tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

REDEFINITION
The Ultimates Vol. 1 (#1-13) af Mark Millar, Bryan Hitch, Andrew Currie & Paul Neary

Af Matthias Wivel

Blandt de forfriskende tiltag Marvel de seneste år har indført for at revitalisere deres univers og gøre det tilgængeligt for nye læsere hinsides den indædte fanskare, der stadig er i stand til at holde orden i den efterhånden parodisk indviklede kontinuitet, er det såkaldte Ultimate-univers. Grundfilosofien er en back-to-basics tilgang, der skærer den overflødige forhistorie fra og starter på en frisk med tidssvarende og umiddelbart tilgængelige nyfortolkninger af Marvel-universets grundfigurer og temaer. Revisionismen er mindre radikal end i 1985, hvor de ældre og endnu mere kontinuitetsbebyrdede rivaler hos DC Comics, med nørdeserien over dem alle Crisis on Infinite Earths, ganske enkelt annullerede alt hvad der var gået forud og relancerede hele deres univers, men Marvel har altid været kendt for en mere kaotisk tilgang til tingene, og valgte i stedet at lancere deres nye univers sideløbende med de gamle titler. Succesen lod ikke vente på sig, og de fleste af Ultimate-serierne har ligget i toppen af salgslisterne siden de blev lanceret for snart fem år siden.

Hovedansvarlige for nyfortolkningerne har været de to forfatterstjerner Brian Michael Bendis og Mark Millar. Amerikanske Bendis har primært stået for den veloplagte Ultimate Spider-Man, der har vist sig at være en glimrende tie-in til den succesfulde filmversion af figuren, der givetvis har spillet en stor rolle bag kulisserne. Skotske Millar lagde ud med Ultimate X-Men, der – igen med et nik til det potentielle crossover-publikum filmversionerne af denne franchise har skabt – præsenterede en rå og medrivende, men i sidste ende lidt uinspireret udgave af de populære mutanthelte. Siden er det også blevet til publikumssuccesen Ultimate Fantastic Four, som de to skabte i nært samarbejde, men ikke rigtig formåede at gøre noget særligt med og nu har overladt til briten Warren Ellis’ kapable hænder, i hvilke vi fluks er blevet transporteret til København, hvor ærkeskurken Doctor Doom har valgt Christiania som sin base of operations (!).

Den uden sammenligning mest veloplagte og gennemførte Ultimate-titel er imidlertid Millars udgave af Marvel-universets superheltegruppe nr. 1, The Avengers, der i det nye univers slet, ret og meget rammende hedder The Ultimates (Vol. 1, 2002-2004). Serien er en studie i den relativt sjældne situation, hvor et forfatter-/ tegnerteam supplerer hinanden på lydefri vis og opnår et resultat, der er større end de enkelte komponenter, og det taler til Marvels ros, at de for en gangs skyld har givet et skaberteam den tid de havde brug for til at opnå det optimale resultat, i stedet for, som de plejer, at spolere helheden med andenrangs fill-in-tegnere for at bibeholde udgivelsesfrekvensen. Dette skyldes velsagtens at serien, mange forsinkelser til trods, fra starten var en dundersucces og man kan håbe, at det er noget de i fremtiden vil overveje når de har at gøre med en serie ud over det sædvanlige som denne.

Tonen er anderledes konsekvent end den er i de andre Ultimate-serier, og skylder Alan Moores forskellige forsøg udi i ”realistiske” superhelte – først og fremmest Watchmen (1986-87) – meget, men er samtidig en hæsblæsende superheltefortælling med alt hvad der skal til af bragende patos og forrygende action. Der er således tale om en tilnærmelse til samtidens virkelighed og til psykologisk indlevelse i figurerne, uden at det påvirker de fantastiske tiltag mere end at den traditionelle superheltegrundtone bibeholdes.

