tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

SIDESPRINGETS FASCINATION
Niels Søndergårds og Ole Comoll Christensens Dimensionsdetektiven
Af Matthias Wivel


Se godt på dette billede. Overgaden oven vandet, Christianshavn. I baggrunden rejser Vor frelser kirketårn sig. En båd er ved at lægge til, en italiensk båd. Hmm… det var da lidt underligt, hvad laver en italiensk båd et sted, hvor der altid ligger de samme, pæredanske både? Nå, det spiller vel ikke den store rolle, kunstnerisk frihed og alt det der… Hov! Det er jo ikke Søkvæsthuset, der ligger der på hjørnet! Hvad tænker tegneren på? Har han ikke hørt om research? Bygningen ved siden af passer sgu heller ikke og hvad f… en lille vikingeskibsformet gondolagtig båd (???) på vandet!? Dette er vist ikke Christianshavn som vi kender det. 

 

Billedet er fra åbningen på den nyligt udkomne Dimensionsdetektiven 3, der bærer titlen Det tredje øje og som præsenterer os for et København, hvor (hvad ellers?) aksemagterne vandt anden verdenskrig og delte Europa mellem sig således, at København er delt op i hhv. en italiensk (Christianshavn, Holmen og Amager), en Japansk (Tivoli, Vesterbro & Sydhavnen) og en tysk zone (bymidten med hovedkvarter på Christiansborg, foran hvilket der knejser en stolt bronzeHitler til hest i panser og plade), adskilt af høje mure og pigtråd. Det er nu 50 år after the fact og Københavns nært forestående, Berlin/Hong Kong-agtige genforening under Jellinge-administrationen ansporer de tre bydeles magthavere (hhv. mafiaen, yakuzaen og det nazistiske styre under Kansler Thorkild Simonsen) til en strid om hvem, der skal have kontrollen over den samlede by. Ind i dette Morads dumper vores helt, Clement Skunk-Petersen og de to udgaver af hans sekretær, Pippi. Scenen er sat for endnu et hæsblæsende eventyr i sagaen om Dimensionsdetektiven! 

 

Et billede som det nævnte vidner om styrken i seriens grundkoncept – de vidunderlige måder, man kan lege med og satirisere over vores samfund ved at foretage sidespring til dimensioner, hvor tingene er same, same, but different. I det første album, 1. maj mysteriet (1991), kunne man således opleve en verden, hvor den kommunistiske verdensrevolution havde gået sin sejrsgang verden over, hvor socialdemokraterne havde indført proletariatets diktatur og den store statsmand, generalsekretær Staunings balsamerede lig kunne beses i et monumentalt mausoleum på Rådhuspladsen. Man kunne more sig over, at byen var blevet polstret med betontung østarkitektur af den mest bastante slags, at "Bådsmandsstræde kaserne" var indrettet som dissident-internat, at billboards med Marx, Engels, Lenin og Anker Jørgensen mødte én overalt og at dimensionen var køligere end vores, hvilket bevirkede at det konstant sneede. I andet album, Den anden præsident (1993), vendtes dette på hovedet og vi blev vidner til en amerikaniseret verden, hvor kapitalismen var i højsædet og hvor præsidenten for Den Frie Verdens Forenede Stater (United States of the Free World, USFW), der havde danske aner, var ved at starte 3. verdenskrig, fordi den Sino-Islamiske alliance var i færd med at opstille atommissiler i Tyrkiet. Vi var med til indvielsen af den enorme skulptur, "Den store havfrue", i indløbet til Københavns havn, vi kom på eskimorestaurant i Grønlænderkvarteret på Christianshavn og vi hørte formanden for Folkebevægelsen mod USFW, Ebbe Reich, tale for genindførelsen af kongehuset, der på Christian Xs tid var blevet afsat af regeringen Zahle. 

 

Konceptet er velkendt i science-fictionlitteraturen, men har mig bekendt ikke været synderligt udforsket i tegneseriemediet, når man ser bort fra superheltegenrens hæmningsløse brug af alskens SF-gods. Det, at det introduceres i et bildende medie - og tilmed et stillestående af slagsen som tegneserier, hvor man virkelig kan sidde og granske de enkelte billeder af kendte lokaliteter, der har været gennem røremaskinen, for skægge detaljer (for ikke at tale om diverse fra andre serier kendte figurer, objekter o. lign.) - er intet mindre end ideelt. At det kombineres med detektivgenren og garneres med lige dele action og humor i traditionen fra de store, europæiske albumserier (inspirationen fra, og hilsenerne til, Tintin er f. eks. allestedsnærværende) gør kun retten mere indbydende. 

 

Serien forfattes af Niels Søndergård i selskab med Ole Comoll Christensen, der tegner den. Søndergårds plots er i kabaleagtige i deres intrige og spiller meget på diverse genreklicheer – femme fatalen, hovedpersonens obligatoriske nedlæggelse af skønne kvinder (øhm... det er vist omvendt), osv. Og rummer tilmed punktvis indsigtsfulde satiriske pointer, som f. eks. når Clement spørger sin dimensionsdobbeltgænger fra en nazidimension, hvordan det føles at leve under et sådant regime og får svaret: "Der står "Siemens" og "Sinalco" på reklameskiltene i stedet for "IBM" og "Coca-Cola". 

