tilbage til forsiden


skriv til Rackham
Leder
Nyheder
om Rackham
Butik
Postliste
Kontakt
Links
Tema
Artikelbase
Interviews
Essays
Anmeldelser
Dokumentation
Nekrologer
Debat
Forum


Gamle nyheder for de unge af sind. 

TODD McFARLANE ERKLÆRER SIG FALLIT
Den canadiske serieskaber bag tegneseriesuccesen Spawn er netop blevet idømt en erstatning på $15 mio. af Missouris Højesteret for at have påført NHL-hockeyspilleren Tony Twists omdømme skade og tabte indtægter ved at bruge dennes navn til en mafiaboss i sine serier og har nu indgivet en falliterklæring til USAs Bankruptcy Court. Erklæringen falder under den såkaldte Chapter 11-beskyttelse, hvilket betyder at han er beskyttet fra krav fra sine kreditorer mens han omorganiserer sin forretning. McFarlanes erklæring angiver firmaets aktiver til mellem $1 og 10 mio., hvilket deres samlede gæld klart overstiger. McFarlane fik i janaur afvist en kæring til Højesteret, der søgte beskyttelse under the Grundlovens First Amendment, dvs. ytringsfrihed, men fik den afvist.

Mere: Supreme Court of Missouri
Mere:
Newsarama
Mere: myway
MW 19/12/2004

JAN SOLHEIM ONLINE
Den danske supertegner Jan Solheim hjemmesides - www.solheim.dk - er nu online. Den rummer eksempler på såvel hans tegneserier, hans skitsebøger og hans animationsarbejde, som hans kommercielle bestillingsarbejde.
MW 17/12/2004

BERNARD LANSKY DØD
Den amerikanske bladtegner Bernard Lansky, der er bedst kendt for vittighedstegningen Seventeen, døde for nogle dage siden. Lansky blev født i Omaha, Nebraska i 1924 og flyttede med sin familie til San Diego i Californien i 1937, hvor han skulle komme til at bo det meste af sit liv. Han startede som stribetegner på skolebladet i San Diego High School, hvorfra han afgik direkte til hæren i 1943. Her deltog han som artillerist i invasionen i Ardennerne i 1944 og kæmpede bl.a. i den såkaldte 'Battle of the Bulge' i december 1944 - januar 1945. Hjemvendt fra krigen påbegyndte han en karriere som professionel blad- og serietegner og tilbragte bl..a. nogle år i Al Capps studie i New York, hvor han assisterede dennes stribe Li'l Abner. Hjulpet på vej af Gyldenspjæt-veteranen George McManus lykkedes det kam i 1955 at sælge sin egen vittighedstegning, Seventeen, til en avis. Det var en af de første serier af vittighedstegninger i den senere så populære genre om teenagere og deres forældre, og den var tegnet i en elegant, luftig streg, der kan minde om Hank Ketchams, om end mere kantet, eller sågar Mort Walkers, om end mere løs. Seventeen opnåede syndikering i godt 100 amerikanske aviser inden Lansky afsluttede den i 1976. Derefter helligede han sig den politiske satire som fast medarbejder på The San Diego Union, hvorfra han gik på pension i 1992.
Mere: Bernard Lansky
MW 16/12/2004

JIJÉ-MUSEET TIL SALG
Nogle af de lokaler, der lægger rum til det belgiske museum
tilegnet den klassiske serieskaber Joseph Gillain alias Jijé, er blevet sat til salg, og kan beses på ejendomsmæglersitet Immoweb. Museets direktør Francois Deneyer bekræfter overfor ActuaBD, at museet er i finansielle problemer, men at det ikke lukker. Han har personligt sat det privatejede museums lokaler til salg for at kunne dække dets gæld, men siger at han håber, at han i mellemtiden kan finde en anden løsning på problemet. Hans forhåbning er, at opnå støtte fra det belgiske kulturministerium, hos hvem han med afslag har søgt støtte siden museets åbning i 2001. Hvis ikke det lykkes at skaffe pengene, overvejer Deneyer at flytte museet til Wallonien, regionen hvori Marcinelle, der har lagt navn det den tegneseriestil Jijé har stået bedstefadder til, ligger. Deneyer siger han har været i kontakt med regionens president og at de umiddelbare tegn fra denne er lovende, så det kan måske være lettere at opnå offentlig støtte der. Deadlinen er foreløbig februar 2005.
MW 11/12/2004

HARRY HARGREAVES DØD
Den britiske karikaturtegner og illustrator Harry Hargreaves
, der er bedst kendt for sit arbejde for det hæderkronede humormagasin Punch, døde i sidste uge. Hargreaves blev født i Manchester i 1922 og leverede sit første professionelle job til Manchester Evening News i en alder af 14. Hans første arbejde i branchen blev som assitent for Hugh McNeill på Pansy Potter og andre serier til det klassiske tegneseriemagasin The Beano sidst i 30erne. Under krigen var han bl.a. udstationeret på Sri Lanka (dengang 'Ceylon') som del af luftvåbnet, og han leverede i disse år bl.a. tegninger til RAFs julekort. På hans CV de følgende årtier finder man bl.a. en periode i J. Arthur Ranks Gaumont Britishs animationsstudier (1946-50), arbejde på den hollandske stribe Marten Toonder (1953-61), avisstriben The Hayseeds (1968-80), og illustrationer af Michael Bonds Paddington the Bear til BBCs Blue Peter årsalbums (1969-80). Han arbejdede for Punch fra 1957-74, og skabte på bladets sider bl.a. sin kendteste figur, pantomime-cartoonfuglen The Bird.
Nekrolog: The Guardian
MW 11/12/2004

MARVEL SAGSØGER COMPUTERSPILSFABRIKANTER
Marvel Enterprises har netop lagt sag an mod det sydkoreanske softwarefirma NCSoft og det californiske ditto Cryptic Studios for med superheltespillet City of Heroes at have krænket deres ophavsret. Sagsanlægget går på, at spillets brugere, der designer deres egne superhelte, kan komme for tæt på Marvels figurer og tilmed frit kan kalde dem ved Marvels ophavsretsligt beskyttede navne (fx. 'Hulk', 'Wolverine', etc.). Sagsanlægget hævder, at City of Heroes har skadet Marvels fremtidige licensing-muligheder og kræver et beløb, der vil blive bestemt under en given retssag, i erstatning.
Man kan nu læse selve Marvels søgsmål i en PDF-version her.
Mere: USA Today
Mere: Newsarama
Mere: Wired
Mere: The Comics Reporter
MW 15/11 & 11/12/2004

