freelancer Richard Riggs' oplevelse af betalingsstoppet

20, 22, 25 & 26/08/03

 

DELCOURT GENSTARTER PLANÈTE DELCOURT

Efter for nyligt ast have annonceret nedlæggelsen af antologimagasinet Pavillon Rouge (se nyhed d. 30/06/03), annoncerer det franske forlag nu, at de vil genstarte deres blad Planète Delcourt, der efter to års dvale nderfor vender tilbage som forlagets officielle magasin.

Mere: BDNews

Mere: Planète Delcourt

25/08/03

 

TID TIL BIBLIOTEKSAFGIFT!

Det er ved at være på den tid, hvor du, hvis du er udøvende, måske bør overveje, om du har fået den biblioteksafgift, du har ret til, og om du overhovedet er tilmeldt- Seriejournalen har detaljerne.

Mere: Biblioteksstyrelsen

22/08/03

 

NØRREBRONX-UDSTILLING PÅ HOVEDBIBLIOTEKET

Mandag den 1. september slår Københavns hovedbibliotek i Krystalgade dørene op for en udstilling om tegneserien Nørrebronx (på første sal). Tegneserien, der skrives og tegnes af Eric Knipper, har kørt som onlinetegneserie på Nørrebro-sitet www.2200.dk og på Knippers egen hjemmeside www.thesyndikate.dk. Nørrebronx skildrer gennem figurene Amanda, Idries og Jens dagligdagen på en af Danmarks mest dynamiske og medieomtalte lokaliteter. Udstillingen slutter den 20. september.

22/08/03

 

PERSEPOLIS PÅ DANSK

Der har i nogen tid svirret rygter om at den iranske serieskaber Marjane Satrapis kritikerroste Persépolis, der fortæller hendes historie fra opvæksten i Iran, først under Shahen og derefter under præstestyret, såvel som den følgende landflygtighed i Østrig, var på vej på dansk. Julie Paludan-Müller har oversat de to første bind af serien, og meget tyder efterhånden på at Carlsen er ved at klargøre udgivelsen. En forsmag - i form af kapitlet "Brevet" samt en introduktion ved oversætteren - kan læses i det seneste nummer af tidsskriftet Kritik (nr. 162/163). Vi følger sagen...

Mere: Carlsens tegneserieavis

20/08/03

 

NY DANSK SF- OG FANTASYFORENING PÅ VEJ

En række danske fans af SF-, Fantasy og andre fantastiske genrer er gået sammen for at stifte en forening for ligesindede. Er du interesseret, så kom til den stiftende generalforsamling. Den finder sted søndag d. 31 august kl. 12.00 i "Parken", P.H. Lings Allé nr. 2, 2100 København Ø. Tilmeld dig evt. på kontakt@fantastik.dk.

Mere: fantastik.dk

Mere: rackham.dks forum

20/08/03

 

SMULT NEDLÆGGES

Det norske tegneserieblad Smult, nedlægges nu, efer et par års udgivelse, af norske Bladkompagniet, efter alt at dømme pga. utilfredsstillende salg.

Mere: Roy Søstads hjemmeside

20/08/03

 

SATIRETEGNING BRUGT SOM BEVISMATERIALE FOR DØDSDOM

I Afghanistan er to jouralister for ugeavisen Aftab - chefredaktør Mirhassan Mahdawi og kollegaen Ali Raza Payam - blevet dømt til døden af højesteret for en række artikler, der kritiserer Islam. Blandt bevismaterialerne, der blev fremlagt ved retten var en satiretegning, der viste en abe,der udviklede sig til et menneske foran en computer, ledsaget af ordene: "Stat + religion = grusomhed." Fatwaen (retskendelsen) lyder bl.a.: "At vise mennesket som udviklet fra aber er mod Koranen" Og senere: "Den Islamiske, afghanske overgangsregering er nødt til at idømme dødsstraf til de mennesker, der således har misbrugt og gjort grin med Islam, og som har skabt offentligt røre" De to mænd er imidlertid ikke i myndighedernes varetægt, og har muligvis forladt landet.

Mere: PakTribune

Mere: IFEX

13 & 20/08/03

 

MARVELS ANDEN KVARTALSRAPPORT OFFENTLIGGJORT

Marvel Enterprises Inc., har netop offenliggjort deres rapport for årets andet kvartal, der viser en betydelig fremgang i forhold til sidste år, både indenfor tegneseriesalget, hvor indtægten er firedoblet i forhold til sidste års andet kvartal (fra $8,4 mio. til $32 mio.), mens den pt. meget lukrative lincensing til andre producenter (af fx. film) er mere en tredoblet (fra $17,2 mio. til $56,8 mio.). Samlet er selskabets salg steget med 27%, fra $70.9 mio. til $90 mio.

Rapporten: Yahoo! Finance

Mere: Pulse

Mere: Newsarama

13/08/03

 

RACKHAM.dk HAR VÆRET NEDE IGEN!

Denne gang drejer det sig om godt halvandet døgn, og det skyldes at en af vores internetudbyders centraler gik ned. Vi beklager endnu engang, og håber ikke det er blevet til mere af en trend end det ser ud til nu.

13/08/03

 

HELLBOY PÅ DANSK

Mike Mignolas såvel kritikerroste som fan-favorite serie om den okkulte superdetektivdjævel Hellboy kommer nu på dansk! Det er forlaget G.Floy Studio, som før har udgivet Ufuks Viagraman og Steve Niles' & Ben Templesmiths Nat i 30 dage, der står bag. I første omgang bliver det den første Hellboyserie, Seed of Destruction (der havde John Byrne som manuskriptskonsulent) tilbage fra de tidligere 90ere, der udkommer. Den får den danske titel Ondskabens frø, der måske synes at være en noget klodset titel, men også er et ordspil på de frøer, der ildevarslende optræder overalt i historien.

09/08/03

 

JESUS CASTILLO NÆGTES APPEL VED HØJESTERET

Den texanske tegneserieforhandler, der i oktober sidste år blev idømt 180 dages betinget fængsel og en bødestraf på $4.000 for at sælge en pornografisk tegneserie fra voksensektionen i forretningen Keiths Comics i Dallas til en civilklædt, voksen politibetjent, er netop blevet nægtet appel af sin dom ved USAs højesteret. Efter to forfejlede ansøgninger om appel ved Staten Texas' domstol og nu denne nægtelse fra Højeseret, står dommen ved magt. Udover de alvorlige konsekvenser sagen har for Castillo selv, er det et alvorligt tilbageskridt for mediets status, om ikke i USA, så i hvert fald i det mere konservative stater.

Mere: Comic Book Legal Defence Fund (CBLDF)

Mere: ICV2

Interview: Jesus Castillo

Interview: Charles Brownstein, formand for CBLDF

Mere: Newsarama

09/08/03

 

UPDATE FRA SYRIEN

bladtegneren Ali Farzat, der - som vi tidligere har rapporteret det (04 & 06/04/03) - ofte er blevet generet af myndighederne, er kommet i alvorlige vanskeligheder efter han i april offentliggjorde en kritisk tegning af Saddam Hussein. Hans officielle licens, der giver ham ret til at publicere sit blad Al-Domari, er nu blevet inddraget af myndighederne.

Grundig oversigt over sagen: Reason

09/08/03

 

IGNATZ-NOMINERINGERNE OFFENTLIGGJORT

Nomineringerne til USAs fornemste alternativpriser, "Ignatzerne" (opkaldt efter musen i George Herrimans klassiske serie Krazy Kat), der uddeles på Small Press Expo, østkystens fornemste alternativseriefestival (5-7 september), er offentliggjort og kan ses her.