Kort fortalt er det historien om dannelsen af The Ultimates som et statssponsoreret ’Super-Human Defense Initiative,’ der skal bekæmpe det stigende antal trusler fra overmenneskelige fjender af Demokratiet, og deres første kamp mod en af disse; en invasion af nogle fæle rumvæsner, der er Ultimate-universets udgave af Marvels kendteste af slagsen – de formskiftende Skrulls. Men det er i karaktertegningen, at seriens virkelige liv er at finde. Millar er kendt for et noget ikonoklastisk temperament og hans påfund kan ofte forekomme lidt infantilt provokatoriske, men i The Ultimates forlenes denne gadedrengementalitet med en over-the-top charme og en indgående forståelse for kernen af disse, nogle af Marvels centrale arketyper.

Initiativtageren til foretagendet er efterretnings- og elitemilitærorganisationen SHIELDs chef, Nick Fury, der her er blevet recastet som Samuel Jackson med tilhørende attitude og humor. Tony Stark er den stinkende rige, fanden-i-voldske, men også idealistiske playboy, der simultant kan foretage en flersproget forretningstransaktion, sweettalke en kæreste over telefonen og memorisere en 600-siders militær-briefing, og som konsekvent forbereder missionerne i sin Iron Man-kampdragt ved iført slåbrok at indtage rigelige mængder vodka & appelsinjuice, samtidig med at han underholder alle omkring sig. At roden til denne personlighed ligger i en kløgtig nyfortolkning af den oprindelige Starks dårlige hjerte, viser at Millar ikke kommer til sin effektive figurtegning ved kun at trække på en smart overflade.

Dette gør sig også gældende for skildringen af Henry Pym, der er et jovialt og hyperaktivt geni, som punktvis afslører et monumentalt mindreværdskompleks, han med foruroligende brutalitet lader gå ud over sin kone, den selvsikre, men usikre dobbelt-Ph. D. Janet, i hvad der må siges at være en radikal men alligevel relevant nyfortolkning af det ellers klassiske kærlighedsforhold mellem Giant Man og The Wasp. Thor, derimod, har af gode grunde selvsikkerheden i orden. Han er en tidligere sygeplejer fra Norge, for hvem det er gået op, at han er Odins søn, og som følgelig er blevet en feteret anti-globaliserings-aktivist og kun vil hjælpe The Ultimates med at indfange den amokløbende Hulk, hvis Præsident Bush lover at fordoble USA's U-landsbistand.

Og nu vi snakker om Hulk, så er han seriens altoverskyggende underholdningselement. Ligesom i de helt tidlige numre af originalserien om The Avengers, er et af vore heltes største problemer også her at få styr på dette ustyrlige muskelbundt, der gennem Millars pen virkelig fremstår som en frygtindgydende og ukontrollabel naturkraft – det forskruede id-væsen, der findes i figurens Jekyll & Hyde-rødder. Hulks alter-ego, videnskabsmanden Bruce Banner, lider af et mindreværdskompleks der kan konkurrere favorabelt med Pyms og som næres af hans tidligere kæreste (og The Ultimates’ PR-chef) Betty Ross’ kyniske afvisninger og ydmygelser af ham, hvilket betyder at hans første prioritet, når han forvandles til den grå kæmpe Hulk, er at ordne hende som Banner aldrig var i stand til det. Millar indfanger Hulks klassiske babysprog (à la ”Bah! Hulk smadrer dumme mænd!”) bedre end nogen anden de seneste mange år, og formår at opdatere det hinsides dets traditionelt aseksuelle repertoire, så det fremstår kosteligt morsomt snarere end søgt.

Mest af alt får Millar imidlertid ud af den traditionelt lidt kedelige spejderdrenge-figur Captain America, netop ved at tage hans grundkarakter som straight shooter alvorligt. Han er principfast og så konservativ som kun en mand, der har været nedfrosset siden 1945 kan være, og besidder samtidig et naivt og følsomt sind, der åbenbares ved hans forsøg på at vænne sig til den tabte tid og den nye, mærkelige verden han er vågnet op til. Men han er også den supersoldat, han i sin tid ved videnskabelig hjælp blev skabt til at være. Udover at være et strategisk geni som med John Wayne-agtig panache leder The Ultimates i kamp, præsenteres han som en formidabel og fuldstændigt dødsforagtende kriger, der kaster sig ud i nærkamp med selveste Hulk uden at blinke. Han er, både i kraft af selve plottet - der strækker sig tilbage til hans kamp mod nazisterne under anden verdenskrig - sin menneskelighed, og sin larger-than-life charme på mange måder seriens hovedperson. Fortolkningen, der trækker direkte på Frank Millers punktvise livtag med figuren i 80erne, er på sin vis langt fra Simons, Kirbys og Lees klassiske fra hhv. 40erne og 60erne, men helt kongenial med, og den bedste siden dem.

