tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

EN DESPERADOS TESTAMENTE
Sverre Kristensens Bad Pills
Af Matthias Wivel


Posthumt får vi nu dansk tegneseries desperado Sverre H. Kristensens sidste serier i den opsamling, han længe havde haft på bedding, men som aldrig kom, Bad Pills. Kristensen, der alt for tidligt kradsede af i 1997 pga. leukæmi, oplevede på det nærmeste at blive en kultfigur i sin tid. Det var ham, der i et interview i Billedstorm (nr. 18, 1994) udtalte at "alle [danske] tegnere skulle slås ihjel, det ville være et skridt mod en bedre verden..." og det var ham, der udgød sine preferencer og interesser for pervers vold og politisk ukorrekthed i alle dets afskygninger i serier som den noget famlende Disneyparodi Donald Fuck (1989), magasinet-der-kun-kom-et-nummer-af-og-blev-forbudt-i-Australien fra 1994, Sewer Cunt (hvori man også kunne læse interviews med og essays af diverse seriemordere, samt tegneserier af Kristensens langt mindre begavede amerikanske åndsfælle, Mike Diana) og den rablende neurotiske tour de force, Det magiske cirkus (1995).

 

Med Bad Pills er der ikke ret meget nyt under solen; det er de samme historier om seriemordervold, incestuøs vold, racistisk vold, og mange andre former for vold. Og så er der naturligvis også en del usund og perverteret sex blandet ind i ligningen (ofte tilsat lidt... nej, meget vold). Denne monomani er på én og samme tid Kristensens styrke og svaghed. Det er en svaghed, fordi det hele hurtigt bliver lidt ensformigt. Især de meget teksttunge serier, hvor narrationen virker som om den mere eller mindre er skrevet direkte af fra et af hans seriemorderidolers førstehåndsberetninger, er anstrengende.

 

Hans bedste arbejde rummer imidlertid en intensitet, der ikke er til at fornægte. Dette skyldes ikke så meget, at materialet er chokerende - man bedøves hurtigt af gentagelserne - det er snarere fordi, man glimtvis fornemmer en ærlighed bag sagerne. Ikke dermed ment at Kristensen selv var psykopat, langt fra - uden at jeg har noget grundlag at udtale mig på, virker han snarere som en fyr, der har fået for lidt fisse - men han taler lige ud af posen, han formidler en vrede, der et eller andet sted er genkendelig.

 

Særligt voldsom, især når man kender Kristensens skæbne, er historien King Kancer, hvor tilværelsens meningsløshed, copyright Sverre K., fremmanes med en pludselig klarhed. Det er stærke sager.

 

 

Sverre H. Kristensen. 2001. Bad Pills. Chicago, IL: Mike Hunt Comix. [Kan bestilles for kr. 90,- fra Jan Bruun, Munkebekken 257, N-1061 Oslo, Norge].

 

[2001]klik på billedet for at se det i en større version
"King Kancer".


læs også:
Tema: Danske serier

Sverre-relaterede links:
The Art of Sverre H. Kristensen Sverre Kristensen Video Archive

 

tilbage til Anmeldelser


© 2004 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2004 the respective artists and authors. All rights reserved.