09/08/03

 

ÅRETS HARVEY-PRISER UDDELT
MoCCA for første gang vært for uddelingen
Af Matthias Wivel

09/08/03

 

GUIDO CREPAX

1933-2003

Af Matthias Wivel

09/08/03

 

RACKHAM.dk HAR VÆRET NEDE I NOGLE DAGE

Vores trofaste server, der har kørt konstant i ca. halvandet år (altså også før rackham.dk gik online stod for nogle dage siden af, men kunne heldigvis reddes ved en hurtig nedkøling og genstart. Vi beklager afbrydelsen.

09/08/03

 

BLÆK-ANTOLOGIEN PÅ TRAPPERNE

Den danske antologi BLÆK, der er lavet i forbindelse med udstillingen af samme navn i Det danske hus i Paris, der nys er lukket, kommer i handelen her i begyndelsen af august. Den indeholder originalbidrag af Simon Bukhave, Peter Kielland, Peter Madsen, Søren Mosdal, Mårdøn Smet, Jan Solheim, T. Thorhauge, samt serier af Ole Comoll Christensen, Ivar Gjørup, Jakob Martin Strid og Nikoline Werdelin.

Mere: Éditions Frémok

29/07/03

 

SOLHEIM DOBBELTVINDER I KEMI

Jan Solheim tildelt både Grand Prix og prisen for bedste serienovelle på festivalen i Kemi
Af Matthias Wivel

28/07/03

 

WILLIAM WOOLFOLK 1917-2003

Forfatteren William Woolfolk, der var en af de fremmeste tegneserieforfattere i USA i 40erne, hvor han blandt meget andet skrev Captain Marvel, Superman, Batman, Blackhawk, Plastic Man og The Spirit (mens skaberen af serien Will Eisner var i militærtjeneste), døde d. 20 juli. Hans tegneseriearbejde fik et par af periodens væsentligste serieskabere Jack Cole (Plastic Man, mm.) og Lou Fine (The Ray, Black Condor, The Spirit, mm.) til at beskrive ham som "Tegneseriens Shakespeare." Woolfolk har siden dengang skrevet 18 romaner, 2 ikke-fiktive bøger, 3 teaterstykker og været manuskriptforfatter på 60erTV-serien The Defenders.

Mere: Woolfolks hjemmeside

24/07/03

 

COSPER CORNELIUS 1911-2003

Siegfried "Cosper" Cornelius, der i en menneskealder har leveret pikante vittighedstegninger til det danske folk, døde d. 17 juli i en alder af 92 år. Cosper droppede allerede i gymnasietiden sit givne navn, når han signerede de tegninger, der senere skulle gøre ham både lands- og til dels også verdenskendt. Han var bl.a. med til at stifte humorbladet Hudibras i begyndelsen af 40erne og tegnede den internationalt succesfulde pantomimestribe Alfredo i en længere årrække sammen med Jørgen Mogensen under det fælles pseudonym 'MOCO'. Siden har han slået sine folder i humorblade som Svikmøllen. Udover sin tegnegerning var Cosper også en pioner indenfor dansk guldalderjazz.

22/07/03

 

BLÆK TIL TOUR DE FRANCE
Udstillingen BLÆK holder særåbent til sidste etape!
Af Matthias Wivel

20/07/03

 

ÅRETS EISNER-PRISER UDDELT
San Diego Comicon i gang!
Af Matthias Wivel

19/07/03

 

eBay AFHOLDER GODGØRENDE SALG

Italienske eBay sælges en række serieoriginaler; indtægterne går til det borgerkrigsramte Sierra Leone.

16/07/03

 

MARVEL DROPPER PRINSESSE DIS SUPERHELTEKARRIERE

Marvels kontroverselskende chefredaktør Joe Quesada annoncerede for en måneds tid siden i et radiointerview, at Prinsesse Di snart ville optræde som medlem af den pop-satiriske superheltegruppe X-Statix, skrevet af briten Peter Milligan. Efter en kraftig afstandtagen fra Buckingham Palace og en masse hype i den britiske, såvel som den amerikanske tabloidpresse, har Marvel af uvisse årsager besluttet sig for at droppe ideen.

Mere: Newsarama

Mere: Pulse

11/07/03

 

KALIBERS DEADLINE UDSKUDT

Forlægger Hans-Christian Vang har udskudt deadlinen for bidrag til den kommende antologi fra Cool Comics, Kaliber. Den ny deadline er 1. september, så send ham en email eller ring (tlf. 35 85 33 50), hvis du har en tegneserie, du gerne vil have med. Læs retningslinierne her.

11/07/03

 

SELVEJEDE SERIER UNDTAGELSEN HOS EPIC

I et interview siger redaktøren for Marvels nye Epic-linie, der oprindeligt blev markedsført som et forum for selvejede serier, at sådanne klart vil kunne forekomme, men bliver en sjælden undtagelse. langt de fleste serier vil enten være 100% ejede af Marvel, eller, hvis de bringer nye koncepter til torvs, være ejede af Marvel, men med fordelagtige royalties, etc. for skaberne.

10/07/03

 

SACCOSERIE I NEW YORK TIMES PROVOKERER

Sacco anklages for stærkt tendentiøst arbejde

Af Matthias Wivel

09/07/03

 

PARALLELIMPORTDIREKTIVET 8 MÅNEDER SENERE

Importen af udenlandske tegneserier ikke umiddelbart påvirket af EU-direktivs vedtagelse

Af Matthias Wivel

07/07/03

 

OMFATTENDE SVENSK SERIEARKIV UNDER FORBEREDELSE OG ANDRE SVENSKE NYHEDER

Svenska Seriefrämjandet forbereder omfattende katalogisering af svenske serier

Af Matthias Wivel

07/07/03

 

NYT DANSK TEGNESERIETIDSSKRIFT PÅ VEJ

Manden bag Cool Comics, Hans Christian Vang, forbereder i øjeblikket et nyt dansk tidsskrift om tegneserier. Bladet skal hedde Comics.dk og er henvendt til såvel tegneserieinteresserede som serieskabere, og vil således indeholde en blanding af kritik og mere professionelt orienterede artikler med tips om redskaber, teknik, osv. Som det fremgår af titlen vil bladet være i sort/hvid, og det vil være i A5-format på 32 sider. Alle, der kunne være interesserede i at bidrage eller deltage i redaktionen opfordres til at emaile eller ringe til Vang (tlf. 35 85 33 50).

07/07/03

 

EPIC MULIGVIS IKKE FOR SELVEJEDE SERIER

Marvels nylige genoplivning af deres udgivelseslinie for serier, der ikke passer ind i deres hovedlinie var tiltænkt såvel serier ejet af Marvel, som serier, skaberne selv ville have ophavsretten til og var derfor imødeset med stor forventning. Redaktør Stephanie Moore antydernu, at Marvel alligevel ikke vil udgive serier, de ikke har ophavsretten til.

Mere: Pulse

Mere: X-Fan

Den oprindelige pressekonference om Epic

04/07/03

 

MARVEL SAGSØGER SONY IGEN

Marvels deal med Sony omkring Spider-Manfilmene har affødt endnu et sagsanlæg

Af Matthias Wivel

02/07/03

 

PAVILLON ROUGE LUKKER

Efter to års udgivelse, har det franske forlag Delcourt nu besluttet sig for at lukke deres månedlige tegneserieblad Pavillon rouge, hvis sidste nummer, nr. 25, netop er udkommet. Bladene, der før i tiden var det fransksprogede markeds hovedspor har de sidste mindst ti år været på retur i forhold til album. Læs også denne debat om det fransk-belgiske markeds udvikling.

Mere: BDNews

30/06/03

 

DANSK FILM OM HERGÉ ENDELIG KLAR

Den danske dokumentarinstruktør Anders Østergaards længe ventede film om Hergé er fastsat til premiere på den genopståede Copenhagen Film Festival, 13-20. august 2003. Det vakte stor opsigt da Østergaard af Hergés enke, Fanny Rodwell, blev udpeget til at lave den autoriserede film-biografi om Tintins far. Det var Østergaards roste film om den svenske jazz-musiker Jan Johansson, Trollkarlen (1999), der gjorde udslaget. Til filmen, Tintin et moi, har Østerggard haft adgang til Hergés og Rodwells private filmoptagelser, som ikke tidligere har været offentligt tilgængelige.

