tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

RANDOM HOUSE SLÅR SIG PÅ MANGA

Det store amerikanske forlag har indgået samarbejde med den japanske forlagsgigant Kodansha

Af Matthias Wivel

 

Det store forlag Random Houses underafdeling Doubleday, der ellers for nyligt besluttede sig for at stoppe deres nyligt lancerede tegneserielinie, har nu offentliggjort planer for en omfattende linie af mangaudgivelser på amerikansk. Den nye linie er resultatet af en samarbejdsaftale forlaget har indgået med det store japanske forlag Kodansha (engelsk udgave her), som er storudgiver af manga. Dette samarbejde har bl. a. resulteret i en fælles afdeling i Japan Random House Kodansha, der skal udgive japansk og international litteratur i Japan, men altså også i en amerikansk linie af mangaudgivelser.

 

Kort fortalt gover aftalen Del Rey, som er en fantasy og SF-orienteret underdivision af Doubleday, førsteret på nye serier fra Kodansha. Indtil nu har en længere række af amerikanske tegneserieforlag, fra Marvel Epic, der i sen-80erne påbgyndte udgivelsen af Katsuhiro Otomos Akira (en udgave, der danner forlægget for den nuværende danske udgave af serien), til de fleste tidens succesfulde mangaudgivere, først og fremmest Viz Viz, Dark Horse og Tokyopop, samarbejdet med Kodansha. Aftalen kan godt gå hen og få problematiske konsekvenser for Dark Horse og Tokyopop, da de til deres mangalinier har været ret afhængige af Kodanshaudgivelser, mens Viz allerede har faste aftaler med to af de andre store japanske forlag Shueisha og Shogakukan.

 

Ligesom det er tilfældet her i Europa, er manga den uden sammenligning hurtigst voksende type tegneserieudgivelser - det meldes bredt, at markedet for Manga i USA i disse år fordobles årligt og manga indtager fx. 40 ud af 50 pladser på markedsanalyse firmaet Nielsen Bookscans seneste liste over de bedst sælgende 'graphic novels' i USA.

[23/06/2003] 

 

 

 

Links:

Random House Kodanshas pressemeddelelse
Mere: Publisher's Weekly

Mere: ic2cv

Doubleday

Kodansha

Kodanclub

 

rackham.dks forum

 

tilbage til Nyhedsarkivet 2003


© 2003 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2003 the respective artists and authors. All rights reserved.