Serien ville som nævnt intet være uden billederne og det visuelle design, der varetages af den britiske superstjerne Bryan Hitch, som med sit arbejde på den banebrydende Ellis-forfattede superhelteserie The Authority (1999-2001) perfektionerede en storladen widescreen-stil, han her kombinerer med en stærkt fotobaseret persontegning, der tilfører serien det virkelighedsnære udtryk, som er så vigtig for grundtonen. Årsagen til at tegningerne ikke - som de ofte gør i tegneserier, der trækker for meget på fotoreferencer - stivner mere end det er til at holde ud, er at Hitch besidder en glimrende sans for at fortælle i billeder og skabe et vidunderligt filmisk flow i særligt actionsekvenserne (The Ultimates ville snildt kunne laves til den vildeste Hollywood-blockbuster). Et godt eksempel er introduktionen af den kybernetisk opgraderede superagent Black Widow, hvor hun lynsnart koordinerer en redning af sin nødstedte makker, bueskytten Hawkeye, mellem to skyskrabere i New Yorks Wall Street. Dynamiske vinkelskift og en række komprimerede billeder, der åbner op i et bredt, slow-motion-øjeblik, forenes i en superlativ actionsekvens. Samtidig benytter Millar den sparsomme, punchline-orienterede dialog til på én og samme tid at forlene scenen med stilistisk cool og en smart understregning af hendes formidable evner – ”Okay, I’m out of ammunition here…” siger hun et par sekunder before the fact, fordi hun ved at hun om lidt vil skyde to vagter der står på spring et par meter nede ad den korridor, hun skal igennem for at nå sin makker.

Med sin kombination af indgående persontegning, kløgtig om end aldrig radikal samfundskommentar, og et flot realiseret, storladent plot, er The Ultimates ganske enkelt en af de mest underholdende og konsekvente superhelteserier de seneste tyve år. Den har visse svagheder, bl. a. en enkelt lidt generende hurtigløsning i forbindelse med den bjergtagende kamp mod skrullerne i klimakset og svækkes endvidere nok til en vis grad af den forhåndsviden, den store ’gensynsglæde’ den præsenterer nødvendiggør, men den er samtidig både intelligent, fræk, morsom og nøjagtigt så monumentalt anlagt som en flagskibstitel for en af USAs største pop-drømmefabrikker skal være.

Millar, Mark, Hitch, Bryan, Currie, Andrew & Neary, Paul (2001-2004). The Ultimates #1-13 (Vol. 1). New York: Marvel Comics.

På dansk: Ultimates begyndte sidste år (2003) at udkomme på dansk fra Serieforlaget (København), som Ultimates #1, der indeholdt nummer 1-4 serien.

[Juli 2004]



 

klik på billedet for at se det i en større version

klik på billedet for at se det i en større version

Captain America genfinder sit kald efter godt et halvt århundrede på is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klik på billedet for at se det i en større version

Tony Stark redegør for sine bevæggrunde.

klik på billedet for at se det i en større version

Et Ultimate husspetakel tager sin begyndelse.

klik på billedet for at se det i en større version

Thor nægter at løbe imperialisternes ærinde.

klik på billedet for at se det i en større version

Der kræves både koordination og snarrådighed, når man skal stoppe en amokløbende, liderlig Hulk.

klik på billedet for at se det i en større version

klik på billedet for at se det i en større version

klik på billedet for at se det i en større version

klik på billedet for at se det i en større version

klik på billedet for at se det i en større version

The Black Widow tager affære: Hollywood-action lydefrit oversat til tegneserieform.

Links:
Mark Millar

 

Læs også:
Artikel: Ground Zero

Tema: Superhelte
Tema: Britiske serieskabere i USA

 


tilbage til Anmeldelser


© 2004 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2004 the respective artists and authors. All rights reserved.