26/06/03

 

DE SEKS BLÆKHOVEDER I PARIS

En reportage fra åbningen af udstillingen BLÆK i det Danske Hus i Paris

Af Jacob Ørsted

De skulle egentlig have været elleve, men der var nu kun seks tegnere, fysisk repræsenteret i kød og blod på 142 Avenue des Champs-Élysées, da Det Danske hus i Paris d. 12/6 kippede med flagene og åbnede porten til udstillingen BLÆK, der frem til d. 20. juli fremviser striber og streger fra dansk tegneserie-kultur: Pennegerninger fra undergrunden, såvel som fra overgrunden.

25/06/03

 

DANSK BILLEDKUNSTNER HEVET I RETTEN AF TINTINS EJERE

Maleren Ole Ahlberg i problemer med Moulinsart SA pga. brugen af Tintin-figurer i sine billeder

Af Matthias Wivel

Kunstmaleren Ole Ahlberg (f. 1949), der i en årrække har benyttet figurer fra Tintin i sine pop-surrealistiske billeder er, i forbindelse med en udstillingsåbning i Bruxelles, blevet sagsøgt af Moulinsart SA, der administrerer den ophavsretten til Tintins skaber, Hergés værker.

25/06/03

 

LMRABET STOPPER SIN SULTESTREJKE

Efter 48 dage har den fængslede marokkanske redaktør Ali Lmrabet valgt at stoppe den sultestrejke, han indledte som protest mod sin dom for at have trykt en række satiriske tegninger, der bl. a. kritiserede det marokkanske kongehus. I følge hans advokat skyldes beslutningen bl. a. erkendelse af, at han kan gøre mere i kampen mod statscensur, hvis han er i live, hvilket også den brede internationale opmærksomhed omkring sagen antyder.

Mere: BBC News

24/06/03

 

RANDOM HOUSE SLÅR SIG PÅ MANGA

Det store amerikanske forlag har indgået samarbejde med den japanske forlagsgigant Kodansha

Af Matthias Wivel

Det store forlag Random Houses underafdeling Doubleday, der ellers for nyligt besluttede sig for at stoppe deres nyligt lancerede tegneserielinie, har nu offentliggjort planer for en omfattende linie af mangaudgivelser på amerikansk. Den nye linie er resultatet af en samarbejdsaftale forlaget har indgået med det store japanske forlag Kodansha (engelsk udgave her), som er storudgiver af manga. Dette samarbejde har bl. a. resulteret i en fælles afdeling i Japan Random House Kodansha, der skal udgive japansk og international litteratur i Japan, men altså også i en amerikansk linie af mangaudgivelser.

23/06/03

 

LMRABET PÅ DØDENS RAND

Den marokkanske bladtegner sultestrejker på 46. dag, appeldomstol reducerer hans fængselsstraf

Af Matthias Wivel

Den marokkanske redaktør og bladtegner, Ali Lmrabet, der 21. maj blev fængslet i 4 år for at have offentligjort en række systemkritiske satiretegninger har nu sultestrejket i 45 dage. Hans advokat, Abderrahim Jamai, melder at hans tilstand er kritisk og, at det er nået til det punkt, hvor der muligvis ikke er nogen vej tilbage for Lmrabet, der hvis han ikke dør, sandsynligvis vil pådrage sig permanent skade hvis hans sultestrejke fortsætter.

17, 19 & 20/06/03

 

DANSK TEGNESERIEFESTIVAL I 2004?

I seriejournalens debatforum diskuteres i øjeblikket mulighederne for en dansk tegneseriefestival i sommeren 2004. Blandt initiativtagerne er Marc Rødskov, som har meldt sig som ansvarlig organisator. Alle interesserede inviteres til at deltage i debatten, såvel som selve planlægningsarbejdet.

19/06/03

 

RACKHAM.dk HAR VÆRET NEDE I GODT ET DØGN

Pga. problemer his vores domæneudbyder, BuyDomains.dk, har rackham.dk været nede siden tirsdag aften. Vi ved ikke hvorfor og vi beklager afbrydelsen.

19/06/03

 

BLÆK ÅBNET I PARIS

Den brede udstilling af danske serieskabere, BLÆK, åbnede i torsdags i Det Danske hus på Champ-Élysées i Paris. Åbningen var yderst velbesøgt med en ca. 200 gæster over de godt tre timer, den strakte sig. Blandt de udstillende var Ole Comoll, Ivar Gjørup, Peter Kielland, Søren Mosdal, Mårdøn Smet og T. Thorhauge til stede og det blev bl. a. til en dedikationsseance, hvor de signerede den fransksprogede antologi af danske tegneserier, der er udgivet af Fremok i forbindelse med udstillingen. En mere omfattende reportage følger her på siden i nærmeste fremtid, men i mellemtiden kan vores billedreportage ses her.

Mere: Maison du Danemark

17/03/03

 

SIMON VS. MARVEL UPDATE

Datoen fastlagt for appel-sagen

Af Matthias Wivel

17/06/03

 

FANTAGRAPHICS OVERLEVER

Trofaste fans klarer konkursskærene for det Seattle-baserede forlag

Af Matthias Wivel

17/06/03

 

GEORGE PICHARD 1920-2003

Den franske serieskaber, som primært er kendt for sine pornografiske tegneserier - deriblandt adaptionerne af erotiske klassikere som Don Juans erindringer og Kama Sutra døde sidste uge i en alder af 83 år. Blandt hans andre væsentlige værker finder man hans samarbejde med scenaristen Jacques Lob, Blanche épiphanie, fra midt-60erne og serien om Paulette, som han lavede i samarbejde med Wolinski.

Nekrolog: Le Monde

Biografi: lambiek.net

17/06/03

 

HARVEY-PRISERNE FLYTTER TIL MoCCA

USAs næststørste, og måske mest prestigefyldte tegneseriepriser, Harveyerne (opkaldt efter den legendariske skaber af bl. a. Mad, Harvey Kurtzman) flytter nu til New Yorks tegneseriemuseum MoCCA (Museum of Comics & Cartoon Art). Priserne vil nu blive uddelt på museets årlige tegneseriefestival, som næste gang afholdes i New York d. 22 juni.

Mere: The Pulse

Årets Harveynomineringer

17/06/03

 

LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN PÅ DANSK

Alan Moores kulørte udforskning af viktoriatidens fantastiske fortællinger kommer til landet!

Af Matthias Wivel

07/06/03

 

HJÆLP LMRABET

Tegneserieafficionados og tilhængere af ytringsfriheden opfordres til at hjælpe den fængslede bladtegner.

Af Matthias Wivel

01/06/03

 

FANTAGRAPHICS I PROBLEMER

Det toneagivende amerikanske forlag udsender nødråb til alle tegneserielæsere

Af Matthias Wivel

01/06/03

 

UPDATE FRA ALGERIET OG MAROKKO

Fængselsstraffe til bladtegnere

Af Matthias Wivel

28/05/03

 

LÆSERINTERAKTIVITETEN FORTSÆTTER I KURT D. & CO.

I det nyeste nummer af Kurt Dunder & Co. (#4) afsløres den gennem en læserkonkurrence designede popstjernefigur i serien "Djævletøser" (af Niels Roland og Anders Walther Hansen) som det seneste eksempel på, hvad der er blevet fast kotume i bladet - at involvere læserne i udviklingen af figurerne og historierne i bladet. Et initiativ, der i følge bladets ansv. readkatør Frank Madsen, har været en stor succes - denne gang i form af næsten 150 indsendte tegninger.

Mere: Kurt Dunder & Co.