STRID TILBAGE I POLITIKEN
Tilsyneladende uannonceret er Jakob Martin Strid nu igen dukket op på Politikens bagside med en daglig stribe, der foreløbig har handlet om alfa-danskeren "Flemming Fadøl". Det fremgår ikke tydeligt, om det kun er i anledning af julen, eller om han igen har skrevet en længere kontrakt med avisen. Striben kan læses nederst på Politikens hjemmeside.
MW 09/12/2004

PETER MADSEN UDSTILLER I BELGIEN OG FRANKRIG
I anledning af HC Andersen-jubilæet nøste år, har det belgiske tegneseriecenter/museum Centre Belge de la Bande Dessinée besluttet sig for at droppe den udstilling de havde planlagt til julen og i stedet vise en udstilling med Peter Madsens originaler til den nys udkomne Andersen-versionering Historien om en Mor, der også er udkommet på fransk. Udstillingen løber fra 14. december til 4 marts. Derefter vil den blive vist i Det danske hus i Paris fra 11. marts til 10. april.
Mere: Carlsens tegneserieavis
Central belge de la bande dessinée
Det danske hus, Paris
MW 06/12/2004

BOB HANEY DØD
Bob Haney, der var en af forlagets DCs mest prominente forfattere i 50erne og 60erne døde forrige uge. Haney blev født i Philadelphia i 1924 og tog sin uddannelse på Columbia University i New York. Han arbejdede allerede i 40erne som forfatter af genrelitteratur, og begyndte arbejdet med tegneserier i 1948. Indtil 1956, hvor han begyndte på DC, arbejde han for flere forskellige af forlagets konkurrenter - Fawcett, Standard, Hillman, Harvey, St. John, mv. Hos DC er han bedst kendt for sit arbejde med The Teen Titans og Metamorpho, som han var med til at skabe i 60erne, samt sine historier for Batman team-up-titlen Brave and the Bold, men hans bibliografi indeholder en langt mere omfattende liste af titler. Han forlod DC midt-80erne, hvor han en årrække havde gjort den som redaktør, og helligede sig derefter andre passioner, bl.a. sin store hobby som snedker.
Mere: Mark Evanier
MW 06/12/2004

IRWIN DONENFELD DØD
Irwin Donenfeld, søn af DC Comics' medstifter Harry Donenfeld, mangeårig Editorial Director og bestyrelsesmedlem for det store amerikanske tegneserieforlag, døde i sidste uge. Donenfeld blev født i 1926 i The Bronx, New York, og fik gennem sin far allerede fra en meget tidlig alder direkte kontakt til tegneseriebranchen. I 1948 blev han på traditionel nepotistisk vis ansat som Senior Executive på forlaget, og i årene 1952-56 var han Editorial Director og således forlagets øverste redaktionelle stemme, som i tæt samarbejde med den finansielt ansvarlige, Jack Liebowitz, var den der i sidste ende var ansvarlig for udgivelseslinien. Dette fortsatte indtil 1967 hvor han i forbindelse med DCs salg til Kinney National Services (der senere muterede og blev til Warner Communications) blev stemt ud af bestyrelsen. I sine senere år var han en vigtig stemme i sin hjemby, Westport, Connecticuts lokalpolitik.
Mere: Mark Evanier
DCs pressemeddelse: The Beat
MW 03/12/2004

MARTIN TOM DIECK OG PAUL GRAVETT I MALMÖ
På torsdag, 2. december, gæster et par prominente udenlandske gæster Serieskolan i Malmö
. Det drejer sig om den tyske tegneserieskaber Martin tom Dieck (Der Unschuldige Passagier, Hundert Ansicthen der Speicherstadt, Salut Deleuze!), der kl. 10.00 holder foredrag for skolens elever og andre interesserede, samt om den engelske tegneseriespecialist og mover/shaker Paul Gravett, der i sin tid redigerede den navnkundige antologi Escape og nu er aktuel med bogen Manga - 60 Years of Japanese Comics, som kommer for at holde et foredrag om britiske serier om eftermiddagen (tidspunkt ikke angivet), samt et om Manga i Skånes konstförening kl. 19.00. Adressen på skolan er Industrigatan 4, 4. sal. Desuden vil Micke Tegebjer fra Egmont Stockholm gæste skolan fredag.
MW 01/12/2004

DONOVAN COMICS PÅ BANEN MED FØRSTE UDGIVELSE
Donovan Comics er, som vi tidligere har skrevet om her på sitet (se nyhed 01/10/04), et nyt enmandsforlag, stiftet af Lars Rasmussen
, hvis hovedformål det er at udgive albumserier, de større danske forlag har lukket eller forsømt at udgive. Nu er første udgivelse på banen! Det drejer sig om Marshal Blueberry nr. 3, Blodig grænse, der kan købes i Fantask og via forlagets hjemmeside, og senere vil komme i normal boghandeldistribution. Tiltaget er, som Frank Madsen påpeger det i Seriejournalens forum, bl.a. interessant fordi det måske vil "...vise, at lukning af albumtitler kan være udtryk for andet end økonomiske overvejelser, f.eks. fejlbedømmelse af markedet eller for høje indtjeningskrav. Alt andet lige er det et eksperiment, der er værd at følge, da det enten vil sætte en tyk streg under de forklaringer, læserne af stoppede albumserier har fået fra forlagene de seneste 5-6 år, eller vise, at der er plads for populære fransk/belgiske albumserier, blot det gribes an på den rigtige måde."
MW 27/11/2004

DANSK UNDERGRUND HAR STARTET BOGKLUB
Det danske græsrodsforlag Dansk Undergrund, der gør sig i bøger, tegneserier, video o.a., har startet en bogklub, der giver nogle af de sædvanlige fordele ved at være medlem af en sådan, uden at man er forpligtet til at købe noget. Bl.a. får man en gratis udgivelse om året, tilbud på andre udgivelser og et medlemsblad. Medlemsskab koster Kr. 120,00 om året.
Mere: Dansk undergrund
MW 25/11/2004

