tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

BEFRI ALIREZA ESHRAGI!

Iransk journalist fængslet for genoptrykket af 65 år gammel tegning

Af Matthias Wivel

Journalisten Alireza Eshragi blev 12. januar fængslet i Tehran, fordi han havde offentliggjort en 65 år gammel amerikansk satiretegning i sin reformvenlige avis Hayat-é No.

 

Tegningen, som er fra 1937, gjorde grin med Franklin D. Roosevelts daværende problemer med USAs Højesteret ved at vise hans kæmpemæssige tommelfinger knuse en skægget, kåbeklædt mand med påskriften "Supreme Court". Tegningen ledsagede i et interview med en amerikansk sociologiprofessor og omhandlede nuværende sociale problemer i Iran.

 

Tegningen faldt magtfulde konservative islamister i præstestyret - deriblandt reservelederen af fredagsbønnen i Tehran, Ayatollah Ahmad Jannati - for brystet. De fastholder, at den skæggede mand på tegningen skulle forstås som den afdøde Ayatollah Khomeinei, faderen af den Islamiske revolution i landet. En hån der, ifølge Jannati, ikke kan tolereres, hvorfor avisen nu er blevet lukket og Eshragi fænglset.

 

Redaktør på avisen, Hadi Khamenei - som er landets religiøse leder, Ayatollah Ali Khameneis lillebror og faste kritiker - blev endvidere arresteret på "ikke-angivne" anklager i forbindelse med sagen. Han er nu blevet løsladt på kaution.

 

Det er Eshragi imidlertid ikke - han har siddet i isolation i over 40 dage og er suicidal. Dette er ifølge hans mor, Mehri Zayanderodi, der har sendt et brev om sagen til landets reformorienterede præsident Mohammad Khatami, hvori hun beskriver Eshragi som offer i et spil politisk rænkespil, han intet har med at gøre. Eshragi er endvidere blevet nægtet kontakt med sine advokater under de afhøringer, han har været udsat for.

 

Hermed opfrodres Rackhams læsere til at skrive til den iranske ambassade og kræve Eshragi løsladt og hans rettigheder respekteret.

 

Det kan gøres på flg. adresse:

 

Irans Ambassade Danmark

Engskiftevej 6

2100 Kbh Ø

Tlf. 39 16 00 71

iran-embassy@iran-embassy.dk

[21/02/2003] 


Den amerikanske satiretegning fra 1937, der viser President Roosevelts tommelfinger, der maser USAs Højesteret.

 

 

Links:
Mere: IranMania

Mere: TCJ Journalista!

Mere: Paywand's Iran News

Mere: IFEX.org

Irans ambassade Danmark

 

rackham.dks forum

 

tilbage til Nyhedsarkivet 2003


© 2003 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2003 the respective artists and authors. All rights reserved.