tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

MICKEY MOUSE OG SUPERMAN BLIVER I HUSET

USAs højesteret forlænger ophavsretten til værker, der ellers ville nå offentlig eje med 20 år

Af Matthias Wivel


Onsdag d. 15/1 kom USAs højesteret til afgørelse i sagen Eldred vs. Ashcroft, der udfordrede afgørelsen i den såkaldte ”Sonny Bono Act”. Dette betyder, at værker der ellers snart ville nå offentlig eje, deriblandt tegneserie- og -filmfigurer som Mickey Mouse og Superman, kan forblive yderligere 20 år hos ophavsretsholderne.

 

Denne forlængelse er blot en i en lang række af lignende forlængelser - den 11 af slagsen indenfor de sidste 40 år. Den tidligere forlængelse, Sonny Bono-lovgivningen fra 1998, forlængede ophavsretten i USA med 25 år – fra 50 til 75 – hvilket bragte den i overensstemmelse med den europæiske lovgivning. Visse selskaber, deriblandt Disney, fik gennem intenst lobbyarbejde sikret sig deres ophavsret i yderligere 20 år, hvilket f. eks. Betyder, at Mickey Mouse foreløbig ejes af Disney indtil han fylder 95.

 

Kritikere af denne lovgivning, anført af Eric Eldred som ejer et onlinearkiv af tidligere publiceret materiale, der nu er i offentlig eje, rejste sidste år sagen i højesteret, fordi de mente at den brød den amerikanske grundlov. Sagsøgernes anklage var er – at de indflydelsesrige rettighedshavere i praksis har noget, der ligner permanent monopol på deres materiale. Et andet argument for frigivelsen af ophavsretten var, at kun 2% af det materiale, der beskyttes af lovgivningen fra 1998 stadig giver rettighedshaverne en fortjeneste, mens det hele er utilgængeligt for offentligheden.

 

Afgørelsen sikrer copyrightholdere som Disney, AOL Time-Warner og en række andre den indtægt på over $400 millioner om året, de ellers ville gå glip af. Højesteretssdommer kommenterede afgørelsen: "Den alvorlige skade loven havde og den noget nær ikke-eksisterende værdi for offentligheden afskaffelsen ville betyde kunne ikke være klarere." En begrænsning af copyrightholdernes brug af deres nuværende ejendom ville være "en trussel mod arbejdet for at bevare vores nations historiske og kulturelle arv og at uddanne vores børn", skrev han i sine kommentarer til afgørelsen.

 

Højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg var mere forbeholden; hun skrev i sine kommentarer, at retten "ikke var i stand til at omgå kongresbestemmelser som denne, hvor tvivlsomme og muligvis uhensigtsmæssige de end måtte være." Eldred selv kommenterede afgørelsen således: "Det virker som om de giver Kongressen frihed til at holde værkerne bag lås og slå for evigt."

[21/01/2003] 


Mickey i Steamboat Willie (1928).

 

Læs også:

Nyhed: Mickey for USAs højesteret 

 

Links:

Mere: Newsarama 

Kommentar: National Review

Eldred vs. Ashcroft 

Debat: Copyfight

 


tilbage til Nyhedsarkivet 2003


© 2002 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2002 the respective artists and authors. All rights reserved.