STATENS KUNSTFOND FÅR NYE TREMANDSUDVALG
Kulturminister Brian Mikkelsen har nu, som det er kotume hvert tredje år, udpeget nye medlemmer og formænd for tremandsudvalgene under Statens Kunstfond. Kunstfondens formål er, sideløbende med Kunstrådet, at fremme dansk skabende kunst, hvilket de gør med større arbejdslegater, præmier, støtte til konkrete opgaver. mv. Under fonden finder man
otte udvalg, der næste år til sammen har ca. 78 mio. kroner til uddeling blandt danske kunstnere. Fondet har - i modsætning til det fhv. Litteraturråd, der nu er lagt ind under Kunstrådet - ikke traditionelt givet støtte til tegneserierelaterede projekter, men muligheden er der, og for interesserede kan det oplyses, at de tre personer i Litteraturudvalget, der sandsynligvis ville være det mest relevante i fh. t. de fleste tegneserieprojekter, er forfatter og journalist Bo Green Jensen (fmd.), forfatter Anne Marie Ejrnæs og professor Henk van der Liet (hol., Amsterdam).
Mere: Kulturministeriet
MW 18/11/2004

HIGHWATER BOOKS LUKKER
Ejeren af det lille canadiske/amerikanske kvalitetstegneserieforlag Highwater Books, Tom Devlin har netop meldt, at han indstiller sin udgivelsesvirksomhed omgående.
Han har ikke givet en nærmere forklaring, men oplyser at forlagets webside og dens salg af deres udgivelser fortsætter året ud. Highwater er kendt som udgiveren af tegneserier af bl.a. Brian Ralph, John Porcellino, Marc Bell, Mat Brinkman og James Kochalka, og havde en håndfuld spændende udgivelser på programmet for det nye år - bl.a. en engelsk udgave af franske Dupuy & Berberians selvbiografiske meta-tegneserie Journal d'un album, den talentfulde kunst- og minicomicsveteran Brian Chippendales første 'officielle' bogudgivelse Maggots og den grafiske anarkist Ben Jones første ditto, SMB3. Disse udgivelser må nu finde sig et nyt hjem.
Mere: Comics Reporter
Highwater Books
MW 18/11/2004

DISNEY KØBER CROSSGEN
Det kuldsejlede tegneserieforlags properties finder nyt hjem

Af Matthias Wivel
MW 16/11/2004

SONJA RINDOM DØD
Den første danske Anders And- og Disney-tegneserieoversætter (mellem 1949-82), Sonja Rindom døde i fredags godt en måned før sin 100-års fødselsdag. Rindom er den folkekære oversætter, der særligt i sine versioneringer af Carl Barks' historier glimrede med sit sproglige vid og sit talent for tilførslen af en særlig dansk sensibilitet. Hun lagde vendinger som "Milde Mammon" i Onkel Joakims næb, gav Anders Ands nevøer de ualmindeligt inspirerede danske navne Rip, Rap og Rup, og hun oversatte Anders' lavinefremkaldende
blueshit til en regulær dansk schlager, "Den hulkende sømand", som ethvert dansk barn mellem 9 og 99 kan fremføre i søvne: "Oh skænk mig en grav ved det isgrønne hav, hvor kun bølgerne hører min gråd!" Oh, the humanity! Rackham arbejder på en ordentlig nekrolog, men nøjes i mellemtiden med at ønske god rejse til Langbortistan.
MW 15/11/2004

KOMIKS.DK!
Rackhams officielle festival-reportage
Af T. Thorhauge
TT 15/11/2004

MANGISMO - DET NYE DANSKE MANGAFORLAG
Så er det blevet officielt: Danmark får snart et helt nyt forlag, der specialiserer sig i manga og gerne skulle have sine første udgivelser i handelen foråret 2005. Mangismo, som forlaget hedder, er stiftet af Jesper Holm og Helle Nielsen, hhv. tidligere direktør for Carlsen og tidligere chef for Carlsens børnebogklubber. Holm bringer sine erfaringer som en af hovedkræfterne bag igangsættelsen af Carlsens stærkt succesrige mangalinie for nogle år siden, til sin nye virksomhed. Rygterne om det nye, kommende forlag har nogen tid svirret i miljøet, men på den nys overståede tegneseriefestival, Komiks.dk, gjorde Holm og Nielsen det officielt fra manga-oversættelses- og konsulentvirksomheden Mangamanias stand. Sidstnævnte oplyser, at Mangismo vil satse på at være "mindre mainstream" end Carlsen og Egmont.
MW 15/11/2004

ET PAR VÆGTIGE TEGNESERIEUDGIVELSER FRA CARLSEN
Efter mange års venten er Peter Madsens Historien om en mor endelig udkommet. Projektet har gennem tiden ændret sig flere gange, men er endt med at være et album på 60 sider i Madsens karakteristiske malede stil, som man kender den fra Menneskesønnen og Johannes Møllehave-samarbejdet Signes jul. Udstyret og reproduktionen er som sædvanlig i top; det er forlaget Carlsen der står bag udgivelsen, som i øvrigt udsendes samtidig i Norge og Frankrig. Samtidig
har forlaget netop udsendt 20. og sidste bind af Katsuhiro Otomos kæmpeopus Akira. Dermed er der sat punktum for en af de seneste ti års mest imponerende tegneserieudgivelser på dansk. Skønt selve fortællingen formelt set blev afsluttet i forrige bind, har læsere konstant været nervøse for om projektet nu ville blive fulgt til dørs, jf. bl.a. de forsinkelser samtryksproduktionen forsagede, samt Bone-seriens ulykkelige skæbne. Bind 20 består af ’ekstramateriale’, primært illustrationer og artikler, og koster kr. 139,50.
TT 15/11/2004

