tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

OMFATTENDE SVENSK SERIEARKIV UNDER FORBEREDELSE OG ANDRE SVENSKE NYHEDER

Svenska Seriefrämjandet forbereder omfattende katalogisering af svenske serier

Af Matthias Wivel

Svenska Seriefämjandet har påbegyndt en omfattende katalogisering af svenske tegneserieudgivelser, samt oprettelsen af et arkiv over samme. Projektet er startet i erkendelsen af, at samlingerne hos offentlige institutioner som Riksarkivet og Kungliga Biblioteket er yderst mangelfulde, og udføres med støtte fra Stiftelsen Framtidens Kultur.

 

Projekt Svenskt Seriearkiv vil samle og systematisere samle så meget materiale som muligt om tegneseriemediet og dets historie i Sverige. Dette materiale er alt fra dokumentation til interviews med personer, der har spillet en vigtig rolle for tegneserien i Sverige.

 

Projektets resultater vil løbende blive samlet i en speciel årbog, Svensk Seriehistorias Årsbok, samt i artikler i Seriefrämjändets tidsskrift Bild & Bubbla. Indtil videre er det mest konkrete resultat af projektet en fornem 20 siders folder, der er en slags formålserklæring og appel om bidrag og støtte.

 

I andre nyheder fra Sverige, kan det meldes, at der, i og med at Serietecknarskolan i Hofors ved Gävle har fået status af ”högskola”, nu er oprettet en akademisk meritgivende serieskaberuddannelse i Sverige. Sveriges anden serieskaberskole, Malmö Serietecknarskola i Kvarnby, er således blevet sat tilbage i forhold til kollegerne i Hofors.

 

Hvor begge skoler hidtil har kunnet tilbyde ikke-meritgivende 1-årsuddannelser i tegneseriemageri, kan Serietecknarskolan nu tilbyde 25 pladser på en fuld högskola-uddannelse med afsluttende eksamen. Ansøgningsfristen for efterårssemstret er p.t. overskredet.

 

Derudover er Seriefrämjandets årlige seriepriser, de såkaldte "Urhunde", blevet uddelt. Vinderen for bedste originale svenske album gik til Åsa Grenvalls Sjunde våningen, mens prisen for bedste oversatte album gik til Dan Clowes' Ghost World. Også vinderne af Seriefrämjandets stora Serietecknartävling, som vi tidligere har skrevet om, er blevet offentliggjort: vinderen blev serien Mia af Malin Biller.

[07/07/2003] 

 

Læs også:

Nyhed: 29/12/02

 

Links:
Seriefrämjandet

Serietecknarskolan

Malmö Serietecknarskola

Mere: Carlsens tegneserieavis

 

rackham.dks forum

 

 

tilbage til Nyhedsarkivet 2003


© 2003 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2003 the respective artists and authors. All rights reserved.