tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

EN ANOMALI
New X-Men #114-154 og New X-Men Annual 2001 af Grant Morrison, Frank Quitely, Leinil Yu, Igor Kordey, Ethan van Sciver, Phil Jimenez, Chris Bachalo, Marc Silvestri, m. fl.

Af Matthias Wivel

Som allerede beskrevet i Rackham, bibragte det dobbelte lederskift i Marvels top for nogle år siden, ikke blot forlaget, men hele branchen og superheltegenren, en længe tiltrængt saltvandsindsprøjtning. De nye i ledelsen var Joe Quesada, der overtog posten som chefredaktør, og Bill Jemas der blev forlagets nye direktør. Der var en stor sensationshunger og en masse bullshit over duoens ret kaotiske tid i toppen hos Marvel - tiltag som den infantile interne forfatterkonkurrence mellem de to og forfatteren Peter David, ’U-Decide,’ der bl.a. resulterede i Jemas’ tegneserietravesti Marville, den dilettantisk håndterede relancering af forlagets hedengangne Epic-imprint, der nærmest døde før det kom fra start, og afsløringen af baggrunden for læsernes kæledækkefigur nummer et, Wolverine, i Origin, hører blot til de øverste poster i de tos betydelige synderegister. Men for hver af den slags brølere, fik vi ting som den succesrige Ultimate Marvel-linie, en forfatterdrevet udgivelsesprofil, tegnet af dygtige folk som Mark Millar og Brian Bendis, og spændende eksperimenter som Peter Milligans og Mike Allreds X-Force / X-Statix (der dog blev skæmmet noget af den i sidste øjeblik stoppede Prinsesse Di-historie). Facit er grundlæggende, at Marvel i de to-tre år der gik inden Jemas blev forflyttet til andet arbejde og erstattet af den anderledes farveløse Dan Buckley, producerede nogle af bedste superhelteserier genren har set siden 80erne.

Den mest interessante, om ikke perfekte af disse var skotske Grant Morrisons ca. tre år lange run som forfatter på New X-Men, der muligvis er det nærmeste Marvel er kommet på original tegneseriekunst siden Frank Miller lavede Daredevil for dem i 80erne. Serien er endvidere emblematisk for Quesadas sans for kvalitet og mod på at satse – at gøre så skæv og idiosynkratisk en forfatter som Morrison ansvarlig for et af forlagets absolutte flagskibstitler i et år, hvor indsatsen var yderligere forhøjet på grund af den første X-Men-film, er et modigt træk af en slags, man ser alt for sjældent indenfor corporate comics. Valget blev ifølge Quesada selv truffet i erkendelse af, at hele X-Men-franchisen efter års udpining under hvad man med belæg kan kalde X-universets fader, Chris Claremont - og hans mange epigoner - trængte hårdt til et gennemgribende overhaul.

Paradoksalt nok er Morrisons New X-Men en kærlighedserklæring til Claremonts velmagtsdage som på forfatter på serien tilbage i de tidlige 80ere – dengang vore mutanter blev sat i streg af særligt John Byrne. Men ligeså paradoksalt er det, at resultatet er så markant anderledes end noget Claremont nogensinde har skrevet. Serien er et sofistikeret postmoderne remix af den ældre forfatters bedste ideer, kombineret med udvalgt silver age-gods fra seriens ældste inkarnation, omkalfatret med et ironisk, men også hengivent glimt i øjet til et tidssvarende X-univers og justeret i retning af det coolt bizarre.