HARRY LAMPERT DØD
Harry Lampert, der bl.a. var den oprindelige tegner af The Flash, er netop død af en hjerneblødning efter længere tids skrantende helbred. Lampert debuterede som så mange af sine samtidige som professionel tegner i en alder af 16 i Fleischers animationsstudier, hvor han bl.a. arbejdede på en række Betty Boop-tegnefilm. Han begyndte imidlertid hurtigt også at tegne serier ved siden af, hvilket førte til skabelsen af den figur, han er bedst kendt for, The Flash, sammen med forfatteren Gardner Fox. The Flash debuterede i 1940 i Flash Comics #1, hos All-American (der senere skulle blive en del af DC Comics), men Lampert blev kun på serien fem numre, hvorefter han primært arbejdede på humorstriber. Senere forlod han tegneseriehæfterne helt og leverede i en årrække vittighedstegninger til diverse aviser og magasiner, hvorefter han begyndte at arbejde i reklamebranchen og der fik en sådan succes, at hans stiftede sit eget bureau.
Nekrolog: Mark Evanier
MW 15/11/2004

THIERRY CAPEZZONE TRÆDER UD AF KOMIKS.DKs BESTYRELSE
Oven på en succesrig første festival, har en af hovedkræfterne besluttet sig for at sige stop
Af Matthias Wivel
MW 15/11/2004

SHUEISHA ANNONCERER ÆNDRINGER I TEGNESERIE OM NANJING-MASSSAKREN
Efter intens kritik fra mange sider, har det japanske tegneserieforlag besluttet sig for at censurere kontroversiel tegneserie
Af Matthias Wivel
MW 11/11/2004

TEGNESERIER PÅ BOGFORUM
Bogforum byder som sædvanlig på en række attraktive tegneserierelaterede begivenheder
Af Matthias Wivel
MW 07 & 09/11/2004

NYT TEGNESERIECENTER ÅBNER I BRUXELLES
En af Europas ubestridte tegneseriehovedstæder beriges til maj næste år med endnu en tegneserieinstitution, det stort anlagte kulturcenter "Nine City", der - iflg. det belgiske nyhedssite ActuaBD - bl. a. vil komme til at rumme et galleri for såvel tegneserieoriginaler som "3D-objekter" (hvad så det end skal betyde), en tegneserieforretning, en række kursus- og konferencelokaler, samt en stor restaurant/café, hvor der tilsyneladende vil forefindes tegneserier. Præcis hvad centrets profil i forhold til det store belgiske tegneseriemuseum Centre Belge de la Bande Dessinées i samme by vil være, står ikke helt klart.
MW 09/11/2004

RACKHAM PÅ KOMIKS.DK
Rackham er repræsenteret på Komiks.dk-festivalen med verdens mindste stand. Her vil det desværre ikke være muligt at købe det kommende og længe ventede Rackham #6 (snart, snart...), men til gengæld vil man kunne komme til at bese nogle hovederne bag alle ordene up front: således vil Rackham-standen på skift blive varetaget af bl. a. tegneserieskaberne Henrik Rehr, Allan Haverholm og Cav Bøgelund, kommende skribenter Andreas Gregersen og Steffen Maarup, og, ikke mindst, redaktør T. Thorhauge. Sidstnævnte vil i øvrigt interviewe hovednavnet Jeff Smith på podiet søndag den 7. nov, klokken 13.00-14.00. Vel mødt på Komiks.dk!
TT 03/11/2004

NYT KAPITEL I MARVELS SAGSANLÆGSSAG MOD DISNEY
Marvel sagsøgte juli måned Disney på grund af uenighed i forbindelse med udbetaling af godt $55 mio. i royalties i forbindelse med underholdningsgigantens forvaltning af Marvels figurer i TV-animationssammenhæng. I fredags tilføjede Marvel endnu et relateret sagsanlæg, denne gang for at sikre sig de licensrettigheder, Disney mener at have overtaget da de opkøbte Marvels oprindelige samarbejdspartner i TV-ammenhæg, Fox Family Worldwide.
Mere: Reuters
MW 02/11/2004

PROGRAMMET FOR ANGOULÊME 2005 OFFENTLIGGJORT
Programmet for den 32. tegneseriefestival i Angoulême, der afholdes d. 27-30 januar 2005 og præsideres af den schweziske serieskaber Zep (Titeuf), er netop blevet offentliggjort. Der bydes, udover den givne Zep-retrospektiv, på udstillinger med Blake & Mortimer, Claire Wendling (Lumières d'Amalou), Dave Cooper (Weasel), samt en retrospektiv Disney-udstilling. Derudover hædres Hugo Pratt på ti-året for sin død ved natlige projektioner af hans serier på byens rådhus. Blandt de internationale gæster finder man Eddie Campbell (Bacchus, Alec), art spiegelman (Maus), Milo Manara (Klik-toris! mv.), Craig Thompson (Blankets) og den japanske gekiga-pionér Yoshihiro Tatsumi.
Mere: BD Angoulême
MW 27/10 & 2/11/2004

LOISEL OG MADSEN SIGNERER I FARAOS CIGARER
Regis Loisel, manden bag Jagten på tidsfuglen og Peter Pan, gæster som bekendt Danmark i forbindelse med Komiks.dk-festivalen næste weekend. I den anledning slår han også vejen forbi Faraos Cigarer, hvor han vil signere albums sammen med vor egen Peter Madsen, der meget snart er aktuel med sin adaptation af HC Andersens Historien om en mor. Arrangementet løber af stablen på fredag d. 5 kl. 16.00 i Cigarforretningen i Klosterstræde 22 i København.
MW 30/10/2004

MARVEL OFFENTLIGGØR SIT TREDJE KVARTALSREGNSKAB
Marvel netop offentliggjorte tredje kvartalsregnskab viser en betydelig nedgang i det samlede overskud i forhold til sidste kvartal
- $34,4 mio. fra $63,2 mio. - hvilket primært skyldes, at de i sidste omgang havde et skattefradrag på $24.3 mio. Indtægterne var imidlertid højere denne gang - $135 mio. overfor $84,5 sidste kvartal. Det måske mest interessante ved regnskabet i tegneseriesammenhæng er, at salget af tegneserier og relaterede publikationer er fortsat stigende og således i dette kvartal er steget med 15%, med en 5% stigning i samlet output - 12,4 mio. enheder.
Mere: Businesswire
M
ere: Reuters
Mere: Newsarama
MW 28/10/2004

