tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

EN GUDDOMMELIG KOMEDIE
Jim Woodrings The Frank Book

Af Matthias Wivel

Det er som om den moderne tegneserie har ventet på Jim Woodring. Om ikke altid, så i hvert tilfælde siden 1940erne. Efter gennem godt et århundrede at have fremelsket et umiddelbart tilgængeligt sprog af nærmest ikonisk karakter og rendyrket et arketypisk udtryk, hvori helt basale følelser og værdier kan fremstå med usædvanlig klarhed, udsættes mediet for et sind, der er så receptivt for dets egenart, at det nødvendigvis må betyde en fortætning af dets potentiale. En fortætning, der har manifesteret sig i et oeuvre, hvis lige tegneserien ikke har set siden George Herriman i 1913 lancerede sin frise af livslignelser med den måske mest uudgrundelige tegneserie af alle, Krazy Kat (1913-1944).

 

Woodring er med sin serie om cartoon-dyret Frank, Herrimans direkte og mest kongeniale arvtager. Hvor en serie som Radiserne, der om nogen har opnået den ovenfor skitserede klarhed i udtrykket, et langt stykke ad vejen finder sin stemme i iscenesættelsen af bevidsthedens følelsesliv, tangerer Herrimans og Woodrings arbejder i al deres åbenhed i langt højere grad det ubevidste. Krazy Kat tager sit udgangspunkt i den evige repetition - trekantsdramaet mellem katten, musen og hunden - og fremmaner den unikke og usigelige skønhed der, smerten til trods, ligger ved livets rod.

 

Det mønster Herriman derved antyder, søger Woodring at afdække gennem en katarsis-lignende forening af rædselen og skønheden. I hans tragikomiske univers ligger gruen immanent i alting, ikke mindst i det mest banale, og det er ofte igennem angsten, at skønheden afdækkes. Ligesom der hos Herriman er en mening med galskaben, synes den dobbelte natur man finder hos Woodring at bevidne tilstedeværelsen af en orden hinsides, som vi aldrig ville kunne gribe mere end momentant. I Frank iscenesættes denne paradoksalt nok i en form, hvis ypperligste opgave er forståelighed, hvilket, ikke så paradoksalt endda, bevirker at oplevelsen af indsigt bliver desto større. Frank er hvad der sker, når skarnsungen i kælderen kommer op ad trappen og får lov til at lege med Søren Bruns legetøj.

 

Samtlige Woodrings Frank-historier, der strækker sig tilbage til 1991 og har optrådt en længere række steder - blandt andet Woodrings og makkeren Mark Martins Tantalizing Stories, hans egen "dagbogsserie" JIM, ugeavisen The Seattle Stranger, antologierne Pictopia og Snake Eyes og bladet Frank - er nu blevet samlet i én stor bog, The Frank Book. Dette betyder, at der selv for den indædte Frank-fan er nye oplevelser at hente i den over 300 sider lange bog. Dertil lægges, at den spritnye afslutning på den længste Frank-historie nogensinde "Frank's High Horse", hvis to første afsnit oprindeligt blev trykt i Frank (2000-2002), er med, såvel som en længere række supplementer som fx. enkeltstående Frank-illustrationer, forsider, samlekortserien "Dramatis Personae" og sågar den første Frank-historie nogensinde (trykt i bladet BUZZ i 1991), som længe har været fuldstændig uopdrivelig.

 

Her er chancen for at (gen)opdage perler som historien om hvorledes Frank møder sin beskyttende ånd, det viise husdyr Pupshaw, historien om hvordan han tager til fest i 'De dødes hus' mens hans dyriske antagonist Manhog plyndrer hans forråd, fortællingen om hvorledes hans "falske far" ('Faux Pa') forsøger at narre ham ud i noget rigtig skidt og, ikke mindst, den hjerteskærende smukke "Frank and the Truth about Plenitude", hvor Frank længes efter stjernerne og kaster kunsten ud af vinduet i frustration. Alle disse er udført i ren sort/hvid med Woodrings karakteristiske bølgede skraveringsteknik som den centrale atmosfæreskabende komponent.

 

Til dette lægges de hallucinatoriske technicolorserier, hvor Frank bevæger sig rundt i verden sat i eventyrlig kromatik. Her skal bl.a. fremhæves historien "Peeker", hvor han med uafvendelig voyeurisme i stigende grad opdager skønhedens rædsel, indtil han til sidst falder død om for fødderne af den amoralske månemand Whim efter at have kikket i en stjernekikkert og set en slikbutik.

 

Woodring har en fantastisk og visionær tegneserieproduktion på samvittigheden og Frank er kronnjuvelen i værket. Det spørgsmålstegn serien, med sin klare og komiske iscenesættelse af det rædselsvækkende og smukke, sin hallucinatoriske opdatering af typekomedien - den ældste af alle fortælleformer - og sin vitale insisteren på at søge en uopnåelig indsigt, efterlader over hovedet på sin læser, synes at rumme selve livet.

 

 

Woodring, Jim (2003). The Frank Book. Introduktion af Francis Ford Coppola. Seattle: Fantagraphics Books.

[Juli 2003]



 

klik på billedet for at se det i en større version

Frank-illustration oprindeligt lavet til Woodrings "dagbogsserie" JIM.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klik på billedet for at se det i en større version

Frank og Pupshaw generer Manhog.

 

 

klik på billedet for at se det i en større version

Whim lader Frank kigge...

 

 

klik på billedet for at se det i en større version

Fra "Frank and the Truth about Plenitude".

Læs også:

Tema: Tidens serier

 

Links:

Jim Woodring

Fantagraphics

 


tilbage til Anmeldelser


© 2005 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2005 the respective artists and authors. All rights reserved.