Central for Morrisons fortolkning er ideen om mutanterne som en hastigt voksende minoritet, der i stigende grad sætter sit præg på verden i alt fra storpolitik til populærkultur. Han benytter her et af den tidligere forfatter udviklet plotelement om at mutanterne indenfor små 5 generationer vil erstatte den uddøende menneskerace, med mindre en kur mod den genetiske fejl der forårsager disse problemer findes. I den forbindelse introducerer han en fanatisk, ny-religiøs bevægelse, kaldet The U-Men, der for at overleve stjæler og transplanterer mutantorganer til sig selv – et stærkt koncept, der bibringer seriens grundlæggende Homo Sapiens / Homo Superior-modsætning en troværdig og tidssvarende kontekst. Et andet stærkt plotelement, Morrison tidligt kører i stilling, er den af en gigantisk mutantdræbende Sentinelrobot Holocaust-agtige udslettelse af de 16 millioner beboere i mutantkolonien Genosha (i story arc’en ”E Is for Extinction,” #114-116). En begivenhed Morrison desværre med typisk stakåndethed i første omgang afvikler lidt for summarisk, men senere vender tilbage til som motiverende subtekst for en række begivenheder, først i et rørende 9/11-mindenummer, der foregår i Genoshas ruiner (#132), siden i story arc’en ”Planet X” (#146-150), hvor den via et virkelig effektivt og elegant plottwist leder til den voldsomme omdannelse af Manhattan til en koncentrationslejr for mennesker.

Det centrale kup er imidlertid Morrisons skildring af Professors X’ skole som en regulær high school for mutanter, hvilket tilfører serien et stort og farverigt supporting cast af unge, ofte utilpassede af slagsen, der gør det muligt for ham at iscenesætte en række forskellige konfigurationer af det klassiske generationskonflikts- og coming-of-age-tema med et wierd twist, som giver det hele en overraskende friskhed. Dette kulminerer i hvad der nok er forløbets bedste story arc, ”Riot at Xavier’s,” (#135-138). En bande elever anført af en stærk telepat – Quentin Quire – og antændt af det dødsensfarlige mutantkraftforstærkende designer drug Hypercortisone D, danner i en flirt med Xaviers afdøde rival Magnetos fascistiske ideer og ansporet af Genosha-massakren og hvad der ligner et xenofobisk mord på en mutant-modedesigner, i bedste nynazistil en bande, der om natten tager ud i byen for at nakke nogle undermennesker og ender med at starte et voldsomt oprør på skolen. Med karakteristisk postmoderne legesyge, lader Morrison de unge klæde sig en uniform hentet tilbage fra den første Sentinel-historie i den oprindelige X-Men-serie (vol.1, #14, 1965), hvori et skræmmebillede af en mutant, der pisker nogle menneskeslaver, optræder i en avis (et billede der i øvrigt også samples af Kurt Busiek og Alex Ross i nostalgisvederen over dem alle, Marvels fra 1994).

Skildringen af skolens elever giver Morrison rig mulighed for at opfinde bizarre mutanter af enhver slags – der er fx den spinkle og usikre, jordbundne fugleunge Beak, de blonde telepatiske femlinger The Stepford Cuckoos, den lakoniske og småkvapsede enøjede nørd Basilisk, Martha, som er en superhjerne indelukket i en glaskugle og udstyret med en krone af hypodermiske sprøjter, Dummy der er en intelligent gasart hyllet i en hermetisk gummidragt (”A smart fart!” som Basilisk beskriver ham) og No-Girl, som kun eksisterer som rent koncept. Hvor eksempelvis Claremonts figurer uvægerligt besidder ”seriøse” superkræfter og mest af alt ligner tungsindige fotomodeller, fremstår Morrisons virkelig som mutanter.

