tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum


Gamle nyheder for de unge af sind. 

MARVEL OG NCSOFT/CRYPTIC INDGÅR FORLIG
Marvel og computerspilsfabrikanterne NCSoft og Cryptic Studios har nu indgået forlig i retssagen om spillet City of Heroes' påståede krænkelse af Marvels ophavsret (se Rackhams nyheder 15/11 & 11/12/04, samt 21/01 & 12/03/05). NCSofts pressemeddelelse melder intet om detaljerne i forliget, men fastslår at det ikke vil forhindre spillerne i at udvikle deres egne figurer i City of Heroes, hvilket var grundlaget for Marvels sagsanlæg, da de frygtede at spillere ville kopiere selskabets figurer til brug i spillet. Pressemeddelelsen fortsætter: "Ingen ændringer i figurdesignssystemet i City of Heroes® eller City of Villains'™ indgår i forliget." De fastlår dog, at begge selskaber er opsat på at forhindre krænkelser af ophavsretten i henhold til gældende lovgivning.

MW 16/12/2005

STRAF MOD ERDOGANFORNÆRMER FORKASTES
Appelretten i Istanbul forkastede mandag dommen mod bladtegneren Sefer Selvi for at have forulempet landets statsminister Recep Tayyip Erdogan med en satirisk tegning i dagbladet Evrensel i april (se Rackhams nyheder 26/02, 03/03, 08/04 & 04/05/2005). Selvi behøver således ikke at betale den bøde på 10 mio. tyrkiske lira, han blev idømt af en domstol i Istanbul. Dette kan medføre lignende forkastelser af andre domme mod medier, der er blevet idømt bødestraf for at have forulempet statsministeren, deriblandt ugebladet Penguen, der i april blev idømt en bøde på ca. $35.000 i en lignende sag, og bladtegnerne Musa Kart og Erdil Yasaroglu, der pt. afventer dom for at have tegnet Erdogan som en kat med en garnnøgle.
Mere: Hürriet

MW 14/12/2005

GHANESISK PARLAMENTSMEDLEM ANLÆGGER SAG MOD BLADTEGNER
MP i Ghanas parlament Enoch Teye Mensah lagde i mandags sag an mod bladtegneren Akosua for angiveligt at have tilsværtet ham offentligt. Tegningen, der forestillede et får med knurhår, ledsaget af teksten "Black, Black, Black Sheep, have you any wool? Yes sir, yes sir, three bags full", nævnte ikke Mensah ved navn, men den tidligere sportsminister og nuværende oppositionspolitiker hævder at fårets knurhår var en reference til hans stammemærker. Mensah søger at få nedlagt forbud mod at Akosua og avisen hvor tegningen blev offentligjort Daily Guide i fremtiden bringer den slags billeder af ham.
Mere: Angola Press

MW 14/12/2005

TEGNESERIEPRISSÆSONEN SAT IND
I den fransktalende del af tegneserieeuropa er det prisuddelingstid! Op mod uddelingen af branchens fornemste priser i Angoulême i slutningen af januar uddeles der i disse måneder en lang række tegneseriepriser. Den ældste og mest prestigefyldte er den årligt uddelte franskofone kritikerpris, der før blev uddelt på Angoulêmefestivalen. Uddeleren er kritikerorganisationen l’Association des Critiques et journalistes de Bandes Dessinées (ACBD) og prisen gik i år til Les Mauvaises gens af Étienne Davodeau - en fortælling fra arbejdermiljøet i Maine-et-Loire mellem 1951 og 1980. Mere direkte tilknytning til Angoulêmefestivalen har den nyindstiftede, årligt uddelte Prix RTL, der uddeles af den tyske TV-station, som samarbejder med festivalen. Vinderen blev i år Christian Lax for L’aigle sans orteils, en fortælling om en arbejder, der i 1907 drømmer om at deltage i Tour de France. Lax får således gratis reklameplads på TV hele denne uge. En anden prestigefyldt pris er Prix Goscinny, stiftet af enken efter den store afdøde tegneserieforfatter René Goscinny, Gilberte og uddelt af en jury, der tæller en række prominente personligheder i den fransksprogede tegneserieverden. Vinderen af prisen på €5.000 blev i år den italienske serieskaber Gipi for sin nærfremtidsfabel Notes pour une histoire de guerre, der i øvrigt også var nomineret til ACBDs pris. En anden italiener, veteranen Lorenzo Mattotti, blev ved den nys overståede tegneseriefestival i Blois, BD Boum, hædret med hovedprisen for sit livsværk (se mere, og resten af priserne kan ses her). Sidst, men ikke mindst, er Genève bys årlige tegneseriepris netop blevet uddelt til Pierre Wazem, for fjerde bind i genoplivningen af Hugo Pratts Ørkenens skorpioner. Og den nyindstiftede Töpfferpris, opkaldt efter byens tegneseriepioner Rodolphe Töpffer, gik i år til det lovende talent Macchia for den endnu uudgivne The Beauty & New Fashion Hall. Sidst, men ikke mindst, er nomineringerne til Angoulême-priserne netop blevet annonceret, og programmet for festivalen fastlagt.

MW 14/12/2005

STOR PROTEST BLANDT AMERIKANSKE BLADTEGNERE
I mandags organiserede den amerikanske interesseorganisation Association of American Editorial Cartoonists protesten "Black Ink Monday". Denne aktion er en specifik reaktion på det store medieselskab Tribune Medias fyringer af en række tegnere på deres aviser - deriblandt et par højt profilerede navne på LA Times og Baltimore Sun - og mere generelt på den tendens der det seneste år i bladverdenen har været til at skære ned på tegnerne. "I løbet af de sidste 20 år er antallet af tegnere på dagblade landet over blevet halveret" skrev de i pressemeddelelsen. Helt konkret manifesterede protesten sig i en række tegninger, der blev lagt online på organisationens site, såvel som i de aviser der var interesseret i at bringe dem. På spørgsmålet om, hvorvidt aviserne ikke har ret til at skære ned, hvis de er i økonomiske vanskeligheder, sagde formanden for AAEC og pressebureauet United Media Rob Rogers, at økonomiske vanskeligheder er en ærlig sag, men at de fleste aviser kun har én tegner tilknyttet og således helt skærer en væsentlig gren af deres virksomhed ved at fyre ham eller hende. Han bemærkede, at han ikke regnede med at protesten i sig selv ville resultere i at Tribune genansatte de fyrede tegnere, men at han håbede det ville bevirke en større generel værdsættelse af fast ansatte tegnere, som han anser for et større aktiv for en avis end bredt distribuerede syndiker´nede tegninger. Tribune Media har ikke villet kommentere sagen.
Mere: AAEC
Links til pressedækning af sagen

MW 14/12/2005

DANSKE TEGNESERIESKABERE PROTESTERER OVER DØDSTRUSLER
Protest indsendt til den pakistanske ambassade
Af Matthias Wivel

PAKISTANSK PARTI NÆGTER AT HAVE UDSKREVET DUSØR
Det religiøse pakistanske parti Jamaat-e-Islami nægtede igår overfor TV-Avisen, at have udskrevet en dusør på de danske "Muhammed-bladtegnere" (se se Rackhams nyhed 11/10/05 og 02/12/05 nedenfor), som den danske ambassade i Pakistan ellers havde meddelt. "Det er der ingen, der har sagt. Vi er ikke onde. Den person, der har skrevet det i avisen i Danmark, har først folk bag lyset", sagde partiets generalsekretær Munawar Hassan. De danske ambassade fastholder imidlertid sine oplysninger om dødstruslen, der ifølge dem blev fremsat under en demonstration for nylig. Stasminister Anders Fogh Rasmussen fordømte i øvrigt i går dødstruslen på det skarpeste: "Jeg tager på det allerkraftigste tager afstand fra tilkendegivelserne og fordømmer det. Det er foruroligende og uacceptabelt. Det bør selvfølgelig være sådan, at enhver kan ytre sig efter de regler, der gælder indenfor lovens rammer uden frygt for, at nogen vil begå terroranslag i den forbindelse."

MW 03/12/2005

PAKISTANSK PARTI UDLOVER DUSØR PÅ "MUHAMMEDTEGNERENS" HOVED
Kontroverserne om Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed, der i oktober udløste vrede i visse muslimske kredse, medførte demonstrationer og dødstrusler mod avisens tegnere (se Rackhams nyhed 11/10/05), har taget en ny drejening. Det religiøse pakistanske politiske parti Jamaat-e-Islami og deres ungdomsorganisation har netop udlovet en dusør på hvad der svarer til kr. 50.000 til den eller dem, der dræber "Muhammedtegneren" som de i entalsform sandsynligvis af uvidenhed beskriver de tolv tegnere der deltog i avisens manifestation, samtidig med at de har krævet alle danskere udvist af landet. Den danske ambassadør i Pakistan, Bent Wigotski, advarer derfor danske turister om at skilte for meget med deres nationalitet og om ikke at være for åbenmundede i samtaler med pakistanere. Selv fastslår han, at sagen ikke får ham til at forlade landet. Den pakistanske ambassadør i Danmark Javed Qureshi tager skarpt afstand fra dødstruslen og siger, at den pakistanske regering sandsynligvis vil gå ind i sagen, da en sådan udlovning af dusør må stride mod pakistansk lov.
Mere: Berlingske tidende
Mere: DR

MW 02/12/2005

FIRE ANKLAGEPUNKTER FRAFALDER I GORDON LEE-SAGEN
Efter en preliminær høring i sagen mod tegneserieforhandler Gordon Lee ved domstolen i Rome, Georgia, har sagsøgerne besluttet at frafalde fire ud af de syv anklager mod Lee. Det drejer sig først og fremmest om de tog felony-anklager for distribution af materiale indeholdende nøgenhed og sex, som var de alvorligste, samt de to misdemeanor-anklager for distribution af materiale, der er skadeligt for børn. Anklagerne mod Lee blev rejst tidligere på året efter en bekymret moder fandt det gratisomdelte Alternative Comics #2 i hænderne på sit barn. Bladet var forlaget Alternative Comics' bidrag til den årlige Free Comics Day og indeholder en historie af Nick Bertozzi om Braques første møde med Picasso, hvor sidstnævnte optræder nøgen i hvad det må beskrives som en helt igennem afseksualiseret situation. Tilbage står tre misdemeanor-anklager for for distribution af materiale, der er skadeligt for børn, som domstolen endnu ikke har taget fuld stilling til.
Mere: Comic Book Legal Defence Fund

MW 02/12/2005

LAWRENCE KLEIN FORLADER DIREKTØRPOSTEN I MoCCA
New Yorks Museum of Comics and Cartoon Arts (MoCCA) medstifter og direktør, lawrence Klein, har netop meldt, at han forlader sin post, fordi han flytter til Massachussets som resultat af helbredsproblemer i familien. Ken Wong overtager posten, mens Klein beholder sin position som formand for bestyrelsen.
Mere: The Beat

MW 02/12/2005

ABEN MALER UDSENDER REGÉ-TEGNESERIE PÅ DANSK
Det nystartede danske tegneserieforlag Aben Maler udsender i dag amerikanske Ron Regé Jrs. Piger mod smerte. Serien er en cartoony tegneserieversion af den israelske forsvarsministers forhør af en 20-årig kvindelig would-be selvmordsbomber, som Regé i 2003 læste i det israelske dagblad Ha'aretz. Tegneserien, hvis originaltitel er She Sometimes Switched to Fluent English and Occasionally Used a Few Words of Hebrew, var oprindeligt del af litteraturantologien McSweeney's nr. 13 (2004) som havde tegneserier som sit tema. Udover dens egne kvaliteter er det en markant udgivelse, fordi den introducerer en af den nye amerikanske alternativgenerations væsentligste skikkelser for det danske publikum. Regé Jr. er født i 1969 og er efterhånden kendt for sin stærkt stiliserede, personlige streg - et udtryk der på godt og ondt har dannet skole. Hans Skibber Bee-Bye fra 2000 regnes af kendere som en af mediets nyklassikere i USA. I dansk sammenhæng er han nok bedst kendt for musikvideoen til Mews "156". Regé Jr. har selv håndtekstet Piger mod smerte.
Uddrag og information: Aben Maler
Ron Regé, Jr.

MW 18/11/2005

DELCOURT OVERTAGER TONKAM
Det franske tegneserieforlag Éditions Delcourt har netop meddelt, at de har købt aktiemajoriteten i pionermangaforlaget Éditions Tonkam. Med overtagelsen cementerer Delcourt sin position på det fransksprogede mangamarked. Tonkam, der påbegyndte sine udgivelser i 1994, var de første der introducerede såvel japansk læseretning som kinesiske tegneserier på det franske marked og har en række markante klassikere som Osamu Tezukas La Vie du Bouddha og L'Histoire des trois Adolf i deres bagkatalog, som tæller over 600 titler. Stifteren af forlaget, Dominique Véret, forlod det for nogen tid siden og er nu leder af Delcourts eget mangaforlag, Akata. Éditions Tonkam vil fortsætte under eget navn og meningen er at det skal bevare og konsolidere sin udgivelsesprofil.
Mere: ActuaBD

MW 18/11/2005

HARVEY'ERNE FLYTTER TIL BALTIMORE
Administrationen bag de amerikanske tegneseriepriser, Harvey'erne, der i sidste uge mistede deres årlige platform da New Yorks tegneseriemuseum MoCCA besluttede sig for at afslutte samarbejdet (se Rackhams nyhed 01/11/05, nedenfor), har nu fundet et nyt hjem på den årlige Baltimore Comic-Con. Prisuddelingen, der har næsten ubrudt har eksisteret siden 1986, er blandt USAs mest prestigefyldte og uddeles årligt af alle branchefolk, der har lyst til at deltage.
Pressemeddelelse: Newsarama

MW 05/11/2005

J-POPCON2005 DENNE WEEKEND
Denne weekend, d. 4-6 november, vil den årlige festival får japansk animation, tegnefilm og popkultur, J-Popcon blive afholdt i Valby Medborgerhus, Valgårdsvej 4 i Valby. Hovedgæst er den japanske gothhorror-mangaka Junko Mizuno, der gæstede Malmø sidste weekend, og der vil i den anledning være en udstilling af hendes værker på festivalen. Der vil også være andre udstillinger, og der vil i døgndrift blive vist japansk anime i fire biografer. Derudover er der cosplay- (udklædnings-)konkurrence, animationsworkshops, spilcafé, mm. Og der vil naturligvis også være et salgsområde.
Mere: J-Popcon2005

MW 03/11/2005

PERSEPOLIS' FØRSTEOPLAG UDSOLGT
Carsten Søndergaard fra forlaget Carlsen melder nu, at første oplag af den danske udgave Marjane Satrapis Persepolis er udsolgt fra forlaget og at et nyt er på vej sammen med en bogklubudgave. Tegneserien, der udkom d. 9 semptember, var trykt i 2.000 eksemplarer og oplevede en pressedækning, der er sjælden i tegneseriesammenhæng. Dette skyldes til dels en stor PR-indsats fra forlaget og seriens oversætter Julie Paludan-Müllers side, men også selve seriens fortræffeligheder og dens tidssvarende og relevante emne - den er en selvbiografisk skildring af en opvækst i revolutionens Iran. Succesen kommer ikke som den store overraskelse på iagttagere af det internationale, vestlige tegneseriemarked, hvor Persepolis de sidste par år har oplevet stor kritisk og populær succes, først og fremmest på bogmarkedet. Således også her i landet: "Det har været et af Carlsens formål med lanceringen at få boghandlerne til at opfatte graphic novels som bøger og ikke som tegneserier. Umiddelbart ser det ud til at være lykkedes i stort omfang", siger Søndergaard og understreger at der kommer mere: "Carlsen vil udgive en række graphic novels af forskelligt tilsnit, men i første omgang nogle, der kan minde om Persepolis og Berlin, altså biografiske/selvbiografiske/historiske fortællinger med romanfornemmelse. Det er ikke en konsekvens af Persepolis' succes. Det har været meningen i lang tid - men det var nødvendigt at bruge Persepolis som murbrækker over for boghandlerne. Derfor er den blevet brugt konstruktivt til at lancere genren og begrebet." I øvrigt arbejder Carlsen på at få Satrapi til landet til foråret. Mht. Carlsens anden 'graphic novel'-udgivelse, Jason Lutes Berlin, sælger den også godt, siger han.
Mere: Seriejournalen
Læs også: Carlsen starter ny tegneserielinie
Anmeldelse: Persepolis

MW 02 & 03/11/2005

MoCCA DROPPER HARVEY'ERNE
Den næststørste amerikanske tegneserieprisuddeling, Harvey'erne, har de sidste tre år fundet sted på New Yorks Museum of Comic and Cartoon Arts (MoCCA) årlige Art Festival (se Rackhams dækning 2004 & 2005 her og her). Men nu har museumdirektør Lawrence Klein besluttet sig for at stoppe samarbejdet med Harveyfolkene. At grunden er røde tal på bundlininen for trejde år i træk er der vist ingen, der er i tvivl om. Da de overtog prisuddelingen, forsøgte MoCCA at gøre den til en mere eksklusiv begivenhed i håb om større medieopmærksomhed og generel prestige, hvilket må betegnes som havende været noget nær en udelt fiasko. Udover at pressen såvel som mange af de nominerede og vindende serieskabere udeblev, modtog MoCCA begge år adskillige klager fra deltagere, der skulle betale for at få deres ledsager med, selvom de var nominerede og fra publikum generelt, der fandt arrangementet alt for dyrt at deltage i. Dette har ført til en debat i det amerikanske tegneseriemiljø om hvorvidt Harvey'erne, der udvælges af alle branchefolk, der er med på at deltage og således har et mere "professionelt" og i hvert fald mere kvalitetspræget skær over sig end de større, publikumsuddelte Eisnerpriser, har udspillet deres rolle. Under alle omstændigheder står prisuddelingen nu uden hjem og det er muligt, at komiteen bag vælger at lukke den ned, hvis ikke de finder en anden platform.
Mere: The Beat
Mere: The Comics Reporter

MW 01/11/2005

TEGNESERIER PÅ BOGFORUM 2005
Bogforum byder som sædvanlig på en række tegneserierelaterede begivenheder
Af Matthias Wivel

POLITISK STRIBE PROVOKERER PIND
Makkerparret bag striben, Palle Schmidt og Tobias Enevoldsen, kommenterer ugens tegneserieballade
Af Matthias Wivel

MANGAWEEKEND I MALMØ
I morgen, fredag d. 28 oktober og lørdag d. 29 afholdes en længere række mangaarrangementer i forbindelse med udstillingen "Manga! - de japanska seriernas intåg" i Malmøs nye kulturhus Mazetti Kultur, Friisgatan 15B. Arrangementet, der er del af festivalen I seriarnas värld 2005 byder på foredrag, debatter, konkurrencer, filmforevisninger, cosplay (udklædning à la japan) og fester med japansk popmusik. Særlig bemærkelsesværdigt er imidlertid, at festivalen gæstes af den europaturnerende japanske mangaka (mangaskaber) Junko Mizuno, kendt for sine cute goth-horrorserier, samt af den engelske tegneserie- og mangaekspert Paul Gravett.

MW 27/10/2005

GILBERT SHELTON TIL KOMIKS.DK
Den danske tegneseriefestival Komiks.dk, der afholdes for anden gang d. 28-30 april i Kedelhallen på Frederiksberg, er begyndt at offentliggøre deres internationale gæster. Førstannoncerede er den amerikanske, i Frankrig bosatte skaber af The Fabulous Furry Freak Brothers (da. Flipkompaniet) Gilbert Shelton, der var en af tressernes amerikanske undergrounds væsentligste skikkelser. For at skabe mere opmærksomhed omkring festivalen har ledelsen valgt at lægge små spor ud på deres hjemmeside inden de annoncerer en gæst. Interesserede kan således gætte på, hvem der kommer i festivalens debatforum.

MW 27/10/2005

MANGAFOREDRAG PÅ DEN JAPANSKE AMBASSADE
Alex Jørgensen og T. Thorhauge holder foredrag om manga på den japanske ambassade onsdag den 19. oktober kl. 17.00. Foredraget "Da mangaen væltede Vesten - en introduktion til den moderne japanske tegneserie" er en del af 'Japan Japan Japan -arrangementsrækken. Det varer en time og der er gratis adgang. Tilmelding på info@embjapan.dk. Adressen er:

Information & Cultural Centre
Embassy of Japan
Pilestræde 63
1112 København K
Telefon 33 45 51 22
email: info@embjapan.dk

MW 15/10/2005

VINDERNE AF SERIEFRAMJÄNDETS STORE SERIETECKNARTÄVLING ANNONCERET
Ved gårsdagens åbening af udstillingen "Manga! - de japanska seriernas intåg" i Malmø blev vinderne af Seriefrämjandets Store Serietecknartävling, hvis tema i år var 'manga', annonceret. Vinderen af førsteprisens SEK 20.000 blev serien Kiki Riki af Alan Kamieniarczyk fra serieskolan i Malmø. Serien handler om en mand, Riki, hvis hund, Frobbe, dagligt æder hans post før han kan læse den. Den vinder fordi den er "... en underhållande och karaktärsdriven serie, som med sitt direkta berättande blir till en kul och medryckande läsupplevelse, som fungerar för alla åldrar. Seriens figurer är charmigt färgstarka och bär tydliga drag av det japanska, samtidigt som de känns fräscha och egna.", som juryen skriver i sin motivation. Udover Kamieniarczyks pris modtog fire serieskaber hædersomtaler: Samvetskval af Daniel Westman, Panda in Sakura Gardens af Yosh, Små ting af Debbie Tsoi og Instant Noodles af Sofia Falkenhem.
Mere: Seriefrämjandet.

