tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

MEDIET I FREMGANG

Både i Frankrig og USA er udviklingen opmuntrende 

Af Matthias Wivel

Tegneserien er på fremmarch. I Frankrig beskriver den Franske sammenslutning af tegneseriekritikere (ABCD) 2002 som endnu et rekordår, det syvende i rækken, og det selvom resten af  bogbranchen melder om problemer. 2204 albums blev udgivet i 2002, mod den tidligere rekord på 1890 i 2001. Af de 2204 titler var 1494 nyudgivelser (mod 1292 i 2001), 436 genoptryk og 274 illustrerede bøger og fagbøger om tegneserier. Storsælgeren er børneserien Titeuf med 1,4 millioner eksemplarer af det nyeste album solgt det forgangne år, såvel som en række af de ældre albums blandt årets bedst sælgende. 12 andre serier har solgt over 100.000 eksemplarer - blandt de mest markante er Largo Winch (556.000), XIII (500.000), Thorgal (350.000), Cédric (304.000), Lucky Luke (250.000), Les Bidochon (210.000) og Kid Paddle (210.000). Derudover har serier af etablerede navne som Tardi, Loisel og Gibrat konsolideret sig med oplag på hhv. 200.000 (Le cri du peuple), 150.000 (Peter Pan) & 75.000 (Le vol du corbeau).

 

Blandt succeshistorierne på det franske marked finder man også mangaserierne, der i antal er vokset betydeligt de seneste år. I 2002 blev der således udgivet 377 forskellige titler (i modsætning til 269 i 2001), hvilket markerer Japan som det bedst repræsenterede ikke-frankofone land (USA er nr. 2 med 129 oversatte titler). Også i aviser og blade er tegneserierne blevet bedre repræsenteret - 269 forskellige serier har således optrådt i aviser og tidsskrifter i løebt af året (mod 259 i 2001).

 

Før Rackhams kvalitetsbevidste læsere helt fortvivler, skal det nævnes, at størstedelen af de mest kritikerroste serier i løbet af året også hører til blandt de kreativt mest interessante serier - det drejer sig om titler som Le Chemin de St. Jean af Edmond Bauduoin, Persepolis nr. 3 af Marjane Satrapi, Journal IV  af Fabrice Neaud, Dr. Jeckyll & Mr. Hyde af Kramsky og Mattotti, Isaac le Pirate nr. 3 af Christpohe Blain, samt Jimmy Corrigan af Chris Ware og David Boring af Daniel Clowes. Mange af disse serier er omtalt i vores artikel om 2002s Angoulême-festival.

 

I USA, hvor udviklingen i 90erne har været noget mere ujævn og til tider endda direkte foruroligende, kan der også meldes om en positiv udvikling. Særligt salget af såkaldte 'graphic novels' (tegneserier i bogform, i modsætning til hæfter) har salget været støt stigende, ikke mindst i boghandlerne, hvor tegneserier ellers traditionelt har haft trange kår. DC Comics har oplevet en salgsstigning på 25% gennem boghandlerne, mens Image Comics rapporterer om en stigning på 15%. Mest iøjnefaldende er fremgangen for Marvel Comics, der i kølvandt på filmsucceserne X-Men og Spider-Man, rapporterer om en stigning på 400% i salget gennem boghandlere, såvel som en overordnet stigning på 14%, hvilket ingen af de andre kan prale af. Selvom markedet stadig primært er afhængigt af specialforhandlere, viser disse tal en ganske markant tendens - en tendens, der på sigt kan betyde store ændringer på det amerikanske tegneseriemarked. Dette ikke mindst fordi salget gennem boghandlerne når ud til langt flere nye læsere end det, der går gennem specialforretningerne. Også de offentlige biblioteker er begyndt at tage mediet alvorligt og tager således langt flere tegneserier hjem end tidligere.

 

Blandt de mest markante salgsucceser finder man, vel naturligt nok, Marvels Ultimate Spider-Man og Amazing Spider-Man titler, mens DCs Road to Perdition på hvilken Sam Mendes' film af samme navn er baseret, samt Frank Millers The Dark Knight Strikes Again har været det forlags bestsellere. Med flere Hollywoodtiltag på bedding næste år, er grundlagt for denne udviklings fortsættelse ydermere lagt.

 

Udover diverse filmsucceser var også den såkaldte Free Comic Book day, der blev holdt umiddelbart efter premieren på Spider-Man filmen i tegneserieforretninger landet over, en stor succes og et glimrende udstillingsmedie for mediet overfor nye læsere, der troppede op og fik uddelt gratis tegneserier fra næsten alle de amerikanske forlag. 

 

Derudover er den måske mest bemærkelsesværdige udvikling den succes, amerikanske manga-udgivelser pt. har. Selv mindre mangaforlag udgiver i hundredevis af titler årligt og et forlag som Dark Horse, der er pionerer udi amerikanske mangaudgivelser, fortæller, at deres titler gennemsnitligt sælger i størrelsesordenen 40.000-50.000 eksemplarer. Mangaens succes, ikke mindst blandt de traditionelt mindre tegneserielæsende piger, er efter alt at dømme endnu en af de tendenser, der kan gå hen og ændre det amerikanske tegneserielandskab i fremtiden.

 

Lad os ønske mediet godt nytår og håbe på at de gode tider i udlandet smitter af herhjemme!

[02 & 07/01/2003]



 


Zeps Titeuf, alle tiders tegneseriesucces.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hhv. Marvels og DCs store salgsuccesser, Ultimate Spider-Man og DK2.

 

 

 

 

 

 

 

 


Et udvalg af årest amerikanske mangaudgivelser.

Læs også:

Nyhed: Ceci n'est pas 'itchcåcke 

Nyhed: Stor fremgang for Marvel 

 

Links:

Mere: BDParadisio 

Mere: Sify.com 

Mere: Publisher's Weekly 

Mere: TCJ.com Jounalista 

 

rackham.dks forum

 

 
tilbage til Nyhedsarkivet 2003



© 2002 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2002 the respective artists and authors. All rights reserved.