Og det er på grund af denne opfindsomhed, snarere end det er i kraft af plottet, Morrison tager sine stik hjem. Stram plotning og narrativ konsekvens har aldrig hørt til hans stærke sider, og historierne her er da også fulde at plothuller, continuityfejl og løse ender – den allerede nævnte kæmpesentinel går uden forklaring, og off-screen, pludselig i stå efter endt gerning, og Professor X slipper uden anden forklaring end en lemfældig bisætning af med den mentalt dæmpende hjelm Quentin Quire og hans bande udstyrer ham med for at pacificere ham, mens et stykke gaffatape over hans mund skiftevis kommer og går. Men man tilgiver lettere en forfatter den slags synder, når han konstant overrasker med ideer som de Nanosentinels, der infiltrerer vore heltes blod. Eller figuren Fantomex, der er en slags John Woo-udgave af den klassiske franske pulpfigur Fantômas, symbiotisk udstyret med en organisk UFO-lignende organisme, E.V.A., han som ung holdt i et fuglebur og opfostrede med fyldte, schweiziske chokolader efter at have hostet den op den dag, hans stemme gik i overgang. Og decideret lettende er det, at Morrison ikke lader den kvælende kontinuitet, der i årevis har præget Marvel-universet komme i vejen for sine historier og sågar laver skæg med den her og der.

Men mest imponerende er hans figurtegning – der er ganske vist langt til raffinementet hos en Dan Clowes, men Morrisons X-Men fremstår ganske enkelt som langt mere nuancerede mennesker end de har gjort hos Claremont i mange år, og dette oven i købet på trods af, at Morrison helt undlader at bruge de tænkebobler og forklarende tekstkasser, hans forbillede overlæsser sine serier med. Midt i al galskaben tilfører Morrison med ganske underspillede midler figurerne en psykologisk realisme, der er sjælden i superheltesammenhæng og fungerer på præmisserne. Hans udgave af Hank McCoy / Beast, som tegneren, skotske Frank Quitely, til lejligheden har omdannet til et kæmpemæssigt kattevæsen, er et roligt og afklaret voksent menneske og således i stærk kontrast til tidligere fremstillinger af ham som hyperaktiv gavtyv, mens den oftest dyrisk skildrede Logan / Wolverine, der igen af Quitely givet et langt mere cool og civiliseret ydre end man er vant til, præges af en ro, man ikke har kendt hos ham under andre forfattere. Vi introduceres også til en ny figur, helbrederen Xorn, der er født med en babysol i stedet for sit hoved og besidder uanede kræfter, som han pacifistisk og altruistisk bruger i den gode sags tjeneste. Skildringen af hans forhold til de mange utilpassede elever på skolen, og den udvikling han gennemgår i relation til de andre på holdet, bliver i sidste ende en fascinerende udforskning af ideernes magt og hører til Morrisons største bedrifter som dramatisk forfatter.

Det er i sandhed voksne, modne superhelte vi har med at gøre, og det kommer mere end noget andet sted til udtryk i skildringen af den traditionelt hæmmede og lukkede Scott Summers / Cyclops. Dennes professionalisme manifesterer sig i en nærmest uhyggeligt kølig effektivitet med en tilhørende kostelig deadpan-attitude. Centralt for den soap, Morrison traditionen tro også skal gøre det til, er Scotts stigende tiltrækning til holdets mest lukkede og neurotiske medlem, den forfængelige isdronning Emma Frost, der i læserens øjne efterhånden forvandler sig fra forførende queen bitch til seriens mest sårbare og menneskelige figur. Jean Grey der – naturligvis, fristes man til at sige – gradvist og for 117. gang i X-Mens historie forandres til den almægtigt destruktive kraft The Phoenix, men denne gang skildres som værende i fuld, tilbagelænet kontrol over forvandlingen, fremstår med en nærmest overmenneskelig perfektion, der accentuerer og yderligere menneskeliggør Scotts usikkerhed og afstandtagen til hende. I historiens sidste story arc, ”Here Comes Tomorrow” (#151-154), som – i stil med Claremonts adskillige alternative ”Days of Future Past”-scenarier – er et kaotisk, totalt udsyret og desværre kun punktvist fungerende dystopisk fremtidscoda til den overordnede fortælling, afrundes denne kærlighedshistorie på overraskende elegant vis og bringer en flot fornemmelse af closure til den nok underholdende, men også meget forvirrende gang ramasjang, Morrison har udsat læserne for gennem sine år på serien.