MW 15/10/2005

MANGAUDSTILLING ÅBNER I MALMØ LØRDAG
I morgen, lørdag d. 15 oktober kl. 13.00, åbner udstillingen "Manga! - de japanska seriernas intåg" i Malmøs nye kulturhus Mazetti Kultur, Friisgatan 15B. Åbningen danner også rammen om Seriefrämjandets Store Serietecknartävling, der i år havde temaet 'manga'. Førsteprisen er på SEK 20.000. Udstillingen er åben til 6. november.

MW 14/10/2005

BALLADE OVER BLADTEGNERBILLEDER AF MUHAMMED
For godt tre uger siden kunne man i diverse danske dagblade læse, at forfatteren Kåre Bluitgen ikke kunne finde en tegner til sin billedbog om Profeten Muhammeds liv, fordi de tegnere han havde været i kontrakt med frygtede repressalier fra yderligtgående muslimer for at trodse det billedforbud, der i Islam hersker mod afbildningen af Gud og Profeten (og ofte mere end det). Ansporet af sagen bragte Morgenavisen Jyllands-Posten kort efter 12 tegninger af Muhammed, signeret en håndfuld danske bladtegnere. Dette har mange danske muslimer opfattet som en provokation, og der er flere steder blevet sat organiserede klager - bl.a. i form af en SMS-kæde - mod avisen i gang. En gruppe indvandrerforeninger har endvidere uden resultat forsøgt, at opnå en politisk fordømmelse af tegningerne. Og over weekenden indløb sågar en telefonisk dødstrussel mod tegnerne, der viste sig at være begået af en 17-årig, som politiet har fundet og anholdt. I en leder i avisen påkalder man sig ytringsfriheden og opfordrer folk, der føler sig krænkede til at afprøve sagen ved en domstol i henhold til straffelovens paragraf 140, som omhandler offentlig hån af "i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse."
Debat: Rackhams forum

MW 11/10/2005

JASON LUTES OM SIT ARBEJDE MED BERLIN
I anledning af den danske udgave af Jason Lutes storværk har Rackham gjort status med ophavdsmanden
Af Matthias Wivel
.

ANGOULÊME-FESTIVALEN FÅR NY LEDER
I den forgangne uge meldte formanden for Festival International de la Bande Dessinée - Europas største og mest prestigefyldte tegenseriefestival i Angoulême, Frankrig - Yves Poinot, at han nu fratræder sin stilling "af personlige årsager". Festivalens næstformand Dominique Brechoteau overtager stillingen. Mens det sidste år lykkedes Poinot og hans kolleger at vende festivalens betydelige underskud til et lille overskud, står festivalledelsen overfor en længere række svære udfordringer de næste år. Blandt disse er det store offentlige byfornyelsesarbejde, der betyder at festivalens epicenter, den store Champ de Mars-plads, er indisponibel til næste festival i januar 2006, samt den igangværende flytning af tegneseriemuseet Centre National de la Bande Dessinée (CNBDI) og spørgsmålet om det når at genåbne inden da. Dertil kommer den samling af festivalen og CNBDI under en regional industriel og kommerciel adminstration, som Angoulêmes rådhus og Charenteregionens politikere har til hensigt at effektuere. En stor del af festivalens medlemmer er mod denne sammenlægning og Poinot selv har også udtalt sig skeptisk i forhold til den. Om hans afgang har noget med denne sag at gøre er uvist, men der venter i hvert fald Brechoteau en stor udfordring i den.
Mere: ActuaBD
Om FIBDs situation: ActuaBD

MW 09/10/2005

EGMONT SVARER PÅ KRITIKKEN AF CARL BARKS' SAMLEDE VÆRKER
Rackham og Seriejournalen hilser svaret velkommen og indtager afventende position
Af Matthias Wivel

UNDERSKRIFTSINDSAMLING FOR FORBEDRINGEN AF CARL BARKS' SAMLEDE VÆRKER IGANGSÆTTES
Egmont viser vilje til dialog
Af Matthias Wivel

ÅRETS IGNATZPRISER UDDELT
SPX 2005 vel overstået
Af Matthias Wivel

DET NYE DANSK TEGNESERIEFORLAG 'ABEN MALER' DEBUTERER
Forlægger Steffen Maarup fortæller om ambitionerne bag
Af Matthias Wivel
.

IVAR GJØRUP FEJRER 20-ÅRS JUBILÆUM PÅ POLITIKEN
Ivar Gjørup, den danske serieskabere bag striben Egoland, kan i år fejre 20-års jubilæum for sin stribes plads på Politikens sider, samtidig med han selv runder sit tressenstyvende år. Striben startede i Information i 1984 og passerede således sit tyvende år sidste år, men den flyttede til Politiken det følgende år og har med enkelte pauser optrådt der dagligt lige siden, hvorfor Gjørup idag kan fejre jubliæet med og i sin stribe nr. 5285. Gjørup afholdte endvidere i sidste uge to receptioner i anledningen af dobbeltjubilæet; en i sit hjem i Århus og en i Politikens hus' gule palæ i København. Rackham var på pletten til sidstnævnte, og har lavet denne fotoreportage.

MW 26/09/2005

CARLSEN INDGÅR AFTALE MED SONNERGÅRD I SAGEN BJÆVERMOSE
Efter et par ugers intens mediedækning og offentlig kritik af deres annoncerede beslutning om i deres relancering og nyoversættelse af Tintin (se Rackhams nyhed 13/09/05 nedenfor) at ændre navnet på den bifigur, der i Jørgen Sonnergårds kanoniserede oversættelse går under navnet Max Bjævermose, til Konstantin Strøm, har Carlsen besluttet sig for at bibeholde det gamle navn. Dette har krævet en aftale med Sonnergård, der ejer rettighederne til de bidrag, han kan påvise at have tilført serien med sin danske oversættelse. Da Sonnergård for et par år siden trak Carlsen igennem en retsag for at opnå en ekstra godtgørelse for sin oversættelse og tabte, har forlaget været tilbageholdende med at bruge det mindste, der nødvendiggjorde nye forhandlinger med Sonnergård. Men nu har man altså besluttet sig for at lytte til kritikken fra diverse prominente debattører, såvel som de godt 1.000 mennesker, der pr. email har slået deres slag for sagen via serieskaberen Henrik Rehrs Folkebevægelsen for at Max Bjævermose bliver VED med at hedder Max Bjævermose. "Forlaget og Jørgen Sonnergaard har blandt andet i denne forbindelse indgået en aftale til begge parters fulde tilfredshed", skriver forlagschef Jens Trasborg i den officielle pressemeddelelse og tilføjer "Beslutningen om fortsat at kalde Max Bjævermose for Max Bjævermose ændrer ikke i øvrigt på ideen med og grundlaget for nyoversættelserne og det seriøse arbejde, der p.t. lægges i det store projekt."

MW 26/09/2005

KUNSTRÅDETS LITTERATURUDVALG SVARER PÅ KRITIK AF FALDENDE TEGNESERIESTØTTE
”Fyraftensmøde” i Århus udmøntede sig i lang debat om den danske tegneseries situation
Af T. Thorhauge

MARIC DØD
Den franske tegneserieforfatter Raymond Chiavarino alias 'Maric', er død. Maric, som han signerede sine serier, er bedst kendt for sine samarbejder med Jean-Calude Forest ("Charlot" & "Bicot"), Pierre Lacroix ("Bibi Fricontin") og René Pellos ("Les Pieds nickelées"), som alle blev offentliggjort i sidstnævntes børneblad Les Pieds nickelées i løbet af 50erne. I 70erne kastede han sig over forskellige bestillingsprojekter som serieversioner af tegnefilmfigurerne Droopy og Tom & Jerry, og blev også forfatter på forskellige serier i bladet Spirou, deriblandt "Marc Lebut", som han overtog efter skaberen Tillieux' død. I 80erne og 90erne fungerede han som forfatter på en serier som Morin-Lourdel (m. Baron Brumière), Courtisanes (m. Pierre Frisot) og Rélations publiques (m. Thomas Frisano).
Nekrolog: ActuaBD

MW 13/09/2005

DANSKE SERIESKABERE REAGERER PÅ DEN FALDENDE STØTTE
Formand for Kunstrådets Litteraturudvalg afviser kritik
Af Matthias Wivel

CARLSEN STARTER NY TEGNESERIELINIE
Marjane Satrapis Persepolis og Jason Lutes' Berlin første udgivelser
Af Matthias Wivel

CARLSEN RELANCERER TINTIN I NYOVERSÆTTELSE
Just som Egmont har udsendt første kassette af Carl Barks' samlede værker, annoncerer Carlsen, at man nu vil genudgive en anden af de store folkekære tegneserier her til lands - Hergés Tintin. Nyudgivelsen, der er baseret på de nyligt lancerede fransksprogede facsimileudgaver, bliver kronologisk og præsenterer de første farvelagte udgaver af hvert album i serien (hvilket udelukker det første, "Tintin i Sovjet", og det sidste, ufærdige "Tintin og Alfabetkunsten"). Alle historierne bliver nyoversat, hvilket givetvis skyldes den retssag Tintins tidligere danske oversætter, Jan Sonnergård, førte mod Carlsen og tabte i 2002. Sonnergård krævede ekstra godtgørelse, fordi han mente at hans oversættelser havde været afgørende for seriens succes, men det var Højesteret altså ikke enig i. Den ny oversætter er veteranen Niels Søndergård og han skal forestå et arbejde, der skal sikre "...en høj grad af overensstemmelse med Hergés egen sprogtone og samtidig eliminere forskellige fejl og misforståelser, der uvægerligt har sneget sig ind i årenes løb, så det samlede værk vil fremstå mere homogent og ortografisk konsekvent.". Dette betyder også, at en håndfuld af albums'ne får nye titler - "Krabben med de gyldne kløer" bliver fx. til "Krabben med de gyldne klosakse", og "Det hemmelige våben" bliver til "Tournesol-mysteriet". Der vil fra og med november komme et bind om måneden i serien, der starter med det første, farvelagte Tintin-ablum, "Tintin i Congo". Udstyret er stiv indbinding, med halvlæderryg og tekstningen foretages med en speciel Hergé-font udviklet af rettighedshaverne.

MW 06/09/2005

FØRSTE MANGAINSTITUT I JAPAN OPRETTET
Kyoto Seika University i Japan har for nyligt oprettet landets første institut, der helt og holdent er tilegnet studier af manga og anime. Manichi Daily News skriver, at initiativet er et blandt mange, de japanske universiteter i disse år søsætter for at forny sig og tiltrække studerende fra de i antal hastigt faldende ungdomsgenerationer i landet. Andre universiteter har også styrket sig på mangafronten: Osaka University of Arts har for eksempel hyret serieskaberne Tsuyoshi Nagai og Michiko Satonaka til deres figurdesign- og udviklingsafdeling, Reiji Matsumoto er blevet professor ved Takarazuka University of Art and Design og Monkey Punch (kendt både i Japan og Vesten for Lupin III) er samme sted blevet lektor på det nye medieinstitut.

MW 31/08/2005

TINLOT ANSAT SOM CHEFREDAKTØR PÅ FLUIDE GLACIAL
Thierry Tinlot, som gæstede sidste års Komiks.dk-festival og som kort forinden var blevet fyret som chefredaktør på Dupuis' flagskibsblad Spirou (se Rackhams nyhed 14 & 17/10/04), er pr. 1 september blevet ansat som chefredaktør på det klassiske, Rizzoli/Flammarion/Casterman-ejede humormagasin Fluide Glacial. Han overtager stillingen efter Albert Algoud, der havde bestridt den siden 2003, men var løbet ind i vanskeligheder med sin stab og sine chefer da to af bladets populæreste tegnere, Coyote og Maëster, i begyndelsen af året forlod det i protest over hans redaktionelle linie. Tinlots opgave bliver at forny bladet, samtidig med at han skal forblive tro mod dets stifter og mangeårige redaktør Gotlibs vision.
Mere: ActuaBD

MW 31/08/2005

PETER MADSEN FILMATISERER HISTORIEN OM EN MOR
Stor udstilling i Vejen
Af Matthias Wivel

FRED CARILLO DØD
Den filippinske tegneserieskaber Fred Carillo, i Vesten bedst kendt for sit tegnearbejde på DCs krigs-, mystery-, mv.-serier i 70erne, er død. Carillo blev født i 1926 i Kalobi på filippinerne. Han var en af den filippinske tegneseries pionerer og nåede sit første massepublikum som tegner for guerillabevægelsen Panays publikationer under Anden verdenskrig. Efter krigen fandt han ansættelse på Bayani Weekly Magzine, for hvem han tegnede serierne Pompi og Kayan, samtidig med at han arbejdede freelance in animationsbranchen. Han blev nogle år efter ansat hos ACE Publications, for hvem han skulle arbejde de næste tre årtier. For ACE producerede han en lang række serier, deriblandt Daluyong, Daryo og Mahiwagang Bata, samt et utal af illustrationer. Derudover lavede han en overgang, sammen med kriminaljournalisten Romy Lachina, dagstriben Ronnie Belo, Police Reporter til Manila Times. Da ACE lukkede i 1962 blev han ansat som illustrator hos bureauet Graphic Arts Service. I 1972 blev han del af DCs chefredaktør Carmine Infantinos "filippinske invasion" (læs: import af billig arbejdskraft). For forlaget signerede han bl. a. titler som Phantom Stranger, Black Orchid, Weird War Tales og House of Mystery. Han tegnede endvidere en række illustrerede klassikere og andet godt for Vincent Fago Productions og Pendulum Presss, deriblandt A Midsummer Night's Dream, The Taming of the Shrew og Swiss Family Robinson. I løbet af 80erne tegnede han børnebøger for Western Publishing og arbejdede indenfor TV-animation på serier som Masters of the Universe, Transformers og Bionic Six.
Nyhedsnotits: Komikero Comics Journal
Komikeros Carilloprofil
Lambieks Carilloprofil

MW 24/08/2005

NEW YORK FÅR NYT TEGNESERIEMUSEUM
Der er nu planer om endnu et tegneseriemuseum i New York. Det drejer sig om det af Bassernes skaber Mort Walker stiftede National Cartoon Museum (tidl. International Museum of Cartoon Art), som har været oplagret nogle år efter det lukkede sit tidligere hjemsted i Boca Raton, Florida ned i 2002, åbner i efteråret 2006 i nye lokaler på tre etager af Empire State Building i hjertet af byen. Museets samling indeholder ca. 200.000 originaltegninger/strips/sider fra mere end 50 forskellige lande, samt ca. 10.000 bøger og ca. 1.000 timers animation til en samlet værdi af ca. $20 millioner. Museet, der oprindeligt blev stiftet i 1974, bliver det tredje af sin slags i byen, hvor også de to relativt nystiftede museer, Museum of Comics and Cartoon Art (MoCCA) og New York City Comic Book Museum, er at finde.
Mere: New York Times
Mere: Editor & Publisher

MW 20/08/2005

ANTI-KOREANSK MANGA SKABER KONTROVERSER
På trods af koreanske kulturprodukters stigende popularitet i Japan er en netop udgivet, stærkt nationalistisk og anti-koreansk manga på kort tid blevet en bestseller og har affødt stærke kontroverser både i hjemlandet og i Sydkorea, hvor de tre største dagblade har fordømt serien. Det drejer sig om den forholdsvis ukendte mangaka Sharin Yamanos Kenkanryu ("At hade det sydkoreanske"), der bl. a. fremfører en kraftig kritik af hvad forfatteren ser som japans eftergivende politik overfor Korea under deres annektering af landet i begyndelsen af det 20. århundrede. Mangaen blev afvist af flere forlag, der opfattede den som for kontroversiel og var skeptiske overfor Yamanos historiske research, før den fandt sig en udgiver i Shinyusha. Det første oplag var på 30.000 og blev lynhurtigt udsolgt og et andetoplag på 70.000 er nu bestilt.
Mere: Manichi Daily News

MW 16/08/2005

DOM I SAGEN OM HONEY ROOM
Tokyos højesteret har nu for anden gang fældet dom i sagen mod hentai-forlægger Motonori Kishi for på sit forlag Shobunkan at have udsendt den pornografiske serie Misshitsu ("Honey Room") af Suwa Yuugi ("Smukt hår"), som den anser for obskøn. Kishi blev i januar 2004 idømt 1 års betinget fængsel i samme sag, men denne straf blev i juni i år omstødt for at være for hård (se Rackhams nyheder 20/01/04 & 17/06/04). Nu er han i stedet blevet idømt en bøde på 1,5 mio. yen (godt 80.000 kr.) for udgivelsen. Sagen har vakt bekymring i japanske tegneseriekredse, da mange forhandlere af frygt for repressalier har indstillet deres salg af hentai (pornografiske tegneserier). Og en koalition på 90 større og mindre forlag er gået sammen for at støtte Shobunkan, der nok har lidt under regeringens repressalier - deres omsætning er faldet med 30% siden sagen påbegyndtes i 2002 - men stadig fortsætter sin udgivelsesvirksomhed og sågar har udsendt to nye serier af Suwa Yuugi. Shobunkans advokater har annonceret at de appellerer sagen. De mener ikke obskønitetsdommen kan have sin rigtighed, da serien i følge dem ikke adskiller sig markant fra mange andre hentai og at den alle dage har været markeret som værende for voksne og kun er blevet solgt fra voksenområder i boghandlerne.
Mere: ICv2

MW 12/08/2005

BURMESISK BLADTEGNER IDØMT FÆNGSELSTRAF
Den burmesiske bladtegner Chit Swe er netop blevet idømt en måneds fængsel, samt yderligere 6 måneders betinget fængsel, for sin kritik af præsident Aung San Suu Kyi og regeringspartiet Den nationale liga for Demokrati (NLD), som han selv er medlem af. Chit Swes tegninger optræder jævnligt i økonomiske magasiner som Myanma Dhana og han bestyrer NLDs afdeling i byen Thanlyin, tæt ved hovedstaden Rangoon. Helt konkret falder Chit Swes dom fordi at han skal have "modsat aig myndighedernes ordrer" under en indledende retssag 3. august sidste år.
Mere: IFEX

MW 12/08/2005

MAR AMONGO DØD
Den filippinske tegneserieskaber Mar Amongo, i Vesten bedst kendt for sine krigsserier for DC Comics i 70erne, er død i en alder af 68. Amongo blev født i 1936 og var elev af en af de kendteste filippinske serieskabere på disse kanter, Nestor Rendodo. Han var del af DCs chefredaktør, Carmine Infantinos "filippinske invasion" (læs: import af billig arbejdskraft) i 70erne, og signerede titler som Weird War Tales, Ghosts, All Out War og GI Combat. I Filippinerne er han kendt for sit arbejde på bladet Tagalog Klassiks i 60erne og 70erne, samt sine religiøse serier for forlaget Eckankar Books de seneste år. Han arbejdede også i en årrække som tegner i Mellemøsten.
Nyhedsnotits: Komikero Comics Journal

MW 12/08/2005

MANGISMO PÅ BANEN MED DERES FØRSTE UDGIVELSE
Det nye danske mangaforlag, Mangismo, har netop sendt deres første udgivelse på gaden. Det drejer sig om den koreanske serie I.N.V.U. af Kang Won Kim. Serien er en romance specielt henvendt til unge piger. Som man kunne læse i Rackhams nyhed 15/11/2004 er Mangismo stiftet af den sidste år fra Carlsen afskedigede direktør Jesper Holmog Helle Nielsen, tidligere chef for Carlsens børnebogklubber. Forlaget bestæber sig på at levere udgivelser af japanske og koreanske serier (hhv. 'manga' og 'manhwa') i så autentisk tilrettelægning som muligt og har annonceret af deres næste udgivelser bliver fantasy/adventure-manhwaen Demon Diary, der påbegyndes til september, samuraimangaen Samurai Deeper Kyo (også september), SF-mangaen Seikai Trilogy (oktober) og shonen-ai (drengeromance)-mangaen Gravitation (november) - alt sammen serier, der har opnået stor succes i deres hjemlande, såvel som på andre vestlige markeder.

MW 09/08/2005

FREE COMICS UD PÅ GYMNASIESKOLERNE
Folkene bag det gratis danske serieblad Free Comics, meddeler nu, at de har opnået distribution til samtlige landets gymnasieskoler, hvilket indbefatter såvel gymnasierne som HF, HTX og diverse tekniske skoler. Bladet der har eksisteret siden 2003, er annoncefinansieret og udkommer månedligt i et oplag på 20.000 eksemplarer og kan samles op på cafeer, shawarmabarer, m.m.m. i såvel Københavnsområdet som rundt omkring i landet. Om den ny distributions aftale indebærer en stigning i oplaget og muligheder for større annonceindtægter for bladet, melder pressemeddelelsen intet om, men det må formodes.