28/05/03

 

MATT GROENING VINDER ÅRETS REUBEN

Skaberen bag The Simpsons og Life in Hell, Matt Groening, er netop blevet tildelt USAs nok mest prestigefyldte tegneseriepris, The Reuben Award for Cartoonist of the Year, som hver tår uddeles på The National Cartoonist's Societys kongres, der netop er overstået.

Mere: ABC News

Mere: Pulse News

26/05/03

 

MARVEL VS. SONY SENDT TIL BEDØMMELSE

Marvels sagsanlæg mod Sony om sidstnævntes påståede misbrug af Spider-Man figuren i forbindelse med den succesrige film fra sidste år (se vores nyheder à 27 & 4/3, samt 17 & 19/4), skal inden i morgen sendes til en såkaldt ´referee' - normalt en ikke længere praktiserende dommer, begge parter kan blive enige om kan håndtere sagen, som behandler den hurtigere og derved undgår en evt. retssag. Umiddelbart tyder det på at Marvel står dårligt i deres sag, da sådan en beslutning normalt foretages, hvis en amklage er sværd at bevise.

Mere: Newsarama

Om sagen: Newsarama

26/05/03

 

JIJÉ-MUSEUM ÅBNER

Et museum tilegnet den klassiske seriemester Jijé (Splint & Co., Jerry Spring, Luftens Ørne, mv.) i Bruxelles, åbner i dag på adressen på museets adresse i Bruxelles: Rue du Houblon 43.

Mere: Musée Jijé

26/05/03

 

DANSKE SERIESKABERE I PARIS

Stor udstilling og fransk antologi præsenterer toppen af dansk tegneserie i dag

Af Matthias Wivel

22 & 24/05/03

 

REHR, SOLHEIM OG THORHAUGE I ALLT FÖR KONSTEN #4

Svenske Optimals tegneserieantologi Allt för konsten er på vej med sin fjerde udgave, der bliver på 336 sider, hvoraf 20 kommer til at være i farver. Medvirkende tæller Emma Adbåge, Terhi Ekebom, Anneli Furmark, Fabian Göranson, Matti Hagelberg, Steffen Kverneland, Viktoria Laeben- Rosén, David Liljemark, Christopher Nielsen, Henrik Rehr, Patrik Rochling, Jan Solheim, Roy Söbstad, Thomas Thorhauge, Katja Tukiainen och Li Österberg. Rehr er med med hele Tirsdag, mens Thorhauge bidrager med den vildt farvelagte version af sin Tre-i-een, der optræder i S/H i BLÆK-antologien. Hvad Solheim har med er redaktionen ubekendt.

24/05/03

TIMEOUT PÅ RACKHAM.dk

I anledning af Fetabaronens noget ophængte situation de næste tre uger, vil rackham.dk ikke blive opdateret før tidligst d. 15 maj. Vi beklager sløvheden og håber I vil væbne jer med tålmodighed og kigge tilbage efter den dato. Tak for opmærksomheden! Og husk, rackham.dks forum lader sig ikke slå ud af Fetabaronens fravær!

Der henvises i mellemtiden til flg. nyhedssider:

seriejournalen

TEGN

tcj.com Journalista!

EGON

Pulse News

Newsarama

Anime News Network

Comic.de

BDParadisio

BDnews

afnews

22/04/03

 

SPIROU 65 ÅR

Det klassiske belgiske tegneseriemagasin fejrer jubilæum

Af Matthias Wivel

21/04/03

 

ÅRETS HARVEYNOMINERINGER OFFENTLIGGJORT

Nomineringerne til USAs store, professionelt uddelte tegneseriepris, er nu offentliggjort. Info kan fås her.

Mere: Pulse News

Mere: Newsarama

21/04/03

MARVEL VS. SONY UPDATE

Marvels nylige sagsanlæg mod Sony og dette selskabs ditto tyder, ifølge nyligt offentligjort information, at dreje sig om hhv. en beskyldning fra Marvel om at Sony i for høj grad markedsfører filmsucessen Spider-Man som en Sony-figur i deres merchandise, mens Sony beskylder Marvel for utidigt at forsøge at ændre på dertes kontrakt med Sony og at tilbageholde penge de skylder Sony. Tilsyneladende har dette ingen effekt på filmningen af Spider-Man 2, der netop er begyndt.

Mere: MSNBC

Mere: Pulse News

Mere: Newsarama

Mere: The Drudge Report

17 & 19/04/03

 

MAROKKANSKE SATIREBLADE I MYNDIGHEDERNES SØGELYS

De uafhængige, marokkanske ugeblade Demain Magazine og Doumain, grundlagte i 1997 og udgivet af Ali Lmrabet, har fra starten været i problemer med de marokkanske myndigheder. I 2000 blev bladet en overgang forbudt (se også her) og Lmrabet blev fængslet over en artikel. Øjeblikkets politiserede internationale klima lader til endnu engang at have eskaleret situationen; den 1. april, og igen d. 10, blev Lmrabet kaldt til forhør af politiet om sine seneste udgivelser, der bl. a. indbefattede nogle artikler om statsbudgettet og en satiretegning om slaveri og en af hans journalister, Mohamed Bennoua blev fysisk overfaldet pga. en kritisk artikel om bystyret i Settat, der havde været trykt i Demain.

Mere: IFEX

18/04/03

 

TEGN LUKKER

Det længst levende norske tegneserietidsskrift TEGN lukker med det senest udkomne nummer. Bladet blev startet i 1985 og var en del år det toneangivende serietidsskrift i Norge. Efter en årreække med ujævn udgivelsesfrekvens i 90erne, overtog svenske Bild & Bubbla sidste år udgivelsen, så bladet blev et fælles norsk-svensk foretagende med tekst på både svensk og norsk , men med forskellige logoer på forsiden. Bild & Bubbla fortsætter med at indeholde norsk materiale, men producerer ikke længere en udgave med norsk forside, så hvis man vil have rendyrket TEGN, må man checke bladets hjemmeside, der stadig kører.

Mere: TEGN

Mere: seriejournalen.dk

16/04/03

 

RAPTUS 2003

Årets Raptusfestival, der finder sted i Bergen, løber af stabelen d. 12-14. september. Blandt gæsterne i år findes Will Eisner (Spirit), Pat Mills (2000 AD) og Alexander Zograf fra serbien.

Mere: Raptus (lader ikke til at fungere pt.)

15/04/03

 

BABARS SKABER DØD

Cécile de Brunhoff, der tilbage i 1930 opfandt elefanten Babar døde igår i Paris i en alder af 99. Hun fandt oprindeligt på Babar for at underholde sin søn Mathieu, der på det tidspunkt var syg, såvel som hans bror Laurent. Dagen efer fortalte de deres far, børnebogsforfatteren & illustratoren Jean de Brunhoff, om elefanten og han besluttede sig for at gøre Babar til hovedperson i sin næste bog. L'Histoire de Babar udkom i 1931 og fulgtes op af endnu 7 bøger inden Jean døde i 1937. Derefter overtog sønnen Laurent produktionen af Babar-bøger og skabte med tiden 40 af slagsen.

Nekrolog: New York Times (kræver registrering)

Babar fanside

14/04/03

 

EISNERNOMINERINGERNE OFFENTLIGGJORT

Nomineringerne til USAs største tegneseriepris, der uddeles hvert på på San Diego Comiccon er nu offentliggjort. Info kan fås her.

Mere: Pulse News

Mere: Newsarama

14/04/03

 

FREMTIDEN ER IDAG - ENTER ASTRO BOY!

Japans populæreste seriefigur gennem tiderne kommer til live i dag

Af T. Thorhauge

07/04/03

SYRISK BLADTEGNER I PROBLEMER

Den syriske bladtegner Ali Ferzat, der udgiver den succesrige satiriske ugeavis Al-Domari ('Lystænderen'), er kommet i problemer med myndighederne fordi han har trykt en kritisk tegning af Saddam Hussein. Den syriske administration har løbende generet Al-Domari siden den først udkom i 2001, hvilket en overgang fik Farzat til midlertidigt at stoppe udgivelsen.

