tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

DEN VILDE SKATTEJAGT
Claus Deleurans Mikkeline på skattejagt

Af Matthias Wivel

Det starter med en misforstået bebudelse og ender med en rejse gennem i Helvede i Dantes fodspor. På toppen af Skærsildsbjerget ligger skatten, og Thorfinn, der hakker sig vej op til den, sender den prompte derhen, hvor penge egentlig hører til: ned i røven på Stodderkongen.

Men det er Mikkeline, ikke Thorfinn, det handler om her, og hun kommer også vidt omkring. Bl.a. besøger hun Sao Paulos havneby Santos, hvorfra 50% af al verdens kaffe udskibes, hvorfor indbyggerne lider af kronisk hyperaktivitet. Hun ender også i en kannibalstammes sorte gryde, men reddes i sidste øjeblik af sin rejsefælle Sonjas lille Buller, der i al hast skifter kluns og bliver til SUPERSPÆDBARNET. Hun spiser søslangebøffer tilberedt af sin anden rejsefælle, den praktisk anlagte Fru Larsen. Hun møder Neptun og hans nymfer, lille sorte Sambo og hans familie, en venlig søelefant der tilbyder hende at blive en del af sin mage, den prægtige søelefant-hans harem, og - selvfølgelig - en helvedes masse sørøvere, der er ude efter den føromtalte skat, hvis præcise lokalisering hun af en gammel søulk har modtaget kortet over.

Klassisk, klassisk Deleuran-ramasjang, med andre ord. Mikkeline markerer på mange måder det tegne- og fortællemæssige højdepunkt blandt Deleurans fiktionsserier og er som sådan en sand nydelse. Det er det mest lydefrit strukturerede og flydende af hans albums og præges af en kærlig finish og detaljerigdom i tegningerne, der peger fremad mod Illustreret danmarkshistorie for folket uden at have dennes til tider lidt træge udtryk. På den anden side, og af samme årsager, når Mikkeline heller ikke helt samme veloplagte og fantasifulde højder som Deleurans bedste fiktionsalbums, Rejsen til Saturn og første bind af Pirelli og Firestone - til det er det lidt for fuldendt.

Men man skal altså være en skidt karl, hvis ikke man kan forbavses varmt af Deleurans opfindsomhed, da han lader Bebudelsesenglen forære Mikkeline et Tryllebuskort, en Tryllebon og en Tryllekuglepen som undskyldning for at have taget fejl af hendes adresse og den, han var udsendt til. Eller hvis ikke man kan få en gedigen griner over den frygtede Sjokoman, der med vanvid i blikket læner sig ind over disken i den chokoladeforretning hvor Mikkeline arbejder og rager alle godterne til sig. Hvis ikke man kan sætte pris på den kærlige Gustave Doré-pastiche i skildringen af Virgil og Thorfinns nedstigen i underverdenen. Eller hvis ikke man i sit stille sind ville ønske man havde en skytshelgen som Mikkelines Skt. Kalorius, der altid i en klemt situation kan fremtrylle en kasse bajere. Mikkeline er en berusende cocktail af vittigt orkestrerede eventyrklicheer, filologisk nysgerrighed og vid og fabulerende legesyge - liflig læsning!

Politisk revys genudgivelse af Mikkeline er, ligesom de forgående, nye udgaver af Rejsen til Saturn og Pirelli og Firestone, flot tilrettelagt (med lidt for tyndt og gennemsigtigt papir og et uldent gengivet, affotograferet omslag som ærgerlige mangler) og afrundes af Deleurans håndskrevne skildring af albummets idéfase, samt en række skitser. Man kan håbe at forlaget ikke hermed sætter punktum for deres eksemplariske genudgivelse af en af den danske tegneseries fineste skatte og giver Deleurans første skrøne, Thorfinn, samme treatment næste år, da den relativt ny udgave, der findes mildest talt ikke lever op til den standard, disse genudgivelser har sat.

 

Deleuran, Claus (2003). Mikkeline på skattejagt, anden udgave. 48 s., S/H. København: Politisk revy. (Oprindeligt udgivet 1984). Kr. 148,00.

[februar 2004]klik på billedet for at se det i en større version

 

klik på billedet for at se det i en større version

Den brasilianske havneby Santos, hvorfora 50% af al verdens kaffe udskibes...

 

klik på billedet for at se det i en større version

Den frygtede Sjokoman slår til igen, men heldigvis har Mikkeline en Tryllebon, der redder dagen da hendes chef undrer sig over den manglende kassebeholdning.

 

klik på billedet for at se det i en større version

Vor helt Thorfinn nedstiger i Underverdenen, for at redde Mikkeline, ledsaget af den romerske poet Virgil, der i sin tid tog Dante samme vej. Deleuran giver os i den anledning en kærlig pastiche over 1800-talsillustratoren / grafikeren / serieskaberen Gustave Dorés illustrationer til Dantes episke digt Den guddommelige komedie.

 


Læs også
:

Anmeldelse: Pirelli og Firestone

Tema: Danske serier

 

Links:

Politisk revy

 


tilbage til Anmeldelser


© 2004 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2004 the respective artists and authors. All rights reserved.