MW 09/08/2005

PETER PAUL ANFÆGTER LEES FORLIG MED MARVEL
Den amerikanske forretningsmand, Peter Paul, der i øjeblikket afventer dom i en sag om aktiemanipulation ved distriktsdomstolen i New York (se Rackhams nyhed 08/03/04 samt 07/01/03 & 06/10/03) har i følge The Comics Journal #269 for nyligt sat en undersøgelse i gang, der skal bevise at det forlig hans tidligere forretningspartner i fallitvirksomheden Stan Lee Media, Stan Lee, indgik med Marvel omkring sine royalties for bl. a. selskabets filmproduktioner (se Rackhams nyheder 29/04/05, samt d. 20-21/01/05, 20/11/02 & 08/11/02 ), er ulovlig. Paul mener, at Lee som del af stiftelsen af Stan Lee Media i 2000 overgav rettighederne til ikke bare sit navn og sine verdenskendte signaturer ('Stan Lee Presents', 'Excelsior!', mv.), men også den ophavsretlige del af kagen han havde ret til i forhold til de figurer og koncepter han i sin tid skabte for Marvel, til selskabet. Lees advokat benægter rigtigheden af Pauls søgsmål og fastslår at Lees kontrakt med ham kun vedrørte figurer og koncepter han udviklet i Stan Lee Media-regi og ikke tidligere af slagsen. Marvel, der qua deres forlig med Lee i ro og mag nu har stiftet deres eget filmproduktionsselskab, har ikke villet kommentere sagen.

MW 09/08/2005

GIL JOHANSEN DØD
Den danske tegneserieskaber og illustrator Eigil 'Gil' Johansen er død efter længere tids kamp med en kræftsygdom. Han blev 73 år gammel. Johansen blev født i 1932 og var uddannet maler. Fra begyndelsen af 50erne begyndte han at tegne humorserier til diverse dagblade og magasiner. Blandt de brede befolkning er han nok bedst kendt som mangeårig tegner til Familiejournalen, til hvilken han fra 1985 bl. a. tegnede serien Peter Hattemus til manuskript af Paul Schiøtt. Dertil kommer en omfattende produktion af børneserier, ikke mindst til den svensker tegner Rune Andreassons blad Pellefant & Co. til hvilket han fra 1967 og til midten af 70erne bl. a.skabte serierne Familien Tøf-Tøf og Kaptajn Vov & Co. I månedsbladet Laban tegnede han fra 1971-74 serien Jungleeventyr, fra hvilken han i 1977 afledte serien om Aben Gogo, der samme år debuterede i Billedbladet for kort efter at overgå til Jyllands-Posten, hvor den kørte i mange år. I 1987 påbegyndte han i samarbejde med Schiøtt og Per Sanderhage endvidere serien Kjøwenhavnstrup til B.T. - en serie der senere blev opsamlet i albumform. Sanderhage noterer sig i sin nekrolog, hvor produktiv Johansen var: "Hans arbejdsevne var ganske enkelt ufattelig. En måneds produktion i 1980’erne kunne omfatte et 32 siders nummer af det svenske Pellefant (historie, tegning og farver!), ugeserien Gogo til Jyllandsposten, 5-6 ugentlige illustrationer til Familiejournalen, en syndikeret aktivetsside for børn og flere sider med kunsthåndværksforslag til ugebladene...samt naturligvis vittighedstegninger og krydsordsillustrationer!
Han blev oprigtigt forbløffet i 1987, da han opdagede, at han ikke også samtidigt kunne nå at lave en daglig albumside i farver til BT."

Mindeord: Seriejournalen
Johansens profil hos Tegneseriemuseet

MW 09/08/2005

MARTEN TOONDER DØD
Den store hollandske serieskaber bag Tom Poes en Heer Bommel ('Tom Puss'), døde forrige uge i en alder af 93. Toonder er folkeeje i Holland og har underholdt flere generationer med sine historier om den lille, hvide kat Tom Poes og hans godmodige bjørneven Heer Olivier B. Bommel, både i tegneserie- billedbogs- og tegnefilmsform. Toonder blev født i Rotterdam i 1912 og oplevede sit kald som tegneserieskaber da han som 19-årig med sin far besøgte Buenos Aires og mødte den store argentinske tegner Dante Quinterno. I løbet af 30erne arbejdede han som professionel illustrator i Rotterdam og i 1939 startede han sin egen virksomhed, hvor han producerede både tegneserier og animation sammen med tegneren Joop Gesink. Serien om Tom Poes startede han i 1941 sammen med sin kone Phiny Dick i avisen De Telegraaf og den blev hurtigt en succes, men han stoppede den, da avisen blev overtaget af tyske SS og fungerede i stedet til krigens afslutning som dokumentfalskner for modtandsbevægelsen. Han var i disse år også medstifter af undergrundsbladet Metro. Efter krigen genoptog han arbejdet med Poes og hans studie voksede sig hurtigt større. Serien, der er blevet oversat til 20 sprog, deriblandt dansk, kørte indtil Toonder under stor mediebevågenhed besluttede sig for at stoppe den i 1985. Toonder regnes for den nok største hollandske tegneserieskaber nogensinde og blev i anledning af sin 90-års fødselsdag hædret med et specielt monument i sin hjemby Rotterdam.
Nekrolog: Yahoo News
Toonders Lambiekprofil
Lambiek: Hollandsk tegneseriehistorie
Lambiek: Hollandske serier under krigen

MW 06/08/2005

JERRY MARCUS DØD
Den amerikanske tegner, Jerry Marcus, kendt for vittighedstegningen Trudy, er død. Marcus blev født i Brooklyn, New York, i 1924. Efter eget udsagn ønskede han sig lige fra han var helt ung at blive tegner. Og efter krigen tog han således uddannelse fra Cartoonists and Illustrator's School i New York og fik snart offenliggjort tegninger i diverse ugeblade som Look, The New Yorker og Saturday Evening Post. Striben han skulle blive kendt for, Trudy, startede han i syndikering i 1963 og den skulle være hans hovedbeskæftigelse indtil hans død. Trudy handler om en husmors genvordigheder.
Nekrolog: NewsTimes
Marcus' Lambiekprofil

MW 06/08/2005

JIM APARO DØD
Den amerikanske serieskaber, der i godt to årtier som en af forlagets DCs faste tegnere kom til at definere Batman-figuren, er død. Aparo blev født i 1932 og begyndte sin karriere som reklametegner, mens han 1963 ved siden af begyndte at tegne avisstriben Stern Wheeler. Nogle år senere blev han af redaktør Dick Giordano ansat på deltid som tegner for discountforlaget Charlton, for hvem han bl. a. tegnede romanceserien Bikini Luv og superhelteserien "Nightshade" i Captain Atom, såvel som Fantomet, som Charlton producerede en årrække. Da Giordano nogle år senere blev ansat hos DC Comics, tog han bl. a. Aparo med sig. Dennes første arbejde blev på Aquaman, og dette skulle i løbet af årene følges op af en lang række af forlagets centrale serier, flere af hvilke han satte det afgørende præg på - bl. a. The Phantom Stranger, Batman-team up-serien The Brave and the Bold og, i 80erne, den Batman-baserede holdserie Batman and the Outsiders, som han var medskaber af. Dertil kommer, som sagt, to årtiers on-off arbejde på forlagets forskellige solo-Batmanblade. Aparos Batman er afledt af Neal Adams' klassiske fra først i 70erne, men arbejder indenfor et væsentlig mere begrænset register. Aparo er mere organisk cartoony end Adams, mere elastisk i stregen. Det er på mange måder den "definitive" husudgave af figuren, ligesom Curt Swans Mand af stål er den Superman, der har brændt sig fast.
Interview med Aparo: Comic Book Artist
Jim Aparo Checklist
Om Aparos Batman

MW 20/07/2005

QUESADAS KONTRAKT FORNYES
Marvel Comics' har netop annonceret, at chefredaktør siden 2000 Joe Quesadas kontrakt er blevet fornyet og at han oven i købet nu også begunstiges med posten som 'Chief Creative Officer, Publishing'. Quesada har været en af de centrale skikkelser i den kreative revitalisering af Marvel-universet, forlaget de seneste år har oplevet, både gennem en række succesrige tegneserietiltag og som resultat af de mange, ofte succesrige filmatiseringer af forlagets serier, der er blevet udsendti perioden. “I løbet af de næste par år er det mit mål at styrke Marvels ledende position og udvide vores tilstedeværelse i populærkulturens mainstream. Jeg vil have, at tegneserien opnår samme tilstedeværelse i forbrugernes bevidsthed som film, TV og romaner..." Pressemeddelelsen oplyser ikke hvor længe Quesadas nye kontrakt løber.
Mere: Silver Bullet Comics

MW 20/07/2005

TEDDY KRISTIANSEN VINDER EISNERPRIS
San Diego Comicon vel overstået, Kristiansen vinder pris for It's A Bird...
Af Matthias Wivel


ROWLAND B. WILSON DØD

Den amerikanske illustrator Rowland B. Wilson, kendt fra sine tegninger til bl. a. Playboy, er død i en alder af 74 år. Wilson blev født i Dallas, Texas, i 1930. Hans professionelle karriere tog fart i 1967, da han begyndte at tegne til Playboy, for hvem han arbejdede on-off i mange år. I løbet af sin karriere som illustrator, fik han også tegninger offenliggjort steder som TV Guide, The New Yorker, Esquire og The Saturday Evening Post. Mange af hans tegningers humor bygger ofte på hans figurers Buster Keaton-agtige pokerfjæs i forhold til traumatiske og faretruende situationer og er udført i en sikker, flydende streg og elegant akvarel, hvilket man kan se i opsamlingsbogen The Whites of Their Eyes fra 1962. I 1970 flyttede Wilson til London for at arbejde med animation, og da han vendte tilbage til Staterne godt et årti senere fandt han bl. a. ansættelse hos Disney, for hvem han arbejdede som animator på bl. a. The Little Mermaid (1989), The Hunchback of Notre Dame (1996), Hercules (1997) og Tarzan (1999).
Nekrolog: The New York Times

MW 12/07/2005

BYRON PREISS DØD
Den amerikanske forlægger Byron C. Preiss, der bl. a. var en pioner i markedsføringen af 'graphic novel'-formatet i 70erne, er netop død i en trafikulykke. Han var 52 år gammel. Preiss blev født i Brooklyn i 1953 og var filmuddannet ved Stanford Film School. Han startede tidligt i forlagsbranchen og gjorde sig med tiden bemærket ved at være en af de første forlæggere, der satsede på digitale formater, bl. a. CD-ROM. Hans audiobogudgivelse The Words of Ghandi vandt således en Grammy i 1985 og han tilrettelagde gennem årene en lang række projekter for mange af de store softwareproducenter, såvel som de mere traditionelle forlag. Indenfor tegneserieverdenen er han kendt for sit i 1974 startede forlag Byron Preiss Visual Publications, der bl. a. udgav de første tegneserier, der gjorde brug af den i dag så populære betegnelse 'Graphic Novel', bl. a. Jim Sterankos krimi Red Tide fra 1976. For nyligt startede han forlaget iBooks, der bl. a. stod for udgivelsen af Joe Kuberts Holocaust-beretning Yossel fra i fjor. De senere år havde han også haft stor succes med en række børnebogsudgivelser lavet i samarbejde med kendte komikere som Jerry Seinfeld, Billy Crystal og mange andre. Preiss var også forfatter med et bredt spektrum af fiktions- og non-fiktionstitler i porteføljen, bl. a. romanen Dragonworld fra 1979, som han skrev sammen med J. Michael Reaves og Joseph Zucker.
Nekrolog af Jim Steranko: The Pulse
Nekrolog: The New York Times
iBooks

MW 11/07/2005

PAUL DELIÈGE DØD
Den belgiske serieskaber Paul "Pol" Deliège, bedst kendt for sit arbejde for Spirou-bladet i en periode på næsten 30 år, navnlig figuren Bobo, er død. Deliège var født i Olne i Belgien i 1931 og han begyndte sin karriere som tegner på det belgiske dagblad Le Soir i slutningen af 50erne, for hvem han tegnede serierne Félicien et les Romanis og Le Père Bricole. I 1959 blev han ansat hos forlaget Dupuis og kom de næste ca. 30 år til at være del af den stab, der tegnede bladets profil og han regnes, sammen med folk som Peyo og Roba, som del af den såkaldte "Charleroi-skole". Hans første serie for Dupuis' flagskibsblad Spirou var Les Aventures de Théophile et Philibert (med Vicq) og blev efter et par episoder en af de faste tegnere på bladets indlagte kortserie-hæfter, til hvilke han skabte en længere række serier, bl. a. Sosthène, Bobo (begge skrevet af Rosy), Cabanon og Superdingue. Den lille straffefange det aldrig lykkes at flygte, Bobo, blev hurtigt hans populæreste figur, og fra 1966 begyndte Deliège at lave længere historier med ham til bladet. I 1968 skabte hans under pseudonymet 'Max Ariane' serien Les Crostons, om tre små cartoonfigurer og deres kamp for verdensherredømmet, sammen med Arthur Piroton og skrev endda manuskript til en af Macherots Sibyline-historier. Deliège fortsatte historien om Bobo indtil han gik på pension i 1996, hvor det i den sidste historie endelig lykkedes Bobo at flygte fra fængslet.
Nekrolog: ActuaBD
Delièges Lambiekprofil
Les Krostons

MW 08/07/2005

JACK KIRBY-MUSEUM UNDER FORBEREDELSE
Et museum tilegnet den amerikanske seriemester bag størstedelen af Marvels univers som det blev konciperet i 60erne, Jack Kirby (1917-1994), er nu under forberedelse i Hoboken, New Jersey. Initiativtager bag The Jack Kirby Museum and Research Center er tegneren Randolph Hoppe og projektet bakkes op af såvel Kirbys familie, der bestyrer boet efter ham, som John Morrow, der i en årrække har udgivet fanzinet The Jack Kirby Collector og har gjort en stor indsats for at få digitaliseret Kirbys efterladte duplikater af sine blyantstegnede sider (altså før de blev tuschet og færdiggjort). "Vores første projekt er at skabe et komplet Jack Kirby catalogue raisonné online." siger Hoppe, og senere håber de på at "udvikle en omfattende biografisk multimediepræsentation af Jack Kirby, samt at samarbejde med museer, konferencer og conventions verden over om at producere Kirby-relaterede udstillinger, foredrag, osv." Men alt afhænger af, hvor meget støtte de kan opnå, og Hoppe er også tilbageholdende med at love at der en dag vil være et fysisk Kirbymuseum i Hoboken.
Mere: The Jack Kirby Museum

MW 07/07/2005

SELBY KELLY DØD
Tegneren Selby Kelly, enke efter skaberen af avisstriben Pogo, Walt Kelly, døde for et par uger siden. Kelly blev født i Boulder, Colorado i 1917 og flyttede som ung til Los Angeles for at påbegynde en lang karrierede indenfor animation. Hun startede i Walt Disney's Ink & paint-afdeling i 1936 og bidrog efter sigende til Snehvide og de syv dværge (1937). Hun forlod Disney i forbindelse med den store strejke i 1941 og fandt derefter ansættelse hos flere af de store studier; MGM, Walter Lanz, Warner Brothers, mv. og blev også et aktivt medlem af The Screen Cartoonists Guild. I 60erne arbejdede hun for Hanna-Barbera, Jay Ward og Bill Melendez og bidrog til Chuck Jones' Pogo Birthday Special (1969), som var baseret på Walt Kellys populære avisstribe. Selvom Walt også havde arbejdet hos Disney, var det først her hun mødte ham og blev hans tredje kone, mens han blev hendes anden mand. Walt døde kort efter, i 1973, og Selby fortsatte hans stribe i to år med forskellige andre tegnere. Senere hen bestyrede hun boet efter Walt og tilrettelagde en længere række genudgivelser af hans striber.
Nekrolog: Mark Evanier

MW 07/07/2005

NY SPILLER PÅ DET ENGELSKSPROGEDE MANWHA-MARKED
Tre koreanske medieselskaber er nu gået sammen om Studio ICE, der bredt skal markedsføre koreanske tegneserier - manwha - på det amerikanske marked. De tre - Sigongsa, Seoul Cultural Publishers og Haksan - er blandt de største medieselskaber i Sydkorea og samarbejdet er led i en større strategi for international markedsføring af koreansk populærkultur. Studio ICE er i sin struktur bygget over den japansk-ejede udgiver af japanske tegneserier - manga - Viz Graphics, og projektet er åbenlyst tænkt som koreansk konkurrence til mangaen på det amerikanske marked. Studio ICE vil koncentrere sig om såvel pige-manwha og relaterede subgenrer, deres udgivelseslinie vil blive præsenteret på San Diego Comicon næste uge og vil bestå af 4 titler i oktober og to tiler pr. måned derefter.
Mere: Library Journal

MW 06/07/2005

DILEM APPELLERER SIN DOM
Den algeriske bladtegner Ali Dilem og hans redaktør Farid Alilat fra avisen Liberté, hvis sag Rackham har fulgt i nogen tid (05/09/03 & 03/04/03, 03/09/03, 20/01/04 samt 20 & 26/05/05 og 17/06/05), har nu appelleret de fængselsdomme de for tre uger siden blev idømt ved en domstol i Algier for med bladtegninger at have forulempet landets forsvarsminister og militær. Begge blev idømt 6 måneders fængsel samt en bøde på 250.000 dinarer (godt 18.000 kr.), Alilat in absentia.
Mere: The Peninsula

MW 06/07/2005

JICKA DØD
Den franske serieskaber Jacques Kalaydjian, alias Jicka, er død af kræft i en alder af 80 år. Jicka er fra Raincy, udenfor Paris og fik sin første tegning offentliggjort i 1941 i bladet Le Journal de l'épicier, beskæftigede sig i de følgende år med animation og skuespil, hvorefter han i 1948 skabte den humoristiske elefantfigur Pachydou. Han er imidlertid bedst kendt for sit arbejde på den klassiske serie Les Pieds Nickelés, som han overtog efter Pellos i 1981, men har også bidraget til mange andre blade, bl. a. Pilote og Vaillant.
Notits: AFNews
Om Jicka: BDGest

MW 06/07/2005

KUNSTRÅDETS FORÅRSUDDELINGER OFFENTLIGGJORT
Kun ét tegneserieprojekt støttet
Af Matthias Wivel


SHINTA CHO DØD
Den japanske illustrator, tegneserieskaber og billedbogsforfatter Shinta Cho er død af kræft i en alder af 77. Cho virkelige navn var Shuji Suzuki og gjorde sig først bemærket i 1945, hvor han vandt en tegneseriekonkurrence afholdt af The Tokyo Daily Press, hvorefter han fandt arbejde som assistent på diverse tegneserier. I 1949 var han med til at stifte en uafhængig sammenslutning af serieskabere og i 1950 signerede han sin første bog, Komine-shoten ("Hvordan en avis produceres"), mens han i 1958 begyndte at lave de billedbøger, han er bedst kendt for og som karakteriseres ved en særdeles kraftig farvebrug og en altid liflig humor på trods af deres vidt forskellige billedsprog og genrer. Han signerede gennem sin karriere over 400 titler og blev bl. a. hædret med forlaget Kodanshas forlagspris for billedbøger i 1977, forlaget Ehon Nippon Taishos hovedpris i 1981, Shogakukans pris for børnebøger i 1984, Iwaya Sazanami-prisen i 1987 og Sankei-prisen for børnebøger i 1994. Flere af hans bøger er blevet oversat til engelsk, bl. a. The Gas We Pass, om prutter, fra 1994.
Nekrolog: Japan Times
Om Cho: 24 Hour Scholar

MW 27/06/2005

SAM KWESKIN DØD
Den amerikanske serieskaber Sam Kweskin, kendt for sit arbejde for Marvel fra 1950erne og, igen, i 70erne, er død i en alder af 81. Kweskin blev født i Chicago i 1924, tilbragte krigen udenlands som del af en morterbataljon og tog mellem 1945-49 sin uddannelse i Art Education fra The Art Institute of Chicago. Hans første professionelle ansættelse var indenfor TV-animation og han producerede en række serier for netværket ABC. Hans første tegneseriearbejde var på en række bibelske serier for David Cook Publishing Company, mens han i 1952-53 arbejdede hos Atlas (som Marvel hed på det tidspunkt) til hvem han bl. a. tegnede en række skræk-, western og mysteryserier. De følgende to årtier arbejdede han primært indefor reklamebranchen, men i 1972-73 vendte han, sideløbende med reklamearbejdet, tilbage til tegneserierne med serien Sub-Mariner for Marvel, som han tegnede under pseudonymet Irv Wesley, sammen med dens oprindelige, hjertesyge skaber Bill Everett. Dertil kom arbejde på serierne Daredevil og Doctor Strange. Reklamearbejdet var dog fortsat hans hovedbeskæftigelse frem til tilbagetrækkelsen i 1993, hvorefter han arbejdede som freelance-illustrator.
Nekrolog: Mark Evanier
ComicsArtVille Library: Kweskins karriere med egne ord
ComicsArtVille Library: Om Kweskin