Mere: Financial Times

Mere: The Times

04 & 06/04/03

 

ANGREB PÅ BLADTEGNERES HELBRED OG FRIHED 2002

The Comittee to Protect Journalists har netop offentliggjort sin rapport om Worldwide attacks on the Press for 2002. Dirk Deppey fra tcj.coms Journalista! har gennemgået den og har fundet en række sager, hvor bladtegnere er blevet forfulgt for deres gerning. Vi har her allerede rapporteret om sager i Tyrkiet, samt Aitequad-sagen i Afghanistan (her og her) og Eshragi-sagen i Iran (se her, og længere nede på siden). Deppey har udover disse fundet frem til et par sager fra Algeriet: Den ene drejer sig om tegneren Ali Dilem, der blev idømt en alvorlig bøde for en tegning af den tidligere præsident Boudiaf, der blev myrdet i 90erne. Derudover blev tegneren Paul Nyemb fra Cameroun overfaldt af politiet ved et checkpoint tidligere på året. Han blev hjulpet af The Cartoonist's Right Network, der iværksatte en brevskrivningskampagne, som fik myndighederne i Cameroun til at tage sagen op. Og så har der i Ukraine været klager over censur fra bladtegnere.

03/04/03

 

SPX STOCKHOLM

Weekenden d. 4-6/4 afholdes Small Press Expo i Kulturhuset Stockholm. Der er inviteret gæster fra bl. a. Finland (Jenni Rope), Slovenien, Polen (begge optræder i den slovenske antologi Stripburger) og Frankrig (Philippe Morin, redaktør på kvalitetsserietidsskriftet PLG). Workshops, paneldiskussioner, osv.

Mere: Kulturhuset Stockholm

02/04/03

 

INFO OM EPIC

Der har i den seneste tid hersket nogen forvirring, om hvad Marvel har tænkt sig med deres relancering af deres Epic-linie, der tilsyneladende skal være hjem for både nye, voksenserier ejet af Marvel, såvel som serier ejet direkte af skaberne. Marvels direktør Bill Jemas svarede i forgårs på spørgsmål på Newsaramas messageboard.

Epic Comics

Mark Millar om sin Epic-serie, Trouble

Kommentar: tcj.com Journalista!

01/04/2003

 

MARVEL OFFENTLIGGØR DERES ÅRSRAPPORT FRA 2002

Marvel Enterprises har netop offentliggjort deres såkaldte 10K-rapport fra 2002. I den kan man læse, at deres salg udenfor specialforretninger for tegenserier (boghandlere, kiosker, mv.), trods de opmuntrende tegn i kølvandet på Spider-Man-filmen og Free Comic Book Day, kun er steget med 5%; specialmarkedet står således stadig for 76% af salget af Marvels tryksager. Mht. til legetøj og merchandise kom over en tredjedel af firmaets indtægt, ikke overraskende, fra Spider-Man-relaterede produkter. Mere bemærkelsesværdigt er det, at salget til udlandet mere end tredobbledes, hvilket primært skyldes salg til Hong Kong.

Læs rapporten her

26/03/03

 

DET JAPANSKE MARKED I PROBLEMER

Sidste år var det femte med nedgang i salget af tegneserier i Japan

Af Matthias Wivel

23/03/03

 

SERIEJOURNALEN GENOPSTÅR

seriejournalen.dk, der i forrige uge blev lukket af redaktør Frank Madsen, er nu genopstået under ny ledelse. Det drejer sig om Tue Sørensen, der i den seneste tid har bidraget til sitet med sin klumme 'USA Comics' og Peter Becher Pedersen, der er medredaktør af fanzinet Nørd Nyt og netop er blevet færdig som journalist med speciale i tegneserier.

seriejournalen.dk

23/03/03

 

ASIATISK BLADTEGNERKONFERENCE SKABER KONTROVERS

I Kina er man ved at forberede den sjette World Cartoon Conference, som skal afholdes i Luonyang i Henanprovinsen d. 1-3 oktober i år. Planlægningskomiteen består af 22 medlemmer fra hele verden. Planlægningen har ført til problemer med Taiwan, hvis delegation da de ankom til forberedelserne fandt, at de blev designeret som "Kina: Taiwan" idet officielle materiale. De truer nu med at boycotte festivalen, og Japan siger, at de vil følge trop, hvis Taiwan dropper ud.

Mere: People's Daily

Mere: Taiwan Headlines

Insiderhistorie fra medlem af planlægningskomiteen Joseph George Szabo

Kommentar og links: tcj.com Journalista!

21/03/03

 

VIZ HAR IKKE LOV TIL AT EKSPORTERE MANGA

Dette er en noget gammel nyhed, men vi bringer den alligevel:

Viz Communications, der er USAs største udgiver af manga, har pr. deres licensaftale med den japanske forlagsgigant Kodansha og andre japanske forlag ikke lov til at sælge deres udgivelser udenfor Nordamerika. Dette betyder, at danske forhandlere ikke længere tage deres udgivelser hjem.

21/03/2003

 

SPROINGPRISER TIL CLOWES OG HAUGELAND

Årets vindere af de norske tegneseriepriser, Sproing-priserne, blev hhv. Daniel Clowes, der vandt for bedste udenlandske album (Ghost World, der er oversat til norsk, men af en eller anden grund ikke til dansk) og Ronny Haugeland for bedste norske serie (Down's Duck).

Mere: Tegn

16/03/03

 

THE SPLASH LUKKER

Også i USA har det være lukketid for en af de fremmeste online nyhedstjenester om tegneserier, nemlig The Splash, der var at finde under comicon.com. Nyhedstjenesten har siden 1998 været USAs suverænt bedste på nettet, men havde i den seneste tid tabt tempo og blev sjældnere og sjældnere opdateret. Grunden er, at bestyrer Rick Veitch (serieskaberen bag Swamp Thing, Brat Pack, Roarin' Rick's Rarebit Fiends og, senest, Aquaman for DC) har for travlt med sine forskellige tegneserieprojekter, mens Charls Brownstein, som var den anden hovedkraft, sidste år overtog posten som direktør for rettighedsorganisationen The Comic Book Legal Defence Fund og derfor ikke længere havde tid til at bidrage til sitet.

Mere: The Splash!

16/03/03

 

STRID STOPPER (IGEN!)

Politikens notoriske tegneserieprofil Jakob Martin Strid afslører i Roskilde Universitets Centers journalistlinjes avis Bermuda, at han stopper med at ledsage det daglige tv-program med tegneserier. Dermed bliver hans anden omgang med Tøger Seidenfadens avis lidt længere end den første. Det er tilsyneladende et stort projekt, der får Strid til at smide håndklædet i ringen, et projekt han dog ikke er meget for at kommentere: "Jeg er nok lidt overtroisk på det punkt - måske vil det ikke lykkes mig, hvis jeg taler for meget om det, men om ti år er jeg verdensberømt", fastslår den på en gang poetiske og grænseoverskridende unge tegner, som også påpeger at der findes skriveblokering, hvilket hans striber jo ellers på ingen måde bærer præg af: "Der er ikke andet at gøre end at blive ved og kæmpe til den er der. Let your fingers do the walking".

Strid

13/03/03

 

ESHRAGI LØSLADT

Den iranske journalist, Alireza Eshragi, der d. 12. januar blev fængslet i Tehran, fordi han havde offentliggjort en 65 år gammel amerikansk satiretegning i sin reformvenlige avis Hayat-é No, er nu blevet løsladt mod en kaution på 250 mio. Rial (godt $31.000) efter at have tilbragt to måneder i fængsel (deraf 51 dage i isolation), uvis om sin skæbne. Det er endnu ikke klart, hvornår han vil blive indkaldt af retten for sin sigtelse, men hans advokat, Shirzad Heidari Shahbaz, er blevet nægtet rollen som forsvarer, fordi han ikke har været præst. Eshragi skal, til trods for at deti følge Shahbaz strider mod landets civilretslovgivning, for præstedomstolen, hvor ikke-gejstlige advokater ikke har adgang.

