Archive for the 'comics and cartooning' Category

Blueberry i Informeren


Ovre hos Information har de nu publiceret min efterhånden mange måneder gamle anmeldelse af bind seks i Cobolt opsamlingsserie af Jean Giraud og Jean-Michel Charliers Blueberry. Det markerer for mange læsere seriens højdepunkt, der hvor Blueberry er på flugt som lovløs, beskylders for mordforsøg på Præsident Grant, kæmper med den iskolde snigmorder Angel Face og søger tilflugt hos en Navajo-stamme, hvor han gennemgår noget der minder om en totemistisk genfødsel. Tilfældigvis sker det samtidig med at Giraud i det virkelige liv fornyede sin kunst under alter-egoet Moebius. Denne dobbeltforvandling er anmeldelsens hovedgenstand. Læs her!

Radio Rackham: The French Comics Market


In a first, we broadcast our latest episode in English. It features an interview with French comics critic, curator and market analyst Xavier Guilbert, who enlightens us on the French comics market, disspelling a number of myths along the way. He explains how manga alone has doubled the market between 2020 and 2021, how the best-selling publication in France in 2022 is a documentary comic about climate change, how the gender distribution of comics readership hasn’t changed along with the influx of female creators in the last decade or so but has remained stable since the eighties, and many other insights. This is a must for anyone interested in comics publishing or comics as a cultural phenomenon.

Listen here and read more (in Danish) at Nummer9. Also, do follow Xavier on Twitter @xguilbert and keep up with his work at his long-standing website du9.org.

Radio Rackham: Aline Kominsky-Crumb

Denne gang kigger vi tilbage på den nyligt afdøde underground-legende Aline Kominsky-Crumbs liv og værk i selskab med Rikke Villadsen og Mårdøn Smet. Jeg var glad for på denne måde at få ristet en rune over en unik og overset skaber, hvis betydning har været så enorm.

Lyt her og læs mere på Nummer9.

Radio Rackham og Information: Adèle Blanc-Sec


Denne gang har vi selveste Benni Bødker i studiet til en snak om Jacques Tardis store serie om Adèle Blanc-Sec, som mesteren netop har afsluttet med bind 10 efter hele 46 år. Det var en fornøjelse af diskutere en så afholdt og så alligevel mærkelig serie med sådan en kapacitet. Lyt her og læs mere på Nummer 9.

Nåja, jeg anmeldte også det tiende og sidste bind, Babyen fra Buttes-Chaumont — og i forlængelse deraf hele serien — i Information. Det kan læses her.

Radio Rackham: The Spirit – Ten Minutes


Denne gang kigger vi grundigt på klassisk materiale: Spirit-historien “Ten Minutes” af Will Eisner og Jules Feiffer fra 1949. Det gør vi analytisk, så der bliver virkelig gået i detaljer, billede for billede og alt det der. Tun ind og check os ud — det bliver tabt ædelstene og salig Eisner og hans mesterværk. Lyt her og læs mere på Nummer9.

Radio Rackham: Tegneserieåret 2022


Så er det blevet tid til Radio Rackhams årsrevy! Vi fyrer op for nytårskur med masser af gæster, heriblandt Erik Barkman, Ida Dybdal, Felix Rothstein og Mads Bluhm i studiet og snakker om årets tegneserieudgivelser, året der gik på markedet, både i Danmark og internationalt samt diverse blasfemi- og pædofili-shitstorme. Lyt her og læs meget mere på Nummer9.

Godt nytår!

The Vision i Information


I fredagens bogtillæg til Information kunne man læse min anmeldelse af Tom King, Gabriel Hernández Walta og Jordie Bellaires Marvel-serie The Vision (2018) i den forholdsvis nyudgivne danske udgave fra Fahrenheit, oversat af Lars Kramhøft. Det er bl.a den, der har udgjort hjørnesten i tv-serien Wandavision fra 2021. Hermed en central passage, der forholder sig til seriens iscenesættelse af en androidefamilie med superkræfter som småborgere i en amerikansk forstad:

Parallellerne til virkelighedens etniske integration er åbenbar, men det kræver en vis tålmodighed at tilpasse allegorien syntetiske mennesker, der kan flyve, ’fase’ deres kroppe, så de bliver immaterielle som spøgelser og i det hele taget besidder kræfter, der kan udslette alt omkring dem. Når det alligevel et langt stykke hen ad vejen lykkes, skyldes det, at historien søger at bruge netop dette koncept til at udforske vores normalitetsbegreb, og hvor ødelæggende det kan være, når det ophøjes til ideal.

Læs anmeldelsen her, hvis du har abonnement.

Radio Rackham: Born Again


Vores jule- og nytårsgave til lytterne i Radio Rackham er en ganske særligt engageret episode om Frank Miller, David Mazzucchelli og Christie Scheeles Daredevil: Born Again (1985-86). Studiet gæstes af ingen ringere end forfatter, dramatiker og Daredevil-superfan Jokum Rohde. Det går ikke still af sig — lyt nu, og læs mere på Nummer9.

