tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

HVEM TEGNEDE DEN OPRINDELIGE SPIDER-MAN?
Havde Kirby en finger med i spillet?
Af
Morten Søndergård 

Hvem tegnede den oprindelige Spider-Man? Det er der selvfølgelig kun ét svar på, ikke sandt? Steve Ditko! Han tegnede Spider-Mans første optræden i Amazing Fantasy ('AF') #15, fortsatte i Amazing Spider-Man ('ASM') #1 til 38, hvorefter han forlod Marvel efter et kreativt sammenstød med Stan Lee over, hvem der skulle være manden bag masken på Green Goblin.

 

Der er bare det problem, at AF #15 og den første historie i ASM #1 ikke ligner ren Ditko, men mere en blanding af Kirby og Ditko. Hvordan kan det nu være? Hvad er forhistorien?

 

Når du undersøger, hvordan de tidlige Marvel superhelte (1961-63) blev lavet, støder du på flere problemer, hvoraf det største er, at ingen rigtig kan huske, hvad der skete, hvorfor det skete og hvornår. De tre store arkitekter bag Marvel-universet er: Stan Lee, tekstforfatter og redaktør samt Jack Kirby og Steve Ditko, tegnere og kreative vulkaner. Stan Lee er kendt for sin meget dårlige hukommelse, Jack Kirby er død, og Steve Ditko har ikke talt med nogen de sidste 30 år.

 

Efter tegneseriehetzen i 50erne var markedet i begyndelsen af 60erne atter ved at komme ovenpå, og det var især superhelte, som viste tegn på en vis salgbarhed. DC (forlaget bag Superman og Batman) havde held med Justice League of America og Martin Goodman (Marvels udgiver) besluttede, at hvis DC kunne, hvorfor så ikke Marvel? Kirby og Lee lavede Fantastic Four (FF) #1, som blev startskuddet til det, vi i dag betragter som Marvel-universet. Og hvis nogen er i tvivl om, hvor Marvel fik ideen til FF fra, så behøver de bare at sammenligne forsiden på Brave and the Bold #28 (det første Justice League of America-nummer) med forsiden til FF #1. Efter FF kom Hulk, Thor og Iron Man, alle tegnet af Kirby, noglegange dog kun med layout af Kirby. Stan Lee fungerede utvivlsomt mere som redaktør, der forsøgte at tøjle Jack Kirbys kreative lavastrøm, end som egentlig tekstforfatter.

 

Hvem der først fik ideen til Spider-Man, er svært at sige. I tegneserie-antologien Origins of Marvel Comics, skrevet af Stan Lee i 1974, fortæller Lee, at det var hans fascination af The Spider (en gammel pulphelt fra 30erne), som var inspirationen. Om dette er en efterrationalisering, vides ikke. I samme bog fortæller Lee desuden, at AF skulle lukkes, og at det var grunden til at man forsøgte sig med Spider-Man i sidste nummer. Problemet med denne erindring er bare, at der til sidst i Spider-Man historien (bladet indeholder tre andre historier på henholdsvis 3, 5 og 5 sider) står, at Spider-Man vil fortsætte i næste nummer af AF - og dét nummer udkom aldrig! Denne tekst har i de sidste 25 år været fjernet fra alle genoptryk af historien

 

Nogle kilder hævder, at Jack Kirby og Joe Simon (Kirbys kreative partner i 40erne og 50erne) havde fundet på en helt med navnet Spider-Man, som dog aldrig blev til noget, men det har været umuligt at få denne påstand bekræftet. Som det var sædvane, begyndte Jack Kirby at tegne den nye helt for Marvel, men det blev kun til ganske få sider. Hvorfor vides ikke. Men som Stan Lee gør opmærksom på, så var det ikke Kirbys styrke at tegne almindelige mennesker, hvorfor Steve Ditko overtog serien. Hvis man imidlertid kigger på AF #15 og ASM #1, første historie, så er det indlysende, at Ditko tegnede videre og ovenpå Kirbys skitser. Hvor meget Ditko lagde til og lavede om, er i dag noget nær umuligt at afgøre, men side 7, 10 og 11 i AF #15 og side 7 til 12 i ASM #1 er helt klart Kirby. Hvem ved, måske ligger der kopier af Kirbys første sider et eller andet sted i Marvels bundløse arkiver?

 

Så den eneste af Marvels første klassiske helte, som Kirby slet ikke havde kløerne i, var Dr. Strange, tegnet af Steve Ditko, eller hvad...?

 


[April 2002]

klik på billedet for at se det i en større version
Forsiden til The Brave and the Bold #28.

klik på billedet for at se det i en større version
Den berømte forside, der på det nærmeste er blevet symbol på  'The Marvel Age of Comics', Fantastic Four #1. 


klik på billedet for at se det i en større version
Denne side fra AM #15 skulle være ren Ditko, men den er alt for dårligt tegnet til, at Ditko kan have lavet den fra bunden. 3, 2, 2 kompositionen afslører, at det næsten kun kan været tegnet over Kirby layout.


klik på billedet for at se det i en større version
En typisk Kirby kapitelindledning fra FF #1.

klik på billedet for at se det i en større version
En typisk Ditko kapitelindledning fra ASM #1? Selvfølgelig ikke! Det er et typisk Kirby layout.

 


læs også:
Tema: Superhelte


tilbage til Artikelbasen


© 2003 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2003 the respective artists and authors. All rights reserved.