Mere: IRNA

Mere: IranMania

12 & 13/03/03

 

TYRKIET BEKLAGER SIG OVER AMERIKANSKE SATIRETEGNINGER

Og bladtegnere i problemer i Tyrkiet

Af Matthias Wivel

11 & 12/03/03

 

SERIEJOURNALEN LUKKER

Danmarks største tegneseriesite taget af nettet

Af Matthias Wivel

11/03/03

 

BELGISK ORIENTERET SERIEFESTIVAL I ODENSE IGEN I ÅR

Den 21.-22. marts afholdes der, ligesom sidste år, en minitegneseriefestival i Odenses Beklædningsfagskole. Arrangøren, den herboende belgiske serieskaber Thierry Capezzone, har i år sørget for at Dany Oliver og Colombine, m. fl.) og Hermann (Bernhard Prince, Jeremiah, Tårnene i Mauryskoven, m .fl.) gæster Andedammen. Udover deres optræden på festivalen, vil Dany optræde som gæsteunderviser på Odense fagskole og Håndarbejdsseminariums animationslinie, hvor Capezzone dagligt arbejder. De to serieskabere vil endvidere være at finde i den københavnske serieforretning Faraos Cigarer torsdag d. 20 marts, kl. 17.00-18.30.

11/03/03

 

COOL COMICS HAR KALIBER

HCVangs grædsrodsforlag har neotp annonceret planerne om den næste titel, forlaget har på programmet, Kaliber, som er tænkt som et blad, der præsenterer serier af forskellig art, med vægt lagt på materiale indsendt af læserne.

Mere: Cool Comics

08/03/03

 

ELFQUEST FLYTTER TIL DC, WaRP LUKKES

Wendy og Richard Pini, skaberteamet bag Elfquest (da. Elverfolket) har besluttet at lukke deres veteran-selfpublishingforetagende WaRP Graphics og lade DC Comics udgive fremtidens Elfquest-serier. Den første af disse, vil blive udgivet i, hvad skaberne beskriver som "manga-format".

Mere: Newsarama

08/03/03

 

AFSTEMNINGEN OM ÅRETS SPROING-PRISER IGANG

De norske Sproingpriser uddeles hvert år til en norsk og en ikke-norsk serie. De nominerede kan ses og stemmes på her.

05/03/03

 

MARVEL OFFENTLIGGØR TAB PÅ $48,7 MIO. I 4. KVARTAL

Marvel Comics har netop offenliggjort deres rapport fra 4. kvartal 2002, som viser, at selskabet, der i løbet af 90erne har været i alvorlige finansielle problemer sidder med et tab på $48,7 millioner for årest sidste kvartal. Marvel melder imidlertid om stigende salgstal - 30% i løbet af 2002 i forhold til 2001. Deres licensing-afdeling, som er den primære indtægtskilde for selskabet, melder endvidere om en indtægtstigning på 62%, hvilket først og fremmest må tilskrives Spider-Manfilmens succes. Ikke desto mindre er tabet stadig betydeligt, hvilket i følge selskabets kvartalsrapport skyldes, at de har betalt af på deres store gæld (som stadig er på $151 mio.) og har foretaget et større tilbagekøb og omlægning af deres aktier.

Mere: The Splash

Mere: VCall.com

Mere: Multex Investor

Mere: Dow Jones

Mere: icv2.com

Kommentar og links: tcj.com Journalista!

04/03/03

 

MARVEL SAGSØGER SONY

I følge en pressemeddelelse udsendt af Marvel Comics, har selskabet netop sagsøgt Sony Pictures Entertainment ved Californiens Superior Court. Søgsmålet handler om den lincensaftalen de to selskaber har indgået i forbindelse med produktionen af Spider-Man filmen (2001) og de fortsættelser, der allerede er under planlægning. Det fremgår ikke hvem præcist der er blevet sagsøgt, eller hvad detaljerne i søgsmålet angår.

Mere: Dow Jones

Mere: Pulse News

Kommentar og links: tcj.com Journalista!

Mere: Reuters

27/02 & 04/03/03

 

OPERATION PIPE DREAMS OG UNDERGROUNDMARKEDET

USAs Attorney General, Richard Ashcroft, iværksatte i weekenden "Operation Pipe Dreams", der havde til formål at stoppe salget af ryge- og andre stofindtagelsesaggregater fra såkaldte headshops over hele USA. Folk, der er bekendte med de amerikanske undergoundseriers historie vil vide, at disse traditionelt har et af deres stærkeste markeder i disse forretninger. Razziaerne og de lukningeraf en række forretninger, aktionen har medført anslås at komme til at koste $10.000-12.000 i tabt fortjeneste på tegneserier.

Mere: The Splash

04/03/2003

 

MARVEL GENSTARTER EPIC

Det er endnu ikke blevet annonceret officielt, men skulle nu være ganske vist: Marvel Comics relancerer snart Epic-linien, som i 80erne var deres afdeling for mere "voksne" tegneserier, serier der ikke var del af "Marvel-universet" og, ikke mindst, ind i mellem tegneserier til hvilke skaberne selv ejede rettighederne. Alt dette skulle efter sigende også karakterisere den genopståede Epic. Redaktører på linien bliver Mark (forfatter Ultimates, Ultimate X-Men) Millar, Bill Jemas (Marvels direktør), Stephanie Moore (Marvel-redaktør) og Ralph Macchio (mangeårig Marvel-redaktør).

Mere: The Pulse

24/02/03

 

BERLINER COMICFESTIVAL 2003

Den udmærkede berlinske tegneseriefestival, hvis første inkarnation fandt sted efteråret 2001, er nu tilbage. Den afholdes 21.-31. august. Mere info kan findes på festivalens hjemmeside.

24/02/03

 

ÅBENT FOR BIDRAG TIL EXPO 2003

Tegneseriefestivalen Small Press Expo (SPX), der afholdes 5-7 september i Bethesda, Maryland udgiver igen i år en international antologi i forbindelse med begivenheden, Expo 2003 (af hvilken overskuddet går til The Comic Book Legal Defence Fund). Temaet er 'Rejser', omfanget er 4 til 12 sider, deadline er 25 april. Mere info kan ses her.

23/02/03

 

BEFRI ALIZERA ESHRAGI!

Iransk journalist fængslet for genoptrykket af 65 år gammel tegning

Af Matthias Wivel

21/02/03

 

JULIE NORD PÅ AARHUS KUNSTMUSEUM

I hvad der må kaldes den største omstreukturering i årevis, har DC Comics Den danske billedkunstner Julie Nord, der bl. a. arbejder med tegneserier, udstiller pt. på Aarhus Kunstmuseum. Udstillingen viser de sirlige og poetiske, men også forstyrrende originaltegninger til serien From Wonderland with Love, der er en fabulerende fantasi over Lewis Carrols Alice in Wonderland. Udstillingen løber indtil d. 21. april.

Mere: Aarhus Kunstmuseum

15/02/03

 

OMSTRUKTURERING PÅ DC COMICS

Fyringer og ny chefredaktør på det hæderkronede superhelteforlag

Af Matthias Wivel

13/02/03

 

WARE OGSÅ RØVRENDT AF DAGEN

Chris Ware, hvis serie Jimmy Corrigan spektakulært kørte på bagsiden af det kæntrede dagblad Dagen, blev, som så mange andre, snydt af folkene bag avisen. Carlsens tegneserieavis fortæller, at Wares amerikanske udgiver Fantagraphics Books leverede alt det nødvendige materiale til avisen, men aldrig blev underrettet om, at udgivelsen var påbegyndt, endsige stoppet igen. Betaling for de trykte striber har hverken forlaget eller Ware selvsagt set skyggen af.

