tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

JØRGEN MOGENSEN

1922-2004

Af Morten Søndergård

Der er en ting jeg aldrig tilgav Jørgen Mogensen. I 1971 flyttede han Poeten og Lillemor fra Politiken til Tanten. Jeg var knust... min egen lille personlige dolkestødslegende. Senere fandt jeg ud af, at det vist var fordi Politiken var for fedtet til at bruge penge på noget så ligegyldigt som en tegneserie...

Min første kontakt med tegneserier var igennem aviserne, især Politiken (dog kan jeg også huske Pogo i Information) og jeg kan stadig få et næsten nostalgisk “flash“, når jeg tænker tilbage på Politiken i 60erne; Livets gang i Lidenlund, Tintin (både om søndagen og som, tro det eller lad være, dagsstrip), Radiserne, og sidst, men bestemt ikke mindst... POETEN OG LILLEMOR. Ak ja, dengang var Politiken en avis, som gjorde noget ved sine tegneserier (Egoland og Homo Metropolis er da bestemt ikke tabt bag en vogn, men, ak ja, barndommens tabte land…).

Jeg kendte intet til Jørgen Mogensens tidligere serier - Den tossede tegner, Alfredo, Lullubelle (som selvfølgelig ikke er en RIGTIG tegneserie), osv. - men Poeten og Lillemor var noget jeg fulgte med i hver eneste dag (indtil den skæbnesvangre dag da den skiftede over til “fjenden“). Hvorfor satte jeg denne serie højere end Tintin og Radiserne? Var det en bedre tegneserie? Nok ikke, men den ramte plet med sine tidstypiske ideer og små hip til alt og alle... og så var der også det faktum, at Poeten altid var hjemme; han arbejdede hjemme, hvad min egen far også gjorde. De fleste af mine venner havde fædre, som kom fra arbejde (deres FASTE arbejde), og det kunne jeg ikke rigtig fatte - næh, rigtige fædre de arbejder derhjemme, lige som min far, og Poeten.

Familieserier har altid været noget jeg foragtede (især Berlingskes Far til fire), men ikke i tilfældet Poeten og Lillemor. Hvorfor ved jeg ikke - nok fordi de ikke var en “rigtig“ familie... de var snarere venner, som boede i samme hus og havde et fælles syn på verden og hvordan den hang sammen. Seriens bedste biperson (eller bifigur) var Arnold. Den var oprindelig naboens hund, men det lykkedes dens ejere at få den tørret af på Poeten, så Arnold flyttede ind og var på et tidspunkt lige ved at overtage serien. Han var mere “Garfield’sk“ end Garfield, længe før at Garfield blev skabt!

En anden sjov ting ved Poeten og Lillemor er, at den faktisk også overlevede at blive overført til film. Vejen fra tegneserie til film er normalt lang og voldsom, og det er de færreste som slipper godt fra det, men Erik Balling's udgaver af Poeten og Lillemor (især den første fra 1959) er bestemt ikke de værste filmatiseringer af en tegneserie, jeg har set. I øvrigt fortjener Mogensens makkere, vel især Mogens Dalgård og Per Vadmand, også deres del af rosen for Mogensens serie. Og lad det være sagt een gang for alle: der skal bestemt ikke herske nogen som helst form for tvivl om, at jeg anser den for at være den bedste danske tegneserie gennem tiderne. Jeg kan kun håbe at vi på et tidspunkt får en komplet Poeten og Lillemor.

Jeg har aldrig selv rigtig kendt Jørgen Mogensen, men har som ekspedient (i Fantask) betjent ham masser af gange, og var endda engang som lille oppe på hans tegnestue (min far og JM kendte hinanden). Han fremstod altid som et varmt, behageligt, og generøst menneske. Engang i 60'erne da min far og mor var virkelig på røven, gav han os flere hundrede kroner (og det var mange penge dengang), så vi kunne få noget at spise. Så det gav lidt af et stik i hjertet da jeg hørte at han var død.

[10/09/2004]



 

klik på billedet for at se det i en større version
Mogensen (tv.) sammen med tegneren og serieskaberen Knud V. Larsen i 1987.

 

 

klik på billedet for at se det i en større version
Poeten og Lillemor-stribe fra ca. 1973-74.

 

 

 

 

 

klik på billedet for at se det i en større version
Mogensen tegner alle sine figurer, og en enkelt af den gode Storms, i anledning af sin modtagelse af Ping-prisen i 1987.

Links:
Tegneseriemuseet: Biografi

 

 

tilbage til Nekrologer



© 2004 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2004 the respective artists and authors. All rights reserved.