SCHULZ DEN ANDENRIGESTE 'DEAD ENTERTAINER'
Det amerikanske branchemagasin Forbes har netop offentliggjort en liste over de ti mest indbringende forretninger efter afdøde folk i underholdningsbranchen, og Radisernes Charles M. Schulz ligger på en klar andenplads med $35 mio. i indtægt årligt - foran J. R. R. Tolkien med $23 mio. og kun overgået af Elvis med $40 mio. Indtægterne skyldes selvsagt i alle tilfælde i overvejende grad merchandise og spin-off-produkter snarere end ophavsmændendes kreative frembringelser. I sidste uge offentliggjorde Forbes endvidere en liste over de ti mest indbringende fiktive figurer, en liste Mickey Mouse anførte med en årlig indtjening på $5,8 mia.
Forbes' Schulz-profil
MW 27/10/2004

DISNEYEJET AMERIKANSK FORLAG PÅ MANGAVOGNEN
Forlaget Hyperion Books, der er Disneys amerikanske hovedforlag, har netop sikret sig rettighederne til den japansk fødte, amerikansk bosatte mangaka Misako Takashimas serier, foran forlag som Henry Holt, Scolastic, Marvel og Nickelodeon. En stor spiller melder sig på den hastigt voksende amerikanske mangascene...
Mere: ICv2
MW 27/10/2004

DUPUIS SLÅR TINLOTS STILLING OP
Det belgiske serieforlag Dupuis, der i forrige uge fyrede Thierry Tinlot som chefredaktør af deres flagskibsmagasin Spirou (se nyhed 14 & 17/10/04), har netop slået den nu ledige stilling op. Læs opslaget her.
MW 27/10/2004

NY AMERIKANSK TEGNESERIESKOLE ÅBNER
James Sturm, serieskaberen bag bl.a. Golem's Mighty Swing, er hovedinitiativtageren bag The Center for Cartoon Studies - en ny skole for serieskabere, der slår dørene op for sine første studerende i efteråret 2005. Skolen bliver således kontinentets anden, specifikt tegneserieorienterede skole, men har et anderledes fokus end den over 20 år gamle Joe Kubert School; Sturm: "I do think CCS will differ from the Kubert school in a few ways. For starters, CCS emphasizes self-publishing. This emphasis obviously means the teaching of a lot of marketable skills but more importantly it allows the students to disseminate their work regardless whether they get hired by Marvel or DC or possess a more “commercial” style.". Sturms initiativ bakkes op af en række vægtige skikkelser i det amerikanske tegneseriemiljø og har således fået Will Eisner, art spiegelman, Scott McCloud og Diana Schutz til at sige ja til at sidde i sin rådgivende bestyrelse.
Center for Cartoon Studies
Interview med Sturm: Newsarama
MW 25/10/2004

RACKHAMS ABONNEMENTSORDNING LUKKER
Efter grundige overvejelser har Rackhams redaktion besluttet at lukke for vores abonnementsordning. Bladet udkommer, som mange har bemærket, simpelthen for sporadisk til vi synes det giver mening. Det snarligt udkommende Rackham #6 bliver således det sidste nummer, der udsendes som del af abonnementsordningen
og vil, da dets omfang i sidetal er det samme som tre normale numre og dets salgspris overstiger vores abonnementspris på Kr. 110, udgøre samtlige abonnenters restance. Vi håber disse dispositioner vil blive mødt med forståelse, og vil fortsætte med at gøre vores bedste for bringe jer det bedste indenfor dansk tegneseriekritik. Vi opfordrer endvidere alle til at tilmelde sig vores nyhedsbrev gennem hvilket vil vil holde jer opdateret om fremtidige udgivelser og aktiviteter.

Hermed en stor tak for jeres interesse og støtte,

Redaktionen
MW 24/10/2004

STRID VINDER DEN DANSKE PRIS I DEN NORDISKE BILLEDBOGSKONKURRENCE
Den famøse danske tegneserieskaber og børnebogstegner Jakob Martin Strid er netop blevet annonceret som den danske vinder af Den nordiske billedbogskonkurrence, som har været udskrevet af Gyldendal i samarbejde med forlag i Finland, Sverige og Norge. Strid er vinder blandt 400 indsendte danske bidrag for bogen Lille Frø, og juryen motiverer bl.a. valget således: "Jakob Strid indsætter det barnlige oprør i billedbogens univers uden overflødige dikkedarer. Historien er rystet lige ud af ærmet og serveres for læseren med tegninger, som bobler af syret humor." Strid modtager som del af prisen Kr. 50.000, udgivelsen forventes af være klar i april 2005. Den overordnede nordiske vinder af konkurrencen blev iøvrigt det finske makkerpar Jukka Laajarinne (tekst) Martti Ruokonen (ill.) for bogen Mummon Kone ("Mormors maskine").
Pressemeddelelse: Gyldendal
MW 21/10/2004

FRÉMOK LANCERER GRATISBLAD MED TEGNESERIER
Det fransk-belgiske forlag Frémok lancerer som del af forlagssammenslutningen Les Litératures pirates nu et gratisblad, Grénade, der skal udkomme hver anden måned og i 15.000 eksemplarer vil blive distribueret til boghandlere, biblioteker, cafeer, mv. i de to lande. Bladet kommer til at indeholde redaktionens bud på såvel de mest interessante samtidstegneserier, som prosa, lyrik, og kritisk redaktionelt indhold. I forbindelse med udgivelsen af bladet, arrangerer forlæggerne diverse oplæsningsarrangementer og foredrag. Grénade #1er nu udkommet og man kan bestille abonnement på Les Litératures og tilmelde sig deres mailingliste.
Mere: Frémok
Les Litératures pirates
MW 12/09 & 21/10/2004

IRV NORVICK DØD
Den amerikanske tegneserietegner Irv Norvick er død i en alder 88. Norvick var en af mediets veteraner og tegnede siden sin debut på Harry "A" Cheslers tegnestue i 1939 et utal af serier, først for forlaget MLJ, siden for DC. For sidstnævnte tegnede han primært superhelteserier, bl.a. Batman i slutningen af 60erne og begyndelsen af 70erne, men han er nok bedst kendt for de krigsserier han tegnede for redaktøren og forfatteren Robert Kanighers Our Army at War i løbet af 60erne.
Nekrolog: Mark Evanier
MW 18/10/2004

