tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

AL HIRSCHFELD

1903-2003

Af Matthias Wivel

Den store amerikanske teater- og bladtegner, Al Hirschfeld, hvis elegante og spændstige streg indfangede et helt århundredes skuespillere - fra Charlie Chaplin til Jerry Seinfeld - er død, et halvt år inden han rundede de 100 år.

 

Hirschfeld blev født d. 21 juni 1903 i St. Louis. Hans familie flyttede til New York da han var 12, og på det tidspunkt var han allerede begyndt at følge undervisning i tegning. Som 18-årig fik han arbejde som art director hos den store filmproducent David O. Selznick og kort efter fandt han ansættelse hos Warner Brothers. I 1924 flyttede han til Paris, hvor han fortsatte sine studier i tegning, maleri og skulptur.

 

I 1926 fik han offentliggjort sin første teatertegning på forsiden af The New York Herald Tribune - den forestillede den franske stjerneskuespiller Sacha Guitry, som på det tidspunkt spillede sit første stykke i New York. Siden er det blevet til et væld af tegninger af snart sagt hver eneste skuespiller, der har krydset de skrå brædder i New Yorks teatre, primært i The New York Times, som han var tilknyttet på freelancebasis helt op til sin død.

 

Hirschfeld har også en mindre produktion af politisk satire bag sig - først og fremmest i 1920erne og 1930erne, hvor han bl. a. bidragede til den kommunistiske avis The new Masses. Da det gik op for ham, at hans redaktør satte det politiske budskab over det kunstneriske udtryk, afbrød Hirschfeld imidlertid samarbejdet. Han skrev senere: "Jeg har altid følt mig tættere på Groucho Marx end Karl."

 

Kendt blev Hirschfeld også for at gemme sin datter, Ninas navn en eller flere gange i sine tegninger fra og med 1945, hvor hun blev født. Blandt hans fans gik der hurtigt sport i at spotte de gemte 'Nina'er' i tegningerne og som hjælp begyndte han på opfordring fra fans'ne at skrive antallet af Nina'er i hver given tegning ved siden af sin signatur.

 

Derudover producerede Hirschfeld en del illustrerede bøger, i 1940erne en musical, Sweet Bye and Bye, i samarbejde med vennen S. J. Perelman, samt Ogden Nash og Vernon Duke (den blev en fiasko). I 1991 tegnede han endvidere et sæt frimærker med en række af de kendteste amerikanske komikere.

 

Derudover modtog han i løbet af sin karriere et utal af priser - mest markant to Tony Awards og i 1984 The Brooks Atkinson Award. Sidste år blev det annonceret, at et Broadwayteater i nærmeste fremtid vil blive opkaldt efter ham - en anerkendelse, der står mål med hans enorme grafiske bidrag til den New York'ske teaterverden.

 

Hirschfelds streg er nærmest kalligrafisk i sin svunge elegance og danner rammerne om karikaturer, der aldrig udleverer eller udstiller, men snarere benytter den portrætteredes træk som et slags blåtryk for liniens egen bevægelse. Resultatet er tegninger, der handler mere om sig selv end om det, de afbilder - tegninger der viser liniens eget liv så øjnene synger.

[21/01/2003] 


Hirschfeld.

 


Marx Brothers i Hirschfelds streg.

 


Diane Keaton og Woody Allen.

 

Læs også:

Nyhed: Broadwayteater opkaldes efter Al Hirschfeld 

 

Links:

Nekrolog: The New York Times

Al Hirschfeld

 rackham.dks forum

 


tilbage til Nyhedsarkivet 2003© 2002 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2002 the respective artists and authors. All rights reserved.