tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

DANSK BILLEDKUNSTNER HEVET I RETTEN AF TINTINS EJERE

Maleren Ole Ahlberg i problemer med Moulinsart SA pga. brugen af Tintin-figurer i sine billeder

Af Matthias Wivel

Kunstmaleren Ole Ahlberg (f. 1949), der i en årrække har benyttet figurer fra Tintin i sine pop-surrealistiske billeder er, i forbindelse med en udstillingsåbning i Bruxelles, blevet sagsøgt af Moulinsart SA, der administrerer den ophavsretten til Tintins skaber, Hergés værker.

 

I maj skulle en udstilling af Ahlbergs, såvel som kollegaen Ole Tonsgaard åbne i Ahlbergs faste galleri i Belgien, Racine & L'Oeil. Til åbningen dukkede et advokathold fra Moulinsart SA op og krævede billederne nedtaget og destrueret, såvel som en stor erstatning. Det endte med at billederne måtte dækkes til og Ahlberg besluttede sig for at hyre en advokat.

 

"Jeg glæder mig til, at sagen bliver overstået. Men jeg har ikke villet give mig. Jeg elsker Tintin, Haddock og Hergé, men der er ingen, der skal bestemme, hvilke motiver jeg må bruge." Ahlbergs forsvar går på retten til brug at ophavsretsbeskyttet materiale til parodi, og på at Tintin-figurerne er så universelt kendte, at de ikke kan siges fuldstændig at tilhøre Moulinsart SA. Sidstnævnte, der er velkendte for deres nidkærheden i varetægten af deres ophavsret, mener derimod, at Ahlbergs billeder er en grov krænkelse af denne. Hvis de vinder sagen, vil Ahlberg, udover at skulle betale erstatningssummen, blive forbudt at udstille i Belgien i fremtiden.

 

I de her relvante billeder af Ahlberg, indsættes Tintin-figurer i sammenhænge, hvor deres seksualitet eller mangel på samme angiveligt sættes i spil. Hans kunst er udledt af 60ernes fascination med surrealismen og dennes sammensmeltning med populærkuturen og gør således brug af såvel cartoons som fotografisk realisme. Ahlberg beskriver selv sin brug af Tintin-figurerne således: "Jeg forvansker ikke figurerne fra tegneserien. De optræder, som de er, men jeg sætter dem ind i et univers, hvor de ikke hører til. Hvor man ikke forestiller sig dem. Det er en af pointerne, det er et spørgsmål om både parodi og ophavsret".

 

Det er ikke første gang, Ahlberg har været i problemer i Belgien. Da et udvalg af hans Tintin-billeder blev udstillet på samme galleri i 1998, blev udstillingen udsat for stærkt kritik af den feministiske organisation Mouvement des femmes, der blandt andet demonstrerede foran galleriet ved åbningen af udstillingen som de krævede lukket, skamferede plakaterne for den og trykte en alternativ udgave af udstillingsprogrammet, med en ny tekst, der beskyldte ham for sexisme og pornografi.

 

Også Moulinsart SA var på banen dengang og havde mere held i sprøjten end Mouvement des femmes. De krævede billederne fjernet fra udstillingen, hvilket galleristen efterkom.

 

Afgørelsen i den nuværende sag forventes om et par måneder.

[25/06/2003] 

"Nødlanding."

 

Titel ukendt af redaktionen.

 

 

 

Links:

Mere: Berlingske tidende

Mere: Yahoo

Om Ahlberg: Galerie Gerly

 

rackham.dks forum

 

 

tilbage til Nyhedsarkivet 2003


© 2003 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2003 the respective artists and authors. All rights reserved.