Archive for the 'current affairs' Category

Radio Rackham: Tegnerne taler


I vores anden episode fra årets Bogforum bringer vi nu Thorhauges samtale med tre af tidens mest markante avistegnere, Maren Uthaug, Gitte Skov og Stine Spedsbjerg alias Stinestregen. Som man kan forvente med TT bag mikrofonen er det en livlig og alsidig samtale, der også runder nogle af de mere vanskelige spørgsmål det, at tegne ens samtid opstiller. Lyt her og læs mere på Nummer9.

Radio Rackham: billeder skabt af kunstig intelligens


Vi er på Radioen med på beatet og har inviteret journalist, podcaster og billedteoretiker Torben Sangild i studiet til en snak om et af sommerens hotte emner, den potentielt paradigmenskiftende opståen af billeder skabt af kunstig intelligens, først og fremmest tjenesterne DALL-E 3 og Midjourney. Vi får snakket praktik, etik og fremtiden. Lyt og læs mere på Nummer9.

Efter København i Informeren


I dagens udgave af Information kan man læse min anmeldelse af Christian Skovgaards overrumplende tegneserie Efter København, udgivet for nylig af forlaget Forlæns. Hermed et uddrag af anmeldelsen:

…Skovgaards fejende flotte arkitekturvandring gennem den faldne by, fra Vestervold ind over Dronning Louises Bro til Nørreport, Rådhuspladsen og Slotsholmen, efterfulgt af Christianshavn, Islands Brygge og til sidst DR-byen og Ørestad. Han er uddannet grafiker og billedfortæller, men har i mange år arbejdet med arkitektur, blandt andet som modelbygger. Denne baggrund fremstår klart af de skarpt stiliserede gengivelser af byens topografi, gennem hvilke diagonale snit opdeler før og efter katastrofen.

Billederne er tegnet som vektorgrafik og trykt i to pantonefarver, henholdsvis blågrøn og rød samt, når de blandes, en sortviolet tredjefarve. At tegne sådan er afsindigt arbejdskrævende, hvilket forklarer, at bogen har været over ti år undervejs, men det retlinede resultat forløser på bevægende vis Skovgaards kærlighedserklæring til det byggede miljø generelt og København specifikt.

Læs hele anmeldelsen her hvis abo, og lyt til det seneste afsnit af Radio Rackham, om vores sommerlæsning, i hvilket vi også diskuterer bogen.

Hinterhof i Information


I ugens bogtillæg til Information, der kommer på tryk fredag, kan man læse min anmeldelse af Anna Rakhmanko og Mikkel Sommers Hinterhof – mit liv som dominatrix. Det er en dokumentarisk tegneserie, udformet som enetale fra Dasa Hink, der arbejder som sexarbejder i Berlin.

Rakhmanko har redigeret i hendes beskrivelser af liv og erfaringer mens Sommer har tilføjet det hele en tableau-agtig, poetisk billeside. Det er et vellykket og meget varmt portræt og samtidig er kærkomment indlæg i debatten om sexarbejde. Men også et arbejde med visse begrænsninger. Hermed to uddrag om Sommers billedside:

Sommer ved, at det ikke går an blot at illustrere det fortalte, så i Hinterhof benytter han sig af tematiske eller poetiske samstillinger, som understreger den kreativitet, der er så central for Hink, og så det menneskelige nærvær, hun sætter så højt: ligesom med den klient, der er meget optaget af ekstreme kidnapningsscenarier, men som hun finder ind til ved simpel, generøs kropskontakt, »nogle gange skal der ikke så meget til for at være effektiv« Sommer visualiserer det i forestillede, meget tætte og derfor næsten abstrakte nærbilleder sat i rødt.

Han tegner løst og suggestivt og lægger douce farver i spektret gråt-lilla-pink i digital imitation af akvarel. Hans distance til stoffet er nærmest blufærdig, hvilket til en vis grad bekræfter Hinks beskrivelse af de sociale normer, der hæmmer vores seksuelle udfoldelse. En interessant spænding, men også en, der modarbejder budskabet.

Læs anmeldelsen online her (€€) eller køb avisen på fredag.

Radio Rackham: Krig


Den her var hård at lade op til, men vi fandt lidt glæde ved at læse en håndfuld martrende tegneserier: Raymond Briggs’ When the Wind Blows, Jacques Tardis C’était la guerre des tranchées og Keiji Nakazawas Hadashi no Gen.

Lyt her og læs mere på Nummer9.

Radio Rackham: Maus


Art Spiegelmans Maus blev bandlyst i skolesystemet i McMinn County i Tennessee, så vi blev nødt til at diskutere censur men — væsentligere — en af verdens bedste tegneserier. Lyt her og læs mere på Nummer9.

Radio Rackham: Frækhedens evangelium


I denne episode af Radio Rackham snakker Frederik, Thomas og jeg med Dennis Meyhoff Brink om religionssatirens europæiske historie. Dennis forsvarede sin PhD om emnet ved IKK på Københavns Universitet i efteråret men har længe markeret sig som uhyre velartikuleret specialist på området. Som det naturligt følger med seriøst historisk arbejde, beriger hans indsigter forståelsen af vor tids debatter om religionskritik, ytringsfrihed, Muhammedtegninger, cancel culture og meget andet. Lyt og læs mere på Nummer9.