MW 27/06/2005

PAUL CASSIDY DØD
Den amerikanske serieskaber Paul H. Cassidy, der arbejde som ghosttegner på Superman for seriens medskaber Joe Shuster sidst i 30erne, er død i en alder af 94. Cassidy arbejdede for Superman-skaberne Jerry Siegel og Joe Shuster på deres tegnestue i Cleveland i 1938-40 og anerkendes for at have tilført Superman-serien en mere dynamisk og flydende streg, samt for at have anbragt Superman-S'et på heltens kappe. Jobbet som tegner var imidlertid for dårligt lønnet til at Cassidy besluttede sig for at satse på det som karriere og han blev derfor i stedet læreruddannet, men slap aldrig tegneriet. De følgende årtier arbejdede han således for Chicagos Field Enterprises, som illustrator på the World Book Encyclopedia og som både kunstnerisk ansvarlig og adm. direktør for deres børnebogslinie, samt for Grolier's Book of Knowledge i New York. Fra 1964 arbejde han for Milwaukee Vocational, Technical and Adult Schools, hvor han blev leder af afdelingen for grafik og design. Sideløbende med alt dette arbejdede han også på en tegneserie om et på Jorden nødstedt rumvæsen Fantasy, the Moon Boy, men han fik den aldrig publiceret. Sent i sin karriere opdagede han til sin store overraskelse at hans indsats som Superman-tegner ikke var blevet overset af seriens mange fans.
Nekrolog: JSOnline
Cassidys Lambiekprofil

MW 27/06/2005

HOLOCAUSTSERIER SKABER KONTROVERSER I TYSKLAND
Den tyske udgivelse af to tegneserier, der omhandler Holocaust - Auschwitz af franske Pascal Croci og Yossel af amerikanske Joe Kubert - er blevet genstand for stærk kritik fra jødiske kredse. Tegneserierne, der er udgivet af forlaget Ehapa med henblik på brug i skoleundervisningen om Holocaust, viser meget direkte de nazistiske overgreb mod jøderne under Anden verdenskrig og er helt tydeligt fordømmende overfor disse. Ikke desto mindre har mange udtrykt frygt for, at de brutale skildringer af de nazistiske bødler vil have den modsatte virkning på unge med nynazistiske tilbøjeligheder og simpelthen appellere til dem. Ezra Cohn, repræsentant for det jødiske trossamfund i Düsseldorf, siger: "Tegneserien er ikke den rette form... emnet er for alvorligt til at kunne blive skildret [i en tegneserie]", mens Paul Spiegel, formand for det Tysk-jødiske samfund, siger “Vi må være meget påpasselige i forhold til hvorledes disse ting behandles og om de pågældende værker virkelig har den tilsigtede effekt på de mennesker, vi gerne vil nå." Den uden sammenligning mest berømte tegneserie om emnet, art spiegelmans Maus, bliver også brugt i den tyske skoleundervisning, men er ikke på samme måde blevet genstand for kontroverser, formentlig pga. dens anonymiserende afbildning af de forskellige etniske grupper som dyr (jøder som mus, tyskere som katte, osv.).
Mere: Times online

MW 21/06/2005

CHARLIE SCHLINGO DØD
Den franske serieskaber Jean-Charles Ninduab alias Charlie Schlingo, kendt for sine Elzie "Skipper Skræk" Segar-influerede kortserier for 70ernes og 80ernes alternativpresse, er død i en alder af 49. Ninduab blev født i 1955 og debuterede som serieskaber i et fanzine i 1975. Efter et par års udgivelse af sit eget blad, Le Havane Primesautier, fik han i 1978 trykt sine første serier i professionelle antologier som BD og det klassiske Charlie-Mensuel. Op gennem 80erne bidrog han til et utal af blade, deriblandt Pilote, Sandwich, Viper, Le Petit psikopat illustré, L'Écho des savanes, Chic, Rigolo og Métal Hurlant. I 1991 stiftede han sammen med kollegaen Rosse humorbladet Grodada, som han sammen med den legendariske redaktør Choron og hans stab fra Hara-kiri genstartede i en ny inkarnation i 1995. Blandt hans bedst kendte serier er Josette de Rechange, som kørte i Charlie Hebdo og Hara-kiri i 80erne, og Monsieur Madame, som blev offentliggjort i Grodada, samt Canetor, som han i løbet af 90erne lavede sammen med Pirus til bladene Picsou og Ferraille Illustré.
Nekrolog: ActuaBD
Schlingos Lambiekprofil
Eksempler på Schlingos arbejde

MW 21/06/2005

BRUCE HAMILTON DØD
Den amerikanske forlægger bag forlagene Another Rainbow og Gladstone, der i 80erne bl. a. tilrettelagde og udsendte den indtil nu definitive udgave af Carl Barks' samlede Disneyserier, The Carl Barks Library, er død. Hamilton var livet igennem en stor Disneyfan og stiftede i 1981, sammen med Russ Cochran, forlaget Another Rainbow med det formål at udgive serier af særligt "den gode tegner" Carl Barks. Første udgivelse, samme år, blev The Fine Art of Walt Disney´s Donald Duck by Carl Barks, der præsenterede Barks oliemalerier af Disneys ænder. I 1983 gik de to i gang med deres mest ambitiøse projekt, The Carl Barks Library, som de næste 7 år blev udsendt i 10 kassetter à tre bind, der præsenterede historierne kronologisk men inddelt efter de serier, de oprindeligt havde været trykt i, i overstørrelse og S/H, desværre med enkelte censurerede/omtegnede historier. Denne samling står fortsat for de fleste Barks-fans som den definitive udgave, noget Egmonts nært forestående kompletudgave nok først har en chance for at råde bod på, når og hvis den engang udkommer på originalsproget. Kort efter færdiggørelsen af CBL påbegyndte Hamilton på sit forlag Gladstone, der siden stiftelsen i 1985 under licens havde udgivet Disneyserier på det amerikanske marked, en samlet udgave af Barks' serier i farver og albumform. I 1991 stiftede Hamilton endvidere Hamilton Comics, der bl. a. udgav serier med Eek the Cat, Mighty Morphin Power Rangers, Freeked og Felix the Cat.

Nyhedsbulletin: DCML
Nekrolog: Seriejournalen
The Bruce Hamilton Company

MW 19/06/2005

DILEM IDØMT FÆNGSELSSTRAF
Den algeriske bladtegner Ali Dilem fra avisen Liberté, hvis sag Rackham har fulgt i nogen tid (05/09/03 & 03/04/03, 03/09/03, 20/01/04 samt 20 & 26/05/05, nedenfor), blev i forgårs idømt 6 måneders fængsel samt en bøde på 250.000 dinarer (godt 18.000 kr.) for at have forulempet landets forsvarsminister og militær med en bladtegning i Liberté. Tegningen, fra 29, november 2001, var en satire over en korruptionssag, der involverede en række algeriske generaler. Dilems tidl. redaktør på Liberté, Abrous Outoudert, blev idømt 2 måneders fængsel for samme sag, mens avisen skal betale en bøde på en mio. dinarer. Disse domme kommer oven i de bødestraffe Dilem og Liberté i slutningen af maj blev idømt for at have forulempet landets præsident Abdelaziz Bouteflika (se Rackhams nyhed 26/05/05 nedenfor).
Mere: algeriades.com
Mere: BBC

MW 17/06/2005

FÆNGSELSDOM MOD JAPANSK SERIEPORNOGRAF OMSTØDES
Den japanske serieforlægger Monotori Kishi, der i januar 2004 blev idømt 1 års betinget fængsel for for distribution af obskønt materiale i form af den pornografiske tegneserie Misshitsu ("Honey Room" - se Rackhams nyhed 20/01/04), har nu fået sin dom omstødt ved Tokyos Højesteret. "Der er stor forskel på obskøniteten i manga i forhold til fotografiske billeder og en fængselsdom er simpelthen for hård", sagde dommer Kenjiro Tao i forbindelse med afgørelsen.
Mere: Mainichi Daily News

MW 17/06/2005

CARTOONKONKURRENCE I ISRAEL
For 11. gang afholdes i den israelske by Haifa i år The International Cartoon Contest and Exhibition. Alle kan deltage og der er to konkurrenceområder: hhv. temaet 'Transportation, Preventing Accidents' og en frikategori. Førsteprisen er på $500, andenprisen på $300 og tredjeprisen på $200. Fristen for indsendelse er 5. august 2005 - mere information kan hentes her.
Mere: Mainichi Daily News

MW 17/06/2005

MIKAEL TJELLESEN OM CBSVs REDAKTION
Den danske redaktør for Carl Barks' samlede værk, Mikael Tjellesen, har læst vores seneste nyhed om udgivelsen og fandt et par fejl, han for nogle dage siden rettede i en email til Rackhams redaktion, hvori han bl.a. siger: "[CBSV] er et samarbejde mellem 4 lande - de tre, du nævner + Tyskland. Primus motor på projektet er Norge, hvor chefredaktøren hedder Solveig Thime. Det er hende, der kordinerer samarbejdet mellem Blum, Egmont Comic Creation og de fire lande - ikke mig! Jeg ansvarlig for CBSV i Danmark, og Thomas Schrøder er min medredaktør. Vi to sidder på redaktionen i Vognmagergade - derudover har vi Lars Jensen, som tager sig af indeks - og Peter Kylling som tekstkonsulent." Vi takker for præciseringen, undskylder fejlene og har rettet vores nyhed.

MW 14/06/2005

NU KOMMER CARL BARKS' SAMLEDE VÆRKER PÅ DANSK - rettet
Første tre bind af Gesamtværket udsendes til abonnenterne i august
Af Matthias Wivel

ÅRETS HARVEYPRISER UDDELT
The MoCCA Art Festival 2005 vel overstået
Af Matthias Wivel

HOVIV DØD
Den franske bladtegner René Hovivian - alias 'Hoviv' - døde af komplikationer af en kræftsygdom d. 28 maj i sit hjem i Clamart, Frankrig. Hovivian blev født i Frankrig i 1929 af armenske forældre. Han tog i 1946 sin kunsteksamen ved Akademiet i Lyon og begyndte at arbejde som tegner og serieskaber. I 1947 flyttede han og hans familie ved Sovjetunionens invitation af landflygtige Armeniere tilbage til Armenien, hvor han fandt arbejde som oversætter og tegner for statslige publikationer. Han og hans familie blev dog kort efter deporteret til Sibirien af myndighederne og Hovivian arbejde der som brændehugger. I 1956 blev de løsladt og Hovivian slog sig ned i Moskva, hvor han i fem år arbejdede med tegnefilm, lavede en stribe om klovnen Popov til et af Moskvas dagblade, og bidrog til det statsautoriserede satiremagasin Crocodile. I 1964 vendte han tilbage til Frankrig og blev hurtigt en efterspurgt bladtegner, med kunder som Hérisson, Paris Match, Quotidien de Paris og The New Yorker i porteføljen. Derudover illustrerede og forfattede han en række bøger og fik udgivet flere opsamlinger med sine tegninger. Blandt titlerne finder man bogen om hans forældres fædereland og dets folk Les Arméniens. I 1985 gik han, med åben afsky for kommunismen, i øvrigt ind i politik på den franske højrefløj.
Nekrolog: BDZoom
Nekrolog: Le Monde

MW 14/06/2005

LAURENCE HARLE DØD
Laurence Harle, forfatteren bag bl. a. Jonathan Cartland, er død. Harle blev født i Paris i 1949 og var del af 70ernes livlige parisiske tegneseriescene, til hvilken hun bidrog med den bemærkelsesværdige westernserie om Cartland (10 bind), der i høj grad fokuserede på Nordamerikas indfødtes kulturer. Serien, der var tegnet af Michel Blanc-Dumont, vandt en pris for bedste manuskript i Hyères i 1984 og for bedste tegneserie på Angoulême-festivalen i 1988. Hun er endvidere kendt for sit arbejde på bogen La Cavalerie Americaine, illustreret af Jean Marcellin.
Bart Beaty om Harle

MW 14/06/2005

TEGNESERIER PÅ LOUISIANA
Louisianas Jean Nouvel-udstilling indeholder stort tegneserieindslag
Af Matthias Wivel

SERIESKABERE HÆDRET AF DET FRANSKE KULTURMINISTERIUM
I tirsdags hædrede det franske kulturministerium en håndfuld serieskabere: Jacques Martin (Alix), Jean van Hamme (XIII), Christian Binet (Les Bidochon), Lewis Trondheim (Lapinot) & Katsuhiro Otomo (Akira) ved at udnævne dem til den fornemme kulturposition som Chevaliers des arts et lettres.
Mere: Det franske kulturministerium

MW 04/06/2005

EDUARDO TEXEIRA COELHO DØD
Den portugisiske serieskaber Eduardo Texiera Coelho, der signerede sine mange klassisk og smukt illustrerede serier 'ETC' eller med pseudonymet 'Martin Sièvre' er død. Coelho blev født i Portugal i 1919 og publicerede i sit hjemland en række serier i bladet Mosquito før han emigrerede til Brasilien, hvor han arbejdede med illustration og underviste i grafik. I midten af 50erne flyttede han til Frankrig, hvor han påbegyndte en lang karriere indenfor tegneserier. Til bladet Valliant signerede han således de følgende år en række historiske serier, bl.a. Ragnar le viking og Robin des bois, samtidig med at han arbejdede i en mere cartoony stil i humorserien Pipolin. Hans senere karriere var primært viet til mere eller mindre didaktiske serier, særligt den store frankrigshistorie L'Histoire de France en Bandes Dessinées.
Eduardo Texeira Coelho
Coelhos Lambiekprofil

MW 01/06/2005

REUBEN-PRISERNE UDDELT
Rose Is Roses Pat Brady vinder af hovedprisen
Af Matthias Wivel

SMÅ FORLAG TAGER AFSTAND FRA STOR FRANSK TEGNESERIEFESTIVAL
En række mindre franske, belgiske og schweiziske tegneserieforlag - L'Association, Atrabile, Cornelius, Ego comme X, Frémok, FLBLB, Rackham, Les Requins Marteaux, 6 pieds sous terre og Vertige Graphic - tager i en pressemeddelelse afstand fra den store, nyindstiftede tegneseriefestival Fête de la bande dessinée, der i denne uge afholdes over hele Frankrig. Deres overskrift lyder: "Fête de la BD: Tegneseriens forlis" og hævder at den stort anlagte, bredt offentligt støttede festival fokuserer på profitable og tandløse mainstreamudtryk som Titeuf og Astérix i en grad, hvor indtrykket af tegneserien som alsidigt, spændende medie, der kan andet end at underholde, går helt tabt. De små forlag har på den baggrund helt boycottet festivalen.
Mere: ActuaBD

MW 31/05/2005

STORT TEGNESERIEKURSUS I KØBENHAVN
Billedskolen i Tvillingehallen og Københavns kommune byder fra 20. juni til 1. juli på et intensivt tegnekursus undervist af serieskaberen Lars Horneman (Frida, m. fl.), med gæsteundervisning ved Kim Hagen og Rackhams egen T. Thorhauge. Kurset henvender sig til relativt erfarne tegnere/fortællere og aldersgrænsen er 18 år. Det vil bestå af såvel foredrag, som teknisk instruktion og vejledning, og skal tjene til inspiration for deltagernes selvstændige tegneserieprojekter. Prisen er 300 kr., kurset kører fra mandag til fredag kl. 12-18 i perioden, det foregår i Tvillingehallen, Staldgade 35, 1699 København V (tlf. 35 43 42 46) og man tilmelder sig ved at sende en email med navn, adresse og alder til billedskolen@billedskolen.kk.dk inden 13 juni.
Pressemeddelelse: Seriejournalen

MW 31/05/2005

DILEM IDØMT BØDESTRAF
Den algeriske bladtegner Ali Dilem fra avisen Liberté, hvis sag Rackham har fulgt i nogen tid (05/09/03 & 03/04/03, 03/09/03, 20/01/04 & 20/05/05, nedenfor), er nu blevet idømt en bøde på 50.000 dinarer (godt 5.000 kr.) for at have forulempet landets præsident Abdelaziz Bouteflika med en række bladtegninger i Liberté. Avisens fhv. direktør Farid Alilat blev også idømt en bødestraf, mens selve avisen skal betale 250.000 dinarer i bøde for den håndfuld regeringskritiske artikler, klummer og bladtegninger , den publicerede under Alilats supervision i 2003. Skribenten Mustafa Hammouche, der skrev nogle af disse, blev frikendt. Disse straffe er væsentlig mindre end de fængselsstraffe præsidentens anklager krævede i sagen for nogle dage siden. Den algeriske regering er blevet skarpt kritiseret af internationale menneskerettighedsgrupper for deres forfølgelse af pressen, hvilket kan hjælpe Alilat med den domsappel, han har annonceret.
Mere: New Zealand Herald

MW 26/05/2005

STOR NORDISK INTERNETPORTAL PÅ VEJ
Det svenske Serieteket, anført af leder Kristiina Kohlemainen, i Stockholm arbejder pt. på en stor, fællesnordisk tegneserieportal, nordicomics.net, som vil være et fællessite for nordiske bibliotekssamlinger af tegneserier, men også vil fungere som internetboghandel for tegneserier og indeholde redaktionelt stof.
Mere: The Local

MW 24/05/2005

FORANDRINGSTEGN UDVALGT BLANDT ÅRETS BOGARBEJDER
Rackhams seneste udgivelse hædret af Foreningen for boghåndværk
Af Matthias Wivel

DILEM RISIKERER FÆNGSEL
Den algeriske bladtegner Ali Dilem fra avisen Liberté, hvis sag Rackham har fulgt i nogen tid (05/09/03 & 03/04/03, 03/09/03 & 20/01/04), risikerer nu fængsel for at have forulempet landets præsident Abdelaziz Bouteflika. Anklageren i retssagen mod Dilem, Libertés fhv. direktør Farid Alilat, samt skribenten Mustafa Hammouche, kræver 1 års fængsel uden mulighed for prøveløsladelse for de tre. Dom i sagen forventes at falde 24. maj.
Mere: All Africa
Dilems website

MW 20/05/2005

WARREN BEATTY SAGSØGER TRIBUNE MEDIA OM RETTIGHEDERNE TIL DICK TRACY
Den amerikanske skuespiller Warren Beatty, der i 1990 producerede, instruerede og spillede hovedrollen i en filmatisering af Chester Goulds klassiske stribe Dick Tracy, sagsøger nu pressebureauet Tribune Media, fordi de har givet grønt lys for produktionen af en tv-serie baseret på tegneserien. Tracy forlanger $30 mio. af Tribune, fordi han mener, at han stadig er indehaver af filmatiseringsrettighederne til figuren, idet hans oprindelige kontrakt med Tribune fra 1985 giver ham rettighederne til endnu en film med Tracy. Tribune tilbageerhvervede rettighederne i 2002, men Beatty mener at de gjorde det uden at honorere kontrakten.
Mere: Editor & Publisher
Mere: ICv2

MW 20/05/2005

KEMI-FESTIVALEN OVERSTÅET
The Nordic Comic Festival i den finske by Kemi blev afholdt sidste weekend. Central for festivalen er tegneseriekonkurrencen, som i tegneserienovellekategorien i år blev vundet af svenske Loka Karnap (for Viimeinen juna), med andenplads til Li Österberg (Neutrum), ligeledes fra Sverige, mens finske Mika Lietzen (Josefine) opnåede en tredjeplads. I kategorien strips vandt finske Ina Kallis og Jarno Latva-Nikkola (for Aurinko-Juhani), mens Petri Hannini (Epäilyttävät pojat), ligeledes fra Finland, fik en andenplads og svenske Frida Eriksson Edwards (Fenix) kom på tredjepladsen.

