tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

KLADDECITATER

Fra undfangelsen af Egoland
Af Ivar Gjørup


Hermed nogle smagsprøver på de skitser, der lå umiddelbart forud for striben Egolands skabelse og nogle aldrig før genoptrykte striber fra 1986.

 

 

Gjørup: Fra skitseblokkene vinteren '83-'84, da jeg udviklede striben. Den blev afsat til Information i sommeren '84, og bragt første gang d. 24. aug.

 

Gjørup: I efteråret [1986] lavede jeg i øvrigt en meget bister og helt improviseret sekvens om politiet, der på det tidspunkt havde lavet nogle helt opsigtsvækkende dumme ting, som aldrig blev trykt.

 

Den var lavet sådan lidt på frihånd af en meget sur tegner - jeg var sur på Information og jeg var sur på politiet og samtidig var jeg fortvivlet over at, at dansk politi ikke kan gøre deres arbejde ordentligt. Og det har ikke noget at gøre med, at jeg er BZer, autonom eller modstander af politiet, men de skal fandeme gøre deres arbejde ordentligt.

 

Der var for det første en anholdt, tyrkisk, ældre mand, som døde som følge af anholdelsen. Politiets forsvarer sagde på det tidspunkt i retten, at uheldet skyldtes, at den anholdte havde en ualmindeligt tynd hjerneskal, som derfor var gået i stykker under politiet knipler. Så det var givetvis fordi at politiet havde været for hårdhændede, hvad der jo har gentaget sig, f. eks. med Benjamin nogle år tilbage. Og politiets forsvar var, at den anholdte havde modsat sig anholdelse, hvilket giver dem en bemyndigelse til at bruge magt. Jeg kan strække mig til at være enig i, at den slags kan ske, når temperamenterne er i kog, men jeg kan ikke acceptere, at man ikke kan sige: “Dette var en fejl og vi begik den” [banker i bordet i takt med sætningens stavelser].

 

Og året efter skete der så det at der i Nyborg døde en anholdt inde i politigården. Det var en ung mand, der sammen med sine venner havde været ude og køre med de skøre, hvorefter en tåbelig ung politimand har sagt: “han skal satenedme klapses!”. Og jeg hører fra folk, der kender de her ting meget bedre end jeg, at politiet har et lille trick, hvor en af dem går bag ved den anholdte og [KLAP! - klapper meget højt i hænderne] klapper for at få ham til at vende sig pludseligt om, hvorefter den anden siger: “VAR DER NOGET?” og PANG! Så for han med knippelen.

 

Jeg ved ikke hvad der er sket i denne her sag, men de havde i hvert fald tildelt denne her unge mand nogle knippelslag inde i politigården, som han døde af og hans venner og familie var jo rystede. Og der blev vidst betalt en erstatning, men det var sådan noget jeg kørte på. Jeg tror oven i købet, at en eller anden har sagt til mig, at han har set en af de her striber på en opslagstavle på en politistation [griner] - de er jo mennesker som os andre. 


læs også:
Tema: Danske serier

Interview: Ivar Gjørup

relaterede links:
EgolandTilbage til Dokumentation


© 2003 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2003 the respective artists and authors. All rights reserved.