Mere: Carlsens tegneserieavis

Læs også Nyhed: Jimmy Corrigan i dansk avis

13/02/03

 

TEGNESERIEFESTIVAL I MALMØ

D. 14-23 februar afholder Svenska seriefrämjändet igen i år en stor tegneseriefestival. Blandt tilbudene på festivalen er en række foredrag om svenske, såvel som internationale tegneserier, paneldiskussioner om samme, tegneserieworkshops, udstillinger, mv. Derudover præsenteres vinderne af Seriefrämjändets store konkurrence, som man stadig kan nå at deltage i.

Mere: Seriefrämjändet

13/02/03

 

ASTRO BOYS FØDSEL NÆRT FORESTÅENDE!

Osamu Tezukas klassiske figur Tetsuwan Atom ("Mægtige Atom"), eller Astro Boy, som han hedder på engelsk, har snart fødselsdag. I serien blev det, tilbage i 50erne, beskrevet hvorledes han blev skabt (han er en robot) d. 7 april 2003. Da denne dato er ved at nærme sig, har man i Tokyo besluttet sig for at fejre Japans måske største tegneserie-/filmsfigur nogensinde. Annoncetonen på den centrale JR Takadanobaba Station vil for en kort periode blive omkomponeret til kendingsmelodien på den klassiske tv-serie, der i af 50erne blev skabt på baggrund af serien; der vil blive arrangeret storstilede parader i hovedstaden og en ny pr-kampagne for franchisen vil blive sat i værk. I Danmark, og resten af den vestlige verden, kan man i mellemtiden nyde Glénats eller Dark Horses oversættelser af serien, og måske deltage i sidstnævntes fødselsdagskonkurrence.

Mere: Mainichi Daily News

Osamu Tezuka

12/02/03

 

IMPONERENDE SALGSTAL FOR TEGNESERIER I FRANKRIG

Det franske bogbranchemagasin Livre Hebdo har netop offentliggjort salgstallene for de bedst sælgende franske albumudgivelser i 2002. På top-10 listen ligger intet mindre end 8 albums med Titeuf (det bedst sælgende album, Titeuf nr. 9, nåede i løbet af året op på 892.600 solgte eksemplarer og sælger stadig som varmt brød), samt de seneste albums i serierne XIII og Largo Winch, skrevet af den hotte Jean van Hamme. I parantes kan man bemærke at alle disse serier er utilgængelige på dansk.

Mere: BDParadisio

Mere: seriejournalen.dk

Læs også Nyhed: Mediet i fremgang

09/02/03

 

T-MAN TAKKER FOR TIDSSKRIFTSPRISEN

Thorhauge taler om sit hverv som ed-in-chief

Af Matthias Wivel

08/02/03

 

ANGOULÊME-FESTIVALEN HAR VOKSEVÆRK

Angoulême-festivalens 30-jubilæum var en stor succes. Som tidligere rapporteret, har det franske kulturministerium lovet en tredobling af den offentlige støtte til festivalen, der nu officielt rangerer som den femtevigtigste kulturbegivenhed i Frankrig. Festivalledelsen har endvidere kontaktet tegneserieaktivister i lande som Portugal, Belgien, Italien og Japan med henblik på et nærmere samarbejde, der bl. a. skal resultere i udveksling af udstillinger, udvikling af mulighederne for at udenlandske tegneserieskabere kan komme og bo i Angoulême og oprettelsen af nye finansieringsmuligheder for tegneserierelaterede begivenheder i EU-regi.

Mere: The Splash

Festival Internationale de la BD

06/02/03

 

TEGNESERIESKABERE MOD KRIGEN

En opfordring til serieskabere om at underskrive en "Samvittighedserklæring"
Af Matthias Wivel

06/02/03

 

COOL COMICS SKAL UDGIVE ZORRO

Hans Christian Vangs græsrodsforlag Cool Comics har erhvervet sig licens til at udgive en serie om den klassiske film- og tegneseriehelt Zorro. Serien kommer imidlertid ikke til at handle om den Zorro, vi kender, men derimod hans efterkommer, som slår sine folder i en SF-setting. Forfatter bliver Vang og tegner bliver Juan Ferraya (altså samme team, som står bag Duksedrengen). Serien er planlagt til 4 hæfter, der vil blive udgivet i USA i løbet af sommeren og sandsynligvis senere vil komme i en samlet udgave på dansk.

Zorro-model

Zorro-logo

06/02/03

 

FOLKETINGET GODKENDER LOVFORSLAG OM OMLÆGNING AF KULTURSTØTTEN
Fra 1. juli omstruktureres uddelingen af kulturstøtten, og dermed den offentlige støtte til danske tegneserier
Af Matthias Wivel

02/02/03

 

SUPERHELTEUDSTILLING PÅ GØRLEV BIBLIOTEK

Anders Hjorth Jørgensen har arrangeret en udstilling om de danske udgivelser af Marvels superhelteserier (i det lukkede Tegneseriemuseums regi) på Gørlev bibliotek. Udstillingen løber fra tirsdag den 1. juli til torsdag den 31. juli

Tegneseriemuseet

Gørlev bibliotek

03/02/03

 

RETROSPEKTIV PETER MADSEN UDSTILLING I SILKEBORG

I Kulturspinderiet i Silkeborg åbnede d. 1 februar en stor, retrospektiv udstilling af Peter Madsens arbejder. Det drejer sig om såvel forarbejder som færdige sider fra Valhalla, Menneskesønnen og Jobs Bog.

Mere: Kulturspinderiet

01/02/03

 

EDDIE CAMPBELL LUKKER FOR SINE UDGIVELSER

Serieskaberen bag Alec og Bacchus har netop meddelt, at hans forlag lukker. Forlaget har gennem de seneste år udgivet alt Campbells materiale, samt stået for den samlede udgave af hans og Alan Moores From Hell. Det var royalties fra filmen baseret på denne tegneserie, der gjorde Campbell i stand til at holde sit forlag kørende og da de er ved at slippe op, har han besluttet sig for at holde inde. Derfor bliver det netop udsendte andet nummer af hans blad Eddie Campbell's Egomania, som indeholder et grundigt interview med Alan Moore om hans tanker omkring magi, forlagets sidste udgivelse.

Mere: Eddie Campbell Comics

01/02/03

 

STOR EUROPÆISK TEGNESERIEKONKURRENCE

Den Fransk-Tyske TV-kanal ARTE og det store franske tegneserieforlag Glénat organiserer nu en stor, europæisk tegneseriekonkurrence. Alle europæere over 18 år, der ikke før har været udgivet i Frankrig, Belgien eller Tyskland kan deltage. Serien skal være et standard album og skal foregå i en europæisk by. De første 8 sider, samt et synopsis på resten af historien på fransk eller engelsk skal indsendes inden d. 31 juli i år og vinderen vil få sit album udgivet i Frankrig og Tyskland af ARTE/Glénat.

Mere: ARTE

Mere: Glénat

31/01/03

 

KONTROVERS OVER GOYA-INSPIRERET SATIRETEGNING AF SHARON

Det engelske dagblad The Independent bragte i sidste uge en tegning af Dave Brown, der - inspireret af den spanske 17/1800talsmaler Goyas afbildning af Kronos, der æder sine børn - forestillede Israels præsident Sharon i færd med at æde et palestinensisk barn. Dette er faldet kritikere i Israel, såvel som i England, for brystet og har startet en af den slags debatter, der fra tid til anden fremprovokeres af særligt grove eller rammende satiretegninger.