Radio Rackham: Frank


I den seneste episode vender vi tilbage til en gammel Rackham-favorit: Jim Woodring, der er aktuel med sin store, vanskelige syntese om forfatterskabets nøglefigur Frank, One Beautiful Spring Day. Det er en opsamling af Woodrings tre seneste bæger om Frank tilføjet 100 nye sider, der fundamentalt ændrer fortællingen. Han har selv beskrevet det som et forsøg på at genfinde sin forbindelse til den bevidsthed, der dikterer ham hans historier om Frank, efter han havde forbrudt sig mod den ved at lave om på sin figur Frank i netop de opsamlede bøger. Vi forsøger at vurdere og jeg synes det er blevet et af vores bedste afsnit. Lyt her og læs mere på Nummer9.

Væk i Information


I dagens bogtillæg til Information kan man (med beklagelige forsinkelse) læse min anmeldelse af Anne Mette Kjærulff Lorentzens anden tegneserie, Væk, som udkom tidligere i år. En fortælling om en gammel dame og hendes barnebarn en sommer på Læsø. Hermed et kort uddrag af min tekst:

Kærulf Lorentzen er kort sagt blevet en dygtigere tegner og fortæller og fastholder den afvæbnende solidaritet med sine figurer, der gjorde forgængeren besnærende. Væk er mere litterær i konstruktionen, men desværre ikke præget af samme følelse af indre nødvendighed.

For naturligvis finder Sofie og Gerda livgivende mening i hinandens selskab; naturligvis spiser det selvindbildt veganske barnebarn med stigende livsglæde sin mormors krebinetter og friskplukkede jordbær med fløde; og naturligvis ender hun med at slukke for sit urs træningsapp og nyde naturen. Hun genoptager også kontakten med ferieveninden Bodil, der arbejder hos den lokale købmand, og opdager en gryende sensualitet i havets bølger.

Læs hele anmeldelsen her, vhis du har abonnement.

Radio Rackham: Tegnerne taler


I vores anden episode fra årets Bogforum bringer vi nu Thorhauges samtale med tre af tidens mest markante avistegnere, Maren Uthaug, Gitte Skov og Stine Spedsbjerg alias Stinestregen. Som man kan forvente med TT bag mikrofonen er det en livlig og alsidig samtale, der også runder nogle af de mere vanskelige spørgsmål det, at tegne ens samtid opstiller. Lyt her og læs mere på Nummer9.

Radio Rackham: Kunst vs Karriere

Jeg var på BogForum i år, hvor jeg bl.a organiserede en udstilling af arbejder af nogle af de studerende fra The Animation Workshops linje for Grafisk fortælling i samarbejde med Erik Barkman fra skolen. Det var også i samarbejde med TAW at jeg i min egenskab af formand for Dansk Tegneserieråd organiserede et panel på Comics-scenen, til hvilket jeg havde inviteret tre tidligere dimittender fra Grafisk fortælling: Silja Lin, Gabriel Tiedt Lange og Cecilie “Q” Maintz Thorsen til en snak om det at være ung tegner og tegneserieskaber lige nu. Om udfordringerne med at leve af sin gerning og fastholde sin kreative identitet. Vi optog panelet og det er nu udkommet som episode i Radio Rackham. Lyt lige her og læs mere på Nummer9.

Radio Rackham: Claus Deleuran


Radio Rackham fejrer halvtreds afsnit med et portræt af en af de største danske tegneserieskabere gennem tiderne, Claus Deleuran! Og det gør vi i selskab med selveste Anders Lund Madsen, komiker og journalist. Det er efter min mening blevet til et af vores mest gribende afsnit. Lyt! Lyt! Lyt! mere på Nummer9.

Vores kvarter i Information


I dag kan man i Informations bogtillæg læse min anmeldelse af Carlos Giménez’ Vores kvarter (1976), der netop er blevet genudgivet på dansk af forlaget Zoom, med det nyere, på dansk uudgivne materiale, Giménez tilføjede tidligt i nullerne. Det er en stor begivenhed endelig at få disse klassiske tegneserier gjort tilgængelige på dansk, så stor at vi for nylig viede et afsnit af Radio Rackham til det. Nå, men nu kan man også læse mine tanker om serien på skrift, hvis man har abonnement. Hvis ikke, er her et uddrag:

En knugende sekvens af nærmest lignelsesagtig karakter strækker sig over hele fem sider. Den udspiller sig en frostkold vinternat, hvor en familie og deres venner og naboer ved fælles indsats bygger en lille hytte i byens ingenmandsland. Der skal tag på, inden morgengryet og politiet indfinder sig. To brødre, der ellers har ligget i konflikt, forenes, en cognacflaske går på omgang, kvinderne bringer mad, og børnene hjælper til, indtil de falder i søvn midt på arbejdspladsen. Ordensmagten ankommer naturligvis med dagslyset og truer med nedrivning, men nu er hytten en kendsgerning, der med al sandsynlighed bliver stående. Et underspillet billede på samfundets resistens i et forkalket system af undertrykkelse.

Radio Rackham: The Sandman


I denne omgang har vi kigget på en af de store, skelsættende tegneserier, Neil Gaimans og en masse andres The Sandman (1989-96). Vi har inviteret Teddy Kristiansen, der i sin tegnede et af kapitlerne i historien The Kindly Ones og leverede et af sine hovedværker med spin off-historien Sandman Midnight Theatre, forfattet af Gaiman sammen med Matt Wagner. Lærke Fenger fra Faraos Cigarer er også med som passioneret læser af The Sandman. Vi kommer rundt omkring værket fra forskellige vinkler, ikke mindst nogle mere kritiske. Vi diskuterer selvfølgelig også den nye Netflix-serie. Lyt her og læs mere på Nummer9.