MW 20/05/2005

NYT SYRISK CENTER FOR PRESSEFRIHED
En række pressefolk i Damaskus har netop oprettet et center for pressefrihed, der primært skal tage sig af statslige overgreb mod pressefriheden generelt og syriske journalister specifikt. Den politiske kommentator og forfatter Michael Keilo fungerer som formand indtil en permanent bestyrelse er valgt, mens bladtegneren Ali Farzat, hvis problemer med den syriske stat Rackham før har fulgt (se nyheder 04 & 06/04/03 & 09/08/03), er udnævnt til æresformand.
Mere: Al Jazeera

MW 12/05/2005

CMX' CHEFREDAKTØR TRÆKKER SIG
Jake Tarbox, chefredaktør for det amerikanske tegneserieforlag DC Comics' mangalinie CMX har netop meddelt offentligheden, at han trækker sig fra sin stilling. CMX var for nogle måneder siden genstand for kontroverser over beslutningen om at censurere deres udgave af Oh Gureitos Tiro Tenge, men Tarbox' beslutning skyldes nok snarere, at CMX, trods mangaens popularitet på det amerikanske marked, indtil nu med bedste vilje kun har kunnet kaldes en moderat succes. Tarbox fortsætter angiveligt med at arbejde for CMX som freelancer.
Mere: Newsarama

MW 12/05/2005

FREMGANG FOR DUPUIS
Det gamle belgiske tegneserieforlag, der sidste år blev købt af det franske mediekonglomerat Média-Participations har siden overtagelsen oplevet en markant fremgang. Omsætningen i 2004 var på €71 mio. og indtjeningen på €5,7 mio., overfor 2003s €3,5 mio. Størstedelen af denne indtægt skyldes licensing af forlagets figurer til merchandise og film, men også direkte salg af tegneserier til læserne via abonnementsordninger har skæppet i kassen. De succesrige TV-animationsprogrammer med figurerne Cédric og Kid Paddle har derudover hjulpet salget af de tilsvarende tegneserier betydeligt. Ifølge den ny direktør Dimitri Kennes steg salget af Cédric-serier fra 450.000 eksemplarer før programmer begyndte på TV, mens det nu er oppe på omkring en million. Kennes betoner i øvrigt at Dupuis, trods licensing-succesen, fortsat først og fremmest er et tegneserieforlag og at det er i produktionen af tegneserier, at de vil koncentrere deres kræfter fremover.
Mere: ActuaBD

MW 11/05/2005

PAKISTANSK VREDE OVER WASHINGTON TIMES-TEGNING
Den pakistanske regering har bedt den amerikanske om at foretage en undersøgelse af, hvorledes Washington Times i sidste uge tillod offentliggørelsen af en satirisk bladtegning af Bill Garner, der viser en amerikansk soldat sammen med en lydig hund, der skal forestille Pakistan. Hunden har den nyligt tilfangetagne Al Qaeda-leder Abu Faraj al-Libbi i munden og soldaten klapper den og siger "God dreng, lad os nu finde bin Laden." Tegningen er i følge den pakistanske udenrigsminister Jalil Abbas Jilani et fornærmelse og en latterliggørelse af Pakistan og han har derfor bedt Washington om at gøre noget ved sagen. Det pakistanske parlament har i øvrigt samlet fordømt tegningen.
Mere: Washington Times
Kommentar: Washington Times

MW 11/05/2005

ÉDITIONS DE L'AN 2 FUSIONERER MED ACTES SUD
Det franske alternativforlag Éditions de l'an 2 har netop overdraget 50% af deres aktier til forlaget Actes sud, mens de resterende 50% bliver hos stifteren, tegneseriehistorikeren -og teoretikeren, direktør for det franske tegneseriecenter CNBDI, Thierry Groensteen og medejeren Pascal Richez. Groensteen fortsætter som forlagets chefredaktør. Fusionen skal hjælpe forlaget ud af det underskud, det har haft siden det slog dørene op for nogle år siden, bl. a. ved at sikre det en langt bredere distribution, fra de nuværende 400 forhandlere til godt 2000.
Mere: ToutenBD

MW 08/05/2005

NY AMERIKANSK TEGNESERIEPRIS
En ny amerikanske tegneserieris, opkaldt efter den klassiske tegneserieforfatter, Bill Finger, der var med til at skabe Batman, er netop blevet oprettet og er specielt tiltænkt tegneserieforfattere. The Bill Finger Award for Excellence in Comic Book Writing vil blive uddelt årligt i forbindelse med Eisner-uddeling på Comicon International i San Diego, men er seperat sponsoreret. I år står DC Comics for den, mens sponsoratet står åbent for andre i fremtiden. Frontfigur i dens oprettelse er tegneserietegneren Jerry Robinson, der i sin tid arbejdede sammen med Finger på Batman.
Mere: The Pulse

MW 07/05/2005

ERDOGAN-UPDATE
Den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan fortsætter trods intnernational kritik sine sagsanlæg mod en længere række journalister, redaktører og bladtegnere, der har kritiseret ham eller gjort grin med ham i pressen (se Rackhams nyheder 26/02 & 03/03/2005). Han har netop opnået en erstatning på $7.200 fra det venstreorienterede dagblad Evrensel og hans erstatningskra til ugebladet Penguen er nu fastlagt til $35.000. Erdogan har angiveligt - i følge Kurdish Media - i løbet af sin foreløbigt 28 måneder lange regeringsperiode fængslet dusinvis af folk for ytringen af deres meninger, selvom han selv benægter det.

MW 04/05/2005

NY CHEF HOS TOKYOPOP
Det store japanskejede, amerikanske mangaforlag har fået ny chef. Mike Kiley, der i sin tid var med til at stifte forlaget og siden september har fungeret som dets chefredaktør har nu også overtaget positionen som direktør fra CEO Stuart Levy, til hvem han stadig rapporterer.
Mere: ICv2
Kommentar: Tom Spurgeon
Kommentar: Robert Boyd

MW 04/05/2005

STORT BELGISK TEGNESERIETYVERI AFDÆKKET
Det hæderkronede belgiske tegneserieforlag Éditions Dupuis, der nu ejes af franske Média-Participations, har i flere år været genstand for systematiske tyverier fra deres lager, skriver den belgiske avis Le Dernière heure. Synderen er fundet og viser sig at være den tidligere dødsdømte, 44-årige bedemand 'Sergio', der efter at have afsonet 9 år af den livstidsdom hans oprindelige dom var blevet konverteret til efter afskaffelsen af dødsdommen i Belgien, er på prøveløsladelse. Han risikerer nu at skulle tilbage i fængsel i en rum tid for de mindst 20 paller tegneserier, han som ansat for Dupuis' emballeringsselskab, gennem årene før sin dom i 1987 stjal fra Dupuis' lager og solgte videre på brugt- og biblioteksmarkedet, ifølge eget udsagn i retten for over 500.000 belgiske francs, med en egen profit på ca. 200.000. 'Sergio' er allerede blevet idømt en bøde på €25.000, som hans advokat siger han ikke er i stand til at betale.
Mere: ActuaBD

MW 03/05/2005

GIMLE FYLDER 25
Tegnestuen Gimle, Danmarks største af slagsen for tegneserier, kunne d. 1 maj notere sig sit 25-årsjubilæum. Tegnestuen blev oprettet i 1980 af brødrene Ingo og Freddy Milton og teamet bag Valhalla, Peter Madsen, Per Vadmand og Hans Rancke Madsen og var gennem 80erne arnested for mange af de tegneserier, der kom til at definere det danske albumboom. I dag består tegnestuen af følgende tegnere og serieskabere: Flemming Andersen, Sussi Bech, Ole Comoll, Tobias Enevoldsen, Sven van der Hart, Michael Jensen, Frank Madsen, Jesper Lund Madsen, Ingo Milton, Martin Nielsen, Niels Roland, Palle Schmidt, Peter Snejbjerg, Christian Skovgaard og Per Vadmand.
Mere: Seriejournalen
Gimle

MW 03/05/2005

GO U-YEUNG DØD
Den kinesisk-koreanske serieskaber Go U-Yeung (aka. Koh Woo-young), der er bedst kendt for sin episke historiske serie Samgukji ("Historien om de tre kongeriger"), døde forrige søndag af tarmkræft. Go blev født i Manchuriet i 1939 og kom til Korea som flygtning kort efter landets befrielse. Han debuterede i 1958 med en børneserie i bladet Manhwa Haksaeng ("Cartoon Student") og begyndte hurtigt at aflevere tegninger til en række af landets aviser - senere, i 1996-97, skulle han blive fast tegner på dagbladet The Korea Times og han var formand for den koreanske bladtegnersammenslutning fra 1988-1991. I 1972 havde han med serien Jwidoli endvidere indledt et samarbejde med bladet Ilgan Sports Magazine, der skulle føre til hans kendteste serier, versioneret fra/baseret på koreansk og kinesisk litteratur og historie. Udover Samgukji tæller disse Suhoji, Iljimae og Hong Kil-dong.
Mere: The Korea Times
Gos Lambiekprofil

MW 03/05/2005

ART SPIEGELMAN I AKADEMIET
Den amerikanske serieskaber art spiegelman, berømt for den Pulitzerbelønnede Maus, er netop blevet udvalgt som medlem af det the American Academy of Arts and Sciences, sammen med 212 andre repræsentanter for en bred vifte af fag - fra skuespilleren Sidney Poiter og billedkunstneren Jeff Koons til journalisten Tom Brokaw, Google-stifterne Sergey Brin og Larry Page og højesteretsdommer William Rehnquist. Akademiet er en hæderkronet sammenslutning bestående af folk, der har opnået bemærkelsesværdige ting indefor deres felt og har til hensigt at bedre multi-disciplinær forskning og arbejde.

MW 03/05/2005

ZEKE ZEKELY DØD
Den amerikanske serieskaber Zeke Zekely, der er bedst kendt for sit langvarige arbejde som både skrivende og tegnende assistent på George McManus' Bringing Up Father (da. Gyldenspjæt) er død. Han blev født i Detroit i 1915 og fik sit første job som tegner på avisen Detroit Mirror, kort inden den lukkede, og derefter i Disneys animationsafdeling, hvorfra han prompte blev afskediget pga. nedskæringer. I 1935 blev han hyret af McManus og skulle forblive dennes tro assistent og ghosttegner/forfatter indtil den ældre serieskabers død i 1954. Mod forventningen blev han af stribens ejer King Feature Syndicate forbigået i valget af hvem der skulle videreføre striben. De følgende år forsøgte han sig med en række kortlivede stripserier, mest markant Blondie-klonen Dud Dudley og gagtegningen Popsie. Resten af sin karriere viede han til kommercielle instruktionstegneserieproduktioner med sit firma Sponsored Comics og han bestyrede i en tid den amerikanske hærs interne instruktionsblad P*S Magazine, hvis profil skaberen af The Spirit, Will Eisner, i mange år havde tegnet.
Mere: Mark Evanier

MW 03/05/2005

FABRICE NEAUD CENSURERES
Den franske selvbiografiske serieskaber Fabrice Neaud, hvis centrale serie Journal mere eller mindre kan beskrives som hans dagbog i tegneserieform, blev i sidste uge af en repræsentant fra kommunalrådet forhindret i at præsentere sit arbejde på biblioteket i den franske by Viroflay. Neaud besøgte byen i forbindelse med et tegneseriearrangement på biblioteket, der blev abrudt af en oppositionspolitiker fra kommunalrådet, der truede med at distribuere en folder indeholdende to sider fra Journal I til alle byens indbyggere, hvis ikke Neauds optræden blev stoppet. Forskrækket føjede biblioteket hans ønsker. Neauds forlag Ego comme X har kontaktet vicekulturborgmesteren i byen for at finde ud af hvem den truende politiker var og hvorfor han afbrød arrangementet, såvel som for at få udleveret den folder, han truede med at offentliggøre. De har intet andet svar fået end at arrangementet blev lukket pga. en "fejl i programmet", der betød at Neauds serie ville blive præsenteret samme dag som en anden tegneserie, der skulle tildeles en speciel børnepris. Journals angiveligt "pornografiske" indhold - den skildrer bl.a. Neauds homoseksuelle kærlighedsliv og viser undertiden kønsdele, men aldrig eksplicit sex - skulle være grunden. Forlaget og andre iagttagere mener årsagen skyldes 'homo-' mere en 'sex'-delen af Neauds tegneserieligning.
Mere: ActuaBD
Mere: BD Sélection
Mere: Ego comme X

MW 22/04 & 03/05/2005

MARVEL INDGÅR FORLIG MED LEE
Marvel Enterprises har netop indgået forlig med deres populære frontfigur gennem mange år Stan Lee om dennes royalties på selskabets filmindtægter (se Rackhams nyheder 08/11/02 & 20/11/02). Dette gør de i stedet for at appellere den dom, der tilkendte Lee 10% indtægterne for film og relateret merchandise baseret på Marvels figurer, der faldt ved distriktsdomstolen i New York i januar (se Rackhams nyhed 20-21/01/05), sandsynligvis fordi en længere retssag ville være en PR-katastrofe for dem. Forligets vilkår er ikke offentliggjort, men selskabets nyligt offentliggjorte, første kvartalsrapport (se mere her) for 2005 nævner et engangsbeløb på $10 millioner, der skal udbetales til Lee.

MW 29/04/2005

LMRABET ATTER I PROBLEMER MED DE MAROKKANSKE MYNDIGHEDER
Den marokkanske bladtegner og -udgiver Ali Lmrabet er netop blevet frataget sin licens som journalist i ti år og idømt en bøde på $6.000 ved domstolen i Rabat for krænkelse af myndighederne. Lmrabet havde i forbindelse med et interview sat spørgsmåltegn ved regeringens håndtering af flygtninge, der opholder sig i det vestlige Sahara. Det vil vise sig om dommen vil blive effektueret, da Lmrabet nyder bred støtte fra diverse internationale ytrings- og pressefrihedsorganisationer. Reportere Uden Grænser har således allerede påtalt dommen som "en alvorlig plet på ytrings- og meningsfriheden i Marokko." Dette er ikke første gang Lmrabet har været i problemer med myndighederne - i maj 2003 blev han idømt fire års fængsel (se Rackhams nyhed 18/4/03) for med sine tegninger og publikationer at have hånet den marokkanske konge, men han blev efter 6 måneder, på basis af stærkt internationalt pres og en livstruende sultestrejke, frigivet.
Mere: Washington Post

MW 28/04/2005

MARVEL PRODUCERER GRATISSERIE TIL HÆREN
Marvel Comics udgiver nu i samarbejde med Pentagon en speciel tegneserie med sine superheltefigurer, der vil blive trykt i en million eksemplarer og distribueret til udstationerede amerikanske tropper verden over, med 150.000 eksemplarer øremærket til Mellemøsten. Det kreative hold bag er forfatter Brian Michael Bendis, tegner Dan Jurgens og rentegner Sandy Florea. Initiativet er del af Forsvarsministeriets "America Supports You"-kampagne, der har til hensigt at anspore civilbefolkningen i deres konkrete støtte til landets soldater.
Mere: ICv2

MW 28/04/2005

ORLAER TIL DON ROSA OG SUSSI BECH
Den nyindstiftede børne- og ungdomsprise Orlaen (se Rackhams nyhed 03/03/05) blev i går i TV-programmet Junior på DR1 uddelt i bl..a. kategorierne 'Tegneserier' og 'Billedbøger' uddelt af programmets børnepublikum til hhv. Don Rosa for udgivelsen Hall of Fame - Don Rosa og Sussi Bech for hendes og Katrine Hauch-Fausbølls Kaj og Andrea-bog Hurra, vi skal i skole.
Mere: Seriejournalen

MW 28/04/2005

KOMIKS.DK - GENERALFORSAMLING AFHOLDT
Foreningen bag den danske tegneseriefastival Komiks.dk, der næste gang planlægges afholdt i foråret 2006, afholdt i weekende generalforsamling i festivalen for de fantastiske genrer Fantasticons regi. I den officielle pressemeddelelse skriver Jan Robert Andersen at bestyrelsen nu indeholder fem medlemmer; han selv fortsætter som formand, mens Martin Flink er næstformand, Kim Jensen kasserer, og Kristine Torp og Dan Denholt menige bestyrelsesmedlemmer. Under bestyrelsen vil være 12 enkelte arbejdsgrupper (til hvilke bestyrelsen indtil videre har fået tilsagn om deltagelse fra 12 mennesker), der tager sig af de enkelte ansvarsområder. Messeområdet vil blive varetaget af en arbejdsgruppe med repræsentanter fra bestyrelsen som udelukkende vil stå for økonomiske beslutninger, mens ansvaret for sponsorstøtte tilfalder en seperat arbejdsgruppe med forbindelse til
m esseområde, public relations og frivillige, som også vil indbefatte repræsentanter fra bestyrelsen. Det fulde referat for generalforsamlingen vil kunne snart være at finde på Komiks.dks hjemmside, samt på Seriejournalen.

MW 26/04/2005

ROMANO SCARPA DØD
Den store italienske Disney-tegner Romano Scarpa døde i morges efter lang tids sygdom. Scarpa, der regnes for at være mesteren indenfor den italienske Disney-tradition og produceret en lang række klassikere indenfor denne i løbet af 60erne, blev født i Venedig i 1927 og begyndte sin tegnerkarriere indenfor animation. Han startede som Disneytegner hos Arnoldo Mondadori, der producerede Disneyserier på licens i Italien, i 1953 og gjorde sig hurtigt bemærket med sine Topolino (Mickey Mouse)-historier, der innovativt trak på hans erklærede forbillede Floyd Gottfredsons klassiske model. Han er endvidere særlig kendt for sit arbejde med Onkel Joakim, Anders And og den italienske figur Stålanden og bidrog til Disneyuniverset med en del nye figurer som Onkel Joakims "kæreste" Brigitta MacBridge, hans konkurrent Jubal Cock, det forstørrede atom Atomino Bip-Bip, Gyldne Guldas teenageniece Dickie Duck og Sorte Pers partner Trudy. Han arbejde med Disneyfigurerne langt ind i 90erne.
Mere: Dimensione Delta
Scarpa fansite
Carlsens/Tegneseriemuseets Scarpabiografi

MW 24/04/2005

DET SPANSKE KONGEHUS UTILFREDS MED MARVELTEGNING
I forbindelse med markedsføringen af deres nye sommercrossover-event House of M har Marvel offentliggjort et billede af en af deres centrale skurkefigurer, Magneto ("Mutanternes konge"), klædt i royal uniform, tegnet af Mike Mayhew i et direkte swipe fra et officielt foto af den spanske Kong Juan Carlos. Det spanske kongehus er ikke tilfredse med fremstillingen og overvejer ifølge avisen La Vanguardia at bede Marvel om at trække den tilbage, hvis de vil undgå juridiske repressalier. Rackham følger sagen...

MW 22/04/2005

HC ANDERSEN JR.-SUCCESEN FORTSÆTTER
Thierry Capezzones børneserie om HC Andersens "barndom", HC Andersen Jr., nyder stor succes her i HC Andersen-året. Den 2. april modtog han en pris på kr. 15.000 fra Odd Fellow-loge nr. 68 i Odense i anledning af H.C. Andersens 200 årsjubilæum. Derudover har han indgået en aftale om fire 4-minutters tegnefilm med HC Andersen Jr. til TV 2 Fyn, der vil blive vist de fire søndage op til jul i år og Odense friskole opførte for nylig en musical baseret på tegneseriens første bind, HC Andersen Jr. og den magiske hat. De to første bind af tegneserien, som Capezzone selv producerer og udgiver (med manuskriptassistance fra Jan Rybka), har i følge Capezzone solgt hhv. 5.000 og 3.500 eksemplarer og første bind skal snart genoptrykkes. Rybka og Capezzone arbejder i øjeblikket på tredje bind.
Mere: Rackhams forum
Rackhams nyhedsarkiv 31/10/03: Ny HC Andersen tegneserie

MW 22/04/2005

STRID SPRINGER FRA POLITIKEN
Jakob Martin Strid, der i efteråret påbegyndte sin tredje omgang som daglig stribetegner på Politiken, stod i lørdags af midt i det hele. Dagens stribe, der afbrød det på anden uge kørende "Mission to Mars"-forløb, afsluttedes med ordene "Nu må det være nok!!! Jeg gider ikke lave den stribe mere!!! Jeg vil ud i det gode vejr!! Farvel! Slut Prut!", efterfulgt af fire tomme billedrammer "til egne notater". "... det betyder, at fortællingen om Strid, klonerne og Flemming Fadøls afsendelse til Mars sluttede, før raketten blev fyret af. Og ja, det betyder, at den faste tegneserie altså stopper helt i denne omgang." skrev Politiken i en forklarende artikel tirsdag, efterfulgt af ordene "Om og i givet fald hvornår Strid vender tilbage, ligger helt hen i det uvisse. Men man har vel lov at håbe." Hvad konsekvenserne rent praktisk er i forhold til den kontrakt Strid givetvis har indgået med Politiken (de sidste to omgange på avisen var der tale om et-årskontrakter) melder artiklen intet om.