 

Comolls stil har udviklet sig meget med tiden; hvor de første albums var tegnet i en slikket og strømlinet, men i persontegningen til tider lidt ansigtsløs streg, er det nye album i langt højere grad en opvisning i mandens stilistiske legesyge. Comoll, der i årene der er gået siden album 2 har abejdet med forskellige eksperimenterende serier og er blevet en usædvanlig dreven tegner, har inddraget læren fra sine undergrundssidespring (eller er det omvendt?) ind i nærværende serie. Resultatet er et for en traditionelt anlagt serie ganske udfordrende fladebetonet udtryk, der henleder tankerne på diverse reklameinspirerede tegnere fra 70erne som Skip Williamson (i en light version) og på britiske Kevin O’Neill. Comoll arbejder ofte med de teksturer, der kan opnås med striber, tern, skraveringer, osv. Men det åbner sig under tiden også op i panoramiske fremstillinger af et givent sted – det være sig Overgaden neden vandet, en metrotunnel eller Det kongelige Teater. Ligesom det var tilfældet i de to første albums, er billedsiden dog noget ujævn og visse billeder fremstår nærmest naivistiske på en måde, der ikke synes helt tilsigtet. Rent fortælleteknisk glider det hele ganske glimrende, om end visse uklare eller klodsede passager forekommer, som f. eks. da Clement tror (?), at han ser sin forsvundne hustru Nadia og griber fat i hende, uden læseren – pga. det stilskifte de 8 år har betydet – kan se om der rent faktisk er tale om den Nadia, vi mødte i album nr. 1, eller når sidste billede på en side inviterer til et panoramabillede på næste side, som ikke kommer. Man noterer sig endvidere, at lysten til at eksperimentere med sidelayout o. lign. er falmet noget siden de to første albums, men der er jo også tale om en serie i den klassisk fortællende albumtradition, der jo, som bekendt, ikke normalt benytter sig af den slags. 

 

Disse indvendinger hører dog hjemme i småtingsafdelingen – seriens eneste virkelige svaghed er dens persongalleri. Clement, vores hovedperson, placerer sig på et ukomfortabelt sted mellem Tintin-agtigt hylster og farverig, levende, velafrundet figur. Han er hverken helt eller antihelt og det eneste vi med sikkerhed ved om ham er, at hans yndlingspise er burgere. Ikke meget at bygge en identifikation på. Dette problem accentueres yderligere af, at resten af persongalleriet er endnu mere intetsigende; Clements to sidekicks, Pippi og Pippi er ganske enkelt for anonyme, til at man som læser går op i deres gøren og laden, og de mange bifigurer i albums’ne mangler ligeledes karakter. Igen ligger styrken i sidespringskonceptet, der giver rige muligheder for at spille på dobbeltgængermotivet og de morsomme optrin og forvekslinger det, at der render to eller flere identiske personer rundt mellem hinanden, afføder – "Gud! Det er mig!" er på det nærmeste blevet seriens tagline og den virker hver gang. Men hvis serien virkelig skal løfte arven fra sine store forbilleder, må den tilføje sit persongalleri i mere kulør og/eller arketypisk karakter. 

 

Få ting er i tegneseriesammenhæng dejligere end en intelligent, morsom og underholdene eventyrserie for alle aldre og det er derfor opløftende at se, at Dimensionsdetektiven nu er blevet genoptaget. At man på bagmændende endvidere kan forstå, at der er tale om en serie, som er planlagt til en ca. 10 bind og vil fortælle en sammenhængende historie, gør ikke begejstringen mindre. Hvis Søndergård og Comoll formår at holde dette ambitiøse løfte – og lad os alle håbe - kan den gå hen og blive en gedigen dansk klassiker.

 


Niels Søndergård og Ole Comoll Christensen, Dimensionsdetektiven 1-3: 1. maj mysteriet (1991), Den anden præsident (1993), Det tredie øje (2001), København: Carlsen Comics.

 


[November 2001]



 

klik på billedet for at se det i en større version
Overgaden oven vandet, Christianshavn, Den italienske zone. Fra Det tredje øje.

 

 

 

 

 

 

 

 

klik på billedet for at se det i en større version
Seriens bundsolide koncept fremstår klart i et billede som dette.
Fra 1. Maj mysteriet.

 


klik på billedet for at se det i en større version
Vesterbrogade, København, Den Frie Verdens Forenede Stater. Fra Den anden præsident.

 


klik på billedet for at se det i en større version
Et eksempel på Dimensionsdetektivens lagdelte interetekstualitet. Ikke nok med at vi kan more os over, at der er en art Flatironbygning med en "Jesus Saves" lysreklame ved forgreningen mellem Vesterbrogade og Frederiksberg Allé og at denne bygning huser en biograf, der viser en film starring Jens Okking og James Belushi – vi får også en række referencer til Alan Moores og Dave Gibbons’ Watchmen, i det bladkiosken fra den serie, komplet med "New Frontiersman" og "Fortællinger om den sorte fregat", står på hjørnet og tilmed bemandes af "Marvel" Morten Søndergård. Fra Den anden præsident.

 

 

klik på billedet for at se det i en større version

Søndergårds tæft for satire. Fra 1. Maj mysteriet.

 

 

 

klik på billedet for at se det i en større version
Comolls 70er-agtige, fladebetonede figurer indsættes i dybe perspektiviske rum. Fra Det tredje øje.


læs også:
Tema: Danske serier

relaterede links:
Ole Comoll Christensen
Dimensionsdetektiven

 

  tilbage til Anmeldelser


© 2005 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2005 the respective artists and authors. All rights reserved.