Forløbets som helhed største svaghed er de skiftende tegnere. Dette var især grelt i løbet af første halvdel, der plagedes af forsinkelser og sjuskede fill-in-jobs fra andenrangstegnere som den klart Joe Kubert-inspirerede og ganske ferme men også noget lemfældige Igor Kordey og især den pedantiske Ethan van Sciver. Seriens visuelle arkitekt var fra starten den allerede nævnte Quitely, der med sin Moebius-møder-Corben-agtige stil hører til blandt de absolut mest originale og spændende tegnere i den amerikanske mainstream i dag og som bibringer hver af sine arbejder en sjælden klarhed og konkret tilgængelighed. Når Quitely tegner en figur der flyver, ser det virkelig ud som om han flyver – man fornemmer den luft der adskiller ham fra jorden – og han kan iscenesætte action som få indenfor denne, den mest actionprægede af alle amerikanske genrer. Derudover er han en opfindsom billedbegavelse, der fx bibringer pantomimeskildringen af Jeans og Emmas telepatiske rejse gennem den i koma henlagte Professor X’ sind (#121) en farverig og fantasifuld symbolik, som i sine bedste øjeblikke bringer mindelser om Jim Woodring. Og sidst, men ikke mindst, er han som allerede antydet en inspireret designer af såvel staffage som selve figurerne, der pludselig fremstår friske, til trods for de år ud og år ind har slået deres folder på siderne i de utallige X-seriehæfter, Marvel har udgivet i snart 40 år.

Quitelys manglende evne til at overholde de deadlines, der desværre rider de fleste corporate comics som en mare, resulterede som sagt desværre i, at et par af de tidlige story arcs rent visuelt tabtes på gulvet, mens der senere kom mere check på sagerne. Selvom ingen af dem er specielt fremragende tegneserietegnere, tilfører den ultramanierede Chris Bachalo story arc’en ”Assault on Weapon +” (#142-145) en manisk, poppet charme, mens Neal Adams / George Pérez-amalgatet Phil Jimenez forlener ”Earth X” med en tilpas dystopisk atmosfære og dramatisk elan til at det virker efter hensigten. Ja, selv den helt igennem gyselige Marc Silvestri synes som et passende valg til det totalt overstyrede og steroidepumpede fremtidsdrama, der afslutter hele balladen.

Morrison og Cos. New X-Men fremstår, til trods for de seneste års pæne antal eksperimenterende superhelteserier, som noget af en anomali. En besynderlig, men meget mindeværdig parentes i en tegneseriefranchise, der ellers for længst synes at have sikret sin egen irrelevans gennem års misligholdelse og svulmende overbud af middelmådighed. Men det er også en vital bekræftelse af styrken i et grundkoncept, der samtidig har sikret de anderledes banale, men effektive X-Men-film stor succes i biograferne verden over. Et rablende og skamløst amokløb gennem tidligere tiders konventioner og plotmodeller, der som sendt igennem et troldspejl afslører den dræbende effekt, en oprindeligt stærk forfatter – Claremont – ved årtiers dominans hinsides de gode ideer han startede ud med, har haft på Marvels måske sliddygtigste titelklynge. Det er skæbnens ironi, at selv samme Claremont nu er tilbage i førersædet og på bedste revisionistiske manér er ved at annullere alle Morrisons bidrag til X-universet og føre alt tilbage til det gamle. Intet af dette ændrer imidlertid på, at vi her har at gøre med en vital, tidssvarende og sjældent original superhelteserie, skrevet af en forfatter der med såvel denne serie, som det samtidigt forfattede, idiosynkratiske hovedværk The Filth (2003-2004), viser alle tegn på at have nået sin foreløbige kreative zenith.