MW 22/04/2005

FRÉMOK UDSTILLER SIG SELV I ANLEDNING AF DERES TI-ÅRSJUBILÆUM
Det fransk-belgiske avantgardeforlag Frémok, der i 2002 blev dannet som en sammenlægning af belgiske Fréon og franske Amok, kan i år fejre tiåret for begge de originale forlags første udgivelser. I den forbindelse rykker de hele redaktionen, inkl. de fire fastansatte og alle de redskaber og det udstyr de bruger til forlagets daglige drift, ind i et stort udstillingslokale i galleriet Iselp i Bruxelles. Ferniseringen fandt sted igår, udstillingen løber fra i dag og til d. 2 juli, der er åbent i den normale arbejdstid (11.00-17.30), hvor forlaget fortsætter sin daglige virksomhed, og de to bagmænd Olivier Deprez og Yvan Alagbé holder specielle foredrag om de nye tegneserier og deres forlagsfilosofi hhv. 12 og 19 maj. Mere information kan findes hos Iselp og på Frémoks hjemmeside.
Mere: ActuaBD

MW 22/04/2005

PETER BRAMLY DØD
Undergroundserieskaberen og den første art director på humormagasinet The National Lampoon (1970-1992) døde d. 12 april i en alder af 60 år. Bramley blev født i Massachussets i 1945, tog sin BA i Fine Arts fra Massachusetts College of Art og flyttede i midten af 60erne til New York, hvor han blev en del af undergroundscenen med titler som All Duck Comics og Cloud Comics i porteføljen. Senere i sin karriere arbejdede han som illustrator og leverede bl. a. en del tegninger til New York Times' opinionssider.
Mere: St. Petersburg Times

MW 22/04/2005

ANDRÉ FRANCOIS DØD
Illutratoren og bladtegneren André Francois, kendt for sine bidende satiretegninger og elegante illustrationer til en lang række blade og aviser på begge sider af Atlanten, fra Punch og Le Rire over The New Yorker, Le Monde og Le Nouvel Observateur til Vogue og Sports Illustrated, døde i mandags i sit hjem i Grisy-les-Plâtres i Frankrig i en alder af 89. Francois blev født André Farkas i 1915 i Timisoara, Rumænien, han studerede på kunstakademiet i Budapest fra 1932-33 og flyttede i 1934 til Paris for at studere hos den franske art deco-maler A. M. Cassandre på dennes nyåbnede kunstskole. I 1939 blev han fransk statsborger, ændrede sit navn til det franske 'Francois' og giftede sig med engelske Margaret Edmunds, der efter 66 års ægteskab overlever ham sammen med deres to børn. Efter krigen, som han qua sin jødiske herkomst havde tilbragt i Marseille og Savoien på flugt fra tyskerne, flyttede han sit atelier til Grisy-les-Plâtres, hvorfra han siden skulle signere tusindvis af tegninger, ikke blot til diverse blade men også i form af et omfattende reklamearbejde og til en lang række billedbøger, bl. a. Les Larmes de crocodile (1956), der blev oversat til 14 sprog, samt som ledsagende illustrationer til bøger som Jacques Preverts Lettre des îles Baladar (1952). Sideløbende med alt dette arbejdede han for sig selv med maleri. Han blev udnævnt til Chevalier de la Légion d'Honneur i 1975 og blev tildelt et æresdoktorat fra The University of London i 1977.
Nekrolog: Le Monde
Nekrolog: The Guardian
Nekrolog: New York Times

MW 22/04/2005

DOMMEN MOD HARDERER OMSTØDES
Den dom på 6 måneders fængsel den østrigske tegneserieskaber Gerhard Harderer for sin parodiske tegneserie over Jesu liv, Das Leben des Jesus, i januar af Athens centrale domstol blev idømt (se Rackhams nyhed 21/01/05), er nu blevet omstødt ved appelretten i den græske hovedstad. Et enigt dommerpanel gav Harderers sagfører ret og beskrev dommen som "tåbelig." Dette betyder også at tegneserien igen lovligt kan sælges i Grækenland.
Mere: Reuters
Mere: Kathimerini

MW 14/04/2005

JUAN ZANOTTO DØD
Den italiensk fødte i argentina bosatte og arbejdende serieskaber Juan Zanotto er død. Zanotto kom med sin familie til Argentina som trettenårig og tog sin kunstuddannelse ved Escuela norteamericana de arte der. Sin debut i tegneseriesammenhæng fik han i 1953 med en række serier, primært westerns, for forlaget Editorial Codex, for hvem han i 1965 blev kunstnerisk ansvarlig redaktør. I 1955 skabte han westernserien Ric de la Frontera sammen med forfatteren Alfredo Grassi og det følgende år så de tos indianerserie El Mundo del Hombre Rojo dagens lys. Fra 1958 og ti år frem arbejdede han ligeledes for engelske Fleetway. I 1974 blev han kunstnerisk ansvarlig redaktør hos Ediciones Record, for hvem han bl. a. skabte den af Ray Collins forfattede præhistoriske eventyrserie Henga (i Italien kendt som Yor; blev filmatiseret i 1983), westernen Watakanka til manus af den navnkundige Hector Oesterheld og SF-serien Barbara e Nueva York año cero, som blev skrevet af Ricardo Barreiro. I 1991 fik han udgivet tegneserien Warman hos Marvel Comics i USA.
Mere: AFNews
FFFs Zanottoprofil
Lambieks Zanottoprofil

MW 14/04/2005

OTTO-UDSTILLING ÅBNER I MORGEN
I morgen, d. 14 april kl. 15.00 på Café Riga, Istedgade 79, st. th. (tlf. 33 25 15 06) er der fernisering på en lille udstilling af originaler fra Anders Brønseruds seriestribe Otto - Verdens ensommeste palindrom, kendt fra Free Comics. Hvor længe udstillingen løber er ikke Rackham-redaktionen bekendt.

MW 13/04/2005

NEVIO ZECCARA DØD
Den italienske serietegner og illustrator Nevio Zeccara er død. Zeccara, der blev født i 1924, startede sin karriere i 1952 som tegner på diverse flyver og SF-serier i bladet Il Vittorioso. I 60erne fandt han ansættelse i Gilotti-studiet, der bl. a. udførte tegneserieopgaver for engelske Fleetway Comics, for hvem Zeccara tegnede krigsserierserier som Battler Britton, samtidig med han supplerede det hjemlige marked med ting som den erotiske serie Hessa og SF-Adventureserien Willy West, samt det amerikanske med bidrag til en række Star Trek-serier. Fra 70erne og frem arbejdede han mest for det italienske marked og producerede en lang række serier af forskellige genresnit for diverse serieblade. Han arbejdede helt frem til sidst i 90erne.
Mere: Dan Dare
Lambieks Zeccaraprofil

MW 13/04/2005

DC LUKKER FOR SINE HUMANOÏDES/2000 AD-UDGIVELSER
DC Comics har netop annonceret at de lukker for deres udgivelseslinie af de serier fra det franske forlag Humanoïdes Associés, samt det britiske serieblad 2000 AD på det amerikanske marked. Samarbejdet, der blev indgået for ca. et år siden (se Rackhams nyhed 20/01/04) og er en af de hidtil størst anlagte udgivelseslinier af europæiske serier i Nordamerika, men det lykkes ikke det store amerikanske forlag at få serierne til at slå igennem, hverken i specialforretninger eller i boghandlerne, som var tænkt som det primære salgsled. Udgivelseslinien blev lanceret sammen med DCs mangalinie CMX, der overraskende nok heller ikke har klaret sig specielt godt, til trods for mangaens store popularitet på det amerikanske marked - af de tre 'imprints' har således kun én titel markeret sig på boghandlerbranchens salgslistes oversigt over topsælgere, nemlig første bind af CMXs Land of the Blindfolded, og det endda svagt med kun 1270 solgte eksemplarer. DC er selvsagt ikke i stand til at følge mange af de serier de har startet, inkl. Jodorowsky, Moebius m. fl. saga om Inkalen, til dørs, men skriver i deres pressemeddelelse af de håber andre vil samle bolden op.
Mere: Newsarama

MW 12/04/2005

PROBLEMER PÅ RACKHAM.dk
De sidste par dage har hovedmenuen, nyheds-, nekrolog- og linksektionenerne på rackham.dk været væk pga. en fejl hos vores webhotel. Problemet er rettet nu og vi beklager afbrydelsen.

MW 12/04/2005

CNBDIS DIREKTØR FRATRÆDER SIN STILLING
Direktøren for det franske tegneseriecenter i Angoulême, Centre National de la Bande Dessinée et de l'Image (CNBDI), André-Marc Delocque-Fourcaud meldte for et par uger siden at han fratræder sin stilling pr. 1. september. Hovedårsagen er den i følge kritikere urimeligt høje fratrædelsesgodtgørelse på € 45.000,00 han ellers var sikret i overenskomsten med Charenteregionens administration, men nu ikke kommer til at modtage, men han ville sandsynligvis under alle omstændigheder have måttet fratræde i forbindelse med den kommende omstrukturering af CNBDI og dets samarbejde med regionsadministrationen.
Mere: ToutenBD

MW 11/04/2005

GENE HAZELTON DØD
Animatoren og striptegneren Wesley "Gene" Hazelton, der er bedst kendt for sit arbejde for animationsselskabet Hanna-Barbera, er død. Hazelton, der blev født i 1919, startede sin karriere i 30erne som assistent for Jimmy Hatlo på gag-serien They'll Do It Every Time. I 1939 blev han ansat hos Disney for hvem han bl.a. bidrog med animationer til Fantasia og Pinocchio. Efter han forlod Disney i forbindelse med en strejke i 1941, fandt han bl.a. arbejde hos Warner Brothers, for hvem han bl.a. bidrog med designs til Bob Clampetts Coal Black and De Sebben Dwarfs og arbejde sideløbende med illustrationsopgaver og skabte gag-serien Angel Face. I 50erne fandt han arbejde hos Hanna-Barbera, hvor han bl.a. bidrog til en række Tom & Jerry-film og en periode assisterede Tex Avery på hans film. Sidenhen blev han ansvarlig for tegneserieudgaverne af selskabets figurer The Flintstones og Yogi the Bear, som han var hovedtegner på fra 1961 til først i 1980erne.
Mark Evanier om Hazelton
Lambieks Hazeltonprofil

MW 11/04/2005

KOMIKS.dk OFFENTLIGGØR REGNSKAB FOR 2004
Den danske tegneseriefestival Komiks.dk har netop offentliggjort deres årsregnskab for 2004, der viser at festivalen var en økonomisk succes - underskuddet var på beskedne kr. 1.554,21 og den samlede omsætning på kr. 212.500. Mht. indtægterne bidrog sponsorer med kr. 58.000,00, mens billetindtægterne løb op på kr. 76.050,00 og indtægterne for standpladser var 78.450,00. Blandt udgifterne var lejen af lokalerne i Kedelhallen, kr. 30.340, og de indbudte gæster rejse til og forplejning i Danmark, 77.878,99, de klart største, men også specialarrangementerne (koncerter og gallamiddag), kr. 32.211, 27, og PR, kr. 20,313, 31 figurerer kraftigt i regnskabet.

MW 11/04/2005

KOMIKS.dk INDKALDER TIL GENERALFORSAMLING
Tegneseriefestivalen Komiks.dk indkalder nu alle interesserede til ordinær generalforsamling: "Alle er velkomne, både hvis man ønsker at give en hjælpende hånd frem til næste Komiks.dk i foråret 2006, men også hvis man bare er lidt nysgerrig og vil høre hvad der skal ske. For at sikre os at der er plads nok vil vi dog sætte stor pris på at folk tilmelder sig via e-mail", skriver formand Jan Robert Andersen i den officielle indkaldelse og fortsætter "Vi søger almindeligelige foreningsmedlemmer til foreningen Komiks.dk. Som almindeligt medlem forpligter man sig ikke til noget men støtter foreningen. Det betyder ikke man er økonomisk ansvarlig på nogen måde men altså blot støtter foreningens formål og virke. Som almindeligt medlem vil man også have mulighed for at komme med forslag og have indflydelse. Alle der melder sig ind inden generalforsamlingen vil have stemmeret jævnfør vore vedtægter. Indmeldelse kan ske ved at sende navn og adresse til jra@komiks.dk inden generalforsamlingen."
Mere: Komiks.dk
Mere: Komiks.dks forum
Rackhams reportage fra Komiks.dk 2004

MW 08/04/2005

DALE MESSICK DØD
Den amerikanske serieskaber, bedst kendt for adventure/romance-avisstriben Brenda Starr, Dalia "Dale" Messick er død. Messick blev født i South Bend, Indiana, i 1906 og begyndte at arbejde med tegneserier i 20erne. Det var imidlertid først i 1940 med striben om den eventyrlystne, Rita Hayworth-lookalike reporter Brenda Starr, at hun opnåede syndikation og slog igennem som serieskaber. Og for at opnå dette havde hun måttet ændre sit fornavn på striben til "Dale," for ikke at blive afvist af redaktørerne pga. sit køn, som hun var blevet det før. Brenda Starr, som hun arbejdede på indtil 1985, som på sit højeste optrådte i 250 aviser, og som stadig kører, er en milepæl i amerikansk tegneseriehistorie. Det er den mest berømte, og på var i lang tid den eneste amerikanske tegneseriestribe med en kvinde i den altdominerende hovedrolle, skabt af en kvindelig serieskaber.
Mere: The New York Times
Trina Robbins om Messick
Lambieks Messick-profil

MW 08/04/2005

REPORTERE UDEN GRÆNSER KRITISERER ERDOGAN
Den tyrkiske premierminister har den seneste måneds tid været genstand for vedholdende indenlandsk såvels om international kritik pga. sine sagsanlæg mod en række bladredaktører, journalister og bladtegnere, der har publiceret/skrevet/tegnet satiriske tegninger af ham (se Rackhams nyhed 26/02 & 03/03/2005), senest af den internationale interesseorganisation for journalister og pressefrihed Reportere uden grænser. "Recep Tayyip Erdogan burde respektere ytrings- og pressefriheden, som er fundamentale principper i europæisk juridisk praksis. Tyrkisks journalister burde, som det er tilfældet med deres europæiske kolleger, have lov til at publicere satiriske kommentarer til autoriteterne uden at frygte for retslige repressalier.", skriver organisationen. Sagsanlæggene er foreløbig resulteret i bødestraffe i skalaen € 2.000-3.000 til mindst fire personer, senest journalisten Fikret Otyam og før ham bl.a. bladtegneren Musa Kart. Erdogan kører stadig en sag om erstatning på mindst € 24.000 mod ugebladet Penguen, samt et par enkeltsager mod andre pressefolk.
Mere: Reporters Without Borders

MW 08/04/2005

KULTURMINISTERIET FÅR MEDHOLD I SAG MOD PIRATGRUPPEN
Det er nu lykkedes Kulturministeriet at få nedlagt fogedforbud mod Piratgruppens appropration af deres logo, udsendelse af materiale der kunne se ud som om det var fra Kulturministeriet og brug af ministeriets navn i forbindelse med webdomæner - alt sammen ting de gjorde for en måneds tid siden i forbindelse med deres lancering af en omarbejdet udgave af Rackhams egen T. Thorhauges Kulturministeriebestilte tegneserie om ophavsret (se Rackhams nyhed 08/18/03). Forbuddet omfatter ikke selve tegneserien, da Kulturministeriet havde besluttet for ikke at inddrage den i sagen. Ministeriet har endvidere givet afkald på krav om betaling af sagsomkostninger overfor Piratgruppen, der til gengæld har besluttet at frafalde en justifikationssag. Piratgruppen mener ikke overraskende, at dommen er uretfærdig, da der i følge dem er tale om åbenlys satire og at Kulturministeriet med jura forsøger at neddysse en sag, der bør afgøres politisk; "Piratgruppen har i lang tid argumenteret for at spørgsmålet om fildeling er et politisk spørgsmål, og derfor skal afgøres i Folketingssalen, og ikke ved erstatningskrav og retssager. I denne sammenhæng er det både tragisk og komisk, at Kulturministeriet vælger et juridisk angreb på vores site", skriver de på deres website.
Mere: Politiken
Piratgruppens svarskrift

MW 06/04/2005

FORANDRINGSTEGN NOMINERET TIL BOGHÅNDVÆRKSPRIS
Foreningen for boghåndværk har nomineret Rackhams nyeste bog, Forandringstegn - De nye tegneserier, til deres årlige pris for "godt boghåndværk" indenfor kategorien 'fagbøger'. Der er kåring og reception på Kunstindustrimuseet 19. maj. Selvom Forandringstegn ikke vinder, er vi meget glade for anerkendelsen, som særligt tilfalder vores grafiker Frederik Storms arbejde, men T. Thorhauges perfektionistiske tilrettelægning af tegneserierne i bogen kan også formodes at have haft betydning for nomineringen.
Nyhed: Forandringstegn!
Frederik Storm/Bilfab

TT & MW 06/04/2005

AMERIKANSK MANGAFUSION KOMPLET - VIZ MEDIA RESULTATET
Som tidligere rapporteret (se nyhed 27/01/05) har to af de førende amerikanske udbydere af japansk populærkultur, mangaforlaget Viz Publications og animationsfirmaet ShoPro Entertainment, ligget i forhandlinger om en fusion, der nu er gennemført. Resultatet er det San Francisco-baserede selskab Viz Media, der repræsenterer et hidtil uset nært samarbejde mellem de japanske underholdningsgiganter Shueisha Inc., Shogakukan Inc. og Shogakukan Production Co., Ltd. på amerikansk grund.
Mere: Active Anime
Pressemeddelelse: Newsarama

MW 05/04/2005

OV VIJAYAN DØD
Den store indiske bladtegner, journalist og forfatter Ootupulackal Velukkuty "OV" Vijayan, der først og fremmest er kendt som en af Indiens store moderne forfattere, døde onsdag morgen i Hyderabad. Vijayan, der blev født i Mankarra i det sydlige Indien i 1930, fik en humanistisk uddannelse ved Government Victoria College i Palakkad og tog sin Master i engelsk literatur fra Presidency College i Chennai. Han skrev sin første novelle i 1953 og underviste nogle år på universitetet før han i 1958 begyndte at arbejde som skrivende og tegnende journalist på ugemagasinet Shankar’s Weekly. Hans karriere som satiretegner skulle senere bringe ham fastansættelse på den engelskprogede avis The Patriot, og han optrådte og i mange år fast i The Hindu og The Statesman. Hans relativt beskedne produktion på fem romaner og en række noveller, alle skrevet på hans modersmål Malayalam, tårner sig imidlertid over resten af hans arbejde, og særligt debutromanen Khasakinte Ithihasam ("Legenden om Khasak", 1969) har sikret hans eftermæle som en af de store fornyere af indisk, og ikke mindst malayalesisk, litteratur i nyere tid. Han blev i løbet af sin karriere bl. a. tildelt fornemme anerkendelser som Kendra Sahitya-prisen (1987), Kerala Sahitya-prisen (1990), Vayalar-prisen (1991) og Padma Shree (2001), og blev derudover tildelt et specielt legat fra sin regions regering for sit store bidrag til dens kultur og sprog.
Mere: The Indian Express
Om Vijayan: DCBooks
Interview med Vijayan: Rediff

MW 01/04/2005

DEN AMERIKANSKE HÆR VIL UDVIKLE MELLEMØSTSERIE
Den amerikanske hær søger på den amerikanske regerings Federal Business Opportunities-website en samarbejdspartner til produktionen af en tegneserie specielt rettet mod ungdommen i Mellemøsten, der kan hjælpe hæren til at opnå større forståelse og sympati i regionen. "For at opnå varig fred og stabilitet i Mellemøsten er det nødvendigt at nå ungdommen", hvortil "... en række tegneserieudgivelser [vil give] de unge mulighed for at udvikle rollemodeller og forbedre deres uddannelsesniveau." står der i opslaget, der er postet d. 28 marts, hvilket umiddelbart burde betyde at den er god nok og at der ikke er tale om en aprilsnar.
Mere: BBC

MW 01/04/2005

TINTIN NU SIKKER PÅ BELGISK JUBILÆUMSUDSTILLING
Der er nu kommet en løsning på sagen om Hergé og Tintins inkludering på den store Belgiske jubilæumsudstilling, 'Made in Belgium' (se nyhed 08, 16 & 17/03/05 nedenfor). En tidligere samler, Stéphane Steeman har ageret mægler mellem udstillingsarrangørerne og Nick Rodwell, der bestyrer rettighederne til Hergés værker, og har derved gjort det muligt med disse velsignelse at udstille en originaltegning til titelbladet fra 1937-udgaven af Tintin-albummet Den blå lotus, samt en statue af Tintin af billedhuggeren Nat Neujean.
Mere: ActuaBD

MW 21/03/2005

FORTSAT NEDGANG FOR DET JAPANSKE TEGNESERIEMARKED
Den japanske tegneseriebranche har været i støt tilbagegang i snart et årti og salgstallene for 2004 vidner om en branche i krise. Bruttosalget af manga i bogform, som ellers har været den mest standhaftige publikationsform de seneste år (se Rackhams nyhed 23/03/03), faldt for første gang i fem år til 249,8 mia. yen (-2% i fh. t. 2003), mens bruttosalget af magasiner for 9. år i træk faldt til 254,9 mia. yen (-5,1% i fh. t. 2003). Mht. enheder er det hhv. fald til 523 mio. (-1% i fh. t. 2003) og 861 mio. (-5,1% i fh. t. 2003). Det japanske analyseinstitut for publikationer forklarer tilbagegangen med manglende succes for en række højt profilerede animationsserier på TV, da disse i efterhånden mange år har været et af de primære lokomotiver for tegneseriebranchen. Problemet er endvidere, hvis man går dybere, formentlig at tegneserierne i stigende grad er begyndt at henvende sig til folk i 20erne og 30erne og i høj grad appellerer til disses nostalgi for deres barndoms serier, hvilket betyder at de nye læsere, børnepublikummet, negligeres.
Mere: Asahi.com

MW 19/03/2005

KULTURMINISTERIET SØGER FOGEDFORBUD MOD PIRATGRUPPEN
Efter fildelingsfortalerne Piratgruppen i forrige uge udsendte en doktoreret version af Kulturministeriets informationsfolder om ophavsret (som er lavet af Rackhams egen T. Thorhauge - se nyhed 08/03/05 nedenfor), har Kulturministeriet besluttet sig for at søge et fogedforbud mod såvel folderen, som det falske Kulturministeriesite, der blev oprettet i forbindelse med den. "Det er efter Kulturministeriets mening en alvorlig sag, fordi Piratgruppens materiale kan skabe misforståelser og forvirring blandt borgerne om Kulturministeriets budskaber til offentligheden. Derved er der risiko for, at borgerne vildledes, og at Kulturministeriets troværdighed som offentlig myndighed undergraves", siger de i deres pressemeddelelse. Efter forgæves at have forsøgt at få Piratgruppen selv til at trække materialet tilbage, har de derfor besluttet sig for at forfølge sagen ved Københavns byret. Der ventes en afgørelse i løbet af 6-8 uger.
Pressemeddelelse: Kulturministeriet
Mere: Politiken
Mere: Berlingske tidende
Piratgruppen: Piratgruppen i Kulturministeriet
Piratgruppen: Kulturministeriet går til fogeden