ISAAC PERLMUTTER UDNÆVNT TIL MARVELS CEO
Isaac Perlmutter, der er næstformand i Marvels bestyrelse og selskabets største aktionær, er af bestyrelsen nu blevet udnævnt til Chief Executive Officer (CEO) for selskabet. Perlmutter, der erhvervede sig aktiemajoriteten i selskabet i 1990 og har været involveret i ledelsen af det siden, erstatter Allen S. Lipson på den post sidstnævnte har bestridt siden januar 2003.
Pressemeddelelse: Pulse
MW 18/10/2004

SPIROUS CHEFREDAKTØR FYRET
Thierry Tinlot, der har været chefredaktør for det hæderkronede belgiske tegneseriemagasin Spirou (i hvilket serien vi på dansk kender som Splint & Co. har hjemsted) siden 1993, er netop blevet fyret af udgiveren, forlaget Dupuis. Dette sker til trods for at han støt har holdt bladets oplag omkring de 100.000 og en officiel forklaring foreligger endnu ikke. Tinlot gæster iøvrigt tegneseriefestivalen Komiks.dk i København d. 5-7 november, hvor han bl.a. holder et foredrag om den franske tegneseriebranche.
Mere: ActuaBD
MW 14 & 17/10/2004

SPX & ICAF 2004
Festivalreportage

Af Matthias Wivel
14/10/2004

PETER SNEJBJERG PÅ NØRREBRO BIBLIOTEK

Nørrebro bibliotek åbnede på Kulturnatten d. 8 oktober en Snejbjerg-udstilling, der sætter fokus på hans seneste store værk, The Light Brigade (udgivet af DC/Vertigo og på vej på dansk fra G. Floy Studio under titlen Lysbrigaden), løber til starten af november. I forbindelse med udstillingen holder Snejbjerg et foredrag om sit medie d. 25. oktober kl. 19.00. Snejbjerg er i det hele taget i vælten i øjeblikket - udover den amerikanske og den danske udgave af The Light Brigade, er hans Batman-fortælling Detective 27 i sommers udkommet på dansk fra Serieforlaget, og en dansk udgave af nøgleværket Lords of Misrule er endelig på vej på dansk fra forlaget Fahrenheit under titlen De underjordiske.
Mere: Nørrebro bibliotek
Peter Snejbjerg
G Floy Studio
Fahrenheit
MW 14/10/2004

CHRISTOPHER REEVE DØD

Skuespilleren Christopher Reeve, der spillede hovedrollen i de 4 Superman-film (1978, 1980, 1983 & 1987), døde i søndags. Rackham bringer snart en nekrolog.
Nekrolog: Politiken
Tribut: BBC
MW 14/10/2004

NYT DANSK GRÆDSRODS-SERIEFORLAG
Donovan Comics er et nyt enmandsforlag, hvis hovedformål det er at udgive tegneseriealbums, de større danske forlag har forsømt at udgive. Manden bag, Lars Rasmussen, har startet forlaget i irritation over at hverken Bogfabrikken eller Carlsen har udgivet tredje bind i den ellers påbegyndte Marshal Blueberry-serie, hvilket han således nu selv gør. Forhåbningen er, at det i fremtiden kan blive til flere udgivelser. Marshal Blueberry 3 skulle efter planen komme her til efteråret og vil komme til at koste kr. 89,95.
Mere: Seriejournalen
Donovan Comics
01/10/04

BELGISK HERGÉ-MUSEUM UNDER OPBYGNING

Charles Dierick, direktør og kunsterisk bestyrer for det belgiske tegneseriemuseum Centre Belge de la Bande Dessinée, har netop annonceret at han tager sig et sabbatår fra posten for at dirigere de allerede igangværende forberedelser - et samarbejde mellem Fondation Hergé og L'Université Catholique de Louvain-la-Neuve - af et nyt belgisk museum tilegnet Tintins skaber.
Mere: afNews
30/09/04

RACKHAM RELOADED

rackham.dk har, som nogle nok har bemærket, været i dvale i over to måneder. Dette skyldtes i første omgang et harddisknedbrud hos Kaliffen, den flygtige Fetabaron, og siden at vi, fordi sitet alligevel ikke havde været opdateret ret meget i månederne før det, foretrak at vente til vi kunne præsentere endnu en grundig opdatering - vores største nogensinde - som således falder godt to år efter vi først gik online. Check en oversigt over alle vore opdateringer, der omfatter interviews, anmeldelser (inklusive en ny kortformssektion for hurtige anmeldelser), linselus en masse og alle de andre goodies, I er vant til fra Rackhams side, på vores forside. Og så skulle vi hilse at sige, at vi fra nu af gerne skulle være kørende på normal vis igen.
25/09/04

INFANTINOS SAGSANLÆG MOD DC AFVIST

Tidligere på året lagde den mangeårige DC-tegner og tidligere direktør og chefredaktør, Carmine Infantino, sag an mod sin forhenværende arbejdsgiver for ophavsretten til en række figurer han som freelancer i perioden 1943-67 havde været med til at skabe og havde designet for forlaget - deriblandt først og fremmest den i 60erne relancerede Flash, samt en del af skurkene fra samme serie. Infantino sagsøgte om en erstatning på $400.000 for DCs brug af figurerne, men har nu besluttet sig for selv at lade sagen afvise af New Yorks Southern District Court. Grundene hertil fremgår ikke, og han kan indenfor reglerne, hvis han vælger det, rejse sagen igen.
Mere: Newsarama; for en opsummering af sagen, se her
25/09/04

LES HUMANOÏDES ASSOCIÉS TILBAGE PÅ FRANSKE HÆNDER
Den franske filmproducent Pierre Spengler, hvis portefølje spænder fra Superman 1 & 2 til Emir Kusturicas Guldpalmebelønnede Underground, har netop købt det hæderkronede tegneserieforlag Humanoïdes Associés. Forlaget, der stiftedes i 1974 af en gruppe serieskabere (bl.a. Jean-Pierre Dionnet og Moebius), kommer således tilbage til Frankrig efter ca. halvandet årti i Schweiz. Om dette kommer til at påvirke dets indtog i USA og samarbejde med DC Comics, og om den nu tidligere schweiziske ejer, Fabrice Giger, fortsat kommer til at spille en rolle i administrationen af forlaget, vil tiden vise.
Mere: actuaBD
19/9/04

Mo’ MoCCA

The MoCCA Art Festival 2004

Af Matthias Wivel

25/09/04

DEN KOMPLETTE CARL BARKS PÅ TRAPPERNE

Egmonts udgivelse af den komplette Carl Barks i Skandinavien er endelig på trapperne. TEGN meddeler, at samlingen vil blive på 30 bind og bl.a. vil indeholde ucensurerede versioner af de historier, der oprindeligt blev tegnet om i USA. Prisen i Norge bliver på 500 NKr. pr. bind, hvilket betyder en samlet pris på ca. Nkr. 15.000 og samlingen sælges kun pr. abonnement. Rackham følger udviklingen og håber på snarest at kunne meddele mere omkring dens udgivelse herhjemme. Kort efter denne nyheds offentliggørelse, lancerede serieforlaget et specielt webiste tilegnet den danske udgivelse af Carl Barks Samlede Værk.

