tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

SOLHEIM DOBBELTVINDER I KEMI
Jan Solheim tildelt både Grand Prix og prisen for bedste serienovelle på festivalen i Kemi
Af Matthias Wivel


Tegneseriefestivalen i Kemi, Finland, er en af de to mest interessante tilbagevendende tegneseriebegivenheder i Norden (den anden er Raptus-festivalen i Bergen). Hvert år afholdes denne lille eksklusive festival i juni måned (i år fra d. 6-8/6), og fornemme ikke-nordiske gæster som Joe Sacco, Florence Cestac og - i år - Moebius har gæstet den. Dertil kommer at et betydeligt Skandinavisk kontingent altid er til stede. Dette skyldes ikke mindst den store tegneseriekonkurrence, der udskrives i forbindelse med festivalen hvert år.

 

Der uddeles således priser for 'Bedste tegneserienovelle' og for 'Bedste tegneseriestribe', samt en overordnet 'Grand Prix' for den bedste serie i hele konkurrencen. Danskerne har i denne sammenhæng markeret sig godt - sidste år fik Ole Comoll en særlig ros fra juryen for sin "Picture This" (der bl.a. er at finde i BLÆK-antologien), mens Jan Solheim vandt andenprisen i serienovellekategorien for sin skægge hadserklæring til hunde, "Doggy Style".

 

I år steg Solheim helt til tops: Ikke blot vandt han for 'Bedste tegneserienovelle', han tog også selveste 'Grand prix', og kunne dermed tage hjem 1700 Euro rigere. Serien, han vandt for hedder "Inviteret" og er en virtuost og hysterisk morsomt tegnet ond 7-siders pantomimesatire over et typisk dansk middagsselskab - en slags morsom Festen). Den er lavet i sort/hvid til BLÆK-antologien, men i Kemis konkurrenceantologi er den blevet farvelagt. Solheim har endvidere tegnet forsiden til denne antologi, der samler de bedste bidrag til konkurrencen og er i egenskab af vinder blevet udvalgt til at sidde i juryen næste år.

 

Juryen bestod af serieskaberen Leo "Legalizer" Scherfig (stripserievinder fra sidste år), Heikki Porkola (festivallederen), Ilpo koskela (serieskaber og ordfører for serieforeningen i Kemi), samt forfatteren Johanna Sinisalo. Det var Kemis 22. seriekonkurrence, 310 tegnere og mausskriptforfattere deltog og kan inddeles som følger: fra Finland 204, fra Sverige 91, fra Danmark 8 og fra Norge 7. I novellekonkurrencen var 238 historier blevet indsendt og i stribekonkurrencen 72. Af deltagerne i år var 38,4 procent kvinder.

 

Festivalens officielle tema i år var science fiction og Moebius' besøg var den centrale begivenhed: Udover at have tegnet festivalplakaten, som han signerede, var der opsat en udstilling med hans værker og arrangeret et panelinterview med ham.

 

Solheim selv siger: "Moebius var speciel gæst i år, da temaet var science fiktion og jeg fik lejlighed til at gå tur langs søen med Gud... og spiste på restaurant med Gud og Kemis borgmester, og dét var for STORT!!!!!"

 


KEMI-VINDERE 2003

 

Priserne for bedste tegneserienovelle:

 

1. Jan Solheim, Danmark.

 

2. Lotta Kauppi, Finland.

 

3. Anneli Furmark, Sverige.

 

Rosende omtale fra juryen: Kati Kovacs, Finland/Italien.

 

 

Priserne for bedste tegneseriestribe:

 

1. Maija Liina Ketola, Finland.

 

2. Reetta Niemensivu, Finland.

 

3. Ulla-Stina Karlsson, Sverige.

 

 

Grand Prix: Jan Solheim, Danmark.

 

 

 

[28/07/2003] 


Solheims forside til Kemiantologien 2003.  

 

 

 

 

 


Fra Solheims vinderserie, "Inviteret."  

Links:

Kemi-festivalen

rackham.dks forum

 

 

tilbage til Nyhedsarkivet 2003© 2003 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2003 the respective artists and authors. All rights reserved.