tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum


Hver måned transmitteres der fra Metabunkeren om dette og hint.
Dette er stedet, hvis man søger et et forkromet 'redaktionelt standpunkt'.


DET ER EN KOLD TID VI LEVER I

Men vi har det da nogenlunde her. På trods at de desillusionerende udsigter, Litteraturrådets snarlige nedlæggelse bibringer, er vi her på Rackham overbeviste om, at den danske tegneserie nok skal overleve, og i det lange løb endda komme til at trives. Her er ti gode grunde i vilkårlig rækkefølge:

 

Strid

Dansk tegneseries stadig mest opsigtsvækkende udøver startede i efteråret 2002 på sin daglige sribe i Politiken igen og synes at have gjort de bange anelser om nedgang i kvalitet til skamme - Strid er stadig lige god og vække stadig opmærksomhed. En fin ambassasør for mediet i de borgerlige, såvel som kulturradikale stuer rundt om i landet.

 

Politisk revy

Det litterære forlag står i dag i spidsen for tilrettelæggelsen og (gen)udgivelsen af gode danske tegneserier (Strid, Deleuran), og er forhåbentlig udtryk for en trend, der i fremtiden vil gribe om sig og som meget vel kan være med til at konsolidere tegneserien i det kulturelle landskab.

 

Kristian Lindberg

Berlingske sidder der en journalist med hjertet på rette sted og en oprigtig interesse for mediet. Med et par stykker til af hans kaliber - og lidt mere velvilje fra kulturredaktørerne over hele linien - kan man håbe på at mediet får den mediedækning, det fortjener.

 

Kurt Dunder & Co.

Det er stadig for tidligt at sige, om dette ambitiøse og prisværdige forsøg på at generobre børnepublikummet for mediet vil lykkes, men det nye blad har fået en fin start og vil forhåbentlig åbne øjnene på de bedre bemidlede instanser, der for længst burde have tænkt i baner analoge med dem chefredaktør Frank M. & Co. nu lægger for dagen.

 

Dragonball

En af de få gode ting Carlsen de seneste år har gjort, er at lancere japanske tegneserier på det danske marked, så det mærkes. Den kæmpesucces manga nyder i andre lande pt., synes så småt at være kommet til Danmark - kølige katte og fly girls ved at manga styrer!

 

Kølig Eksem og det andet fra undergrunden

Som Simon Petersen for nyligt har beskrevet det, er der grøde i den danske undergrund. En række unge serieskabere med et nærmest kamikaze-agtigt gå-på mod producerer danske tegneserier med stiv pik og morgenhår. Og de bliver ved.

 

Simon Bukhave

2002s mest imponerende debut, Ghost, er et skridt i den rigtige retning mod nye danske tegneserier af internationalt format. Måtte den blive det gulv, der før har været andres loft.

 

Mårdøn Smet

En af den hjemlige scenes tekniske mestre har netop signeret sin hidtil smukkeste og mest tankevækkende serie - en ti siders Stig & Marthahistorie, der snarest vil blive udgivet i en sammenhæng, der her forbliver uspecificeret. Serien højner standarden og minder om de kapaciteter, vi rent faktisk længe har haft herhjemme. Hvis nu bare nogle ville give Peter Kielland mulighed for at færdiggøre Jernpotte...

 

Fahrenheit gets busy

Den danske tegneseriescenes bedste forlag gennem godt ti år, synes at bevæge sig i mere fokuseret og progressiv retning. Godfather Paw M. barsler med interessante projekter, der hvis de bliver til noget helt sikkert vil højne profilen for danske tegneserieudgivelser.

 

Det var 9, fyld selv nr. 10 på... der er nok at tage af!

 

Carpe Diem!

 

Matthias Wivel

 

05/03/03
© Humanos SA

 


Tidligere Transmissioner


© 2002 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2002 the respective artists and authors. All rights reserved.