Morrison, Grant, Quitely, Frank, Yu, Leinil, Kordey, Igor, van Sciver, Ethan, Jimenez, Phil, Bachalo, Chris, Silvestri, Marc, m. fl. (2001-2004). New X-Men #114-154 og New X-Men Annual 2001. New York: Marvel Comics. Opsamlet i: New X-Men Vol. 1: E Is for Extinction (2002), New X-Men Vol. 2: Imperial (2002), New X-Men Vol. 3: New Worlds (2002), New X-Men Vol. 4: Riot at Xavier's (2003), New X-Men Vol. 5: Assault on Weapon + (2003), New X-Men Vol. 6: Earth X (2004), New X-Men Vol. 7: Here Comes Tomorrow (2004). New York: Marvel Comics.

På dansk: Morrison& cos. New X-Men udkommer i øjeblikket i de danske X-Men-hæfter (København: Serieforlaget), oversat ved selveste Morten Søndergård. Flg. numre indeholder forløbig Morrisons run på serien: 113, 115,117,119, 121, 124 (2004), og resten kommer i 2005 i #125-134.

[Juli 2004]



 

klik på billedet for at se det i en større version

Frank Quitelys forside til New X-Men #116.

 

klik på billedet for at se det i en større version

klik på billedet for at se det i en større version

Frank Quitelys enkle, effektive og humoristiske tilgang til fortælling i billeder kommer til sin ret i actionsekvenser som denne fra New X-Men #138.

klik på billedet for at se det i en større version

Xaviers skole fortolkes som et regulært college for mutanter. Tegnet af Ethan van Sciver og Prentiss Rollins. Fra New X-Men #117.

klik på billedet for at se det i en større version

En af Xaviers fremmeste studerende udfordrer sin læremesters livsfilosofi og metoder. Tegnet af Frank Quitely og Tim Townsend. Fra New X-Men #135.

klik på billedet for at se det i en større version

Quires Omega-bande gør sig klar til en tur i byen.... Tegnet af Frank Quitely og Tim Townsend. Fra New X-Men #135.

klik på billedet for at se det i en større version

klik på billedet for at se det i en større version

På en udflugt kommer Xorns specielle klasse for utilpassede elever i problemer og må klare sagerne selv. Tegnet af Frank Quitely. Fra New X-Men #136.

klik på billedet for at se det i en større version

Den mystiske Fantomex i aktion. Tegnet af Chris Bachalo og Tim Townsend. Fra New X-Men #142.

klik på billedet for at se det i en større version

Helbrederen Xorn introduceres. Tegnet af Leinil Yu. Fra New X-Men Annual 2001.

klik på billedet for at se det i en større version

Den kølige Scott Summers udfører et medlidenhedsdrab. Tegnet af Frank Quitely og Tim Townsend. Fra New X-Men #115.

klik på billedet for at se det i en større version

Jean i fuld kontrol. Tegnet af Igor Kordey. Fra New X-Men #120.

klik på billedet for at se det i en større version

klik på billedet for at se det i en større version

Hank, Emma og Jean. Med ganske økonomiske midler konsoliderer Morrison tre af seriens centrale figurers personligheder i denne scene. Tegnet af Frank Quitely og Mark Morales. Fra New X-Men #116.

klik på billedet for at se det i en større version

Emmas menneskelighed kommer op til overfladen. Tegnet af Phil Jimenez og Andy Lanning. Fra New X-Men #139.

klik på billedet for at se det i en større version

Quitelys opfindsomhed og sans for design kommer til udtryk i denne sekvens. Fra New X-Men #121.

klik på billedet for at se det i en større version

Der filosoferes over mutation og evolution i den afsluttende story arc. Tegnet af Marc Silvestri, Joe Weems, Tim Townsend & Batt. Fra New X-Men #153.

Links:
Grant Morrison

Frank Quitely
X-Men fansite: The Xaxis

Sean Collins om New X-Men

Dirk Deppey (TCJ) om New X-Men: "X-Men... Retreat"

 

Læs også:
Artikel: Ground Zero

Tema: Superhelte
Tema: Britiske serieskabere i USA

tilbage til Anmeldelser


© 2004 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2004 the respective artists and authors. All rights reserved.