tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

IVAR GJØRUP PRÆCISERER I ÅBENT BREV SIN HOLDNING TIL AFVISNINGEN AF SIN TEGNING
"Det er redaktørers klare ret at afvise bidrag. Det er bidragydernes klare ret at være uenig med redaktørerne", skriver han blandt andet
Af Matthias Wivel

Efter sagen om tegneserieantologien BLÆKs redaktører, Thomas Thorhauge og overtegnede Matthias Wivels afvisning af Ivar Gjørups bidrag nået de landsdækkende medier - Politiken, Berlingske Tidende, Ekstra Bladet, TV-Avisen - og førte til en heftig debat i miljøet, hvor den blev sammenblandet med kritikken af de økonomiske forhold bag udgivelsen, har Gjørup nu udsendt et åbent brev, der gør han position klar og adskiller de to problemer i forhold til antologien.

Gjørups email, der er sendt til Rackham og Seriejournalen og adresseret til sidstnævntes redaktør Frank Madsen, lyder som følger:

"Kære Frank,

Vil du anbringe nedenstående fem punkter et eller andet sted i forbindelse med den debat, der er opstået på Seriejournalens hjemmeside vedr. Den Tossede Tegner? Så folk ved besked. Og så håber jeg at se en del af os i Kalundborg på lørdag, når Anders genåbner sit – lillebitte – Tegneseriemuseum. Jeg synes, vi skal støtte sagen.

--

Om DEN TOSSEDE TEGNER, som ikke kom med i udstillingskataloget BLÆK 2006:

1. Redaktørerne Matthias Wivel og Thomas Thorhauge har handlet ud fra klare regler, som de på forhånd klart havde meddelt alle bidragydere.

2. Det er redaktørers klare ret at afvise bidrag. Det er bidragydernes klare ret at være uenig med redaktørerne.

3. Min opfattelse er, at afvisningen her skyldes frygt, bekymring, ængstelse (vælg selv) for fejltolkninger af mit bidrag. Dette kalder jeg politisk censur. Det er nedslående for mig, at billedkunstens frihed anfægtes. Den Tossede Tegner rummer en dobbelthed, som jeg takker min store forgænger Jørgen Mogensen for. Denne dobbelthed skal fastholdes. Billedet tilhører læseren, ikke redaktøren; slet ikke troens galninge.

4. Jeg holder meget af Matthias og Thomas. Det forhold kan ikke ændre sig, om de så slog min bedstemor ihjel. Hun døde dog for en sikkerheds skyld allerede i 1913.

5. Jeg har intet gjort for at skabe denne debat, aviser og TV-Avis henvendte sig af sig selv. Jeg har offentliggjort tegningen og afvisningen af den på min hjemmeside, med en opfordring til at bruge øjnene. På vegne af Dansk Tegnekunst.

Ivar Gjørup

--

Og et PS til Thomas og Matthias: Jeg vil gerne prøve at få tid til at interview til Rackham – men dette er hektiske uger både for jer og mig. Vend tilbage, når I får tid eller lyst. Disse fem punkter kunne jo også bringes på jeres hjemmeside. Tak igen for jeres indsats!

Og tak til Frank – vi har ikke råd til andre stridigheder end dem, vi kan overleve.

De bedste hilsner,

Ivar"

[27/03/2006] 

 

klik på billedet for at se det i en større version
Den afviste tegning: Gjørups "Den Tossede Tegners sidste arbejde".

 

læs også:

Nyhed 25/03/06: Rackhams anklages for politisk censur og kritiseres for BLÆKs økonomi
Nyhed 19/03/06: Stor dansk tegneserieantologi på vej


links:
Egoland: Den Tossede Tegners sidste arbejde
Politiken 25/03/06: Tegner bliver censureret i antologi
Berlingske Tidende 25/03/06: Politisk censur mod dansk tegner
TV-Avisen 25/03/06: Tegning om Muhammed-krisen censureret
Seriejournalen
22/03/06: Ny dansk tegneserieantologi fra Politikens forlag anklages for censur
Debat: Seriejournalens forum

 

 

 

Debat: Rackhams forum

 

 

 

tilbage til Nyheder© 2006 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2006 the respective artists and authors. All rights reserved.