Radio Rackham: Storbyen der druknede


I anledning af den skuffende udvikling på COP26 i Glasgow kigger vi i Radio Rackham nærmere på et klassisk undergangsscenarie i form at Pierre Christin, Jean-Claude Mézières og Evelyne Tranlés Linda og Valentin-album Storbyen der druknede fra 1968-70.

Det er en tegneserie, der gjorde stort indtryk på mig, da jeg læste den som knægt dengang i firserne og som i dag fortsat bjergtager med sit fabelagtigt overskudsagtige opbud af billeder og optrin og ikke mindst fordi den på een og samme tid udruller en alt for troværdig skildring af klimasammenbrud og besynger naturens skønhed.

Lyt her og læs mere på Nummer9 og vores Instagram.

On the Road


I recently had the pleasure of sitting down (online) with Howard Burton of Ideas Roadshow podcast to discuss my life and work, particularly at The National Gallery in London. The resulting podcast is now online! Clocking it at over two hours, it’s rather wide-ranging covering in particularly how my life in comics intersects with that in art and how hip hop changed my life. Check it out here:

Radio Rackham: Charlie Hebdo


Det her er en af de store. Frede, Thomas og jeg kigger nærmere på Charlie Hebdos 50-årige historie, personligheder, betydning og meget mere. Vi har længe gerne ville lave denne episode, ikke mindst siden Fahrenheit udgav Luz’ Katarsis — om hans oplevelser efter massakren på bladets redaktion i januar 2015 — på dansk tidligere på sommeren. Vi kommer vidt omkring, også hinsides Muhammedtegningerne.

Læs mere på Nummer9 og lyt her!

Radio Rackham: Kurt Westergaard


I sidste uge måtte vi sige farvel til Kurt Westergaard, manden der tegnede Profeten Muhammed med en bombe i turbanen og dermed var med til på godt og ondt at ændre verdens gang. Thomas, Frederik og jeg diskuterer tegningen, manden og krisen i den seneste episode fra Radio Rackham og jeg synes vi kommer både godt og vidt omkring.

Karikaturkrisen har påvirket os Rackhamitter meget, så det var en episode vi længe har haft i os. Og ligesom de fleste andre danskere, er det stensikkert ikke gjort med det: de tegninger er på sin vis mareridtet, der aldrig går væk. En torn i siden, der aftvinger stillingtagen og sjælekvaler. Læs mere på Nummer9 og lyt her!

Sexmagasinet i Information


I dag kan man læse min anmeldelse af Sofie Riis Nors Sexmagasinet Vol. 1 i Information. Jeg er ikke særligt overbevist. Her er et uddrag:

Det drejer sig om fjerdebølgefeminisme: digitalt båren aktivisme med fokus på intersektionalitet, kønsidentitet, medie- og kapitalismekritik og sexpositivitet. Riise Nors har skabt sig et navn og en platform på Instagram med profilen @waginapineapple og samler nu i Sexmagasinet sine tanker i noget, der gerne vil være et personligt manifest, men er farligt tæt på uselvstændig virtue signalling. Det fremkalder flashbacks til halvfjerdsernes salvelsesfulde politiske kunst og agitprop.

Konceptet er en art talkshow, hvor tegneserieudgaven af Riise Nors er vært og inviterer forskellige, ofte virkelige, personligheder – instagrammeren @faux.rich, Suzanne Brøgger, Cardi B, Edgar Allan Poe, Lars von Trier – i studiet, enten for at forklare aspekter af sit feministiske verdensbillede eller for at latterliggøre dem for deres forkerte meninger.

Tegneserien kan checkes for her.

Radio Rackham: Riad Sattouf


Radio Rackham kigger i vores seneste episode nærmere på Riad Sattoufs storsælgende erindringsværk Fremtidens araber, der i foreløbig fem binder fortæller historien om hans barndom mellem især Frankrig og Syrien. En medrivende, livsnær, morsom og horrible tegneserie, der fremfører en skarp kulturkritik, som ikke rigtig passer ind i nogle af de gængse ideologiske kasser, der dominerer udlændingedebatten herhjemme eller i resten af Europa.

Lyt her og se mere på Nummer9. Læs også min anmeldelse af bind 1-2 fra 2015 ovre på TCJ.com.

Radio Rackham: Joe Sacco


Nyt podcast! Radio Rackham ser nærmere på tegneseriejournalisten Joe Saccos seneste bog, Paying the Land. Det er en af hans mest detaljerede og omfattende reportager og en bog, der i sin indgåaende reportage fra oprindelige samfund, de såkaldte Dene-folk, i Nordcanada omfatter presserende spørgsmål om klima, kolonialisme, kulturmøder og samtidig fortæller os individuelle, menneskelige historier. Det er både rystende og oplysende læsning.

Det var det andet afsnit vi optog og meget menignsfuldt for os, fordi netop Sacco var en central skikkelse på det område af tegneseriekulturen, vi dækkede med særlig interesse dengang vi publicerede Rackham som magasin — vi interviewede ham sågar i Rackham #3. Det var dengang han lige havde udgivet mesterværket Safe Area Gorazde — du kan læse min anmeldelse fra dengang her (og på engelsk her på Bunkeren) og Julie Paludan-Müllers af hans opfølger, The Fixer, her.

Læs mere på Nummer9, lydt via Soundcloud ovenfor, eller hent på Spotify, Podimo og iTunes. Check Radio Rackham på Instagram og Facebook. Props til DJ Carsten.

Status