MW 18/03/2005

TINTIN ALLIGEVEL MED PÅ BELGISK JUBILÆUMSUDSTILLING
Det belgiske dagblad La Dernière heure meddeler nu, at Tintin - trods nedbruddet i samarbejdet mellem arrangørerne af den Belgiske jubilæumsudstilling, 'Made in Belgium', og rettighedshaverne til Hergés arbejde, Fondation Hergé (se nyhed 08/03/05 nedenfor) - bliver udstillet i forbindelse med udstillingen. Kulturarvsforeningen "Collections et Patrimoine" har nemlig besluttet sig for at udstille en originalplanche udenfor selve udstillingsområdet, og uden specielt præsentation fra og med i dag. Fondation Hergé udsendt onsdag en pressemeddelelse, hvor de forsikrede om at det aldrig har været deres intention at forbyde Tintin som sådan på udstillingen, men at de blot mente at de af tegneserien inspirerede objekter, arrangørerne havde planlagt at udstille, ikke var den rette måde at repræsentere Tintin og Hergé på en jubilæumsudstilling, og at de samtidig ville låne dem uden vederlag.
Tintin.com: Pressemeddelelse, Fondation Hergé
Objectif Tintin: Pressemeddelelse, Fondation Hergé
Mere: ActuaBD
Mere: Objectif Tintin
Mere: Fondation Hergé officielle svar på kritikken fra i lørdags

MW 16 & 17/03/2005

DISNEY FÅR NY KONCERNCHEF
Michael Eisner, der siden 1984 har været topchef for Disney Corp. meddelte i søndags, at han trækker sig for posten cirka et år før tid, dvs. til september i år i stedet for til oktober næste år. Afløseren bliver den nuværende præsident og tekniske direktør Robert Iger, som har ry for at være anderledes kompromissøgende end den karismatiske, men notorisk udiplomatiske Eisner, der i marts sidste år fik en aktionærstartet mistillidssag på halsen, hvilket har medvirket til hans afgang. Eisner ragede for nylig også uklar med animationsselskabet Pixars (Toy Story, The Incredibles) direktør Steve Jobs, der har besluttet sig for ikke at forny sin lukrative samarbejdsaftale med Disney og samarbejdsvanskelighederne med Harvey Weinstein og hans filmselskab Miramax er også taget til det seneste år. Iger opfattes bredt som Eisners mand og valget af ham er da også blevet kritiseret fra flere sider, ikke mindst de tidligere bestyrelsesmedlemmer Stanley Gold og Roy Disney, der dog har udtrykt stor tilfredshed med at være kommet af med Eisner, som de længe har forsøgt at få vippet af pinden. Disney øgede i fjerde kvartal 2004 sin indtægt med 24%, bl.a. pga. af planerne om oprettelse af en forlystelspark i Hong Kong og stigende seertal på den Disney-ejede tv-kanal ABC, og står generelt til fremgang.
Mere: New York Times
Om Eisners afgang: New York Times
New York Times' Igerprofil
Mere: Berlingske tidende

MW 16/03/2005

MARVEL VS. LEE & CRYPTIC/NCSoft UPDATE
Det er lykkes computerspilsfabrikanterne Cryptic Studios og NCSoft at få distriktsdomstolen i New York til at afvise en række af anklagepunkter i Marvels sagsanlæg mod dem for at krænke deres ophavsret med spillet City of Heroes, der gør spillerne i stand til at designe deres egne superhelte, og derfor også at kopiere Marvels (se Rackhams nyheder 15/11 & 11/12/04, samt 21/01/05). Det drejer sig bl.a. om en række punkter vedr. krænkelse af Marvels reg. varemærker, mens hovedanklagepunkterne om en mulig overtrædelse af deres ophavsret stadig skal prøves ved domstolen. Læs en mere detaljeret gennemgang på Newsarama. Samtidig ser det ud til, at der måske er et forlig på vej i Stan Lees sag mod Marvel om royalties for film og filmrelateret merchandise baseret på figurer, han var med til at skabe, da han arbejdede som forfatter og redaktør på forlaget (se Rackhams nyheder 8/11/02, 20/11/02). Marvels Vicedirektør Peter Cuneo erkendte under den pressekonference selskabet afholdt i forbindelse med offentliggørelsen af deres kvartals- og årsregnskab forleden (se Rackhams nyhed 08/03/05 nedenfor), at Lee, i overensstemmelse domstolens afgørelse i januar (se Rackhams nyhed 20-21/01/05), er berettiget til 10% af film- og tv-indtægter siden 1998, hvilket indikerer at Marvel ikke vil appellere den del af dommen. Cuneo antydede imidlertid, at Marvel stadig har tænkt sig at gå videre i bestridelsen af Lees krav på royalties for relateret licensing.

MW 12/03/2005

2 NYE DANSKE AVISSTRIBER
Som læsere af Weekendavisen vil have bemærket, har Niels Roland nu i nogle uger haft en stribe, Kloge hoveder, kørende i det nye videnskabstillæg. Roland siger til Seriejournalen, at den er baseret på en idé af ældre dato og at det er det ny tillægs redaktør, Christopher Arzrouni, der har foranstaltet at den kom med. Arzrouni kan endvidere tillægges en stor del af ansvaret for at avisen i den seneste måneds tid igen er begyndt jævnligt at skrive om tegneserier. Ovre hos Jyllandsposten er der også dukket en ny stribe op - det drejer sig om Werner Wejp-Olsens Danasaurus, der afløser den nys afdøde Jørgen Mogensens Poeten og Lillemor på avisens bagside.

MW 12/03/2005

FANTASTICON 2005
Foreningen Fantastik afholder i år endnu engang Fantasticon - den danske festival for de fantastiske genrer indenfor alle medier, inklusive tegneserier. Det løber af stabelen weekenden d. 22-24 april og afholdes i Medborgerhuset Blågården. Blandt de udenlandske gæster finder vi forfatterne Christopher Priest og William J. Maryson, mens den danske gæsteliste også tæller en række serieskabere, bl.a. Peter Snejbjerg og Palle Schmidt. Læs mere på Fantasticons hjemmeside.

MW 11/03/2005

PIRATGRUPPEN PRODUCERER PARODI PÅ OPHAVSRETSFOLDER
Fildelingsforkæmperne i Piratgruppen har netop udsendt en doktoreret version af Kulturministeriets i august udsendte informationsfolder om ophavsret. Folderen, der er tegnet og tilrettelagt i tegneserieform af Rackhams egen T. Thorhauge for Kulturministeriet, er omdelt til alle landets skolder, biblioteker, mv. og oplyser om reglerne for kopiering og fildeling af diverse medieprodukter. Piratgruppen kalder den for "bevidst misinformation rettet direkte imod samfundets yngste - børn og unge." Udsendelsen af folderen i går blev ledsaget af en gennemgang af det, de ser som fejlene i Kulturministeriets folder, et falsk Kulturministeriesite (hvorfra deres folder kan downloades) og en pressemeddelelse, der gav indtryk af, at den omarbejdede folder var udsendt af Kulturministeriet selv. Berlingske tidende hoppede for en kort bemærkning på dette trick og bragte en artikel om folderen, som de beskrev som "fyldt med fejl", indtil det gik op for dem at pressemeddelelsen var et falsum og derfor trak artiklen tilbage.

MW 08/03/2005

PETER PAUL FORVENTES AT ERKLÆRE SIG SKYLDIG I DAG
Forretningsmanden Peter Paul, der i tegneseriesammenhæng er bedst kendt for i 2001 at have selskabstømt tegneserielegenden Stan Lees selvstændige medieselskab, Stan Lee Media, forventes i dag at erklære sig skyldig i anklager om aktiemanipulation ved distriktsdomstolen i New York. Efter SLMs kollaps flygtede den også kokainsmuglingsdømte Paul til Brasilien, hvorfra han udleveredes til retsforfølgelse i oktober 2003 (se Rackhams nyheder 07/01/03 & 06/10/03). Ved at erklære sig skyldig undgår Paul en opslidende retssag og kan se frem til en reduceret dom indenfor en ramme, der kan give ham op til 10 års fængsel. Sagen forventes at få stor opmærksomhed i medierne, fordi Paul sandsynligvis vil blive indkaldt som impliceret vidne i en sag om ulovlig finansiering af Hillary Clintons guvernørkampagne i 2000.
Mere: The Pulse

MW 08/03/2005

SAGEN OM SUPERMAN

En gennemgang af ophavsretssagen om Superman og Superboy

Af Matthias Wivel

BALLADE OVER HERBLOCKPRIS TIL NEW YORK TIMES
En gruppe prominente amerikanske bladtegnere, med den tidligere formand for The National Cartoonist's Society Daryl Cagle i spidsen, udtrykker stærk utilfredshed med uddelingen af den såkaldte Herblock Award til New York Times i sidste uge, fordi avisen er kendt for ikke at støtte blad- og serietegnere. De har ikke haft en bladtegner på lønningslisten i over 50 år og bringer ingen avisstriber. Den i 2003 nyindstiftede pris (se Rackhams nyhed 11/10/03) er opkaldt efter amerikansk bladtegnings grand old man, Herbert Block, der døde i 2001 efter en karriere på over 70 år i branchen, først og fremmest på The Washington Post. Han efterlod sig en mindre formue, der nu finansierer The Herbert Block Foundation, fonden bag prisen, som årligt uddeles til medier, der har gjort vigtige ting for opretholdelsen af pressefriheden. Prisen til New York Times skyldes journalisten Judith Millers beskyttelse af en kilde i forbindelse med lækningen af CIA-agenten Valerie Plames identitet forrige år - en situation, der har bragt hende i alvorlige juridiske problemer med den føderale domstol i Washington DC. Miller gjorde sig endvidere bemærket som del af avisens i følge mange observatører ukritiske dækning af optakten til Irak-krigen.

MW 08/03/2005

TINTIN IKKE MED PÅ BELGISK JUBILÆUMSUDSTILLING
En af Belgiens mest berømte kulturprodukter, Hergés tegneserie om Tintin, kommer ikke med på den store udstilling 'Made in Belgium', der afholdes senere på året og fejrer landets kultur og historie i anledning af dets 175-års jubliæum. Årsagen er, at rettighedshaverne, med Hergés enke Fannys mand Nick Rodwell i spidsen, insisterede på selv at designe og organisere hele den planlagte Tintin-del af udstillingen og fakturere arrangørerne for det. Det var der hverken råd eller lyst til fra sidstnævntes side, og Tintin kommer derfor til at glimre med sit fravær i tegneseriedelen af den store udstilling, hvilket selvsagt har afstedkommet kontroverser i Belgiens kulturelle miljø, inkl. officielle beklagelser fra Hergés nevø og niece, såvel som hans nære samarbejdspartner Bob de Moor, ingen af hvilke har noget med beslutningen at gøre.
Mere: ActuaBD
Mere: régions.be

MW 08/03/2005

MARVEL OFFENTLIGGØR DERES FJERDE KVARTALSRAPPORT FRA 2004
Marvel har netop offentliggjort deres fjerde kvartalsregnskab for 2004, som viser en betydelig fremgang for nettosalget i forlagsdelen af selskabet (+16% - fra $19 mio. i 2003 til $22, 1 mio.), mens det er gået tilbage for legetøjsafdelingen (-41% - fra $36, 8 til 21, 8 mio.). Fremgangen i førstnævnte skyldes primært forlagets store nye distributionsaftale med 7/11 og salget af 2 mio. eksemplarer af et specielt Fantastic Four-blad til landets skoler, men det generelle opsving for tegneserier i boghandlerne spiller også en væsentlig rolle. Tilbagegangen i sidstnævnte skyldes primært et fald i efterspørgslen efter det Lord of the Rings-merchandise, selskabet står som medproducent af. Den fortsatte stigning for forlagsdelen (se Rackhams nyheder 28/10/04 & 06/11/03) støtter selskabets hovedaktionærer i deres forsøg på at sælge et selskab, der ikke hovedsageligt tjener deres penge på legetøj og enkeltstående events som Spider-Manfilmene, til trods for at indtægten for sidstnævnte og relateret merchandise stadig udgjorde 15% af de samlede indtægter. Selskabets hovedindtægstkilde er fortsat licensing, der udgør hele 89% af nettoindtægten. De samlede nettoindtægter for selskabet steg iøvrigt fra sidste rs $347,6 mio. til $513, 5 mio., hvilket betyder at den reelle indtægt steg fra $167,2 mio. til $224,4 mio.
Mere: Businesswire
Mere: Reuters
Mere: Newsarama
Kommentar: The Beat

MW 08/03/2005

RØVFØDT RELEASEPARTY I KØBENHAVN 18. MARTS
Dan Knudsen og Peter Becher har nu annonceret færdiggørelsen af hardcopyudgaven af den jam-serie, Det røvfødte golem, de selv samt andre af Seriejournalens forums brugere udfærdigede som julekalenderserie på sitet sidste jul. De indbyder i den forbindelse til releaseparty d. 18. marts kl. 15.00 på Sørens Værtshus, Vandkunsten 6 i København. Der vil være signering ved alle bidragyderne, minus Henrik Rehr og generel øldrikning. Hvis man ikke kan komme og alligevel skulle ønske sig serien, kan den bestilles på Seriejournalen.
Mere: Seriejournalen

MW 08/03/2005

TYRKISKE BLADTEGNERE PROTESTERER MOD STATSANLAGT SAGSANLÆG
Den tyrkiske forening for bladtegnere har samlet sig i protest mod et sagsanlæg statsminister Recep Erdogan har anlagt mod bladtegneren Musa Kart, der i maj sidste år fik en karikaturtegning af Erdogan som en kat, hvis pote er filtret ind i en garnnøgle, offentliggjort i dagbladet Cumhuriyet. Tegningen var ledsaget af teksten: "Lad nu være med at fortstyrre mig, jeg lovede jeg ville løse det her problem" og var en kommentar til de problemer regeringen har haft med at gøre det lettere for folk, der tager deres eksamen fra religiøse skoler at komme ind på universitetet. Sagsanlægget, der kræver en erstatning på $3500, er ét blandt over 50, Erdogan har anlagt mod pressen, og en anden bladtegner, Sefer Seli, er allerede blevet idømt en bøde i den sammenhæng. Foreningen for tyrkiske bladtegnere håber at de kan bidrage til mønstre tilstrækkeligt internationalt pres til at få afvist sagsanlægget mod Kart, som de opfatter som politisk censur og angreb på ytringsfriheden og flere dagblade og politikere kritiserer i øjeblikket Erdogan, der selv engang er blevet fængslet for at oplæse et regeringskritisk digt offentligt, for sin intolerance.
Mere: Comics Reporter
Mere: The Age
Mere: The Independent

MW 26/02 & 03/03/2005

PREKÆR SITUATION FOR DET BELGISKE TEGNESERIEMUSEUM
Det belgiske tegneseriemuseum, Centre belge de la bande dessinée, betaler ikke husleje for den statsejede grund, det ligger på, og politikerne ser gennem fingre med det. Dette er historien, der har fået fornyet liv i medierne efter lukningen af Jijé-museet i Bruxelles for nylig (se nyhed 10/01/05). I kraft af en gensidig forståelse mellem museet og de skiftende regeringer, landet har haft siden museets åbning i 1989, har museet aldrig betalt deres leje, som beløber sig til ca. € 100.000 årligt (hvilket betyder at deres gæld er godt € 1 1/2 mio.) - et beløb museet aldrig ville kunne betale ud af deres årsbudget på € 1,6 mio. af hvilke ca. 5% er statssubsidieret. Problemet er, at aftalen ikke er officiel og en given ansvarlig minister til enhver tid vil kunne kræve at museet betaler sin gæld til staten, der rent faktisk løbende har sendt opkrævninger til museet, som det blot ikke har betalt.
Mere: regions.be
Kommentar: ActuaBD
Interview med museets kommunikationsansvalige, Jean Auquier om Jijé-museets lukning og problemerne med at drive et tegneseriemuseum i Belgien

MW 03/03/2005

MANBERTO 1927-2005
Den italienske serieskaber, Umberto Manfrin alias Manberto, der er bedst kendt for sit arbejde på cartoon-figuren Tiramolla, døde i mandags af komplikationer efter en operation. Manfrin, der stammede fra Udine i Italien, debuterede som serieskabere i bladene Cucciollo og Tiramolla først i 50erne, et arbejde han skulle fortsætte i op mod 25 år og som på mange måder skulle gøre den af Roberto Renzi og Giorgio Rebuffi skabte titelfigur på sidstnævnte magasin til hans egen. I 1968 påbegyndte han endvidere en årrækkes tegnearbejde på Fix und Foxi for det tyske Kauka Verlag og et par år senere indledte han et samarbejde med kollegerne Mantelli og Cabella på satirestriben Napoleone i bladet af samme navn. Han leverede endvidere i løbet af 70erne en række serier med Hanna-Barberas tegnefilmsfigurer til det italienske licensforetagende Il Soldatino. I 90erne arbejdede han bl.a. med genoplivningen af signaturfigur, Tiramolla.
Mere: Museo del fumetto e della comunicazione, Milano
Mere: Lambiek
Interview med Manberto

MW 03/03/2005

PIETRO ARDITO 1919-2005
Den argentisk fødte, men italiensk bosiddende maler og bladtegner, Pietro Ardito, er død. Ardito var i Italien bredt kendt for sine karikaturer til en lang række italienske dag- og ugeblade som Girondino, Settimana Incom, Le Ore, Nazione Sera, "Mercurio"-tilægget i La Repubblica, såvel som for arbejde indenfor teatret og for tegninger til TV-kanalen RaiUno. Han blev i 1985 tildelt hovedprisen ved Den Internationale humorfestival i Bordighera og er repræsenteret med arbejder på museer i Berlin, Basel, Baiardo, Istanbul, Tolentino og Torino.
Mere: Museo del fumetto e della comunicazione, Milano
Mere: Fannofunny

MW 03/03/2005

NY DANSK TEGNESERIEPRIS INDSTIFTES
Som led i deres såkaldte 'Læselyst'-kampagne for at få børn til at læse mere, har Kulturministeriet indstiftet en ny bogpris, Orlaen (opkaldt efter Ole Lund Kirkegårds Orla Frøsnapper), der årligt skal uddeles indenfor kategorierne billedbøger, børnebøger, ungdomsbøger og tegneserier. Afstemningen foregår online og præsenteres af DRs børneprogram Junior, i hvilket vinderne offentliggøres d. 27 april.
Mere: Seriejournalen
Mere: Junior

MW 03/03/2005

CARL BARKS SAMLEDE VÆRKER PÅ TRAPPERNE
Efter nogen tids stilhed har Egmont nu udsendt et nyhedsbrev, der kan fortælle at kassetten med de første tre bind af Carl Barks' samlede værker gerne skulle komme til juni/august, om alt går vel. Tilrettelægningen af dette mammutprojekt er blevet mødt med en del skepticisme såvel i dette organs forum som andre steder, men Mikael Tjellesen fra redaktionen forsikrer om at alle involverede gør deres yderste: "...når det drejer sig om så omfattende et projekt, er det alfa og omega, at vi tager de rigtige beslutninger fra start: Der skal vælges det rigtige trykkeri, vi skal teste papirkvalitet, vi skal diskutere typografi, vi skal være enige om standarden for referencer - og indeks skal udarbejdes og tjekkes flere gange... og det er et stort arbejde. Serierne skal også gås minutiøst igennem, sættes på ny osv." Mht. oversættelsen, som er et emne der står mange danske barksister nær, skal det nævnes at udgangspunktet er Sonja Rindoms klassiske danske version, som den danske serieskaber og tidligere Disneytegner Freddy Milton har fået til opgave at revidere og bringe i mere kongenial overensstemmelse med tonen i originalserierne.
Mere: carl-barks.dk
Hilsen til læserne fra forfatteren af det redaktionelle materiale, Geoffrey Blum
Eksempel på det redaktionelle materiale: "En mønt bliver til"
Fotos af og info om den tyske udgave: Dreidreizehn

Debat: Rackhams forum

MW 24/02/2005

PERSEPOLIS UDKOMMER PÅ DANSK
Marjane Satrapis succesrige serie om sin opvækst i Iran på vej

Af Matthias Wivel

THOMAS SCHRØDER TRÆDER UD AF KOMIKS.DKS BESTYRELSE
Thomas Schrøder, kontaktperson for danske serieskabere og PR-ansvarlig på efterårets Komiks.dk-festival, har besluttet sig for at trække sig fra festivalens bestyrelse. Grunden er, at han er blevet tilbudt en stilling i komiteen bag Serieforlagets snarligt udkommende udgivelse af Carl Barks' samlede værker - en stilling Disneyforfatteren ikke har kunnet sige nej til, og som ikke levner tid til bestyrelsesarbejdet.

MW 05/02/2005

RACKHAM.dk VAR NEDE
Rackham.dk har netop været nede i godt halvandet døgn grundet en sammenbrudt router. Vi er tilbage og undskylder afbrydelsen.