Mere: TEGN

Debat: Rackham.dks forum

13/06/04 & 30/8/04

OM OVERGANGEN TIL KUNSTRÅDET
Peter Snejbjerg, tidl. i Litteraturrådets tegneseriepulje, fortæller om den nye ordning

Af Matthias Wivel

28/02/04

 

RACKHAM VAR NEDE

Natten til fredag var rackham.dk nede i ca. 6-8 timer pga. endnu et uforklaret nedbrud hos vores internetudbyder BuyDomains.dk. Vi beklager afbrydelsen.

28/02/04

 

McFARLANE TABER APPELSAG MOD GAIMAN

McFarlane har intet krav på Miracleman-rettigheder

Af Matthias Wivel

26/02/04

 

ALBERT CHARTIER 1912-2004

Den Québec'ske serieskaber, der debuterede med serien Bouleboule, som han i 1937 tegnede første episode af til manuskript af journalisten René Bouvin, er død. Chartier leverede bl.a. en lang række illustrationer til en de canadiske dagblade og magasiner de følgende årtier, og samarbejdede endvidere med den skønlitterære forfatter Claude-Henri Grignon mellem 1950 og 1972, hvilket bl.a. førte til serien Séraphin, l'Ours du Nord (1954). Chartier er imidlertid bedst kendt for den humoristiske stribe Onésime (1943-2002), som var en humoristisk beskrivelse af udviklingen af det moderne Québec'ske samfund og den moderne livsstil der fulgte deraf.

Nekrolog af Jet Heer

Nekrolog: BDZoom

26/02/04

 

JIM VALENTINO TRÆDER TILBAGE SOM IMAGE-DIREKTØR

Serieskaberen Jim Valentino (Shadowhawk), som var en af stifterne af det succesrige amerikanske tegneserieforlag i 1992 og har bestyret posten som direktør i en årrække er blevet gået fra posten af sine partnere i bestyrelsen og vil blive erstattet af medstifteren Erik Larsen (Savage Dragon). Den officielle forklaring er, at bestyrelsen gerne vil udforske "nye veje", snarere end et eller andet specifikt forhold omkring Valentinos arbejde. Spekulationerne vil vide, at det nedadgående salg og forfejlede markedsføringsstrategi af såvel creator-owned bestsellere som Brian Bendis Powers og den skrottede serie Run af de hotte serieskabere Mark Millar og Ashley Wood, såvel som af franchise-produkter som den i første omgang så populære genoplivning af 80erkoncepter som Transformers, Thundercats og Masters of the Universe, har spillet en væsentlig rolle for beslutningen. Valentino fortsætter som partner i forlaget.

Mere: Newsarama

Interview med Erik Larsen: Comic Book Resources

Images officielle pressemedelelse

20 & 23/02/04

 

JAMES SIMPKINS 1910-2004

Den Canadiske tegner, der skabte den nok kendteste canadiske cartoon-figur, Jasper the Bear døde for et par uger siden. Simpkins var del af en mindre gruppe tegnere, der også talte folk som Peter Whalley, Doug Wright, Len Norris og Jimmy Frise, som var med til at definere canadisk humortegning i begyndelsen af 50erne på et tidspunkt, hvor Canada ikke rigtig havde en egenidentitet på dette område. Jasper the Bear var fra starten tænkt som en særligt canadisk figur, der var både tidssvarende og morsom. Hans dukkede op bladet Maclean's Magazine i 1948, hvor hans skulle optræde i over 30 år. Simpkins arbejde hele sit liv som freelancer og leverede således tegninger til en lang række aviser og publikationer.

Nekrolog skrevet af serieskaberen Seth: National Post

Om Simpkins: Canadian Cartoonist's Society

11/02/04

JULIUS SCHWARTZ

1915-2004

Af Matthias Wivel

11/02/04

 

GHADAFI-REGERINGEN FÅR MAROKKANSK BLADREDAKTØR SAGSØGT

Den marokkanske redaktør af avisen al-Usbuai, Mustafa Alaui, skal for en domstol for at have forulempet Libyens diktator Muammar Ghadafi med en bladtegning, der kommenterede dennes nylige beslutning om at opgive produktionen af masseødelæggelsesvåben. Tegningen viste en silhuet med bukserne nede om benene, hvilket Ghadafi tog sig så nær, at han klagede til den marokkanske konge Muhammed VI, der nu har iværksat retssagen, som er planlagt til at finde sted 5. marts. Alaui har før været i vanskeligheder med den marokkanske regering og blev for nyligt, sammen med en lang række andre journalister og avisfolk (deriblandt Ali Lmrabet, hvis sag Rackham har fulgt de seneste måneder), benådet for en betinget fængselsdom på et år for at have "opfordret til vold."

Mere: Al Jazeera

11/02/04

 

DARK HORSE KØBER STUDIO PROTEUS

Dark Horse Comics har netop annonceret, at de køber mangatilrettelæggerfirmaet Studio Proteus, der har produceret broderparten af Dark Horses mangaudgivelser siden de startede med at udgive japanske tegneserier i 1988. Studio Proteus' direktør, Toren Smith, trækker sig fra posten, men har til hensigt at fortsætte med at oversætte manga for Dark Horse.

