tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

DON MARTIN
1931-2000
Af Matthias Wivel

Farvel og tak til en af tegneseriens absolutte galninge! Hans vanvittige streg har sat sig uudslettelige spor i enhver læser af Mad Magazine. De monumentale kæbepartier, flyveørene, kartoffelnæserne. De afsindige tandgrin og - mest af alt - de lange, ombukkede fødder har gennem årene totalskadet mangen en læser af ovenævnte seriesprøjte.

Hans humor er af en sjælden kynisme og voldsomhed. Hans figurer er af nogle af de mest afstumpede sinker tegneserien endnu har disket op med og død og lemlæstelse hører til dagens orden i hans univers. I sig selv er dette ikke usædvanligt for den mere ‘cartoony’ del af mediets udtryksregister, men hos Don Martin formidles disse konventioner via hans afsindige streg og vanvittige opfindsomhed når det gælder gags. Resultatet er hylende morsomt. Samtidig forankrer han de skildrede optrin i den banale hverdag ved hjælp af overskrifter som "In the Doctors Office", "A Quick Stroll" og "A Fine Day in the City" eller lignende. Et eller andet sted lurer satiren...

Dødsannoncerne angiver kræft som dødsårsagen, men vi er mange, der ved at han i virkeligheden fik et pengeskab i hovedet, hvorefter et vogntog, Pigegarden, 7. Pansrede regiment, samt en dreng på kængurustylte henholdsvis kørte, marcherede og hoppede hen over hans udrullede tunge.

[2001]

klik på billedet for at se det i en større version
tilbage til nekrologer


© 2003 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2003 the respective artists and authors. All rights reserved.