tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

BENLØS
Tobias Enevoldsens Sidste år som MakulatorOperatør

Af Henry Sørensen

Tobias Enevoldsens debuttegneserie Sidste år som makulatoroperatør, ligner ikke noget andet, der er udkommet på dansk, som jeg umiddelbart kan komme i tanker om. Det er fortællingen om en ung mand, Sebastian Polk, der efter endt studentereksamen øjensynligt ikke rigtig ved, hvad han skal med sit liv, hvorfor hans forældre skaffer ham et job som makulatoroperatør i en større virksomhed. Sebastian har svært ved at omgås andre mennesker, ikke mindst fordi han mangler begge ben. Som tiden går, formår han dog at gøre indtryk og komme ind i varmen hos et par af sine kolleger - en glat yuppie-fyr og hans storbarmede kæreste. Sebastian høvler sig et par træattrapper, og sammen tager trioen af sted til forskellige arrangementer.

Men det er en kold og indholdsløs verden, der åbner sig for Sebastian, og inden længe er han atter alene på sit værelse, onanerende til pornofilm, der kan matche hulheden i den virkelighed, han møder udenfor. Til sidst ser vi ham stikke af, snuble i sneen og slå sine ben til pindebrænde. Her finder han en plante, han tager med hjem. Sebastian beslutter sig for at søge ind på en videregående uddannelse og få et liv, og samtidig vokser der et par ben op af den hjembragte plante. Og ja, han møder en sød pige på en af de sidste sider.

Skulle man være i tvivl, kan jeg afsløre at Sidste år som MakulatorOperatør er en fortælling om at finde sine egne ben, finde et ståsted i tilværelsen, og hvad har vi. Og indledningsvis får Enevoldsen da også fremmanet en gangbar skildring af den unge mands genvordigheder i de kafkaske kontorer, men snart går der full blown Verfremdung i tingene, som når Sebastian tager med det unge jet set-par til køkkenmesse, hvor der heppes på diverse husholdningsredskaber, som var det en fodboldkamp. Dejligt langt ude og nok en sekvens, der siger noget om hvilke naragtigheder, man vil synke til for at være en del af fællesskabet, men jo altså også så søgt og fortænkt, at det hele ender som en dårlig vittighed.

Visuelt er der også dømt overdrive, i det så godt som hvert eneste opslag opererer med skæve vinkler, sprængte rammer og tossede kameraindstillinger. Mindre kan også gøre det. Skelettet i fortællingen er såmænd fint nok - og der er ganske rørende passager, der får viderebragt Sebastians ensomhed og fortvivlelse - men når det overordnet afleveres iklædt grovkornet symbolik, fortærskede klichéer, stereotype karakterbeskrivelser og pointer skåret ud i pap, knækker rygraden altså. Det er godt at se en dansk tegneserie, der vil noget andet end flertallet, men samtidig er det her bare ikke godt nok.

Enevoldsen, Tobias (2006). Sidste år som MakulatorOperatør. København: Brun Blomst. 2 farver, Kr. 80,00.

[15/08/06] 

klik på billedet for at se det i en større version

klik på billedet for at se det i en større version
Vor unge helt fanget i de kafkaske kontorer.

klik på billedet for at se det i en større version
Snart sagt hvert eneste opslag i Sidste år som makulatoroperatør gør brug af en demonstrativ sidekomposition med skæve vinkler, sprængte rammer og tossede kameraindstillinger. Mindre kan også gøre det.

læs også:
Interviews: Torben Hansen
Tema: Danske serier

links:
Tobias Enevoldsen
Brun blomst


tilbage til Anmeldelser


© 2006 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2006 the respective artists and authors. All rights reserved.