tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

OPTIMAL MURSTEN
Allt för konsten 4

Af Henry Sørensen

Så har redaktør Ingemar Bengtsson (Sveriges Paw Mathiasen ungefähr) for fjerde gang sendt sin prisbelønnede antalogi Allt för konsten på gaden. Siden første nummer udkom i 1998 har sidetallet været støt stigende (lige som Rackhams), samtidig med at udgivelsesfrekvensen nu synes at være blevet sat i vejret (ikke lige som Rackhams!). Denne gang trakteres vi med hele 340 sider, og lige som i sidste nummer er der blevet plads til adskillige ikke-svenske bidrag, hvor af vi selvfølgelig ikke tøver med at fremhæve de tre danske: ballet åbnes af Jægeren fra Jagtvej - manden, der til stadighed bærer ved til bålet - den danske tegneseries Sergei Eisenstein: Rackhams egen Thomas Thorhauge, der bidrager med tegneserie-essayet "Tre-i-en", der også var at finde BLÆK-antologien.

 

Temmelig midtvejs finder vi samlingens absolut bedste bidrag, der (selvfølgelig, fristes man til at sige) er signeret af eneren Jan Solheim. Den lille - og efter sigende autentiske - historie om "Pat och Pete", som Jan har fået fortalt af Bjarne Hansen, er slet og ret uafrystelig og videreformidlet i et suverænt underspillet tempo og udtryk. Allt för konsten 4 rundes af med hele Henrik Rehrs Tirsdag - som oven i købet er blevet udstyret med en lille epilog til lejligheden - der således bliver samlingens længste indslag, og såmænd også et af de vægtigste.

 

Ind imellem de tre danske bidrag finder man bl.a. den svenske veteran David Liljemarks pænt anstrengende "Matbordet", og Anneli Furmarks "Att komme ifrån" og Viktoria Laeben-Roséns "Trapped in the Belly of This Horrible Machine" - to svenske indslag, hvorom det bedste der er at sige er, at det ene er tegnet mere ubehjælpsomt end det andet, jeg var indtil nu uvidende om, at Per Vadmands Ole og Linda i den grad havde skabt stil på den anden side af sundet. Li Österberg og Patrick Rochlings "Systrar" henter til gengæld såvel tegne- som fortællemæssig inspiration i Hernandez-brødrenes serier, mens Chantal Montellier møder Anke Feuchtenberger i Katja Tukiainens lange "Flickan och mormorn".

 

Som dansker sidder man hver gang med underkæben i skødet, når man betragter de produktionsmæssige aspekter af forlaget Optimals udgivelser. Allt för konsten 4 lever i den henseende fint op til forlagets andre titler med sit glittede papir og halvstive farveomslag med flapper (!) Hvordan får de dog råd til det? Til gengæld kan man så - alt efter humør - enten godte sig eller ærgres over, at indholdet ikke lever op til udstyret hele vejen igennem. Hvis udvalget i nærværende antologi er repræsentativt for, hvad der bliver produceret af tegneserier i Skandinavien, må man konstatere, at danskerne - kunstnerisk set - indtager en sikker førsteplads.

 

 

Bengtsson, Ingemar (2003). Allt för konsten 4. Stockholm: Optimal

[Oktober 2003] 

 

klik på billedet for at se det i en større version

Fra Solheims "Pat och Pete"

 

 

 

 

 

 

 

klik på billedet for at se det i en større version

Fra Tukainens "Flickan och mormorn"

 

 

 

 

 

 

 

Links:

Optimal

 


tilbage til Anmeldelser


© 2003 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2003 the respective artists and authors. All rights reserved.