Mere: The Pulse

06/02/04

 

STOR VÆKST PÅ DET AMERIKANSKE MANGA-MARKED

Parallelt med udviklingen i Europa var 2003 også i Nordamerika et enormt vækstår for udgivelsen og salget af manga. Ifølge ICv2 News viser den seneste markedsanalyse, at væksten på området har ligget mellem 75-100% og at omsætningen hos forhandlerne i 2003 lå på ca. $100 mio. En væsentlig del af det nye publikum, der derved er kommet i tale er, ifølge rapporten, unge piger. Rapporten viser endvidere, at væksten også har været stor indenfor det langt større marked for anime, hvor den lå på 10-20% og udgjorde et marked på $500-600 mio. Væksten indenfor manga er 2-3 gange så stor som folkene bag sidste års rapport havde forudset den til at være og alt tyder på at væksten vil fortsætte.

04/02/04

 

DANSK FANTASTIK-FESTIVAL

Foreningen Fantastik arrangerer fredag-lørdag 7-8. feb. festivalen ´Fantasticon 2004´ i Valby Medborgerhus (kl. 10-19 begge dage). På programmet er bl. a. foredrag, novellekonkurrence, videnskabscafé, diskussionspaneler og en quiz, som altsammen relateres til "de fantastiske genrer" (science fiction, fantasy, horror, superhelte, osv.) indenfor alle medier.

Mere: Fantasticon

02/02/04

 

MARVEL SAGSØGER SONY IGEN IGEN

For nu tredje gang indenfor et år sagsøger Marvel sin film-samarbejdspartner, Sony (se vores tidligere rapport her). Denne gang drejer det sig om en anklage om bedragerisk bogføring af indtægterne fra merchandise relateret til Men in Black-filmene.

Mere: Reuters

Oversigt over Marvel vs. Sony: ICv2

02/02/04

 

OMSTRUKTURERING HOS CARLSEN

Morten Hesseldahl ny adm. direktør
Af Matthias Wivel

31/01/04

 

NYE INTERNATIONALE TEGNESERIER MED DANSK DYNAMIT!
Nye, store projekter fra Snejbjerg og Teddy K., samt Christian Højgaards franske debut
Af T. Thorhauge

30-31/01/04

 

DANSK TEGNESERIEFESTIVAL TIL EFTERÅRET

Der har i snart et års tid været snak om planlægningen af en dansk tegneseriefestival i København, og nu lader det til at være ved at blive til noget. Hans Christian Vang fra Cool Comics melder, at en forening Komiks.dk (hjemmesiden er endnu ikke oppe) er blevet stiftet for at arrangere festivalen, der kommer til at hedde "Københavns Internationale Tegneseriefestival 2004" og er planlagt til november 2004. Vang er PR-ansvarlig om kan kontaktes her, mens Jan Robert Andersen er formand, Martin Flink er grafisk ansvarlig og Kim Jensen er kasserer.

Seriejournalen: Interview med Martin Flink

26/01/04

 

ANGLOULÊME 31 OVERSTÅET
Zep grand prix-vinder
Af Matthias Wivel

25/01/04

NY DANSK ANTOLOGI PÅ VEJ

Tegnestuen Blæk, der mødes hver onsdag i Blågårds medborgerhus på Nørrebro, København, sender d. 2 februar en antologi med deres arbejde på gaden under titlen Sort som Blæk. Der vil i forbindelse med udgivelsen blive arrangeret en udstilling med deltagernes originaler i Blågårds medborgerhus, der løber fra 2.-29. februar. Antologien kan bestilles via email eller købes under udstillingen, den koster 30 kr. og er på 80 sider i S/H.

Mere: Blæk

25/10/04

 

DUKSEDRENGEN #3 UDKOMMER D. 10 FEBRUAR

Tredje nummer i serien om DukseDrengen fra Københavnske Cool Comics udkommer d. 10 februar og bliver foreløbigt det sidste nummer. Den storyline, der har kørt i de foreløbigt udkommne numre rundes af, og der gøres klar til fremtidige fortællinger om DukseDrengen i albumformat. Bladet koster stadig kr. 29,75, er i farver, og vil kunne fås hos de sædvanlige seriebutikker, og i kiosker på sjælland.

25/01/04

 

ALI LMRABET LØSLADT!

De marokkanske myndigheder løslader forlæggeren efter 8 måneder

Af Matthias Wivel

20/01/04

 

DILEM FORTSAT I PROBLEMER

Den algeriske bladtegner Ali Dilem fra avisen Liberté, hvis sag Rackham har fulgt i nogen tid (05/09/03 & 03/04/03, samt 03/09/03), og redaktør for dagbladet Le Matin Mohamed Benichou, der begge er tiltalt i en sag om forulempelse af landets præsident Abdelaziz Bouteflika, er netop blevet indkaldt til anden afhøringsrunde i sagen. De to aviser beskriver afhøringerne som "chikane og intimidering af den fri presse" .

Mere: CNN

20/01/04

 

JAPANSK SERIEPORNOGRAF IDØMT FÆNGSELSSTRAF

I september bragte vi her på Rackham en nyhed om den japanske serieforlægger Monotori Kishis tiltale for distribution af obskønt materiale i form af pornografiske tegneserier (vi kan desværre ikke bringe et link, da nyheden under mystiske omstændigheder er forsvundet!). Sagen har nu været forelagt højesteret i Tokyo, der dømte Kishi skyldig og idømte ham 1 års fængsel. Afgørelsen, der er den første af sin slags i over 20 år, er historisk og kritiseres bredt af fortalere for ytringsfriheden.

Mere: Times of India

20/01/04

 

SORTMUND 8 UDKOMMET

Allan Haverholms store projekt tilbage efter længere pause

Af T. Thorhauge

20/01/04

 

DC KØBER MOEBIUS, BILAL OG JODOROWSKY

DC Comics indgår rettighedsaftale med Les Humanoîdes Associés

Af T. Thorhauge

20/01/04

 

ENDNU ET STORT ÅR PÅ DET FRANSKSPROGEDE MARKED

Salget og omsætningen er steget for 8. år i træk og alsidigheden hersker

Af Matthias Wivel

20/01/04

 © Hergé Moulinsart


Nyheder
Nyhedsarkiv 2006
Nyhedsarkiv 2005
Nyhedsarkiv 2003
Nyhedsarkiv 2001-2002

 
© 2006 Rackham. All rights reserved. The illustrations and text are © 2006 the respective artists and authors. All rights reserved.