tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum

SAGSØGER STAN LEE MARVEL?

Kransekagefigur vil have større bid af kagen

Af Matthias Wivel

Stan Lee, der var chefredaktør og samlende kraft bag den revolution i amerikansk tegneserie, den såkaldte ’Marvel Age og Comics’ foranstaltede i løbet af 60erne, og som siden har været selskabets ansigt udadtil, kræver nu 10% royalties af de indtægter, Marvel i øjeblikket skovler ind på licensing til Hollywood.

 

Lee optrådte forleden i et indslag om tegneserier i nyhedsprogrammet 60 minutes. Her blev han spurgt om ikke han følte sig forbigået, når de figurer, han i sin tid var med til at skabe, nu indbringer Marvel store summer som grundmateriale til film, som Spider-Man, X-Men, de i 2003 premierende Daredevil, X2, Hulk, såvel som en lang række andre optnionerede projekter. Et spørgsmål han tydeligvis havde svært ved at svare på: ”Jeg prøver ikke at tænke for meget på det”, sagde en tydeligvis utilpas Lee.

 

Af en af Marvel for nyligt såkaldt 10-Q rapport (undertegnede aner ikke hvad det svarer til i DK, endsige hvad det præcis er) fremgår det, at Lee har truet sin arbejdsgiver om sagsanlæg, hvis ikke han tildeles 10%. Ordlyden i dokumentet er som følger:

 

Threatened  Action. 

The Company has received a written  claim by Stan Lee, Chairman Emeritus, asserting the threat of litigation, in the event the Company fails to pay him 10% of the profits  derived by the Company from the profits of the movies and television  programs (including  ancillary rights) utilizing the Company's characters, as provided in the Employment Agreement between the Company and Mr. Lee dated as of November 1, 1998. Pursuant to the terms of the Employment  Agreement, the  Company is currently paying Mr. Lee a salary of $1 million per year and believes that Mr. Lee's claim is without merit.  If Mr. Lee commences suit, the Company intends to vigorously defend such action.

 

Det fremgår således, at Marvel ikke mener at Lee, der pr. sin kontrakt (som også er indeholdt i dokumentet) årligt hæver en løn på $1 mio. fra Marvel for sin pr-indsats, har en sag og at de har til hensigt at forsvare sig mod ethvert sagsanlæg.

 

Lee er blot den seneste i rækken af en længere række serieskabere, der har forsøgt at opnå finansiel kompensation for figurer og historier, de som, hvad der i dag angiveligt svarer freelancere skabte til de de store tegneserieforlag DC og Marvel. Den mest kendte sag er Supermans skabere Jerry Siegels og Joe Shusters forsøg på at få del i de store indtægter, deres figur indbragte DC, som efter en lang, smertefuld proces, hvor mange af deres mest fremtrædende kolleger støttede dem, endte med at de opnåede en mindre pension fra forlaget.

 

Mere direkte relateret til Lees sag er hans Marvel-Age partner og kreative muse Jack Kirby, som i 70erne forsøgte at opnå anerkendelse for de mange figurer, han sammen med Lee havde skabt for Marvel og som Lee siden starten, og uden at gøre indsigelse, officielt er blevet krediteret som eneskaberen af. Den sag endte uden egentlig retssag og Kirby opnåede stort set intet andet en en ordentlig dosis desillusionerende frustration på grundlag af den. Til denne historie hører, at Lee, der dengang arbejdede for Marvel som pr-mand i Hollywood, på intet tidspunkt gik ind i debatten og talte sin tidligere kollegas sag.

 

I nyere tid har Marvel med succes vundet sager anlagt af Joe Simon, der forsøgte at få overdraget rettighederne til Captain America, som han  tilbage i 40erne havde skabt sammen med Kirby, og Marv Wolfman, der forsøgte at få del i de indtægter, Marvel siden hans fratrædelse har opnået på hans figurer, særligt Blade, der som bekendt også har været gennem Hollywoods vridemaskine.

[08/11/2002] 


Promo-billede til Lees kuldsejlede, uafhængige internetprojekt, Stan Lee Media, hvor han - som sædvanlig - slår sig op på ene mand at have skabt figurer, Jack Kirby og Steve Ditko har mindst ligeså stort krav på kreditering for.

Læs også:

Nyhed: Stor fremgang for Marvel

 

Links:
Mere: Pulse News

Mere: Newsarama

Marvel 10-Q rapport

marvel. com: rapporten i PDF-format

 

rackham.dks forum

 

tilbage til Nyhedsarkiv 2001-2002


© 2002 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2002 the respective artists and authors. All rights reserved.