Mere: Ha'aretz

Dave Browns kommentar

Debat: The Independent

Debat: The Indpendent

Debat: The Indpendent

31/01/03

 

ANGOULÊME 30 OVERSTÅET

Loisel og Ware de store prisvindere

Af Matthias Wivel

27 & 31/01/03

 

AMERICAN SPLENDOR VINDER JURYENS PRIS PÅ SUNDANCE-FESTIVALEN

På den største, alternative amerikanske filmfestival, Sundance, har Shari Springer Bermans og Robert Pulcinis filmatisering af Harvey Pekars klassiske selvbiografiske serier American Splendor vundet hovedprisen for fiktion - The Dramatic Grand Jury Prize. Pekar medvirker selv i filmen i en birolle som sig selv (han spilles overvejende af Paul Giamatti), og hans kendteste samrbejdspartner, Robert Crumb, har også en mindre rolle. Pekar kommenterer prisen således: "Jeg er rigtig glad... Men jeg ved ikke rigtig med den slags priser, jeg mener, hvis en film som Forrest Gump kunne vinde Oscaren, hvor meget kan sådanne priser så betyde?"

Mere: Sundance Press Releases

Mere: Cleveland Plain Dealer

Mere: Comics2Film

27/01/03

 

UNGERMANNUDSTILLING PÅ SOPHIENHOLM

I anledning af 100-året for Arne Ungermanns fødsel sidste år og som opfølger på den bog, der udkom for et par måneder siden om den store danske bladtegner, illustrator og serieskaber, præsenterer Sophienholm i Lyngby nu en stor, retrospektiv udstilling af mandens værker, kurateret af Flemming Johansen. Udstillingen løber fra 25/1-21/4.

Mere: Sophienholm

25/01/03

 

BILL MAULDIN

1921-2003

Af Matthias Wivel

21/01/03

 

HERMANN OG DANY I FARAOS CIGARER

Torsdag den 20. marts kl. 17.00-18.30 signerer Hermann (Jeremiah, Bernard Prince) og Dany (Oliver og Columbine, Bernard Prince) deres albums i Faraos Cigarer i København.

21/01/03

 

AL HIRSCHFELD

1903-2003

Af Matthias Wivel

21/01/03

 

MICKEY MOUSE OG SUPERMAN BLIVER I HUSET

USAs højesteret forlænger ophavsretten til værker, der ellers ville nå offentlig eje med 20 år

Af Matthias Wivel

21/01/03

 

MARVEL SVARER LEE

Som tidligere rapporteret, har Stan Lee sagsøgt sin mangeårige arbejdsgiver, Marvel Comics, om royalties af såkaldt licensing, ikke mindst de film, selskabet i øjeblikket har så stor succes med. Marvel har nu officelt svaret på Lee anklage og nægter at de skulle skylde ham nogetsomhelst, til trods for, at de anerkender, at han er medskaber af de figurer, han har identificeret som sine i forbindelse med sit søgsmål.

Mere: Pulse News

21/01/03

 

ENDELIG AFGØRELSE I SAGEN GAIMAN MOD McFARLANE

Gaiman tilkendt medejerskab af en række Spawn-figurer, Miraclemans ejerskab stadig uklart.

Af Matthias Wivel

21/01/03

 

GRAPHIC NOVELS FÅR EGEN KATEGORI HOS AMERIKANSKE BOGHANDLERE

I hvad der må beskrives som et stort gennembrud for tegneseriemediet på boghandlerfronten i USA, er det nu fra BISAC (Book Industry Systems Advisory Committee of the Book Industry Study Group) - som står for den systematiske kategorisering af bøger i USA - blevet besluttet at betragte tegneserien som et medie og ikke en genre. Det vil sige, at det først skridt væk fra den nuværende situation, hvor Maus og Palestine bliver placeret i humorsektionen sammen med Garfield og Dilbert, er taget. Under det nye system, vil såkaldte 'Graphic Novels' (tegneserier, der fortæller længere historier i bogform) få deres egen kategorier hos boghandlerne med tilhørende underkategorier, såsom 'historie', 'fiktion', 'antologier, 'science fiction', osv. Beslutningen er blevet taget på initiativ af forlaget Drawn & Quarterlys ejer Chris Oliveros med hjælp fra bl. a. Art Spiegelman.

Mere: Pulse News

21/01/03

 

TEGNESERIEFESTIVAL OG -KONKURRENCE I KEMI IGEN I ÅR

Nordens bedste tegneseriefestival i Kemi, Finland, vender tilbage i år d. 6-8/6. I den forbindelse afholdes en tegneseriekonkurrence for alle, der kunne være interesserede. Der konkurreres i to kategorier: en for striber (højst 15 striber) og en for, hvad de kalder "noveller" (højst 12 sider). Vinderne af hver kategori tildeles en pris på 1700 Euro, andenpladsen tildeles 1000 Euro, mens tredjepladsen får 700 Euro. De bedste bidrag trykkes endvidere i den antologi, der udgives i forbindelse med festivalen. Sidste år udmærkede danske tegnere sig godt på festivalen - Jan Solheim andenpladsen med sin urkomiske serie "Doggy Style" og Ole Comoll Christensen fik en speciel, rosende omtale for sin bizarre "Picture This". Fristen for indlevering er d. 28 februar.

Mere: Kemi 2003

15/01/03

 

RACKHAM KÅRET SOM ÅRETS DANSKE TEGNESERIETIDSSKRIFT

I årets første uge blev der på seriejournalen.dk afholdt en webafstemning om årets danske tegneserietidsskrift. Med stærk konkurrence fra undergrundsantologien Tegneseriemix vandt Rackham til sidst med 34% af stemmerne (Tegneseriemix 33%, Strip! 24%, sidste års vinder Nørd Nyt 9%). Her på sprøjten takker vi for anerkendelsen og opfordrer folk til at deltage i seriejournalens andre afstemninger om årets tegneserier, osv.

Mere: seriejournalen.dk

12/01/03

 

MARVEL OFFENTLIGGØR DERES PLANER FOR FØRSTE KVARTAL 2003

Marvel Enterprises rapporterer, som vi allerede har antydet, om et rekordår i 2002, hvor deres overskud har nået de ca. $50 millioner. Marvel forventer nu en indtægt på  $280 millioner i 2003. På grund af selskabets finansielle vanskeligheder de seneste år er alt stadig langt fra rosenrødt og selskabet regner stadig med et tab på ca. $50 millioner for aktionærerne på regnskabet for 2002.

Mere: Yahoo! Finance

Diskussion: Yahoo Message Boards

Diskussion: comicon.com/panels

08/01/03

 

RESULTAT NÅET I OPGØRELSEN EFTER STANLEEMEDIA

Sagen om det skandaleramte fallitbo StanLeeMedia, hvis historie er lang snørklet og meget farverig (bl. a. involverede den indirekte hemmelig finansiering af Bill & Hillary Clintons valgkampagner og en bagmand, der flygtede til Sydamerika) og aldrig har været dækket her, da begivenhederne, der ledte op til konkursen fandt sted for to-tre år siden, er nået til en form for afslutning. Den føderale domstol i Los Angeles har forkastet en retssag om  kunstig og fejlagtig information om aktierne i selskabet og har bestemt, at aktionærerne skal tilbagebetales $1,82 millioner gennem firmaets forsikring. Aktionærerne har indtil d. 3 feb. til at indlevere deres begæringer.

Mere: Boston.com

07/01/03

 

MEDIET I FREMGANG

Både i Frankrig og USA er udviklingen opmuntrende 

Af Matthias Wivel

02 & 07/01/03

 

IRANSK BLADTEGNER OG HANS FAMILLIE NÆGTES ASYL I USA

Efter 5 år i USA nægtes permanent opholdstilladelse

Af Matthias Wivel

07/01/03

 

SPIEGELMAN FORLADER THE NEW YORKER

Serielegenden udtrykker generel utilfredshed med det amerikanske mediebillede

Af Matthias Wivel

02/01/03© Hergé Moulinsart


Nyheder
Nyhedsarkiv 2006
Nyhedsarkiv 2005
Nyhedsarkiv 2004
Nyhedsarkiv 2001-2002
© 2006 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2006 the respective artists and authors. All rights reserved.