MW 04/02/2005

DANIEL BRANCA 1951-2005
Den argentinske Disneytegner Daniel Branca døde i fredags af et hjertetilfælde i Buenos Aires. Med en baggrund indenfor grafisk design og animation flyttede Branca i 1976 til Barcelona, hvor han fik arbejde som tegner på diverse malebøger, mv. I 1977 blev han ansat hos Egmont som Disneytegner - en stilling han bestred indtil sin død, med udntagelse af en pause mellem 1982-85 hvor han bl. a. helligede sig kunststudier i Paris. Han er kendt for sin runde, Barks-agtige tegnestil og forbindes primært med sit arbejde på Anders And.
Mere: AFNews
Profil: ehapa.de
Dansk indeks: raptus.dk

MW 02/02/2005

SOLEIL - EN FORTSAT SUCCESHISTORIE; FUTUROPOLIS GENOPLIVES
Stor fremgang og bemærkelsesværdige samarbejdsaftaler hos det franske forlag, bl.a. genoplivning af det hæderkronede forlag Futuropolis
Af Matthias Wivel

YUTSUKO CHUSONJI 1962-2005
Den japanske tegner og serieskaber, der i sin banebrydende tegneserie Sweet Spot i 1989 introducerede det senere hen allestedsnærværende begreb 'Oyaji Guaru' (hvilket groft oversat betyder "kvinder, der opfører sig som midaldrende mænd") er død af tarmkræft i en alder af kun 42 år. Chusonji modtog i 1990 den såkaldte Words In Fashion-pris i anerkendelse af hendes lancering af et begreb, der nu fuldt ud er indgået i det japanske sprog. I 1993 flyttede hun til New York City, hvor hun boede et par år og blev en art ambassadør for manga i USA. I nogle år skrev hun ganske enkelt sine trendy hverdagsserier på engelsk, da hun ikke ville have at noget gik tabt i oversættelsen fra japansk. Udover sin tegnervirksomhed fungerede Chusonji som klummeskribent og foredragsholder om politik, økonomi og kulturelle trends, mv.
Mere: Yahoo Newswire
Mere: chusonji comix

MW 31/01/2005

ANGLOULÊME 32 OVERSTÅET
Wolinski grand prix-vinder; art spiegelman hædret
Af Matthias Wivel

STOR ANIME/MANGAFUSION PÅ DET AMERIKANSKE MARKED
To af de førende amerikanske udbydere af japansk populærkultur, mangaforlaget Viz Publications og animationsfirmaet ShoPro Entertainment, har netop annonceret, at de i foråret vil fusionere og danne et nyt, foreløbig unavngivet selskab med hovedkvarter i San Francisco. Begge selskaber er japanskejede og fusionen markerer således også et nyt, hidtil uset nært samarbejde mellem de japanske underholdningsgiganter Shueisha Inc. og Shogakukan Inc. (som ejer Viz), og Shogakukan Production Co., Ltd. (som ejer ShoPro). Viz og ShoPro har før samarbejdet på projekter som Inuyasha og MegaMan NT Warrior, men vil med denne fusion være i stand til at præsentere en langt bredere og mere effektiv markedsføringsfront af japansk populærkultur indenfor tegneserier, animation, computerspil, mv.
Mere: Anime News Network
Mere: ICv2
Mere: C21 Media

MW 27/01/2005

TEGNESERIEFESTIVAL OG -KONKURRENCE I KEMI IGEN I ÅR
Nordens bedste tegneseriefestival i Kemi, Finland, vender tilbage i år d. 13-15/5. I den forbindelse afholdes en tegneseriekonkurrence for alle, der kunne være interesserede. Der konkurreres i to kategorier: en for striber (mindst 15 striber) og en for, hvad de kalder "noveller" (højst 12 sider). Serierne skal være på et nordisk sprog eller engelsk Vinderne af hver kategori tildeles en pris på € 1700, andenpladsen tildeles € 1000, mens tredjepladsen får € 700. De bedste bidrag trykkes endvidere i den antologi, der udgives i forbindelse med festivalen. Fristen for indlevering er d. 1 marts. Mere info kan fås på festivalens hjemmeside eller ved at ringe til (+46 850831530) eller emaile Kristiina Kohlemainen.

MW 24/01/2005

KULTURKONTAKTEN UDSKRIVER TEGNESERIEKONKURRENCE
Kulturministeriets kvartalsblad Kulturkontakten, som Rackhams egen T. Thorhauge har bidraget til, udskriver i det seneste nummer (04, december 2004) en konkurrence for at finde en tegneserie, der kan optræde i bladet mindst et år frem, og som hver gang skal omhandle det enkelte nummers tema.
Opslaget siger intet om format, længde eller andet, men mon ikke den elektroniske afleveringsadresse, msh@kum.dk, skulle kunne bruges til en opklaring af den slags spørgsmål?
Mere: Kulturkontakten 04 PDF

MW 23/01/2005

FÆNGSELSDOM FOR JESUS-TEGNESERIE
Den østrigske serieskaber Gerhard Haderer, der i efteråret 2002 vakte kontroverser i det katolske miljø i sit hjemland og fra prædikestolen blev undsagt af Østrigs ærkebiskop for sin tegneserie om Jesus som hallucinogenindtagende hippie, Das Leben des Jesus, blev i sidste uge in absentia i dømt 6 måneders fængsel ved for samme ved Athens centrale domstol, samtidig med at albummet er blevet forbudt i Grækenland. Bortset fra dette forbud gik forlæggeren Oxy samt fire anklagede tegneserieforhandlere fri for yderligere straf. Harderers dom kan undgås mod betaling af en bøde, vis størrelse Rackhams kilder ikke oplyser. Haderers advokat har anket dommen.

Mere: BD Portal

MW 21/01/2005

NCSOFT FORSØGER AT FÅ MARVELS SAGSANLÆG AFVIST
NCSoft og Cryptic Studios, som Marvel i november sagsøgte for krænkelse af sin ophavsret med computerspillet City of Heroes (se nyhed 15/11 & 11/12/04), har netop
indgivet en begæring, der søger sagsanlægget afvist. Marvels sagsanlæg beskriver den mulighed spillere af City of Heroes har for at skabe deres egne superhelte for en krænkelse af deres ophavsret, da pågældende spillere derved kan skabe figurer der ligner Marvels til forveksling. NCSoft og Cryptic Studios argument for en afvisning er, at en sådan "krænkelse" ville være resultatet af enkelte individers eget kreative input, og ikke deres spildesign. "Hvis [spillet] skal forbydes" skriver de "så bør man også forbyde #2 blyanter, Legoklodser, modellervoks og alle andre produkter, der giver mulighed for at give ideer form."
Mere: Terra Nova

MW 21/01/2005

STAN LEE FÅR MEDHOLD I SAG MOD MARVEL
Stan Lee, medskaber af mange af Marvels centrale figurer og koncepter, har ved Distriktsdomstolen i New York netop vundet medhold i et søgsmål mod sin arbejdsgiver, Marvel Enterprises, der således er pålagt at overholde det afsnit i kontrakten mellem dem, der tilkender Lee 10% af indtægterne for film og relateret merchandise
baseret på Marvels figurer. Lees sagsanlæg fra efteråret 2002 (se rackham.dks nyheder 08/11/02 & 20/11/02) beskyldte Marvel for siden 1998 ikke at have honoreret denne aftale. Marvel har annonceret, at de appellerer dommen.
Mere: Pulse
Mere: Newsarama

MW 20 & 21/01/2005

TOKOYOPOP PÅ MARKEDET
Det japanskejede amerikanske mangaforlag Tokyopop har siden sin stiftelse i 1996 været på private hænder, men optræder nu på Nikkei Kinyu Shimbuns liste over selskaber, der tilbyder aktier på det åbne marked. Hvor stor en del af selskabet der således er til salg fremgår ikke. Tokyopop har i følge ejerne siden 2002 været en overskudsforretning og meldte i 2003 om en omsætning på 7 mia. Yen (ca. Kr. 389 mio.) og en andel på over 50% af det amerikanske mangamarked.

Mere: Anime News Network
Om Tokyopop

MW 20/01/2005

MARVEL INDGÅR SAMARBEJDE MED FORLAGSGIGANTER
Marvel Enterprises, under hvis paraply Marvel Comics befinder sig, har netop indgået en licensingaftale med
fire af verdens største forlag DK Publishing, HarperCollins, Meredith Books og Simon & Schuster Pocket Books med henblik udvikling af deres forskellige figurer og koncepter i bogform, inkl. romaner, børnebøger, tie-in-udgivelser til de mange filmversioner selskabet har på bedding, samt diverse supplementer. Aftalen vil selvsagt øge Marvels synlighed på bogmarkedet og styrke distrributionen af deres tegneserier i de store amerikanske boghandlerkæder.
Mere: Businesswire

MW 20/01/2005

FRED JULSING DØD
Fred Jusling, et af 70ergenerationens store hollandske navne er død, 62 år gammel. Julsing blev føst i 1942 og hans karriere blev kickstartet da han som ung vandt Haags kommunes Jacob Marisprijs. Han trådte fra de tidlige 60ere sine lærlingesko på Marten Toonders tegnestue, hvor han bl. a. fungerede som den gamle mesters førsteassistent
på dennes stribe Tom Poes. I begyndelsen af 70erne blev han ansat på tegneseriebladet Pep, til hvilket han bidrog med serier som Wellington Wish og De Broertjes Samovarof & Co. Efter bladets lukning fandt han arbejde hos bladene Okki, Taptoe og Primo i hvilke en lang række af hans arbejder, bl.a. De Schat van het Landje og Robinson, blev offentliggjort. Sideløbende gjorde han den i øvrigt bl. a. som Disneytegner med en række Anders And-historier og sin egen Wittes Dagboek, og arbejdede også på en række tegneserieversioner af klassiske eventyr. I 1992 overlevede han et flystyrt. Han anså denne nærdødsoplevelse som et vendepunkt i sit liv og flyttede til Californien, hvor han de senere år primært helligede sig spirituelt maleri og illustration. Julsing er relativt ukendt i Danmark, men spøger kraftigt i vor egen Mårdøn Smets virtuost krøllede tegnestil, som er direkte udledt af Julsings.
Julsing fansite

MW 19/01/2005

PETER KIELLAND ONLINE
Den danske serieskaber bag Fisk og Jernpotte, mv., Peter Kielland, er nu på nettet med sin hjemmeside, www.peterkielland.dk. Den giver et overblik over karrieren, præsenterer en lang række fritegninger, eksempler på hans baggrunde til animationsfilm, div. bestilte enkeltillustrationer, samt smagsprøver fra, og enkelte hele Kielland-tegneserier!

MW 18/01/2005

SIMON PETERSENS TEGNESERIEKURSUS TILBAGE
Undergrundsfænomenet Simon Petersen (Necropolis, utallige antologibidrag) genoptager nu den virksomhed som underviser i at lave tegneserier, han påbegyndte sidste år. Han underviser både i Roskilde og København. For førstnævnte kan man tilmelde sig på LOF Roskildes tlf. 46 32 20 21 eller på deres hjemmeside. Det foregår på Absalons skole hver mandag fra 19:00 - 21:45 og omfatter 10 lektioner a 3 timer. Kursusstart er 28. februar 2005. I hovedstaden foregår det i AOF Metropols regi, tlf. 39 29 90 30 eller på deres hjemmeside. Kurset finder sted på Nyboder Skole hver tirsdag 18.00 - 20.45 og omfatter ligeledes 10 lektioner a 3 timer. Kursusstart er d. 1. marts 2005. Antallet af pladser er begrænset begge steder.

MW 14/01/2005

FRANSKE PRISUDDELINGER, MV.
Som optakt til tegneseriefestivalen i Angoulême d. 27-30 januar, har en komite bestående af repræsentanter for to sponsorer samt festivalen nu uddelt 'Offentlighedens specialpris for Bedste album', som gik til Christian De Metter og Catel Mullers brevfortælling fra Første Verdenskrig Le Sang des valentines, der også er nomineret for 'Bedste manuskript' i hovedkonkurrencen. Derudover har en jury udvalgt de tyve kunstnere, som på festivalen vil blive præsenteret på den officielle udstilling af unge talenter. Samtidig er andet bind af Emmanuel Guiberts og Frédéric Lemerciers bemærkelsesværdige tegneserieversion/fotodagbog af fotografen Didier Léfêvres oplevelser som udsendt til Afghanistan for Læger uden grænser i årene 1986-2002, Le Photographe, blevet honoreret med medieprisen Prix France Info.

MW 13/01/2005

VERDENS ÆLDSTE TEGNESERIEBUTIK GENÅBNER
Den hollandske tegneseriebutik og -galleri, Lambiek, der forrige år løb ind i alvorlige finansielle vanskeligheder og måtte lukke (se nyhed 11/10/03), genåbner d. 28 januar på ny adresse i Amsterdam. Lambiek administreres nu af Bas van der Zee, under vejledning af den gamle ejer Kees Kousemaker. Læs mere her.

MW 13/01/2005

NY STRIBE FRA MOSDAL OG ØRSTED I EUROMAN
Den danske seriskaberduo Søren Mosdal og Jakob Ørsted (Feuerwerk, Hundegott) har vundet Euromans konkurrence om en ny stribe til bladet. Striben hedder "Kanal Zoo", det første afsnit bliver trykt i februarnummeret, og den skal køre mindst et år. Mosdal beskriver stribens koncept således: "Den handler om en lille tv-station. Konceptet er at der er en gæst i studiet, bla. kommer Lars von Trier og Anders Foghs tvillingebror på besøg. Desuden bevæger værten Charlie sig ud i verden, til sportsbegivenheder osv. og han har et lægeprogram hvor han rådgiver syge seere." Et eksempel fra striben kan ses her.

MW 11/01/2005

ANDERS BRØNSERUD-FOREDRAG
Anders Brønserud holder foredrag om sin stribe, Otto - Verdens mest ensomme palindrom, som er kendt fra Free Comics og vandt tredjepladsen for stribeserier på sidste års tegneseriefestival i Kemi. Stedet er Ungdomshuset i Odense, Nørregade 60, tiden er i morgen, onsdag d. 12 januar, kl. 19.30. Der er gratis entré.

MW 11/01/2005

CHORON DØD
Georges Bernier, alias Choron, den franske bladredaktør der var medstifter af det banebrydende satireblad Hara-kiri, døde i går af leukæmi. Hara-kiri, som han stiftede sammen med en håndfuld af sin generations mest progressive serieskabere og tegnere - Fred, Cabu, Topor og Cavanna - i 1960, var et politisk orienteret ugeblad, der indeholdt ofte grovkornede og seksuelt betonede humor og satiretegninger og -serier. Med bladet lagde de sig således i forlængelse af Frankrigs stolte tradition for satireblade (La Caricature, Le Charivari, Le Grelot, L'Assiette au beurre, mv.) og skabte en stædigt prikkende, uregerlig stemme på tressernes franske pressescene. Hara-kiri blev arnested for en betydelig del af den franske seriescenes avant-garde og trykte således bl. a. de første serier signeret 'Moebius'. I 1969, kort efter landsfaderen de Gaulles død, besluttede myndighederne under Pompidou at forbyde bladet, hvilket selvfølgelig kun var vand på ophavsmændendes mølle, der post-68 allerede malede i fuld sving. Choron fortsatte udfortrødent sin redaktørgerning og stiftede samme år det 100% væsensbeslægtede blad Hara-kiri Hebdo, som senere skulle blive Charlie Hebdo, der fastholdt positionen som Frankrigs nok væsentligste satiretidsskrift indtil det lukkede i 2001. Tilnavnet 'Choron' tilegnede han sig iøvrigt i samme periode fra en parisisk gade i 9ende arrondissement.
Mere: ActuaBD
Om Hara-kiri og Charlie Hebdo

MW 11/01/2005

JIJÉ-MUSEET LUKKER
Det belgiske museum
tilegnet den klassiske serieskaber Joseph Gillain alias Jijé, har i nogen tid været i alvorlige finansielle problemer, og lokalerne der huser det blev i efteråret sat til salg (se nyhed 11/12/04). Til trods for direktør Francois Deneyers fortrøstningsfulde udtalelser om at der ville blive fundet en løsning på problemet, er lukningen af museet fra og med marts nu offentliggjort. Museet, der blev til på basis af Deneyers egen kapital samt donationer fra seriemiljøet har ikke formået at opnå den offentlige støtte, Deneyer håbede på ville være i stand til at holde det i live og står nu tilbage med en gæld på ca. €1.350.000, som salget af lokalerne bl.a. skal dække.
Mere: ActuaBD

MW 10/01/2005

EISNERS FORTSATTE LIV
Eisner selv er død, men hans arbejde lever stadig, og går nu en lovende fremtid i møde. Mens DC Comics fortsætter sin overvejende flotte kronologiske udgave af de komplette Spirit Archives (i hvilken de i nu er nået til seriens kunsteriske højdepunkt), er Eisner selv vendt tilbage til figuren for en kort, og ret overraskende bemærkning i forfatteren Michael Chabons Michael Chabon Presents: The Amazing Adventures of the Escapist #6, hvor Eisners figur møder den figur Chabon lod sin stærkt Eisner-inspirerede romanfigur Joe Kavalier skabe i sin roman The Amazing Adventures of Kavalier and Clay (2000). The Plot: The Secret Story of The Protocols of the Elders of Zion udkommer i maj fra
det store bogforlag W. W. Norton med en introduktion af Umberto Eco, og forlaget har også overtaget rettighederne til størstedelen af Eisners sene tegneserieproduktion, som de løbende vil genudgive og således give mulighed for større synlighed i boghandlerne end Eisner har nydt før. Flere af disse serier vil blive udstyret med nyt materiale; bl. a. vil A Contract with God, Dropsie Avenue og A Life Force blive koblet sammen, så de danner én samlet fortælling udgivet i en hardback på godt 500 sider. Dark Horse har rettighederne til de udgivelser, de har stået for; Last Day in Vietnam, The Will Eisner Sketchbook, Shop Talk og genoptrykket af Eisners gamle stribe Hawks of the Sea, samt Bob Andelmans snarligt udkommende, store Eisnerbiografi, A Spirited Life, og den kommende samtalebog mellem Frank Miller og Eisner. Boet efter Eisner vil fortsat administrere udgivelsen af hans to indflydelsesrige bøger om tegneserier, Comics and Sequential Art og Graphic Storytelling. Eisners ven og agent Denis Kitchen fortæller, at Eisners længe ventede, tredje bog om sit medie, Expressive Anatomy, stadig var på tegnebordet og desværre ikke blev gjort færdig, men at det er muligt at en anden, Eisner ville have været tryg ved, vil kunne sætte det eksisterende materiale sammen til en udgivelse. Det ser ud til at arven fra mesteren er sikret mange år frem.
Mere: Newsarama
Mere: The Pulse

MW 08 & 10/01/2005

WILL EISNER DØD
Den store amerikanske serieskaber, der i flere omgange var med til at revolutionere mediets udtryk og hele livet igennem insisterede på sit værgs uomtvistelige kunsteriske legitimitet og potentiale, døde mandag af komplikationer efter en firdobbelt bypass-operation. Eisner, der blev født i 1917 og voksede op i Brooklyn, New York, debuterede som serieskaber i 1936 og var i de næste år med til at skrive branchehistorie med den uafhængige tegneserieproduktion han og partneren Jerry Iger foranstaltede gennem deres tegnestue de følgende år. I 1940 solgte han sin andel i forretningen og skabte sin bedst kendte serie The Spirit, der blev trykt som del af et ugentligt tegneserietillæg i en række dagblade frem til 1952. Særligt i efterkrigsårene udfordrede serien snart sagt alle konventioner for hvad en tegneserie kunne fortælle, og ikke mindst hvordan den kunne fortælle det. I de følgende årtier arbejdede han primært med instruktionsserier for den amerikanske hær, men i 1978 skrev han, inspireret af den yngre undergroundgenerations personlige tilgang til mediet, endnu engang tegneseriehistorie med A Contract with God, af mange anerkendt som den første litterære tegneseriebog, eller som Eisner døbte den, "Graphic Novel". Siden har han tilføjet en række ambitiøse serier af samme slags til sin produktion, der løber helt op til i dag. Hans sidste værk, den dokumentariske The Plot, der omhandler det berygtede antisemitiske propagandaskrift "Zions vises protokoller", udkommer senere på året. Han tegnede til det sidste.
Mere: willeisner.com
Denis Kitchen: Will Eisner
Forward: interview med art spiegelman om Will Eisner

MW 05/01/2005

FORANDRINGSTEGN!
Rackham udgiver en stor interviewbog/tegneserieantologi, der introducerer 'de nye tegneserier'
Af Matthias Wivel

ÅRET DER GIK PÅ DET FRANSKSPROGEDE MARKED
Fremgangen fortsætter, men visse foruroligende tegn
Af Matthias Wivel

TSUNAMI-INITIATIV BLANDT DANSKE SERIESKABERE
Cool Comics' HC Vang annoncerede i forgårs på Seriejournalens board, at han ville lave en benefit-tegneserie for ofrene for jordskælvet og tsunamierne i Sydøstasien. Ideen muterede, ved andres mellemkomst, hurtigt til en auktion af originaler
fra en række danske serieskabere i samarbejde med QXL. Blandt de deltagende er Frank Madsen, Sussi Bech, Al Bigley, Thierry Capezzone og Henrik Rehr, der alle donerer originaltegninger til formålet. Hvis du er interesseret i at donere, kan du kontakte HC Vang.

MW 05/01/2005

WHITEOUT
På et tidspunkt i løbet af Juleaftens dag stod den server, rackham.dk ligger på af, og administratoren af samme befandt sig på anden uge i et Myanmar, der pludselig var tvunget i knæ af naturens frygtindgydende lunefuldhed. Han kom hjem i god behold i går og tændte for maskinen igen, hvorfor vi nu er tilbage online. Betragt derfor denne whiteout som vores tilfældige, men dybtfølte sympatierklæring med ofrene for katastrofen i Sydøstasien.

MW 05/01/2005

 © Hergé Moulinsart


Nyheder
Nyhedsarkiv 2006
Nyhedsarkiv 2004
Nyhedsarkiv 2003
Nyhedsarkiv 2001-2002
© 2006 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2006 the respective artists and authors. All rights reserved.